• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Βασιλόπιτα για το νέο έτος έκοψαν το περασμένο Σάββατο οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών των σχολείων του Δήμου Καβάλας. Την εκδήλωση προετοίμασε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κηδεμόνων. Παραβρέθηκαν οι Γιάννης Πασχαλίδης, Παναγιώτης Μαμτσαδέλης, Αρχέλαος Γρανάς, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Δανιήλ Εμμανουηλίδης και άλλοι. Την πίτα ευλόγησε ο Μητροπολίτης Στέφανος.

Η Ένωση συνεχίζει να προσπαθεί για τα προβλήματα των σχολείων. Ο πρόεδρος Βασίλης Μαυρομμάτης αναφέρθηκε στα κτιριακά, στην επέκταση των σχολικών γευμάτων σε όλα τα δημοτικά, στην κατάργηση του εισιτηρίου που πληρώνουν οι μαθητές μετακινούμενοι από και προς το σχολείο εντός της πόλης, στους συνοδούς που πρέπει να έχουν τα λεωφορεία όταν μεταφέρουν μικρούς μαθητές. Στη φωτογραφία μέλη του διοικητικού της συμβουλίου.

 


 

Αν και το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας επρόκειτο να συνεδριάσει χθες, τροφοδοτώντας με καινούργιο υλικό τη συζήτηση, δεν θα το περιμένουμε. Θα σχολιάσουμε τα περί της αυτοδιοίκησης (δηλαδή θέματα του Δήμου Καβάλας) όπως τα γνωρίζαμε και υπήρχαν ως το πρωί της Τετάρτης. Ότι νεότερο, τις επόμενες ημέρες.

 

Ξεκινούμε με τις δηλώσεις, με τα συμπεράσματα του Αντιδημάρχου επί των Οικονομικών κ. Γιάννη Προμούσα. Μας βοηθούν να καταλάβουμε- και να επιβεβαιώσουμε- την προς το χειρότερο αλλαγή. Τα γράφαμε τις προάλλες. Οι Δήμοι πιέζονται, αδυνατίζουν. Δεν είναι οι Δήμοι που ξέραμε.

 

Δηλώνει λοιπόν ο Αντιδήμαρχος που τα ζει καθημερινά: « Θα βιώσουμε μεγάλες αλλαγές. Τα χρήματα από το κράτος μειώνονται συνεχώς». Το φημισμένο ελληνικό κράτος βάζει στόχους σε κάθε Δήμο. Τους οποίους αν καταφέρει και πετύχει, μόνο τότε θα εισπράξει την επιχορήγηση που του αναλογεί. Πώς όμως ο κάθε Δήμος να πετύχει τους υψηλούς στόχους; Πόσο μπορεί να τους πλησιάσει όταν δεν διαθέτει μηχανισμό και κυρίως προσωπικό;

 

Με έμμεσο και … «σύγχρονο» τρόπο το κράτος θα μειώνει τα χρήματα προς τους Δήμους. Κι όποιος Δήμος διαμαρτύρεται, θα ελέγχεται. Θα βρίσκει τον μπελά του. Από κατήγορος θα γίνεται κατηγορούμενος. Επειδή δεν «έπιασε» τους στόχους του! Υπό αυτές τις συνθήκες ο Δήμος Καβάλας προσπαθεί να βρει χρήματα που έχει ανάγκη και από ανείσπρακτα έσοδα προηγούμενων ετών. Κατά τον κ. Προμούσα ζητά να εισπράξει ακόμη και 1,1 εκ ευρώ. Χρήματα που του οφείλονται. Σιγά μην τα εισπράξει. Αν ήταν να τα εισπράξει, θα τα είχε ήδη στο ταμείο του.

 

Οι Δήμοι φτωχαίνουν. Οι υπηρεσίες που προσφέρουν λιγοστεύουν κι η αντίδραση σε κάθε πρόβλημα, ακόμη και σε επείγουσες καταστάσεις, δεν είναι όπως ξέραμε. Ταυτόχρονα οι πολίτες ζητούν όλο και συχνότερα τη βοήθεια τους. Μιας και στο κράτος έπαψαν προ πολλού να ελπίζουν…

 

Κάπως έτσι θα πορευτούμε το επόμενο διάστημα. Κι όπως συχνά λέμε, ο Θεός βοηθός. Αλλά τι να κάνει κι αυτός; Που να πρωτοβοηθήσει; Ποιον να στηρίξει; Κατά συνέπεια θα έρθει οριστικά η άλλη πραγματικότητα. Στην οποία –επαναλαμβάνουμε- οι Δήμοι δεν θα είναι αυτό που μάθαμε. Θα είναι κάτι άλλο. Συμβολικό και δήθεν…

 

Την Τρίτη το μεσημέρι συνεδρίασε το Δημαρχείο η Δημοτική Επιτροπή. Οι συνεδριάσεις της οποίας μοιάζουν πολύ με αυτές του Δημοτικού Συμβουλίου. Επανεμφανίστηκε η κ. Ιωσηφίδου κι όλοι έσπευσαν να την καλωσορίσουν. Απουσίαζε σε υπερατλαντικό ταξίδι, τις εμπειρίες του οποίου μας γνωστοποίησε διαδικτυακά. Η επιστροφή της στην Καβάλα και η συμμετοχή της στη συνεδρίαση ήταν η πρώτη είδηση.

 

Κάπου ανάμεσα στα θέματα των δημοτικών έργων, η κ. Ιωσηφίδου κοίταξε στα μάτια τον Αντιδήμαρχο και τον ρώτησε: «Κύριε Γούλα πότε θα τελειώσει το εκτελούμενο έργο στην οδό Κουντουριώτου;». Ο Αντιδήμαρχος ανταπέδωσε τη ματιά συμπάθειας, την κοίταξε κι αυτός. Μα δεν της απάντησε. Γιατί απλά δεν το γνωρίζει (το πότε θα τελειώσουν τα έργα στην οδό Κουντουριώτου). Αυτό δεν το ξέρει κανείς, εδώ που έφθασαν τα πράγματα.

 

Γνωστή η επιμονή της, απευθύνθηκε αμέσως μετά στη γραμματέα του Δήμου Καβάλας. Την οποία ρώτησε: «Πότε θα τελειώσει το έργο στο Περιγιάλι, το έργο στο οποίο ο βασικός δρόμος μετατρέπεται σε πεζόδρομο (ή δρόμο ήπιας κυκλοφορίας);». Η κ. Ταβουλτζίδου ήταν πιο έτοιμη. Μάλλον και πιο θαρραλέα. Έβαλε κάτω τις γνώσεις της, πρόσθεσε σε αυτές τη γραφειοκρατία κι απάντησε: « Ως την 31η Δεκέμβρη του 2030. Αφού τότε λήγει το πρόγραμμα ΕΣΠΑ που χρηματοδοτεί το έργο».

 

Κι έζησαν αυτοί καλά κι όλοι εμείς καλύτερα… Αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Το βασικό έργο στην παραλία του Περιγιαλίου βρίσκεται σε φάση μελέτης. Επιλογής του μελετητή. Θα γίνει η μελέτη και μετά βλέπουμε. Πάντως αυτό καθεαυτό το έργο- είπε με σιγουριά η κ. Ταβουλτζίδου- έχει εξασφαλισμένα χρήματα. Προερχόμενα από το τρέχον ΕΣΠΑ.

 

Η συνεδρίαση είχε και Μάκη Παπαδόπουλο. Δήλωσε την παρουσία του στο θέμα του ουσιαστικά νέου τεχνικού προγράμματος. Κι αμέσως μετά έσπευσε να εξηγήσει το λόγο. Μεταξύ άλλων και επειδή πολλά έργα είναι απαραίτητα αλλά δεν χρηματοδοτούνται. Ανέφερε, ένα από αυτά, το έργο στην πεσμένη γέφυρα! Έργο που σημειώστε θα εκτελέσει η Περιφέρεια ΑΜΘ! Τα μπέρδεψε λίγο μα δεν πειράζει. Το μπέρδεμα γενικότερα τον χαρακτηρίζει. Ακόμη και τώρα που εμφανίζεται ως ο έμπειρος της αντιπολίτευσης. Εεεε συγνώμη, της αυτοδιοίκησης είναι το ορθό.

 

Που είμασταν; Ήμασταν στην αυτοδιοίκηση. Αν ο πολίτης κάνει μια βόλτα στο Πάρκο του Φαλήρου απόγευμα ή βράδυ, θα ζήσει μία ακόμη φορά την εμπειρία του … σκότους. Κι αυτήν την περίοδο ο φωτισμός είναι περιορισμένος. Όπως πολλές φορές στο παρελθόν. Προβάλλεται το πρόβλημα στα μέσα ενημέρωσης, ανάβουν τα φώτα. Μετά σβήνουν πάλι. Και φτου κι από την αρχή. Μα είναι τόσο δύσκολο να ανάψουν και να μείνουν αναμμένα; Κάτι τέτοιο προκύπτει.

 

Τα φώτα και στις δύο παιδικές χαρές λειτουργούν ευτυχώς σωστά αλλά αυτά στο γήπεδο μπάσκετ όχι. Προφανώς από τον αέρα γύρισαν και φωτίζουν τον ουρανό… Όποιος αποφασίσει να παίξει μπάσκετ, θα είναι υπό το ημίφως των προβολέων. Κάποιος πρέπει να τα επαναφέρει.

 

Ήταν ρεκόρ οι βασιλόπιτες την ερχόμενη Κυριακή, λόγω του ότι την ίδια μέρα «ανοίγει» το τριώδιο. Καταρρίφθηκε. Με πρόσκληση προς τα μέλη του ο Κυνηγητικός Σύλλογος Καβάλας κόβει πίτα την Τετάρτη 6 Μαρτίου! Παραλίγο Τσικνοπέμπτη δηλαδή. Περιμένουμε να δούμε αν η συγκεκριμένη βασιλόπιτα θα είναι η τελευταία ή αν θα υπάρξει συνέχεια. Κάτι ακούστηκε για κοπή βασιλόπιτας την Καθαρά Δευτέρα…

 

Η χθεσινή εκδήλωση της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας στη Μεγάλη Λέσχη είχε και λίγο από Ειρήνη Βρανά. Η κ. Βρανά έδωσε τη λύση με τα απαραίτητα τραπέζια – ροτόντες. Αυτά ήθελαν οι διοργανωτές. Τα θεωρούσαν κατάλληλα για το γεγονός. Η κ. Βρανά τα διέθεσε ευχαρίστως. Προέρχονταν από την Τόσκα.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης