• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το έργο στη δυτική πλευρά του δικαστικού μεγάρου οδεύει σε ολοκλήρωση. Βγήκαν όλα τα επικίνδυνα μάρμαρα. Μπήκε η απαραίτητη νέα μόνωση ενώ τελειώνει και το βάψιμο. Γίνεται στα προηγούμενα χρώματα. Όντως, όποιος δει τη νέα κατάσταση και δεν τη προσέξει δεν καταλαβαίνει ότι απομακρύνθηκαν τα μάρμαρα που υπήρχαν.

 


 

Δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι μία ακόμη. Μια ακόμη αντίφαση, ένα ακόμη μπέρδεμα. Μια κατάσταση που δεν γνωρίζεις που είναι σωστή, αληθινή και γνήσια και που όχι. Η κοινωνία διαμαρτύρεται. Φωνάζει δυνατά για δικαίωση και δικαιοσύνη. Καταγγέλλει. Εκφράζει τη μεγάλη της λύπη. Τη συμπαράσταση της προς τους συγγενείς των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας. Ταυτόχρονα η ίδια κοινωνία, οι ίδιοι άνθρωποι δίνουν άνετη πλειοψηφία στο κυβερνών κόμμα. Σύμφωνα και με τις πολύ πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

 

Οι πολίτες αντιπολιτεύονται, κριτικάρουν αυτό που εμπιστεύονται. Αυτό που θα ψηφίσουν και στις ευρωεκλογές. «Φταίμε εμείς που δεν πείθουμε» ισχυρίζονται τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πασχίζουν να βρουν μια πιο αποδοτική διαδικασία. Τα ποσοστά τους παραμένουν απελπιστικά μικρά. Οι έρευνες για τον άλλο δρόμο της αντιπολίτευσης δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

 

Κάθε φορά που γίνεται δημοσκόπηση, κάθε φορά τα ίδια. Πρώτο κόμμα η ΝΔ. Σε μεγάλη απόσταση από το δεύτερο. Παρά τη φθορά, παρά τα άλυτα προβλήματα και κυρίως παρά την ακρίβεια. Απορείς μετά από όλα αυτά ή δεν απορείς; Φυσικά και απορείς. Απευθύνεσαι στους ειδικούς μπας και λάβεις εξήγηση. Ούτε αυτοί μπορούν να ερμηνεύσουν σωστά όλα όσα συμβαίνουν ή έστω καταγράφονται.

 

Ήμασταν, ήμαστε, παραμένουμε σταθερά περίεργοι άνθρωποι. Συνήθως γκρινιάρηδες. Στα λόγια. Ειδικά σε αυτά. Προχθές ο κόσμος προσέρχονταν στη συγκέντρωση της πλατείας. Όλοι αντιδρούσαν με τον ίδιο τρόπο. «Τόσο λίγο κόσμο; Τόσο λίγοι;» έλεγαν καθώς έφθαναν στον προκαθορισμένο τόπο. Σιγά σιγά αυτοί οι λίγοι έγιναν πολλοί. Περισσότεροι από 1.000. Κι όμως απτόητοι οι διαδηλωτές παραπονιούνταν. «Έβγαζαν» μια απογοήτευση. Ήταν 1.000 αλλά συμπεριφέρονταν λες και ήταν 10!

 

Το άλλο παράδειγμα κατάλληλο για την εποχή, μας αφορά σχεδόν όλους κι αυτό, είναι η συνηθισμένη μας καταγγελία κάθε φορά που κλαδεύονται δέντρα. Ειδικά αν είναι στο κέντρο. Δέντρα που τα βλέπουν όλοι. Η εικόνα μετά το κλάδεμα τους δεν είναι κι η καλύτερη. Αμέσως βγάζουμε το κινητό από την τσέπη. Φωτογραφίζουμε κι αναρτούμε. Σχολιάζουμε: «Εγκλημάτησαν με το κλάδεμα που έκαναν». Ή «σκότωσαν τα δέντρα έτσι όπως τα κλάδεψαν». Η ανάπτυξη των δέντρων και η ανθοφορία τους αυτή την εποχή (των ίδιων ακριβώς δέντρων), περνά ασχολίαστη. Λες και τα κλαδεμένα δεν υπάρχουν πια!

