• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε μια πιο ουσιαστική φάση μπήκε από χθες το δημοτικό έργο μπροστά από το παλιό δικαστήριο. Καταστρέφονται τα υφιστάμενα πεζοδρόμια. Στη θέση τους θα κατασκευαστούν άλλα. Πιο πλατιά. Το ίδιο θα γίνει και με αυτό μπροστά από τις Καμάρες. Ο δρόμος στο σημείο γενικά θα στενέψει. Το έργο περιλαμβάνει και κατασκευή κυκλικού κόμβου. Σε εκκρεμότητα είναι η κατασκευή της διαχωριστικής νησίδας επί της Κουντουριώτου. Αυτή η παρέμβαση ελπίζουμε να μην συμπέσει με την τουριστική και Καλοκαιρινή περίοδο.

 


 

Στην έκδοση της περασμένης Κυριακής (18/2) η εφημερίδα «Μακεδονία» είχε βασικό θέμα (πρωτοσέλιδο) τη σημερινή κατάσταση στην αυτοδιοίκηση. Τίτλο: «Το κράτος στραγγαλίζει τους Δήμους». Συνεντεύξεις έδωσαν πολλοί και διάφοροι Δήμαρχοι απ’ όλη την Ελλάδα. Αναφέρθηκαν όλοι στην περικοπή των οικονομικών πόρων. Συστηματική και διαρκής. Συνέπεια της οποίας, διαπίστωσε η εφημερίδα, η αύξηση σχεδόν παντού των δημοτικών ανταποδοτικών τελών. Όποιος διάβασε το κείμενο (ουσιαστικά την έρευνα που έκανε η εφημερίδα), καταλάβαινε αμέσως ότι αυτά που δημοσιεύονταν είναι αυτά που ζούμε. Στο Δήμο Καβάλας αλλά και στους άλλους Δήμους του Ν. Καβάλας. Αλλού περισσότερο κι αλλού λιγότερο.

 

Μπροστά στα μεγάλα της οικονομικά αδιέξοδα η αυτοδιοίκηση επιλέγει πάντα την ίδια λύση. Αυξάνει τα έσοδα της. Δηλαδή όσα της πληρώνουν οι πολίτες. Άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Γιατί καλή η διεκδίκηση, καλή κι η πίεση αλλά κάποια στιγμή πρέπει να βρεθούν χρήματα. Κι αφού το κράτος δεν τα δίνει, ας τα δώσουν οι δημότες.

 

Αυτή την τόσο ενοχλητική μα και πραγματική διαδικασία την περιγράφει συχνά στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ο κ. Χρήστος Ποτόλιας. Τον ακούν και γελούν οι άλλοι. Αδιαφορούν. Κάνουν ότι παρακολουθούν αλλά δυστυχώς ασχολούνται με άλλα. Διαβάζουν στο κινητό τους τηλέφωνο. Ή παίζουν τα παιχνίδια που αυτό τους προσφέρει.

 

Ο Χρήστος Ποτόλιας εξηγεί ότι δεν πρόκειται για τέλη. Πολύ περισσότερο δημοτικά. Είναι, επιμένει, για μια επιπλέον φορολογία. Υψηλή και αδικαιολόγιτη. Μια δημοτική συνέχεια της πολιτικής του κράτους. Ένα άλλο «μνημόνιο». Αυτό της αυτοδιοίκησης. Φυσικά και έχει δίκιο. Οι Δήμαρχοι από την άλλη πλευρά είναι μόνο λόγια. Κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη. Καλύπτουν πλήρως τις περικοπές του κράτους. Κάποιοι τις δικαιολογούν κιόλας. Κι όσο το κράτος «προοδεύει», τόσο συνεχίζει. Καταργεί, περιορίζει. Κάνει την αυτοδιοίκηση «φτωχό συγγενή». Από πρωταγωνιστής που ήταν.

 

Το σενάριο είναι υποθετικό. Φανταστικό. Σήμερα (και) ο Δήμος Καβάλας αντιμετωπίζει μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Αυτό που διαθέτει δεν του φτάνει ούτε για τα βασικά. Ας υποθέσουμε ότι λαμβάνει την άδεια που προβλέπεται. Καλύπτει όλα του τα κενά προσλαμβάνοντας ακόμη και 300 άτομα (τα οποία και χρειάζεται). Θα είναι ένας άλλος Δήμος. Κι οι υπηρεσίες του ακόμη καλύτερες. Επειδή αυτό δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ, ας βολευτούμε με την πραγματικότητα. Ο Δήμος Καβάλας – και ο κάθε Δήμος της χώρας- συμβιβάζεται με το μικρότερο κακό. Του είναι αρκετό το σημερινό πρόβλημα να μείνει όπως είναι και να μην χειροτερέψει!

 

Οι πολίτες ωστόσο αντιλαμβάνονται τη διαφορά. Ειδικά όσοι θυμούνται το πώς ήταν οι Δήμοι της χώρας. Κάποτε, όχι πολύ παλιά, ήταν αλλιώς. Είχαν και χρήματα και προσωπικό. Έλυναν προβλήματα και δεν έλυναν λίγα προβλήματα.  Τα έλυναν όλα τα προβλήματα. Τότε ήταν μια άλλη αυτοδιοίκηση. Η πραγματική, σε σχέση με το σήμερα.

 

Προσθέτουμε δύο ακόμη τοπικά δεδομένα. Που μπορεί να μην είναι μόνο δικά μας. Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας προσφεύγει στην Αποκεντρωμένη για να ακυρώσει την αύξηση των δημοτικών τελών. Αύξηση αποφασίζει και ο ΟΛΚ, με τη διοίκηση του οποίου έχουν προγραμματισμένο ραντεβού οι επαγγελματίες της εστίασης στα λιμάνια Καβάλας και Κεραμωτής. Ο ΟΛΚ δεν πρόκειται να υποχωρήσει, να μειώσει στο λογικό τις αυξήσεις του. Είναι το κράτος. Το γνωστό Ελληνικό κράτος των φόρων και των προστίμων. Η δε προσφυγή στην Αποκεντρωμένη έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Οι αυξήσεις των δημοτικών τελών είναι παντού νόμιμες. Έχει φροντίσει το κράτος για αυτό…

 

Η τοπική υπηρεσία της Αποκεντρωμένης ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή τρεις από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, όλες αύξησης των δημοτικών τελών. Ως χθες το πρωί δεν είχε εγκριθεί η επίμαχη (για την εστίαση). Γεγονός που μάλλον είναι συμπτωματικό. Περιμένουμε τη συνέχεια των εγκρίσεων.

 

Προσωπικό του Αστυνομικού Τμήματος Καβάλας ήταν την Κυριακή το πρωί σε εκκλησίες της πόλης. Μοίρασε στους πολίτες, κατά την αποχώρηση τους από την εκκλησία, έντυπα με οδηγίες για τις απόπειρες τηλεφωνικής απάτης. Όπως φαίνεται η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας προσπαθεί να ενημερώσει όλους τους ηλικιωμένους ώστε να μην είναι τα επόμενα θύματα των γνωστών μας απατεώνων.

 

Δυστυχώς ο Μητροπολίτης Στέφανος δέχθηκε στην Ιερά Μητρόπολη τον πρόεδρο του κόμματος «Σπαρτιάτες» που το Σάββατο περιόδευσε στην πόλη μας. Κακώς. Ο Μητροπολίτης έπρεπε να αποφύγει όσους αποδεδειγμένα διατηρούν άριστες σχέσεις με τον καταδικασμένο -πρώην της Χρυσής Αυγής- Κασιδιάρη. Κι αν δεν μπορούσε να το κάνει άμεσα, ας το έκανε έμμεσα. Ας έβρισκε μια δικαιολογία.

 

Τουρισμός και εστίαση προετοιμάζονται για την επόμενη θερινή περίοδο. Όλοι ή σχεδόν όλοι αναζητούν απαραίτητο προσωπικό. Η εστίαση είναι σε αυτήν την αναζήτηση όλο το έτος! Πιο πολύ τώρα, λίγο πριν την Άνοιξη. Ο κλάδος του τουρισμού ψάχνει -όπως και πέρσι τέτοια εποχή- να βρει καμαριέρες. Και καμαριέρες δεν βρίσκει. Μπροστά σε ένα τέτοιο αδιέξοδο βρίσκονται και επιχειρήσεις που προσφέρουν στις καμαριέρες μισθό ακόμη 1.000 ευρώ το μήνα!

 

Ο πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδας Παππάς, ο Αντιδήμαρχος Απόστολος Μουμτσάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Ανέστης Δημητριάδης. Όλοι τους ήταν στο γήπεδο προχθές Κυριακή για το ματς του ΑΟΚ. Η ομάδα μας προοδεύει και αλλάζει κατηγορία. Δυστυχώς αγωνίζεται σε ένα συνήθως άδειο γήπεδο. Μεταξύ των λίγων πιστών και σταθερών φίλων του ΑΟΚ οι προαναφερθέντες. Αν όμως ήταν προεκλογική περίοδος;

 

Με χειροκροτήματα(!) υποδέχθηκαν τα τρακτέρ των αγροτών του Νέστου οι Καβαλιώτες. Στο σύντομο πέρασμα τους χθες από το κέντρο της πόλης. Όσο οι αγρότες δεν ενοχλούν τους πολίτες, έχουν την αμέριστη στήριξη τους. Σε όλη την Ελλάδα. «Δεν θέλουμε να ενοχλήσουμε κανέναν» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος των αγροτών του Δήμου Παγγαίου κ. Γρουζίδης. Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο τα τρακτέρ να μπουν στην Καβάλα (από το Σταυρό Αμυγδαλεώνα που ήταν χθες). Στη δε ερώτηση για το αν θα κλείσουν δρόμοι, απάντησε αόριστα: « Αυτό θα το αποφασίσουμε αργότερα».

 

Πάει για ρεκόρ ο ΝΟΘΑΚ. Το ερχόμενο Σάββατο κόβει τη βασιλόπιτα του νέου έτους. Το Σάββατο ο μήνας έχει 24 και την επόμενη μέρα «ανοίγει» το τριώδιο. Θα δούμε αν θα υπάρξει βασιλόπιτα και εντός του τριωδίου. Που δεν αποκλείεται.

 

 

Διαβάστε επίσης