• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η φωτογραφία δείχνει ξεκάθαρα το θετικό αποτέλεσμα της εργασίας που έγινε πρόσφατα στις μεγάλες γέφυρες της Παράκαμψης Καβάλας, στην Εγνατία οδό. Αντικαταστάθηκαν πολλές καμένες λάμπες κι έτσι σε όλες τις γέφυρες «… έγινε η νύχτα μέρα». Η παρέμβαση ήταν απαραίτητη, ευτυχώς έγινε όταν έπρεπε. Οφείλεται σε δουλειά της εταιρίας που έχει αναλάβει τη συντήρηση όλης της Εγνατίας οδού, τμήμα του δρόμου που αφορά το Ν. Καβάλας. Οι νέες λάμπες είναι led.

 


 

Στις 23 Νοεμβρίου του 2023 τόσο τα τοπικά όσο και τα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης πανηγύριζαν. Υπογράφηκε, έγραφαν, η σύμβαση για την υπό παραχώρηση του νέου λιμανιού της Καβάλας «Φίλιππος Β’». Εκδόθηκαν δελτία τύπου, υπήρξαν οι σχετικές φωτογραφίες. Όλοι μέσα σε μια μεγάλη χαρά. Ο ιδιώτης έρχεται στο λιμάνι….

 

Τέλος Φεβρουαρίου του 2024, 3 περίπου μήνες μετά, κι ως τώρα δεν δόθηκε καμία απολύτως συνέχεια. Σε σημείο να απορεί κάποιος. Δικαιολογημένα. Τι έγιναν αυτοί που παραχώρησαν; Τι έκαναν αυτοί που ανέλαβαν το λιμάνι; Οι ερωτήσεις πολλές και επίμονες δεν έχουν καμία απάντηση. Μόνο κάποιες αόριστες φήμες. Άλλοτε έτσι κι άλλοτε γιουβέτσι…

 

Ζούμε στα… σκοτάδια. Μια και υπεύθυνη ενημέρωση δεν υπάρχει. Μήπως το μετάνιωσαν; Μήπως εκ των υστέρων διαπιστώθηκαν λάθη ή παραλείψεις; Κάτι σίγουρα έγινε. Δεν το λένε. Γεγονός φυσικά καθόλου τυχαίο.

 

Με τις έως τώρα κινήσεις και δράσεις τους οι αγρότες του Ν. Καβάλας δείχνουν να αξιοποιούν άριστα την προηγούμενη τους εμπειρία. Τόσο επί των επαφών τους με τους Υπουργούς, όσο και επί των διαμαρτυριών και κινητοποιήσεων τους. Πρώτα πρώτα έφεραν στην Καβάλα λιγότερα τρακτέρ. Λίγα και καλά. Δεύτερον, δήλωσαν αμέσως ότι δεν σκοπεύουν να κλείσουν δρόμους. Και τρίτον, δεν χάνουν την ώρα τους στα πολλά και μεγάλα λόγια. Ξέρουν ότι αυτά θα μείνουν λόγια και θα ξεχαστούν γρήγορα.

 

Έχουν πλέον την ικανότητα να στοχεύουν στην ουσία. Μέσω Καβάλας απευθύνονται στην Αθήνα. Με κριτική στάση και απέναντι στους συναδέλφους τους. Εδώ, στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, τα πράγματα είναι διεκδικητικά αλλά ταυτόχρονα και προσγειωμένα. Κρατούν καλάθι μεν, μικρό δε. Ξέρουν καλά με τι κράτος έχουν να κάνουν!

 

Προερχόμενος από τους αγρότες του Παγγαίου ο κ. Κώστας Παπαμερής ισχυρίστηκε χθες (μιλώντας στην Πρωινή) ότι: 1) Οι αγρότες της Καβάλας όποτε κι αν έβγαιναν στους δρόμους ήταν σταθερά κατά του αποκλεισμού αυτών. 2) Αυτήν την εποχή στα χωριά της Δ.Ε. Ελευθερών ξηλώνονται πολλά αμπέλια. Γιατί απλώς δεν συμφέρει το συγκεκριμένο προϊόν. 3)Στη δε Δ.Ε. Ορφανού οι αγρότες οδηγούνται σε μια μόνο καλλιέργεια, αυτή της ελιάς.

 

Λογικό, θα σημειώσουμε. Έχοντας κατά νου την σημερινή τιμή του λαδιού. Ο κ. Παπαμερής επανέλαβε όπως άλλωστε όλοι οι αγρότες σε όλη την Ελλάδα, ότι το βασικό πρόβλημα σήμερα είναι η εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Για τον εκάστοτε Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχολίασε «… το πρόβλημα δεν είναι οι Υπουργοί αλλά όσοι τους συμβουλεύουν». Εννοώντας τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

 

Πριν από 10 και πλέον χρόνια. Όταν όλα στο εργοστάσιο των Λιπασμάτων ήταν αλλιώς… Τότε ασχολήθηκε με αυτό ο Διονύσης Μπεχράκης. Εκπρόσωπος της διοίκησης, έλαβε μέρος και σε συζητήσεις με τους εργαζόμενους. Ο Διονύσης Μπεχράκης ελάχιστα συνδέθηκε με την Καβάλα. Βασικά ήταν πολιτικό στέλεχος της ΝΔ. Ο δρόμος του τον έφερε για λίγο στα μέρη μας. Πέθανε την περασμένη Κυριακή. Ήταν 77 ετών. Ανακοίνωση για το θάνατο του εξέδωσε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κομοτηνή, πρόσφατα ο Περιφερειάρχης Χριστόδουλος Τοψίδης υπέγραψε απόφαση χρηματοδότησης έργων στο «Ανθή Καραγιάννη». Το ποσό δεν είναι μεγάλο. Περίπου 100.000 ευρώ. Για το συγκεκριμένο γήπεδο ωστόσο κι αυτά τα λεφτά είναι απαραίτητα. Τα περιμένουμε για να πιάσουν τόπο. «Είμαστε οι μόνοι που χρηματοδοτούμε έργα στο Ανθή Καραγιάννη» λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του κ. Τοψίδη. Κι εδώ που τα λέμε έχουν δίκιο.

 

Νέο περιστατικό με αδέσποτο σκύλο στην Ελευθερούπολη. Μετά από αυτό με τον μαθητή την προηγούμενη εβδομάδα, ένας άλλος σκύλος φέρεται να μπήκε στην αυλή σπιτιού όπου δάγκωσε παιδί. Τη διαμαρτυρία την έκανε στα κοινωνικά δίκτυα η οικογένεια του παθόντος.

 

Αρκετοί ήταν οι εκπρόσωποι της ΝΔ Καβάλας στην εκδήλωση του κόμματος την περασμένη Κυριακή στη Δράμα. Στην κοπή της βασιλόπιτας της ΔΕΕΠ ΝΔ Δράμας. Ρόλο για αυτό έπαιξε ο ομιλητής, ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βαρτζόπουλος. Αν και Καβαλιώτες, τον υποδέχθηκαν στη Δράμα ο Παντελής Ηλιάδης, η Ειρήνη Βρανά, ο διοικητής του Νοσοκομείου Αχιλλέας Γερόπουλος, ο Απόστολος Παυλίδης του ΤΕΕ ΑΜ.

 

Η εκδήλωση ήταν διαφορετική σε σχέση με αυτή της Καβάλας. Έγινε σε μικρή αίθουσα και χωρίς το πρωτόκολλο… Η προσέλευση δεν ήταν ιδιαίτερη αλλά τούτο δεν φάνηκε λόγω της μικρής αίθουσας που επιλέχθηκε. Λες και κάτι ήξεραν οι διοργανωτές. Επί της ουσίας υπήρξε ενδιαφέρον. Ο κ. Βαρτζόπουλος λένε όσοι τον άκουσαν, κέρδισε τις εντυπώσεις. Όλα τέλειωσαν με διάλογο του Υφυπουργού με το κοινό.

 

Περίπου 35 είναι οι σύνεδροι- εκπρόσωποι της Καβάλας στην σημαντική συνεδριακή διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ. Αν γίνει, εδώ που έφθασαν τα πράγματα. Ανάμεσα στα 35 ονόματα για τα οποία δεν υπήρξε ψηφοφορία αφού δεν χρειάζονταν, βλέπουμε αυτά των πρώην βουλευτών Ελευθεριάδου- Εμμανουηλίδης- Μορφίδης. Των υποψήφιων βουλευτών Μιρλή, Ζαχαροπούλου. Αλλά κι άλλα, Λυμπεράκης- Χωματά- Χατζηκωνσταντίνου- Τσουμπάκης- Μπόνος κτλ.

 

Νωρίς σήμερα το πρωί αναχωρούν για να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο της Κομοτηνής συνταξιούχοι του Νομού Καβάλας. Υπολόγιζαν ότι θα γεμίσουν 2 λεωφορεία, τελικά γέμισαν 4! Οι μαχητικοί συνταξιούχοι από την Καβάλα πιθανόν να είναι η πλειοψηφία. Να ένας καλός λόγος ώστε το επόμενο συλλαλητήριο που σίγουρα θα υπάρξει, να γίνει στην πόλη μας.

 

Μετά από διακοπή 3 περίπου μηνών ξανάρχισε την προηγούμενη εβδομάδα το έργο της ΔΕΥΑΚ στην οδό Βουλγαροκτόνου. Η διακοπή ήταν επιβεβλημένη λόγω νέων δεδομένων που ανέκυψαν και δεν προβλέπονταν στη μελέτη του έργου. Όλοι τώρα εύχονται το έργο να συνεχιστεί χωρίς άλλη διακοπή για να τελειώσει ως το Καλοκαίρι. Είναι απαραίτητο ώστε με έναν καλύτερο, μεγαλύτερο αγωγό ομβρίων να μην πλημμυρίζουν σε κάθε δυνατή βροχή καταστήματα και υπόγεια. Τόσο στην οδό Βουλγαροκτόνου όσο και στην οδό Χρ. Σμύρνης.

 

Για το έργο του Αμφιθεάτρου που σταμάτησε, τα λόγια γενικά είναι λίγα. Καλό ή κακό σημάδι; Και τα δύο. Το σύστημα προετοιμάζει την άμυνα του… Το θέμα της στατικής επάρκειας υπάρχει. Είχαν υποψίες ότι θα ανακύψει. Και κάτι πρόβλεψαν στη διακήρυξη. Όμως λέγεται ότι ανέκυψε σοβαρότερο. Θα φανεί… Πάντως και αυτό το έργο , με τα όσα προέκυψαν, θα καθυστερήσει. Αυτό είναι βέβαιο.

 

 

Διαβάστε επίσης