• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πρόσφατη και όμορφη φωτογραφία από το νέο, ολοκαίνουργιο και υπερσύγχρονο πυροσβεστικό πλοίο που διαθέτει η πόλη μας. Σε διαδικασία εκπαίδευσης και προσαρμογής. Με πολλές δουλειές που γίνονται καθημερινά. Και συχνές εξορμήσεις στη γύρω θαλάσσια περιοχή.

 


 

Κι όμως υπάρχει! Η νέα νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Προέκυψε συναινετικά (χωρίς δηλαδή ψηφοφορία) αρχές του μήνα. Πριν η διαδικασία μεταφερθεί για να γίνει στις 10 Μαρτίου. Κάπου ανάμεσα στις αποφάσεις για τις αλλαγές ημερομηνιών, η οργάνωση της Καβάλας είχε αποτέλεσμα κατόπιν συνεννόησης. Με μια νέα νομαρχιακή επιτροπή 23 μελών. Τώρα περιμένει την απόφαση της Αθήνας. Ή η διαδικασία θα επικυρωθεί ή θα γίνουν όλα από την αρχή στις 10 Μαρτίου. Αν ότι έγινε αντέξει και διατηρηθεί, τότε μετά τις 10 Μαρτίου η επιτροπή θα συνεδριάσει πρώτη φορά για να εκλέξει τον γραμματέα της.

 

Στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα πήγαν αρκετοί σύνεδροι από την Καβάλα. Άλλα περίμεναν και άλλα συνάντησαν. Προσπαθούν να παραμείνουν αισιόδοξοι. Οι παλιοί δεν τα καταφέρνουν. Και δεν το κρύβουν. Οι νεότεροι, ειδικά οι υποστηρικτές του προέδρου, είναι αισιόδοξοι. Ή είναι περισσότερο από τους παλιούς. Ή έτσι θέλουν να δείχνουν….

 

Μάλλον δεν ξαφνιάζεται κανείς. Οι θέσεις του Διοικητή και του Αναπληρωτή Διοικητή στο Νοσοκομείο Καβάλας προσελκύουν το ενδιαφέρον πολλών. Γνωστών και άγνωστων. Καβαλιωτών και μη. Όλοι τους – καμιά 30αρια περίπου- κατέθεσαν αιτήσεις στο Υπουργείο Υγείας. Κάποιοι περιμένουν να κριθούν αξιοκρατικά, άλλοι κομματικά. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι θα γίνει το πρώτο. Ουδείς την πιστεύει μιας και ζούμε στην Ελλάδα. Θα φανεί. Το αμέσως επόμενο διάστημα.

 

Την ίδια στιγμή η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν έχει αλλάξει. Το Ε.Σ.Υ. δεν διαθέτει χρήματα, προσωπικό κι εξοπλισμό. Προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του ακόμη και για τα βασικά. Η αλλαγή με τα απογευματινά χειρουργεία δεν επηρεάζει καθοριστικά την κατάσταση μιας και άλλα είναι τα κουσούρια. Κι όχι το πότε κι από ποιους θα γίνονται οι τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις. Ο κόσμος συνεχίζει να διαμαρτύρεται. Όσοι διαθέτουν γεμάτο πορτοφόλι απευθύνονται αμέσως στον ιδιωτικό τομέα. Κι όσο αντέξουν. Οικονομικά…

 

Μια σημαντική λεπτομέρεια για το Νοσοκομείο Καβάλας. Σήμερα δεν διαθέτει ούτε διοικητικό συμβούλιο! Το κράτος παραλείπει να διορίσει τα μέλη του συμβουλίου με αποτέλεσμα αυτό να λειτουργεί μόνο με τον διοικητή . Αφού αναπληρωτής διοικητής δεν υπάρχει επίσης.

 

Καταλαβαίνουμε ότι το τοπίο είναι τουλάχιστον… νεφελώδες. Θολό. Παρόλα αυτά όλοι θέλουν να εμπλακούν. Θέλουν να διοικήσουν. Θέλουν τις θέσεις (και τους μισθούς). Κι όχι μόνο στο Νοσοκομείο της Καβάλας. Ίδια είναι η κατάσταση για τις νέες διοικήσεις όλων των δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας. Και καλά ξεμπερδέματα που λένε.

 

Αν και θα ήταν προτιμότερο τα χρήματα των μισθών των διοικητών και των αναπληρωτών διοικητών να χρησιμοποιηθούν για τις άλλες ανάγκες. Που κακά τα ψέματα είναι πιο επείγουσες. Τόσο απαραίτητοι είναι αλήθεια οι διοικητές και οι αναπληρωτές τους στην παρούσα φάση; Ή μήπως να δούμε τα άλλα που έχουν προτεραιότητα στα Νοσοκομεία της χώρας;

 

Η επιλογή διοικητή και αναπληρωτή διοικητή στο Νοσοκομείο Καβάλας είναι και μια κομματική υπόθεση. Παραδοσιακά. Αν αυτό αλλάξει, θα το δούμε και κυρίως θα το μάθουμε. Φαίνεται- παρά τις υποσχέσεις- δύσκολο. Έτσι τόσο οι παράγοντες της ΝΔ Καβάλας όσο και το κόμμα γενικά, παρακολουθούν. Ενδιαφέρονται. Απευθύνονται στην Αθήνα. Πρώτα ζητούν να ενημερωθούν. Μετά κι αν μπορέσουν, θα δράσουν.

