μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Λες και κάτι ήξερε. Η Ευαγγελία Δρακονάκη αμέσως ασχολήθηκε με το κομμάτι της βασιλόπιτας της παράταξης της. Άρχισε να το ψάχνει επιμελώς μήπως και σε αυτό βρει το τυχερό νόμισμα. Μέχρι και μαχαίρι χρησιμοποίησε για να το κάνει κομματάκια! Μια ενδελεχής έρευνα που τελικά είχε αποτέλεσμα. Η χαρούμενη φωνή της όταν βρήκε το φλουρί, έτυχε θετικών αντιδράσεων μεταξύ των συναδέλφων της. Η νέα χρονιά ξεκινά καλά για την παράταξη Χρυσανίδη.

 


 

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή είχε τελικά τα χαρακτηριστικά που προκαλεί, που επιβάλλει η συναίνεση. Συμφωνίες και διαφωνίες αλλά σε ένα άλλο κλίμα. Σε μια άλλη ατμόσφαιρα. Πολιτικού πολιτισμού. Όσοι έχουν στο μυαλό τους πολλά προηγούμενα, φυσικά και ξαφνιάζονται. Δυσκολεύονται να πιστέψουν, αμφιβάλλουν. Θεωρούν τα πάντα προσωρινά. Περιμένουν να επανέλθουμε στα… καθιερωμένα. Θα επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις; Θα το γνωρίζουμε σήμερα. Λόγω ανταποδοτικών τελών που αυξάνονται σημαντικά, η σημερινή συνεδρίαση θα είναι δύσκολη. Πόσο δύσκολη, θα το δούμε στην διάρκεια της.

 

Δήμαρχος, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι συμφωνούν στο ότι η Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών πρέπει να μεταφερθεί αλλού. Να διευκολύνει το σχέδιο του καινούργιου μουσείου. Δεν πολυμπαίνουν στην ουσία του θέματος. Δεν είναι Πόντιοι Πιλάτοι. Είναι με τον Δεσπότη. Έμμεσα το καταλάβαμε από καιρό. Συγκεκριμένα προχθές.

 

Υπάρχει φυσικά κι ένα άλλο σενάριο πραγματικής λύσης. Της συνύπαρξης. Απομακρυνόμαστε από αυτήν, κάθε μέρα και περισσότερο. Σε γενικές γραμμές απομακρυνόμαστε από μια συμβιβαστική λύση. Ας ετοιμαστούμε λοιπόν για έναν ακόμη «πόλεμο». Που όπως πολλούς προηγούμενους, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει. Τέλος, θα ξεχωρίσουμε όπως επιβάλλεται τον Χρήστο Ποτόλια. Τον μοναδικό δημοτικό σύμβουλο Καβάλας που έχει διαφορετική άποψη στο θέμα.

 

Αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς, η υπόθεση της Στέγης δείχνει ότι ο Γιάννης Εριφυλλίδης αρχίζει να παίρνει αποστάσεις από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. Στελέχη του οποίου για το κτιριακό της Στέγης, τάχθηκαν ξεκάθαρα με την παραμονή της στο κτίριο της οδού Κύπρου. Ο Μάκης Παπαδόπουλος στη συνεδρίαση της Παρασκευής δεν είπε απολύτως τίποτα. Πιθανόν γιατί συμφώνησε απολύτως με την προσέγγιση του κ. Μουριάδη…

 

Λύθηκε το βασικό γραφειοκρατικό πρόβλημα με το ακίνητο του Διόνυσου. Μεταγράφηκε στο Κτηματολογικό Γραφείο, υπολογίζεται στις ιδιοκτησίες του Δήμου Καβάλας. Σχετική ανακοίνωση έγινε προχθές από τον κ. Μουριάδη. Τώρα βλέπουμε τα πολεοδομικά, συμπλήρωσε ο κ. Δήμαρχος. Εξηγώντας ότι στη συνέχεια θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί ιδιώτης και να το μισθώσει.

 

Ιερείς και εθελοντές αδειάζουν το πρώην Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολης, επί της οδού Βενιζέλου. Βγάζουν από αυτό τραπέζια και καρέκλες. Η αρχή μιας παρέμβασης ώστε ο χώρος να προετοιμαστεί και να παραχωρηθεί στη Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών. Αν και αρκετοί το επόμενο διάστημα σκοπεύουν να δράσουν αντίθετα. Σημειώνουμε ότι η εκκένωση του χώρου δεν αρκεί. Πρέπει να συνοδευτεί με σημαντικό έργο ανακαίνισης.

 

Πριν από μία εβδομάδα δημοσιεύσαμε στη Δευτεριάτικη Πρωινή την απάντηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη (του πρώην Υπουργού κ. Οικονόμου) επί του δίκαιου αιτήματος του κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου. Η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας να δημιουργήσει και υπηρεσία Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων. Γράφαμε τότε ότι η απάντηση ήταν εντελώς αόριστη. Ακόμη πιο εύστοχο είναι το σχόλιο του Νίκου Ίμβρου. Ο πρόεδρος των Αστυνομικών της Καβάλας σχολίασε- αφού διάβασε το κείμενο του Υπουργού- τα εξής: « Αν κατάλαβε κανείς κάτι από την απάντηση του Υπουργείου μας παρακαλώ να με ενημερώσει, δεν θα παρεξηγηθώ που αυτός κατάλαβε ενώ εγώ όχι…».

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στο τέλος του 2023 κατέθεσε αναφορά στη Βουλή. Υιοθέτησε το αίτημα του Δήμου Καβάλας προκειμένου η Δημωφέλεια να εξαιρεθεί της διαδικασίας διάλυσης και κατάργησης της. Αυτό εν τω μεταξύ έγινε. Όμως η αναφορά του κ. Παναγιωτόπουλου δεν απαντήθηκε. Το Υπουργείο το παρέλειψε. Πλέον δεν έχει καμία σημασία οποιαδήποτε απάντηση αφού μιλούν τα γεγονότα. Δημωφέλεια δεν υπάρχει.

 

Προβληματίστηκε αρκετά ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας για να αποφασίσει πότε θα κάνει τη Λευκή Νύχτα του 2024. Η αρχική και συνηθισμένη ημερομηνία- η πρώτη Παρασκευή του Μάη- αποκλείονταν. Φέτος είναι η Μεγάλη Παρασκευή. Στη συνέχεια αποφασίστηκε η Λευκή Νύχτα να γίνει την Παρασκευή 17 Μάη. Επακολούθησε συζήτηση με τα ποντιακά σωματεία της πόλης. Εκείνη την ημέρα γίνονται εκδηλώσεις στην Καβάλα για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Απορρίφθηκε και αυτή η Παρασκευή. Και κάπως έτσι φθάσαμε στην οριστική απόφαση. Λευκή Νύχτα στην Καβάλα την Παρασκευή 24 Μάη. Καλή της επιτυχία.

 

Χθες το απόγευμα εκπρόσωποι του κόμματος Νέα Αριστερά (οργάνωση Καβάλας) σκόπευαν να συναντήσουν το σύλλογο των Κτηνοτρόφων. Να συζητήσουν μαζί του το θέμα που ανέκυψε με το «σούπερ» φωτοβολταϊκό πάρκο στη Λεκάνη. Η οργάνωση Καβάλας της Νέας Αριστεράς παρακολουθεί, συμμετέχει, ενημερώνεται. Κι έπεται άκρως ενδιαφέρουσα συνέχεια.

 

Την περασμένη Παρασκευή ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης υπέγραψε απόφαση με την οποία ανανεώνει τη θητεία του γενικού γραμματέα του ίδιου Δήμου. Κατόπιν τούτου παραμένει στη θέση του ο κ. Γιώργος Καλλινικίδης. Όπως στην Καβάλα παραμένει η κ. Χριστίνα Ταβουλτζίδου και στο Νέστο ο κ. Βασίλης Ιορδανίδης.

 

Ο Δήμαρχος Καβάλας αποφάσισε για τον μισθό του, τον μισθό των Αντιδημάρχων του και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Έγινε αυτό που προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2018 και πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο μισθός του Δημάρχου Καβάλας είναι 3.420 ευρώ. Κάθε Αντιδημάρχου 1.710 ευρώ και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου 718 ευρώ. Τα χρήματα στην ουσία είναι λιγότερα αφού επί των αρχικών ποσών προβλέπονται σημαντικές κρατήσεις. Ειδικά στους μισθούς των Αντιδημάρχων. Θα εισπράττουν 1.370 ευρώ.

 

Με πρώτη αλλά όχι μοναδική πρωτοβουλία του Θόδωρου Μαρκόπουλου, επανέρχεται στα συλλογικά όργανα της Περιφέρειας ΑΜΘ το προτεινόμενο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Λεκάνη. Εκτός της σχετικής επιστολής του στον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, ο κ. Μαρκόπουλος έκανε και δηλώσεις. Στην Πρωινή μεταξύ άλλων είπε και ζήτησε «… να προσέξουμε τη χωροθέτηση του πάρκου για να μην επηρεάζονται άλλοι και άλλες δραστηριότητες. Το θέμα θα επανέλθει στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να δηλώσουμε τη διαφωνία μας. Μπορεί άλλοι εμπλεκόμενοι να κάνουν κι άλλα. Όπως μια προσφυγή στην Αποκεντρωμένη. Το θέμα άλλωστε είναι σε εκκρεμότητα στην Αποκεντρωμένη».

 

Ο κ. Μαρκόπουλος ισχυρίζεται ότι υπάρχει χρόνος δράσης, διαφορετικής από την προηγούμενη. Πιστεύει ότι οι αρνητικές γνωμοδοτήσεις, οι διαμαρτυρίες και οι προσφυγές μπορούν να έχουν θετικό αποτέλεσμα. Ας πούμε διαδικαστικά προσεγγίζει σωστά το θέμα. Είναι όμως έτσι; Ο επενδυτής που φέρεται να βιάζεται και δύσκολα θα σταματήσει. Ειδικά αν απευθύνεται σε κεντρικές υπηρεσίες των Αθηνών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης