• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο νέος τοπικός σύλλογος ο σύλλογος «Αμφίων» κάλεσε προχθές τους τοπικούς παράγοντες για την κοπή της βασιλόπιτας. Ο πρόεδρος Σάκης Σπυριδάκης αμέσως έθεσε υπόψη των αυτοδιοικητικών το αίτημα του συλλόγου, τη λειτουργία του μουσείου με παραδοσιακά μουσικά όργανα. Όλοι υποσχέθηκαν να βοηθήσουν. Και το Επιμελητήριο. Το μουσείο μουσικών οργάνων ετοιμάζεται στις Κρηνίδες. Με 150 εκθέματα (από τα 300 περίπου που έχει στην κατοχή του ο σύλλογος).

 


Παρά το ότι φοιτητικό κίνημα στην Καβάλα ίσως και να μην υπάρχει, αξίζει να επανέλθουμε στο θέμα για να σχολιάσουμε πρόσφατα και πολύ πρόσφατα γεγονότα. Εξ αιτίας του ότι όλα τους είναι διαφορετικά των συνηθισμένων. Αρχικά να θυμηθούμε τα συλλαλητήρια που ανακοινώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Όλα στην κεντρική πλατεία. Η συμμετοχή γενικά μικρή. Των φοιτητών του ΔΙΠΑΕ Καβάλας ακόμη μικρότερη. Ως που αυτά τα συλλαλητήρια έπαψαν να επαναλαμβάνονται (κάθε Πέμπτη). Η απόφαση ήταν σωστή αφού με το στανιό διαμαρτυρία δεν γίνεται. Δεν έγινε και δεν θα γίνει ποτέ.

 

Το απόγευμα της Τρίτης αυτό το ασθενές φοιτητικό κίνημα της πόλης άρχισε να αναφέρεται και σε καταλήψεις. Που τάχα θα άρχιζαν χθες το πρωί. Σε σημείο που ακόμη κι οι καθηγητές του ιδρύματος έδιναν και συνεντεύξεις επί των νέων δεδομένων. Αυτές οι συνεντεύξεις και η λοιπή δραστηριότητα των φοιτητών κατέληγε στο συμπέρασμα: «Τρεις μέρες το ΔΙΠΑΕ Καβάλας δεν θα λειτουργεί λόγω κατάληψης».

 

Αργά το βράδυ της Τρίτης τα δεδομένα πάλι άλλαξαν. Θυμωμένοι οι σπουδαστικοί σύλλογοι ανακοίνωσαν ότι δεν θα γίνουν καταλήψεις κι ότι οι αντίθετες πληροφορίες ήταν λάθος κι από σκοπιμότητα. Εμείς, έλεγαν στην ανακοίνωση τους οι φοιτητές, θα πάμε στην Αθήνα για το μεγάλο συλλαλητήριο. Αυτό που θα γίνει σήμερα.

 

Πρώτη φορά στα χρονικά οι καταλήψεις όπως δημοσιοποιήθηκαν, δημοσιοποιήθηκαν για … κακό της διεκδίκησης. Πρώτη φορά και παρά το ότι ουσία υπήρξε, όσοι έγραφαν ή μετέδιδαν για καταλήψεις στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας θεωρήθηκαν «ένοχοι» και ύποπτοι για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

 

Στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας τελικά χθες κατάληψη δεν έγινε. Μόνο μία, λένε όσοι ξέρουν, στο τμήμα Πληροφορικής. Κι αυτή ως το μεσημέρι. Προφανώς οι λίγοι των συλλαλητηρίων ήταν αδύνατο να επιβληθούν στους πολλούς. Σε αυτούς που γράφουν τις εξετάσεις τους. Η νέα αποτυχία του κινήματος, δεύτερη και από πιο … πανηγυρική, αποφασίστηκε να χρεωθεί στους άλλους. Και πιο ειδικά, στα μέσα ενημέρωσης. Υπάρχουν υποψίες και υπόνοιες ότι όλα όσα διηγηθήκαμε σχετίζονται με συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Με συγκεκριμένο κόμμα. Ας το αφήσουμε καλύτερα. Γιατί; Γιατί το διαδικαστικό (η διαδικαστική … «τραγωδία» και η μικρή συμμετοχή στις έως τώρα κινητοποιήσεις) δεν πρέπει να ξεπερνά το ουσιαστικό. Το βασικό και το μείζον. Ήταν και παραμένει το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα.

 

Αν και η αποχή των δικηγόρων συνεχίζεται, μεγάλης χρονικής διάρκειας όπως πολλές προηγούμενες, κόσμος πάει κι έρχεται καθημερινά στο δικαστήριο. Στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας. Μεταξύ του οποίου και πολλοί δικηγόροι. Που ναι μεν απέχουν αλλά μπορεί και όχι. Την Τρίτη για παράδειγμα οι δικηγόροι ήταν στο δικαστήριο όπως σε μια συνηθισμένη Τρίτη. Σε σημείο που κάποιος απορούσε, έχουν ή δεν έχουν αποχή;

 

Η απάντηση είναι ότι έχουν αποχή. Από το προηγούμενο έτος. Με τη διαφορά ότι υπάρχουν για αυτούς κι άλλες δουλειές, υπάρχουν κι άλλες υποχρεώσεις. Κι ενώ απέχουν από τις δικαστικές αίθουσες, δεν απέχουν από τις άλλες διαδικασίες. Αυτός μάλλον είναι κι ένας βασικός λόγος που η αποχή συνεχίζεται. Γιατί από αυτήν ένα πράγμα μόνο επηρεάζεται αρνητικά. Τα έσοδα του κράτους. Των δικηγόρων μπορεί και όχι.

 

Τα καλά να λέγονται. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας ικανοποίησε δίκαιο αίτημα συμπολιτών κι αντικατέστησε καμένες λάμπες στις οδούς Κ. Ράδου, Γρίβα, Ευμένους. Αυτό άργησε 4 μήνες αλλά – λένε οι κάτοικοι της περιοχής- δεν πειράζει. Κάλλιο αργά παρά ποτέ.  Το άλλο καλό που κι αυτό πρέπει να αναφερθεί, έχει σχέση με τα κυκλοφοριακά. Η Δημοτική Αστυνομία συνεχίζει να αστυνομεύει σωστά τον κόμβο Φαλήρου. Που συνεχώς, στην κάθοδο της 7ης Μεραρχίας, παρουσιάζει ελεύθερες και τις τρεις λωρίδες κυκλοφορίας. Έτσι η ουρά στο δρόμο είναι η μικρότερη δυνατή.

 

Για το τέλος του μήνα μετατέθηκε η πρόσληψη του εποχιακού προσωπικού στην Καθαριότητα του Δήμου Καβάλας. Του απαραίτητου προσωπικού που άπαντες περιμένουν εδώ και μήνες. Λέγανε ότι θα τους προσελάμβαναν αρχές Φεβρουαρίου με τέλος Γενάρη. Αυτό δεν έγινε. Και δεν έγινε για τους γνωστούς γραφειοκρατικούς λόγους. Πρόκειται για επιλογή μέσω ΑΣΕΠ. Δυστυχώς καλό και αξιοκρατικό το ΑΣΕΠ αλλά αργεί. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι έπρεπε να είναι στη δουλειά από τον Νοέμβρη του 2023.

 

Στις γειτονιές της Καβάλας και ως προς τους μπλε κάδους, τα παράπονα μειώθηκαν σημαντικά. Η κατάσταση και βελτιώθηκε αρκετά και οι πολίτες συνήθισαν στο πρόβλημα. Πλέον δεν διαμαρτύρονται όπως τον πρώτο καιρό… Είναι κι αυτή μια … πρόοδος.

 

Αντίθετα οι προσλήψεις εποχιακού προσωπικού μέσω του προγράμματος «πλησίον της σύνταξης» εξελίσσονται πιο γρήγορα. Όλοι όσοι έκαναν έγκαιρα αίτηση κι ακολούθησαν τη γνωστή διαδικασία, προσέλαβαν προ λίγων ημερών τους εργαζόμενους που έχουν ανάγκη. Θα τους κρατήσουν για περίοδο έως 2 έτη.

 

Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής προχθές, ο πρόεδρος της κ. Γιάννης Προμούσας ανακοίνωσε τη δυνατότητα συνεδριάσεων και με τηλεδιάσκεψη. Άρα οι επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής ίσως είναι από απόσταση. Η επιτροπή συνεδριάζει μια φορά την εβδομάδα. Στην ίδια συνεδρίαση άργησε να εμφανιστεί ο κ. Χρήστος Ποτόλιας, συμμετέχει όχι ως μέλος της αλλά ως παρατηρητής. «Συγνώμη που άργησα. Δεν το έκανα από ασέβεια προς την επιτροπή. Δεν έβρισκα να παρκάρω» είπε στους συναδέλφους του. Κι αυτοί δεν είπαν και δεν απάντησαν το παραμικρό. Γιατί απλά ο Χρήστος Ποτόλιας είχε δίκιο.

 

Ομόφωνα η Δημοτική Επιτροπή ενέκρινε το αίτημα για την παρέμβαση στα σκαλάκια, δίπλα από το κτίριο της Στέγης. Το ίδιο θέμα επρόκειτο να απασχολήσει χθες και το Δημοτικό Συμβούλιο. Αν και η εισήγηση έγραφε το αντίθετο, το έργο (αν και εφόσον γίνει) θα το κάνει με χρήματα της η Ιερά Μητρόπολη. Εξ αιτίας λάθους η εισήγηση του θέματος αναφέρονταν σε έργο που θα κάνει με προσωπικό και έξοδα του ο Δήμος Καβάλας.

 

Ελλάς το μεγαλείο σου. Φαρμακείο του Νομού Καβάλας υποχρεώνεται να διακόψει προσωρινά τη λειτουργία του λόγω ανακαίνισης. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί δεν είναι συνηθισμένη. Περιλαμβάνει και γραφειοκρατία. Ανάμεσα στην οποία και απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Θόδωρου Μαρκόπουλου. Για την ιστορία και μόνο, το φαρμακείο θα διακόψει τη λειτουργία του για έναν περίπου μήνα (ως τις αρχές Μαρτίου).

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης