• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Αγγελική Δεληκάρη και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος βρέθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στην εκδήλωση κοπής πίτας των Καβαλιωτών της Αθήνας. Εκεί ήταν επίσης ο κ. Μουριάδης αλλά και ο Γιώργος Καλαντζής. Η κ. Δεληκάρη ανάρτησε και τη φωτογραφία της με το Νίκο Παναγιωτόπουλο, γράφοντας ειδικότερα: «Είχα τη χαρά και την τιμή να παρευρεθώ και να κόψω τη Βασιλόπιτα του Πολιτιστικού Συλλόγου των εν Αθήναις Καβαλιωτων “Οι Φίλιπποι” στην κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού κτιρίου Κωστής Παλαμάς στην Αθήνα. Καλή Χρονιά με υγεία, δύναμη, ευτυχία και ευημερία σε όλες και όλους!».

 


 

Ο βουλευτής Γιάννης Πασχαλίδης επιβεβαίωσε όλες τις σχετικές προβλέψεις, καταψήφισε την περασμένη εβδομάδα το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Όσοι τον γνωρίζουν, το περίμεναν. Ήταν σίγουροι. Για τον Πασχαλίδη και την ψήφο του δεν υπήρξε καμία έκπληξη. Αμέσως μετά έγινε δέκτης πολλών θετικών σχολίων. Υπέρ του Πασχαλίδη μίλησαν ή έγραψαν όσοι συμφωνούν μαζί του. Αλλά κι αυτοί που διαφωνούν, του έδωσαν συγχαρητήρια που δεν επηρεάστηκε και παρά τις πιέσεις δεν άλλαξε την γνώμη του.

 

Η ψήφος κατά συνείδηση είναι πάντα κυρίαρχη. Επιβεβλημένη. Τη διαπιστώνουμε όλο και πιο σπάνια. Όπου ωστόσο τη συναντούμε, μας αρέσει δεν μας αρέσει ως προς το περιεχόμενο της, την επιβραβεύουμε. Αυτό κάνουν οι Καβαλιώτες στην προκειμένη περίπτωση. Κι ο Γιάννης Πασχαλίδης το χαίρεται και με το παραπάνω.

 

Τις προηγούμενες ημέρες συγκεκριμένοι άνθρωποι στην Καβάλα διέδιδαν ότι το νομοσχέδιο θα καταψηφίσουν και ο Παναγιωτόπουλος και η Δεληκάρη! Επειδή είναι συγκεκριμένοι οι άνθρωποι αυτοί (γνωστοί επίσης), αμέσως καταλαβαίνουμε ότι επρόκειτο για ευσεβείς πόθους… Δεν επιβεβαιώθηκαν. Μόνο ο Γιάννης Πασχαλίδης καταψήφισε. Όλοι οι άλλοι ήταν θετικοί.

 

Θα υπάρξουν άραγε συνέπειες; Στην τοπική κοινωνία, σημειώσαμε ήδη, υπάρχουν κι είναι υπέρ του βουλευτή που καταψήφισε. Για το κόμμα, ουδείς γνωρίζει. Επισήμως όχι αφού υπήρξε μια σχετική κομματική ελευθερία. Το τι θα συμβεί αύριο μεθαύριο, θα το δούμε τότε. Τα επόμενα –όσα έρχονται- είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα μας υποχρεώσουν να ξεχάσουμε πιο γρήγορα απ’ ότι νομίζουμε τα πρόσφατα πολιτικά γεγονότα.

 

Για την τοπική μας κοινωνία άλλη είναι η είδηση των ημερών και όχι η ψηφοφορία στη Βουλή. Είδηση δυσάρεστη. Ο Μάκης Μοσχάκης μόνο 45 ετών, έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή. Ένας χαμογελαστός διαρκώς άνθρωπος. Ένας δραστήριος επαγγελματίας και άριστος οικογενειάρχης. Από τα νέα που δυσκολεύεσαι να πιστέψεις. Ακόμη και 48ωρες μετά το θάνατο του, οι φίλοι του δεν πίστευαν ότι είναι αλήθεια αυτό που έμαθαν.

 

Η Καβάλα συγκλονίστηκε από το νέο, οι άνθρωποι έψαξαν να βρουν και να μάθουν τις λεπτομέρειες. Ήταν άτυχος ο αγαπητός μας Μάκης. Πολύ άτυχος. Είχε να δώσει πολλά ακόμη κι έφυγε τόσο νωρίς. Και τόσο άδικα. Τα συλλυπητήρια μας στους συγγενείς του.

 

Την αρχή την έκανε ο Δήμαρχος Παγγαίου. Όρισε άμισθο σύμβουλο του τον κ. Στέργιο Κεχαγιά. Ειδικό σε θέματα πολιτικής προστασίας. Ενεργό πολίτη και σημαντικό εθελοντή της περιοχής. Επιλογή σωστή. Επηρεάστηκε όπως φαίνεται ο κ. Μουριάδης… Με απόφαση την περασμένη Παρασκευή ορίστηκε ο Κωστής Σιμιτσής άμισθος σύμβουλος του Δημάρχου Καβάλας. Σε θέματα νομικά. Κατά την απόφαση οι υπηρεσίες του κ. Σιμιτσή δεν θα είναι μόνο χωρίς μισθό, θα είναι και «…αμιγώς συμβουλευτικές».

 

Η ΔΕΥΑ Καβάλας πληρώνει τα έξοδα για το προσωπικό που ήδη ασχολείται με τα αρχαιολογικά ευρήματα στο έργο της αγοράς του Αγίου Νικολάου. Ειδικότερα η δημοτική επιχείρηση ανέλαβε το κόστος των δύο εργατών και του αρχαιολόγου. Αυτά συμφωνήθηκαν πριν ακριβώς από μία εβδομάδα και ευτυχώς υλοποιήθηκαν κανονικά. Ώστε το έργο να επανέλθει κι εκεί που σταμάτησε.

 

Χθες έκαναν εκλογές οι σύλλογοι των Μικρασιατών και της Κρητικής Αδελφότητας. Την ερχόμενη Κυριακή υπάρχει γενική συνέλευση και εκλογές στο Κέντρο Λαογραφίας Νεάπολης. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές εκλέγονται και ξαναεκλέγονται οι ίδιοι άνθρωποι. Σε όλους σχεδόν τους τοπικούς συλλόγους. Το δυναμικό δεν ανανεώνεται, πολύ περισσότερο όσοι εκπροσωπούν ως δ.σ. τους συλλόγους. Στην Καβάλα υπάρχουν σύλλογοι με αβέβαιο μέλλον αν και όταν αποχωρίσουν όσοι σήμερα τους εκπροσωπούν.

 

Αλλά και στη Στέγη όπου διαπιστώνεται κινητικότητα και μεγάλο ενδιαφέρον. Κι εκεί στο νέο διοικητικό συμβούλιο, η ανανέωση ήταν ελάχιστη. Υπήρξε μεν αλλά περιορισμένη. Τελικά οι Καβαλιώτες δεν έχουν χρόνο για τους συλλόγους, κι ας συμμετέχουν σε πολλές από τις εκδηλώσεις τους. Καλοί οι σύλλογοι αλλά οι συμπολίτες τους έχουμε σε μια απόσταση. Αυτό καθιστά το μέλλον όλων τελικά των συλλόγων άγνωστο.

 

«Οι μαθητές γυρίζουν στο σχολείο τους τον Σεπτέμβρη» δήλωσε για το έργο στο Γυμνάσιο Λύκειο Κρηνίδων ο Αντιδήμαρχος Χριστόδουλος Μιχαλάκης. Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε; Το συγκεκριμένο έργο άργησε μέχρι να εγκριθεί και να δημοπρατηθεί. Αμέσως μετά εξελίσσεται καλά (σε σχέση με πολλά άλλα). Δυστυχώς και σε αυτήν την περίπτωση η κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Λέμε λοιπόν για Σεπτέμβρη και βλέπουμε. Αν και ο κ. Μιχαλάκης είπε πιο συγκεκριμένα, ότι το έργο θα τελειώσει το Καλοκαίρι. Απλά τον Σεπτέμβρη, σημείωσε, θα επαναλειτουργήσει.

 

Ένας υποψήφιος λιγότερος. Ο Χριστόδουλος Τοψίδης με αφορμή την εκδήλωση της κοπής της πίτας του Επιμελητηρίου Έβρου, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές του φορέα. Όποτε κι αν αυτές γίνουν. Το σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει: «Μιλώντας σε προσωπικό επίπεδο και συγκινησιακά φορτισμένος, ο κ. Τοψίδης δήλωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στις επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές και ευχαρίστησε τα μέλη όλων των διοικητικών συμβουλίων, τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες του Επιμελητηρίου για την 12ετή συνεργασία καθώς και τους Επίτιμους Προέδρους για την βοήθεια που του προσέφεραν κατά καιρούς».

 

Από την Αλεξανδρούπολη ας μεταφερθούμε στη Δράμα. Χθες οι πολιτικές εκδηλώσεις στη γειτονική πόλη ήταν δύο και έγιναν ταυτόχρονα. Η Νέα Αριστερά Δράμας υποδέχθηκε την Έφη Αχτσιόγλου ενώ η ΝΔ Δράμας τον υφυπουργό Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Και στις δύο εκδηλώσεις στο ακροατήριο ήταν και Καβαλιώτες. Ας μη ξεχνάμε ότι ο κ. Βαρτζόπουλος μεγάλωσε στην πόλη μας.

 

750 περίπου εκλεγμένοι αστυνομικοί περιμένουν τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη. Να εγκρίνει τις αποσπάσεις τους στους τόπους όπου εκλέχθηκαν δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι. Για αυτούς τους αστυνομικούς κίνητρο της υποψηφιότητας τους δεν ήταν το ενδιαφέρον τους για τα κοινά. Αυτό προκύπτει στη συνέχεια. Κι όχι πάντα. Κίνητρο είχαν την απόσπαση. Μιας και με τη μετάθεση δεν τα κατάφεραν…

 

Χθες βράδυ αναμένονταν να επιστρέψουν στην Καβάλα όλοι όσοι τις προηγούμενες μέρες εκπροσώπησαν το Ν. Καβάλας στην τουριστική έκθεση του Βουκουρεστίου. Για τα αποτελέσματα αυτής της προβολής θα μάθουμε το Καλοκαίρι. Με τις αφίξεις των Ρουμάνων τουριστών. Όσο για τη δική τους, μια χαρά… Ένα σωρό φωτογραφίες και βίντεο υπήρξαν από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στον εκθεσιακό χώρο του Βουκουρεστίου.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης