• 11 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Καβάλα αποχαιρέτησε χθες το γιατρό Δημήτρη Αστεριάδη. «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 96 ετών. Άνθρωπος δραστήριος. Ακούραστος. Μέχρι που πρόσφατα λόγω ατυχήματος ήταν μόνιμα στην οικία του. Άνθρωπος με προσφορά. Με μια μεγάλη ιστορία δράσεων υπέρ της πόλης όπου γεννήθηκε και έζησε. Ενημερωμένος και με άποψη, συμμετείχε διαρκώς στα κοινά. Στη συζήτηση όλων των επίκαιρων θεμάτων. Λαμπρός επιστήμονας και οικογενειάρχης. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στους συγγενείς του.

 


 

Ευγενικοί και διαλλακτικοί διαδικαστικά οι αγρότες της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, προσπαθούν να αποφύγουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να συναντηθούν και να συζητήσουν με τον αρμόδιο Υπουργό. Μια σύγχρονη και ουσιαστική προσέγγιση. Διαφορετική πολλών άλλων. Πρώτα διάλογος και μετά- αν χρειαστεί- τα τρακτέρ στους δρόμους. Φυσικά και δεν κάνουν λάθος. Όμως ο Υπουργός δεν λέει να το καταλάβει. Κι ενώ προσκλήθηκε προ πολλού στην Κομοτηνή, δεν λέει να έρθει!

 

Τη Δευτέρα (προχθές) αντιπροσωπεία των αγροτών είπε να κάνει ένα ακόμη βήμα προς την ίδια κατεύθυνση. Ο Υπουργός τους έχει στην… αναμονή, ο Περιφερειάρχης όχι. Συνάντησαν τον κ. Τοψίδη, ζήτησαν τη βοήθεια του. Μήπως και πεισθεί (ο Υπουργός) να έρθει άμεσα. Ο Περιφερειάρχης θα μεσολαβήσει αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος για την πραγματοποίηση της επίσκεψης.

 

Καταλαβαίνουμε τελικά ότι το διαφορετικό και το ήσυχο, αυτό το «χωρίς κινητοποιήσεις», εκλαμβάνεται ως αδυναμία. Και δεν δικαιώνεται. Κι όσο ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν εμφανίζεται στην περιοχή, τόσο το μετανιώνουν οι αγροτικοί σύλλογοι. «Μήπως έπρεπε από την αρχή να βγούμε στους δρόμους αντί να τον προσκαλέσουμε σε διάλογο;». Αυτό σκέπτονται. Κι αυτό που σκέπτονται δικαιώνεται- με τη στάση του Υπουργού- όλο και πιο πολύ. Δυστυχώς. Και για τους αγρότες και για τον Υπουργό και για τα προβλήματα που δεν λύνονται.

 

Θα πρέπει τέλος να σημειώσουμε ότι στις διοικήσεις των αγροτικών συλλόγων της Περιφέρειας μας βρίσκονται αξιόλογοι άνθρωποι. Κοιτούν πρώτα τη δουλειά τους και τα προβλήματα των συναδέλφων τους. Δεν ασχολούνται με κόμματα. Ενδιαφέρονται για τις λύσεις και όχι για τις εντυπώσεις. Κι ενώ αξίζουν μιας επιβράβευσης από την Πολιτεία, αντιμετωπίζονται με τρόπο παλαιοκομματικό. Μία ακόμη απόδειξη ότι αυτή η γνωστή Ελλάδα δεν αλλάζει. Με τίποτα!

 

Ορισμένα πράγματα άρχισαν και συνεχίζονται χρόνια τώρα. Κάποια από αυτά δίνουν την εντύπωση ότι δεν θα τελειώσουν ποτέ! Ένα τέτοιο είναι οι μελέτες για να ολοκληρωθεί, από την περιοχή του Σανατορίου ως το Περιγιάλι, η Περιμετρική οδός. Το έργο είναι απαραίτητο αλλά και τόσο μακρινό. Οι μελέτες εκπονούνται εδώ και 10 χρόνια, ίσως και περισσότερο. Από χθες μάλιστα πέρασαν σε μια νέα φάση. Αυτή των γεωτρήσεων.

 

Είναι άξιο απορίας το πως μια μελέτη που είναι έτοιμη και περιμένει εδώ και χρόνια, πώς θα είναι επίκαιρη και χρήσιμη όταν το έργο θα πρέπει να δημοπρατηθεί. Και να εκτελεστεί. Η κάθε μελέτη αφορά ένα μικρό, ένα εύλογο επόμενο χρονικό διάστημα. Αν τα χρόνια περάσουν κι είναι πολλά, τότε φτου κι από την αρχή. Οι μελέτες για το δεύτερο τμήμα της Περιμετρικής στοίχησαν πολλά χρήματα. Θα στοιχήσουν κι άλλα. Όσο για το έργο, θα είναι πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα και με όσα προηγήθηκαν, ουδείς Καβαλιώτης πιστεύει ότι αυτό που μελετούν θα γίνει πράξη. Για ένα σωρό λόγους.

