• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Από το Καρνάγιο κι ως την πεσμένη γέφυρα υπάρχει πάνω από τη θάλασσα, πεζοδρόμιο που δυστυχώς δεν είναι λειτουργικό. Παρκάρουν δίπλα σε αυτό και το κλείνουν αρκετά οχήματα. Μικρά και μεγάλα. Κάθε μέρα, όλο το 24ωρο!

Η κατάσταση είναι αυτή που δείχνει η φωτογραφία. Λες και δεν υπάρχει πεζοδρόμιο… Κι όμως για τους οδηγούς είναι απλό να παρκάρουν μεν, αφήνοντας ελεύθερο το πεζοδρόμιο δε. Δηλαδή και σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να ενημερώνεται και να επεμβαίνει η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία;

 


 

Μια διαφορετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας προετοιμάζεται για να γίνει στο συνήθη τόπο την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Ονομάζεται «Συνεδρίαση «Λογοδοσίας». Όπως προβλέπει ο νέος νόμος για όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας. Στη συνεδρίαση αυτή δεν θα υπάρχει ημερήσια διάταξη. Θα γίνει μια γενική συζήτηση, επί θεμάτων δημοτικής και άλλης επικαιρότητας. Ρόλο φυσικά θα παίξουν οι ερωτήσεις που θα κάνει στη συνεδρίαση η αντιπολίτευση.

 

Σύμφωνα με όσα γίνονται ανεπίσημα γνωστά, ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2024 θα αργήσει κι άλλο. Είναι υπό προετοιμασία για να συζητηθεί και να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ίσως και αρχές Μάρτη! Η καθυστέρηση που φυσικά υπάρχει οφείλεται στις σημαντικές αλλαγές, στις καταργήσεις νομικών προσώπων και Δημωφέλειας.

 

Η είδηση είναι πια γνωστή. Έπαψε να είναι είδηση. Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος εξελέγη στο νέο διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας. Σημειώνουμε ωστόσο το γεγονός για να προσθέσουμε τη μεγάλη χαρά που έλαβε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας. Και γιατί εξελέγη και γιατί εξελέγη με πολύ καλή σειρά. Εν τω μεταξύ ο κ. Μαρκόπουλος και ο κ. Ιωσηφίδης ετοιμάζουν αποσκευές για να συμμετάσχουν ως εκπρόσωποι της Περιφέρειας ΑΜΘ σε εκθέσεις που θα γίνουν τις επόμενες μέρες στη Γερμανία και στη Ρουμανία.

 

Σχετικά με την προχθεσινή εκδήλωση της ΝΔ Καβάλας. Εκ των διοργανωτών μαθαίνουμε ότι έξοδα η εκδήλωση δεν είχε. Όλα ήταν προσφορά! Καλό φυσικά νέο. Κι ακόμη καλύτερο το ότι η πώληση των προσκλήσεων πήγε καλά με αποτέλεσμα η νομαρχιακή να βάλει στο ταμείο της ένα ποσό που πλησιάζει τα 3.000 ευρώ. Μη το μάθει μόνο η Αθήνα και ζητήσει τα χρήματα…

 

Αυτό λέγεται κακή τύχη. Αύριο καταπλέει στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας το νέο, σύγχρονο πυροσβεστικό πλοίο. Δεν μπορεί να είναι εδώ για να το υποδεχθεί ο κ. Γιάννης Πασχαλίδης. Ο βουλευτής που εργάστηκε για το θέμα όσο κανείς άλλος. Και ο κ. Πασχαλίδης είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται στην Αθήνα λόγω της ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια. Για τον ίδιο λόγο δεν θα γίνει αύριο κάποια εκδήλωση. Όπως προγραμματίζονταν. Είχε αναφερθεί ότι το πλοίο στην Καβάλα ίσως το υποδέχονταν και κυβερνητικός παράγοντας. Αλλά κι αυτός, όποιος κι αν ήταν, σήμερα θα πρέπει να είναι στη Βουλή.

 

Αυξάνονται σε 20 τα πλοία των ναυτιλιακών εταιριών που αναλαμβάνουν δρομολόγια από Θάσο για Κεραμωτή. Και Καβάλα. Μεγάλος ο αριθμός των πλοίων, γεγονός που φυσικά και δεν είναι τυχαίο. Τα πλοία θα δραστηριοποιηθούν κυρίως το Καλοκαίρι. Δήλωσαν -και τα 20- δρομολόγια μόνο στη γραμμή της Κεραμωτής. Άρα στου Πρίνου θα υπάρξουν με τη γνωστή διαδικασία «υποχρέωση εκτέλεσης δημόσιας περιουσίας». Ανάμεσα στα 20 πλοία, θα δούμε κάποια εντελώς καινούργια αλλά και «παντόφλες» με ιστορία δεκαετιών στην ακτοπλοΐα. Απ’ όλα έχει ο μπαξές…

 

Συνεχίζει την «επιθετική» της πολιτική η εταιρία του κ. Νίκου Κουρτίδη. Στο πλαίσιο των επενδύσεων επί τουριστικών δραστηριοτήτων και αναψυχής. Τις προάλλες ενημέρωσε αναλυτικά για τα φιλόδοξα σχέδια σε όλο το Νομό ανθρώπους από το Ισραήλ. Γιατί και από εκεί υπάρχει ενδιαφέρον για το Ν. Καβάλας. Γεγονός που η εταιρία Κουρτίδη το αντιλήφθηκε νωρίς. Και πρώτη απ’ όλους.