 

Είναι νωρίς ακόμη να σχολιάσουμε τον πιθανό τοπικό κομματικό ανταγωνισμό. Που μπορεί τελικά και να μην υπάρξει. Κάποιοι ωστόσο από αυτούς που έκαναν αιτήσεις για τις θέσεις είναι φανερό ότι ποντάρουν και σε όλα τα άλλα. Κι όχι μόνο στα προσόντα που διαθέτουν, όσα περιλαμβάνονται στις προϋποθέσεις που ζητά η διαδικασία.

 

Στις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του Δήμου Καβάλας επιστρέφει ο κανονισμός στάθμευσης στη συνοικία της Παναγίας. Για να διορθωθεί, να συμπληρωθεί. Θα πρέπει να περιλαμβάνει και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων της συνοικίας. Να μπορούν να λάβουν κάρτα και να σταθμεύουν στους δρόμους της Παναγίας χωρίς να κινδυνεύουν με κλήση. Υπομονή να έχουμε κι όλα θα γίνουν…

 

Υπάρχουν νέες φήμες, σύμφωνα με τις οποίες τελικά δεν θα καταργηθούν οι σχολικές επιτροπές των Δήμων. Οι οποίες υπάρχουν σήμερα αλλά έχουν ημερομηνία λήξης στις 30 Ιουνίου. Λέγεται ότι μπορεί και να μην καταργηθούν. Αόριστες φήμες ή σοβαρό ενδεχόμενο; Μάλλον αόριστες φήμες. Στο τέλος και τα σχολεία θα ενταχθούν απευθείας στους Δήμους της χώρας.

 

Κι άλλη βασιλόπιτα σε ημερομηνία Μαρτίου. Λίγο πριν τη Σαρακοστή. Το προσεχές Σάββατο θα κόψει βασιλόπιτα το club Vespa Καβάλας. Στο χώρο του, ισόγειο κατάστημα στα Ποταμούδια. Ταυτόχρονα όλοι οι άλλοι σύλλογοι ανακοινώνουν τις επόμενες και αποκριάτικες εκδηλώσεις τους. Πρόκειται για συλλόγους που έκοψαν βασιλόπιτα τον Γενάρη και τον Φλεβάρη. Εγκαίρως δηλαδή.

 

Συνέντευξη του πρώην Δημάρχου Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ στην Καθημερινή της περασμένης Κυριακής. Με την ιδιότητα του συγγραφέα. Το κείμενο σύντομα θα υπάρχει και σε ηλεκτρονική μορφή. Πληκτρολογήστε «500 λέξεις με τον Κώστα Χατζηεμμανουήλ».

 

Λύθηκε το πρόβλημα για τη «ζωντανή» μετάδοση στο διαδίκτυο της σημερινής ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Βρέθηκε ο άνθρωπος που θα την εξασφαλίσει.

 

Υπάρχει έλλειψη ιερέων σε όλη την Ελλάδα. Ίδια και στην Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου. Σε χωριό του Νομού φημολογείται ότι βρέθηκε συνταξιούχος που θα χειροτονηθεί. Κι από καλός ψάλτης που είναι τόσο καιρό, θα αναλάβει ιερέας. Γεγονός όχι συχνό που ωστόσο λύνει ένα τουλάχιστον πρόβλημα.

 

Στις πιο πρόσφατες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου «άνοιξε» η συζήτηση για τα εκτελούμενα δημοτικά έργα. Προερχόμενη από το facebook. Κι εκεί τα ίδια. Τα έργα ανακοινώνονται, αργούν να ξεκινήσουν. Αργούν να σημειώσουν πρόοδο. Βγαίνουν αμέσως εκτός αρχικού χρονοδιαγράμματος. Διακόπτονται, ξαναρχίζουν. Προβληματίζουν κτλ. Η κριτική διατυπώνεται από την αντιπολίτευση. Απαντά ο αντιδήμαρχος Χρήστος Μποσμπότης: «Τι θα λέτε όταν τα έργα τελειώσουν;» απευθύνεται σε όσους αμφιβάλλουν.

 

Αν παρακολουθήσουμε το θέμα στη λεπτομέρεια του, ως προς τα έργα στο Δήμο Παγγαίου, δεν θα βρούμε απλώς ομοιότητες. Θα βρούμε μια ίδια κατάσταση σε σχέση με τα έργα που παρακολουθούμε στο Δήμο Καβάλας. Παντού τα ίδια. Έλεγαν για παράδειγμα στην Καβάλα ότι σύντομα τα χαντάκια στους δρόμους του Αγίου Νικολάου θα αρχίσουν να κλείνουν. Πέρασαν 15 τουλάχιστον μέρες από την πρόβλεψη και τα χαντάκια δεν κλείνουν. Όχι ακόμη…

 

Συνεχίστηκε και χθες το φαινόμενο της κόκκινης θάλασσας πλησίον της πόλης. Φωτογραφίες, ανησυχίες, σχόλια αρκετών πολιτών. Πολλά και διάφορα. Επαναλαμβάνουμε ότι οι ειδικοί εξηγούν. Βάζουν τα πράγματα στη θέση τους. Πρόκειται για μια φυσική όπως λένε διαδικασία.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης