μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μπροστά σε μια διαφορετική κατάσταση βρέθηκαν χθες το μεσημέρι οι περαστικοί. Στο παγκάκι της στάσης του Αστικού λεωφορείου στο Δ. Κήπο βρίσκονταν και κοιμόνταν ένας άνδρας. Ας το δούμε από την ευχάριστη του πλευρά. Η ζέστη του ήλιου του πρόσφερε την κατάλληλη θερμοκρασία για μια ξεκούραση.

Κοιμόνταν πάνω σε… σιδερένιο κρεβάτι, χωρίς στρώμα, αλλά αυτό λίγο όπως φαίνεται τον επηρέαζε. Μόνο μην γίνει συνήθεια.

«Δεν έχουμε που να κάτσουμε περιμένοντας το λεωφορείο» ήταν η αντίθετη άποψη που ακούγονταν απ’ όσους ήταν εκεί αλλά για άλλο λόγο.

 


 

Λογικό είναι κάποιος να απορεί. Τι έγινε αλήθεια η ολοκλήρωση της υπό παραχώρησης για το νέο λιμάνι; Τι συνέχεια υπήρξε στην υπογραφή της σύμβασης, τέλος του 2023; Απάντηση εύκολη. Δεν δόθηκε καμία συνέχεια κι έτσι η υπόθεση παραμένει στάσιμη. Όλο έρχεται ο ιδιώτης κι όλο στο δρόμο είναι. Ο ΟΛΚ πιέζει. Να τελειώνουμε, ζητά από τους εμπλεκόμενους. Κι αυτοί φέρονται να απαντούν εμμέσως πλην σαφώς. Η ιδιωτικοποίηση του νέου λιμανιού της Καβάλας –λένε- μπορεί να περιμένει μιας και κάποια άλλα θέματα προέχουν…

 

Υπό αυτές τις συνθήκες φυσικά και δεν είναι δυνατή οποιαδήποτε πρόβλεψη. Λογικά ως την Άνοιξη θα «κλείσει» το θέμα. Είμαστε σίγουροι; Φυσικά και όχι. Κάποιοι μάλιστα ανησυχούν μήπως και η εκκρεμότητα συνεχιστεί ως το Καλοκαίρι. Για την Ελλάδα και την πραγματικότητα της, δεν αποκλείεται κι αυτό. Γιατί στην Ελλάδα όλα μα όλα είναι πιθανά.

 

Τις προάλλες ιστοσελίδες των Αθηνών έγραφαν ότι η Κυβέρνηση αφήνει για αργότερα το σχέδιο της «Σιδηροδρομικής Εγνατίας». Αλλάζει τις προτεραιότητες των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης κι έτσι το συγκεκριμένο έργο (σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης- Καβάλας) θα περιμένει. Ευτυχώς η συγκεκριμένη αλλαγή, αν όντως ισχύει, δεν φαίνεται να επηρεάζει τη σιδηροδρομική σύνδεση του νέου λιμανιού με τους Τοξότες. Αυτό το έργο θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί. Περιμένουμε δε τη δημοπράτηση του.

 

Λίγα λεπτά μετά τις 11 χθες το πρωί βρέθηκε στην Καβάλα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Αρβανίτης. Επισκέφθηκε το ΚΕΘΕΑ (κτίριο στην οδό Γαληνού) και το Νοσοκομείο. Χθες το απόγευμα επρόκειτο να μιλήσει στην κομματική συνέλευση της οργάνωσης Καβάλας. Προέρχονταν από τη Δράμα. Εκεί, μεταξύ άλλων, επισκέφθηκε Δήμαρχο και Αντιπεριφερειάρχη. Εδώ τέτοιες επισκέψεις τις απέφυγε. Ο λόγος παραμένει άγνωστος.

 

Πέρα από το ρεπορτάζ, τις δηλώσεις και εντυπώσεις του ο κ. Αρβανίτης εμφανίστηκε αισιόδοξος για το κόμμα του. Ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το μέλλον της Κυβέρνησης. Όπως καταλάβαμε δεν ανήκει σε αυτούς που απλώς ανέχονται τη νέα ηγεσία. Μάλλον την υποστηρίζει κιόλας. Έχοντας και τη σχετική, την ανθρώπινη και πολιτική περιέργεια για το τι θα συμβεί στο τέλος. Δηλαδή ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς Ευρωεκλογές.

 

Δεδομένου του ότι αυτές θα γίνουν με σταυρό προτίμησης, η επίσκεψη του σε Καβάλα και Δράμα είχε κι ένα προεκλογικό χαρακτηριστικό. Βέβαια η εκλογική διαδικασία δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί αλλά ποιος ξέρει; Μπορεί στο τέλος τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας να έχουν τη δυνατότητα να του βάλουν και σταυρό προτίμησης. Την Καβάλα την επισκέπτομαι συχνά, είπε. Για να αυξήσει περαιτέρω αυτό το ενδεχόμενο.

 

Η ΔΕΕΠ ΝΔ Καβάλας (πρώην ΝΟΔΕ Καβάλας) αναζητά κυβερνητικό στέλεχος- ομιλητή στην εκδήλωση της. Η οποία θα γίνει αρχές Φεβρουαρίου. Στον Έβρο βρήκαν. Η είδηση προέρχεται από την ΕΡΤ Ορεστιάδας: « Παρουσία της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, θα κόψει την πίτα της η Διοικούσα Επιτροπή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας, στις 27 Ιανουαρίου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Egnatia», στην Αλεξανδρούπολη, στις 7 το απόγευμα του ερχόμενου Σαββάτου».

 

Μεγάλη κινητοποίηση κάνει το τοπικό ΠΑΣΟΚ για την εκδήλωση της Κυριακής ώστε η παρουσία σε αυτή του γραμματέα του κόμματος να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία. Η μεγάλη αίθουσα του Γαλαξία στο Roof garden πρέπει να γεμίσει. Αυτός είναι ο στόχος. Το προσπαθούν, το επιδιώκουν. Αισιοδοξούν. Κατά πληροφορίες και ο κ. Σπυρόπουλος θα είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής. Άρα και σε αυτό το γεγονός υπάρχει μια συγκεκριμένη προεκλογική χροιά.

 

Προχθές Τρίτη 23 Ιανουαρίου οι αιρετοί της πόλης ξεκουράστηκαν. Δεν υπήρχε πρόγραμμα εκδηλώσεων, δεν υπήρχε βασιλόπιτα συλλόγου. Ή άλλο παρόμοιο γεγονός για να παραστούν. Πολλοί εξ αυτών ανακουφίστηκαν. Και δεν το έκρυψαν. Τρέχοντας ένα μήνα σχεδόν από εκδήλωση σε εκδήλωση, αναζητούν ελεύθερο χρόνο. Χρόνο ξεκούρασης. Τον δικαιούνται. Κι επειδή αυτός τα τριήμερα Παρασκευή- Κυριακή δεν υπάρχει, τον αναζητούν ειδικότερα κάθε Τρίτη, κάθε Πέμπτη και κάθε Δευτέρα. Δυστυχώς χθες Τετάρτη βασιλόπιτες υπήρχαν. Κι έπρεπε να παραστούν.

 

Οι σύλλογοι δεν μπορούν να αντιληφθούν το πρόβλημα. Συνεχώς προγραμματίζουν εκδηλώσεις. Κόβουν βασιλόπιτες κι ας είμαστε στο τέλος Γενάρη. Προσκλήσεις ακόμη περισσότερες. Οι βασιλόπιτες του Φεβρουαρίου είναι εξίσου πολλές. Συχνά δεν είναι μόνες. Είναι εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας μετά του ετήσιου χορού. Αυτό φαίνεται ότι θα συνεχιστεί και στις 29 μέρες του Φεβρουαρίου. Κι όποιος αντέξει!

 

Τα δελτία τύπου του Δήμου Καβάλας για το έργο κατασκευής νέου κυνοκομείου διαδέχονται το ένα το άλλο. Συνεχώς διαπιστώνεται πρόοδος. Δημοσιεύονται και αναρτούνται φωτογραφίες που την αποδεικνύουν. Δηλαδή το συγκεκριμένο έργο θα τελειώσει νωρίς και στην ώρα του; Αυτό φαίνεται. Αν όντως συμβεί, θα είναι η εξαίρεση που θα επιβεβαιώσει τον κανόνα. Γιατί όλα τα άλλα έργα (δημοτικά και μη) αργούν. Κι ως γνωστόν, αργούν πολύ.

 

Ας δούμε π.χ. το έργο της ανακατασκευής των πεζοδρομίων στην οδό Κουντουριώτου. Θα μπορούσε κάποιος να αναφερθεί σε μια απλή παρέμβαση. Κι όμως, αν και άρχισε το Καλοκαίρι «πιάσαμε» τέλος Ιανουαρίου κι αυτή συνεχίζεται. Κι ας είναι δύο μόνο πεζοδρόμια. Δίπλα ή παραδίπλα από αυτά υπάρχει σε εξέλιξη το έργο της αγοράς του Αγίου Νικολάου (το λεγόμενο «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου»). Αυτό προχωρά καλά. Ίσως γιατί είμαστε στην πρώτη του φάση. Του πρώτου σκαψίματος. Για τα υπόλοιπα βλέπουμε (κι υπομονή να έχουμε).

 

Μεταξύ πολλών άλλων ο σύλλογος Εθελοντών κατά του Καρκίνου κατάφερε να ευαισθητοποιήσει κι άλλους συλλόγους. Μέσα και έξω από την πόλη. Τους επηρέασε ώστε κι αυτοί να ασχοληθούν με το βασικό. Το πρωτεύον. Την πρόληψη του καρκίνου. Η είδηση έρχεται από τη Θάσο: «Σας καλούμε σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Πρίνου, σε μια εκδήλωση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ και τον ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ την Κυριακή 28/1/24 , στις 11:00πμ , στα Καλύβια στο ” Στέκι των κυνηγών”. Ομιλητές: Αγγελόπουλος Θωμάς, Αναγνωστούδη Ελευθερία, Παπαδοπούλου Βασιλεία, Σπυροπούλου Μαρία καθώς και όλοι εσείς που θα θέλατε να μοιραστείτε την εμπειρία και τους προβληματισμούς σας».

 

 

 

Διαβάστε επίσης