 

Τελικά και ο σύλλογος Πνοή κόβει βασιλόπιτα, αν και αρχικά σκέφθηκε να αποφύγει τη συνηθισμένη για την εποχή εκδήλωση. «Ένα μικρό γλεντάκι» αναφέρει η πρόσκληση της Πνοής σε μέλη και φίλους. Μαζί με κοπή βασιλόπιτας. Θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή το μεσημέρι στο Παλλάδιο.

 

Τα μέλη του τοπικού συμβουλίου Καβάλας είχαν μια άλλη συνάντηση την περασμένη Κυριακή το απόγευμα. Βγήκαν όλοι μαζί έξω για καφέ. Καλύτερη γνωριμία και σύσφιξη σχέσεων. Η προσέλευση ήταν μεγάλη και διαπαραταξιακή. Η ατμόσφαιρα άριστη και η συζήτηση όχι για θέματα της αυτοδιοίκησης. Σιγά σιγά γίνονται μια ωραία παρέα. Γεγονός που θα βοηθήσει τις συνεδριάσεις του συμβουλίου. Δεν ξέχασαν τη γραμματέα τους, την προσκάλεσαν και αυτήν. Και πέρασαν μια χαρά.

 

Για την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου προκηρύχθηκε μεγάλη πανελλαδική απεργία. Της ΑΔΕΔΥ και όχι μόνο. Προχθές Δευτέρα έγινε σύσκεψη για την προετοιμασία, για την επιτυχία της απεργίας. Συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ Καβάλας πήγαν εξ αυτού του λόγου στην Κομοτηνή. Πρωτοβάθμια σωματεία του Ν. Καβάλας έκαναν το απόγευμα της Δευτέρας τη δική τους σύσκεψη στην αίθουσα «Νίκος Μάρτης». Με αυτήν την ευκαιρία δήλωσαν συμπαράσταση στους ευρισκόμενους σε κινητοποιήσεις αγρότες. Δεν αποκλείεται στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου στην Καβάλα να δούμε και αγρότες. Ίσως μαζί με τρακτέρ.

 

Το έργο του φυσικού αερίου είχε μια … έκπληξη χθες το πρωί για τους οδηγούς στην οδό Κουντουριώτου. «Έκοψε» κάθετα το οδόστρωμα για τις ανάγκες του. Χωρίς προειδοποίηση. Αμέσως υπήρξε κυκλοφοριακό κομφούζιο κι αναμονή. Ευτυχώς όχι για πολύ ώρα. Στη συνέχεια κι ενώ το έργο συνεχίζονταν στο ίδιο σημείο, η κίνηση μειώθηκε και ρυθμίστηκε από τροχονόμους. Η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Είναι τόσο δύσκολο αυτές οι δουλειές να γίνονται κατόπιν συνεννόησης;

 

Χθες το πρωί υπήρξε θετική συνέχεια στα περί των αρχαιολογικών ευρημάτων στην αγορά του Αγίου Νικολάου. Αρχαιολογική υπηρεσία και λοιποί εμπλεκόμενοι έκαναν όπως προβλέπονταν τις επόμενες ενέργειες τους. Άρα όλα δείχνουν να πηγαίνουν όπως συμφωνήθηκε.

 

Πέθανε πρόσφατα ο πρώην Υπουργός και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος. Είχε επισκεφθεί την Καβάλα μια φορά, στα εγκαίνια του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου το 2013. Τον αποχαιρέτισε ο πρώην βουλευτής ΠΑΣΟΚ Καβάλας κ. Δημήτρης Παπουτσής. Μεταξύ τους είχαν στενή φιλία: « Ξαφνικό και ιδιαίτερα θλιβερό το άγγελμα του θανάτου σου, αγαπημένε σύντροφε και φίλε. Υπήρξες πάντοτε ένα φωτεινό και γνήσιο παράδειγμα ανθρώπου που αγωνίζεται χωρίς φόβο και με πάθος για τις ιδέες του… Ήσουν αυτός που αναμετρήθηκε για δύο μήνες με τον θάνατο, κοιτώντας τον στα μάτια μέσα από την εντατική και βγήκες νικητής, δίνοντας σε όλους το δίδαγμα και το θάρρος να «συνεχίσουμε». Υπήρξαμε τυχεροί όσοι συμπορευτήκαμε μαζί σου. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια σου, στην σύζυγο και τις δύο θυγατέρες σας. Αιωνία η μνήμη σου αγαπημένε Λεωνίδα Γρηγοράκο. Θα σε θυμόμαστε πάντοτε με αγάπη και σεβασμό».

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης