• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Αντιδήμαρχος Χρήστος Τσιτσιλικάκης σε προχθεσινή φωτογραφία, λίγο πριν κόψει τη βασιλόπιτα για το τμήμα του Δήμου των αδέσποτων- δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς. Η υπηρεσία είναι σε καλή -ας πούμε- κατάσταση αφού σήμερα διαθέτει 5 άτομα προσωπικό. Εκ των οποίων 2 μόνιμοι. Στη διάθεση της και 2 οχήματα. Οι κλήσεις από τους πολίτες πάρα πολλές. Κάθε μέρα. «Τις προάλλες μας κάλεσαν και περισυλλέξαμε 4 επικίνδυνα σκυλιά από τη Λεύκη» δήλωσε ο κ. Τσιτσιλικάκης. Ήθελε να πει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο της έδρας του Δήμου. Αφορά κι όλες τις δημοτικές κοινότητες.

 


 

Με τη φράση «μαλλιά κουβάρια» περιγράφουμε συνήθως γεγονότα και καταστάσεις ιδιαίτερα περίπλοκες. Λύση για τις οποίες δεν διαφαίνεται. Κι αν υπάρχει- που πάντα υπάρχει- δεν είναι άμεση. Αυτή λοιπόν η απλή λαϊκή φράση ταιριάζει ως σχόλιο σε μια σειρά τοπικών γεγονότων. Αντί να βρεθεί η χρυσή τομή ώστε οι άνθρωποι να προχωρήσουν, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Από τα … «μαλλιά κουβάρια» καταλήγουμε συνήθως στο ακόμη χειρότερο.

 

Παράδειγμα πρώτο. Η περίφημη ενδυνάμωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Για χάρη του οποίου -και ως ένα βαθμό- «θυσιάζονται» τα τμήματα της Καβάλας. Χωρίς να υπάρχει κάποιος εκπαιδευτικός λόγος, απλά και μόνο για το συμφέρον της Θράκης. Το οποίο το «πληρώνει» δεκαετίες τώρα η Καβάλα. Ο κ. Μητσοτάκης προστίθεται στον κατάλογο των πολιτών που δρουν υπέρ της Θράκης (δικαίωμα τους). Μειώνοντας ταυτόχρονα την Ανατολική Μακεδονία.

 

Αντί η Καβάλα να έχει το πανεπιστήμιο της, ανεξάρτητο και αυτοτελές όπως ήταν το ΤΕΙ, μπερδεύεται και γίνεται «μαλλιά κουβάρια» με το ΔΙΠΑΕ και με το Δημοκρίτειο. Από αυτήν την ιστορία ξέρουμε ποιος κερδίζει. Ξέρουμε επίσης ποιος χάνει. Άμεσα ή έμμεσα. Η Καβάλα χάνει, ως συνήθως. Εδώ που τα λέμε, στο παρελθόν οι απώλειες ήταν σημαντικότερες. Κι η συγκεκριμένη παρά ταύτα δεν είναι και τόσο μικρή.

 

Παράδειγμα δεύτερο, τα έργα στους πεζόδρομους του Αγίου Νικολάου. Γίναμε «μαλλιά κουβάρια» αφού όσοι επιβάλλεται δυστυχώς δεν συντονίστηκαν και δεν συνεννοούνται. Ο Δήμος τα δικά του, το Επιμελητήριο τα δικά του, η Αρχαιολογική υπηρεσία τα δικά της. Ναι αλλά σε αυτήν την ιστορία υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι. Μικροί και μικρομεσαίοι επαγγελματίες της περιοχής. Αυτοί τι φταίνε; Το έργο ξεκίνησε για να κάνει τη ζωή τους καλύτερη μα στο τέλος μάλλον θα συμβεί το αντίθετο… Χωρίς δυστυχώς ελπίδα αυτό που σήμερα ισχύει να αλλάξει. Να αλλάξει «εδώ και τώρα», που λέγαμε κάποτε.

 

«Μαλλιά κουβάρια» και στο θέμα του κτιρίου της Στέγης. Η λύση είναι μεν απλή μα άπαντες την αποφεύγουν. Να μείνει ως έχει ο σύλλογος κι επιπλέον να υπάρξει και το περιβόητο μουσείο. Σιγά το πρόβλημα. Κι όμως, γίναμε μία ακόμη φορά «μαλλιά κουβάρια». Δίχως ελπίδα συνεννόησης. Θα περιμέναμε από την εκκλησία να κάνει αυτή τα πρώτα βήματα ενός νέου διαλόγου. Μα όπως διαβάζουμε προτιμά να στέλνει έγγραφα και περίπου να προειδοποιεί. Έτσι δεν λύθηκε κανένα πρόβλημα. Ποτέ.

 

Αν ψάξουμε προσεκτικά είναι βέβαιο ότι θα βρούμε κι άλλα τοπικά «μαλλιά κουβάρια». Οι άνθρωποι πολλές φορές δείχνουν να τα προτιμούν. Να τα επιδιώκουν. Οι Έλληνες είναι σταθερά υπέρ του καυγά. Υπέρ της παρεξήγησης και της καταγγελίας. Λες και αποφάσισαν οι ίδιοι να κάνουν τη ζωή τους δύσκολη. Και μετά παραπονιούνται. Γκρινιάζουν. Περίεργα πράγματα. Αντιφατικές συμπεριφορές. Γιατί όταν ισχυρίζεσαι ότι είσαι με το διάλογο, οι ενέργειες σου οφείλουν να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Κι όχι το αντίθετο…

 

Αφήνουμε στην άκρη τα «μαλλιά κουβάρια» ώστε να ασχοληθούμε με άλλα θέματα. Πιθανόν κι άλλα «μαλλιά κουβάρια». Προχθές το Περιφερειακό Συμβούλιο προσπάθησε να εκλέξει Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης. Παρά τις συνεννοήσεις που προηγήθηκαν, η ψηφοφορία απέβη άκαρπη. Κάποιος δεν τήρησε το λόγο του. Κι έκτοτε ψάχνονται. Αυτός που ψήφισε το καθοριστικό «λευκό» είναι από του Τοψίδη ή από την αντιπολίτευση; Πάντως από την παράταξη Μέτιου δεν είναι. Είχαν άλλη πρόταση και την στήριξαν όλοι μαζί.

 

Στο Δημοτικό Συμβούλιο η κ. Δρακονάκη έθεσε ερώτημα για τη βράβευση των Λ. Παππά- Γ. Ιωαννίδη- Γ. Μιχαηλίδη- Θ. Παπαδόπουλο. Εξ αιτίας του ότι οι πλακέτες που έλαβαν, στην εκδήλωση της παράταξης Σύγχρονος Δήμος, είχαν το σήμα του Δήμου Καβάλας. Σα να ήταν εκδήλωση του Δήμου Καβάλας. Τυπικά έχει δίκιο. Στην πραγματικότητα εξαντλεί την αυστηρότητα της σε λεπτομέρειες. Ασήμαντες μάλιστα. Θα κάνουμε λοιπόν ότι δεν ακούσαμε. Τόσο την ερώτηση της όσο και την απάντηση (που κι αυτή δεν ήταν σωστή) του κ. Μουριάδη.

 

Σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης του ΟΛΚ βεβαιώνεται στην εφορία χρέος 17.000 ευρώ περίπου. Αν και η απόφαση αποφεύγει να αναφέρει τα στοιχεία του οφειλέτη (για την προστασία των προσωπικών δεδομένων), εύκολα καταλαβαίνει κάποιος ότι πρόκειται για χρέος ναυτιλιακής εταιρίας. Αφορά όσα έπρεπε να πληρώσει στον ΟΛΚ για πλοία της το Φθινόπωρο του 2023. Κι εμείς που νομίζαμε ότι οι εταιρίες λόγω της μεγάλης αύξησης του τουρισμού για τη Θάσο, έχουν κέρδη… Τελικά κάποιες έχουν χρέη!

 

Η προεκλογική περίοδος και η εκλογική προετοιμασία στο ΤΕΕ ΑΜ άρχισε. Με μια πρώτη απόφαση της η κεντρική διοίκηση του Επιμελητηρίου διαθέτει το απαραίτητο χρηματικό ποσό για να προετοιμαστεί το ηλεκτρονικό σύστημα ψηφοφορίας- μετάδοσης των αποτελεσμάτων από Καβάλα και Δράμα. Οι εκλογές στο ΤΕΕ ΑΜ αλλά και σε όλη την Ελλάδα θα γίνουν στις 19 Μάη. Και στις προηγούμενες υπήρχε και εφαρμόστηκε αυτή η ηλεκτρονική διαδικασία.

 

Στην Ελλάδα είμαστε των επιτροπών. Των πολλών επιτροπών. Χθες που ανακοινώθηκε η έναρξη της προετοιμασίας για τις εκδηλώσεις των 100 χρόνων της Ιεράς Μητρόπολης, γνωστοποιήθηκε η συγκρότηση τριών επιτροπών. Η οργανωτική, η τιμητική και αυτή των συνεδρίων. Πάλι καλά, θα μπορούσαν να είναι περισσότερες….

 

Στο Νοσοκομείο μετά από επέμβαση στο πόδι νοσηλεύεται από προχθές το απόγευμα η δημοτική σύμβουλος Ανθή Χατζηφραντζή. Κατά την αποχώρηση της από το «Αντιγόνη Βαλάκου» (και πριν βγει από το κτίριο), μετά το τέλος της εκδήλωσης κοπής της πίτας του Δήμου, έπεσε σε σκαλάκια και τραυματίστηκε. Κλήθηκε ασθενοφόρο. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο. Πολλές ευχές για περαστικά.

 

Συγχαρητήρια στη καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Εύα Οικονόμου Βαμβακά έδωσε και χθες ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης. Σχολίασε θετικά το έως τώρα έργο της σε σχέση και με τα διαθέσιμα χρήματα. Τα οποία παραδέχθηκε ότι ήταν λίγα. Με την ευκαιρία της συνέντευξης τύπου της υποσχέθηκε οικονομική ενίσχυση. Σε λογικό όπως πρόσθεσε επίπεδο. Ο δε νέος πρόεδρος Αρχέλαος Γρανάς θα επιδιώξει να βρει άλλες πηγές χρηματοδότησης. Χωρίς να θέλουμε να τον επηρεάσουμε, τα ίδια προσπάθησαν αρκετοί προηγούμενοι. Με πενιχρά αποτελέσματα.

 

 

Διαβάστε επίσης