 

Οι μελέτες παρόλα αυτά συνεχίζονται. Τα έξοδα συνεχίζονται. Πληρώνουν οι Έλληνες, άμεσα ή έμμεσα, αλλά κάτι πιο συγκεκριμένο δεν υπάρχει. Ούτε καν ως μακρινή προοπτική. Το παράδειγμα δεν είναι το μοναδικό. Εδώ και χρόνια μελετούν ένα διανομαρχιακό μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στα Τενάγη. Μελέτες επί μελετών. Μελέτες που δεν φαίνεται ότι θα τελειώσουν σύντομα. Οι πρώτες δε αυτής της σειράς είναι έτοιμες εδώ και 5 χρόνια τουλάχιστον. Άραγε είναι και σήμερα χρήσιμες; Ένα είναι σίγουρο. Είναι πληρωμένες.

 

Τετάρτη σήμερα κι η κανονικότητα των εκδηλώσεων επανέρχεται. Δριμύτερη. Οι βασιλόπιτες θα κοπούν και σήμερα, ειδικά το απόγευμα. Σήμερα και σύμφωνα με το πρόγραμμα κόβουν βασιλόπιτα οι επιπλοξυλουργοί και οι καταδρομείς. Προχθές Δευτέρα έκοψαν βασιλόπιτα οι κρεοπώλες. Κι έπεται συνέχεια (το προσεχές Σαββατοκύριακο).

 

Παρατηρητικοί όπως πάντα οι Καβαλιώτες, εντόπισαν αμέσως την αλλαγή περιμετρικά του ανοιχτού κολυμβητηρίου. Η περίφραξη του ενισχύθηκε. Μπήκαν κι άλλα πλέγματα και σύρματα. Αλλά κι αυτά πόσο να αντέξουν; Μια εβδομάδα; Έναν μήνα; Και πολύ βάλαμε. Οι γνωστοί άγνωστοι θα τα παραβιάσουν, θα ξαναμπούν στο χώρο κι ο Θεός βοηθός…

 

Συγκροτήθηκε σε σώμα η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας. Πρόεδρος ανέλαβε ο Αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Μιχαλάκης. Συνήθως η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας δεν «βγάζει» ειδήσεις μιας και δεν συνεδριάζει συχνά. Εδώ που τα λέμε δεν έχει δα και τις τρομερές αρμοδιότητες. Υπάρχει μεν αλλά είναι σα να μην υπάρχει δε! Και δεν είναι η μόνη επιτροπή με αυτό το χαρακτηριστικό.

 

Ανοιχτή γενική συνέλευση κατά του προτεινόμενου φωτοβολταϊκού γίνεται την Κυριακή το πρωί στη Λεκάνη. Ήταν να γίνει την προηγούμενη Κυριακή αλλά ματαιώθηκε λόγω κακοκαιρίας. Για αυτήν την Κυριακή η πρόβλεψη του καιρού είναι ευνοϊκή. Για τη Λεκάνη και τις εκδηλώσεις της, ο καιρός ειδικά το Χειμώνα πρέπει απαραίτητα να είναι σύμμαχος. Σύμφωνα δε με αυτούς που ξέρουν καλά το θέμα, θα είναι όντως στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ. Ως και χθες το μεσημέρι δεν είχε οριστεί, ούτε γνωρίζαμε αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης.

 

Απίστευτο αλλά αληθινό. Προχθές το απόγευμα και με θερμοκρασία κοντά στο μηδέν, εκδηλώθηκε φωτιά σε αγροτική- δασική περιοχή κοντά στο Βιολογικό Καθαρισμό της Νέας Περάμου. Πρέπει να είναι κάτι σαν… πανελλήνιο ρεκόρ αυτή η φωτιά. Καμιά άλλη με τέτοιο καιρό και τόσο κρύο. Ευτυχώς υπήρξε ετοιμότητα από την Πυροσβεστική. Μέσα σε μια περίπου ώρα το περιστατικό είχε λήξει. Μακάρι η προανάκριση που γίνεται να εντοπίσει τον δράστη. Γιατί άλλη εξήγηση πλέον του εμπρησμού, δεν υπάρχει.

 

Η εξεταστική περίοδος για τους φοιτητές του ΔΙΠΑΕ Καβάλας άρχισε στην ώρα της, συνεχίζεται καθημερινά μέχρι και την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου. Πιθανόν να είναι η τελευταία για το ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Η επόμενη μπορεί και να είναι του… Δημοκρίτειου. Κι αν όχι η επόμενη, η μεθεπόμενη σίγουρα!

 

Διαβάστε επίσης