 

Κι όμως υπάρχουν. Ευνοημένα από το κλάδεμα (που τελικά ήταν σωστό), αναπτύχθηκαν. Μεγάλωσαν. Μετά τα άνθη θα υπάρξουν και καρποί. Μια θετική διαδικασία που δυστυχώς δεν γίνεται αντικείμενο ανάρτησης, ούτε του απαραίτητου σχολιασμού. Αυτό επιβάλλονταν να το κάνουν πρώτοι και καλύτεροι όσοι είχαν προδικάσει την καταστροφή. Που όπως αποδείχθηκε δεν ήταν καταστροφή…

 

Με ένα μόνο θέμα, δηλαδή ένα μόνο ερώτημα προς τη διοίκηση, συνεδρίασε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ. Ήταν η πρώτη συνεδρίαση λογοδοσίας κι η αντιπολίτευση ή πιάστηκε αδιάφορη ή αδιάβαστη. Οι ερωτήσεις έπρεπε να κατατεθούν γραπτώς τρεις μέρες πριν τη συνεδρίαση. Μπορεί και να το μη το γνώριζαν. Ή μήπως δεν είχαν ερώτηση να καταθέσουν; Η μία και μοναδική αφορούσε θέμα του Έβρου, κατατέθηκε από την παράταξη του κ. Στέργιου Ηλιόπουλου.

 

Από τις χθεσινές συνεντεύξεις στο ράδιο Πρωινή. Ο Μάκης Ζουμπλιός που παρακολουθεί συστηματικά τα θέματα του καιρού, διαπίστωσε κι ανέφερε φετινή μείωση των βροχών στο Νομό μας σε ποσοστό 30% σε σχέση με πέρσι. Ισχύει και για όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, όπως είπε. Δίπλα μας και πιο μακριά συμπλήρωσε, βροχές υπήρξαν σε ικανοποιητικό βαθμό. Θα βρέξει τις επόμενες μέρες, πρόσθεσε κι αμέσως κατέληξε: «Χωρίς οι επόμενες βροχές να μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της παρατεταμένης ανομβρίας».

 

Ο Θέμης Καλπακίδης δεν είναι πρόεδρος του Συλλόγου Αγροτών Δήμου Καβάλας. Είναι αγρότης. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών –δήλωσε- έπρεπε να γίνουν προ έτους. Τότε που διαμορφώνονταν η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Φυσικά και έχει δίκιο. Και ο κ. Καλπακίδης τάσσεται κατά του κλεισίματος των δρόμων (όταν οι αγρότες είναι σε κινητοποίηση).

 

Στην ενημερωτική εκπομπή του Μέγκα, του δημοσιογράφου Νίκου Ευαγγελάτου, μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης ο δικηγόρος Καβάλας κ. Μανόλης Βονικάκης. Για την τραγωδία των Τεμπών, εφόσον ανέλαβε να εκπροσωπήσει οικογένεια ενός εκ των θυμάτων. «Στηρίζουμε το έργο της ελληνικής δικαιοσύνης, της έχουμε εμπιστοσύνη» είπε στην εκπομπή ο κ. Βονικάκης. «Θέλουμε να έχουμε απόδοση ευθυνών σε όλους τους πραγματικά εμπλεκομένους και ενόχους» συμπλήρωσε.

 

Ο πολιτιστικός σύλλογος Ποδοχωρίου πραγματοποιεί αποκριάτικη εκδήλωση (παρέλαση) στον κεντρικό δρόμο του χωριού την Πέμπτη 7 Μαρτίου. Για να συμβεί αυτό έπρεπε και πρέπει: Να αποφασίσει για το προσωρινό κλείσιμο του δρόμου το τοπικό συμβούλιο. Στη συνέχεια η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Παγγαίου. Να εκδώσει δύο αποφάσεις ο Αστυνομικός Διευθυντής. Δηλαδή πολλά και διάφορα έγγραφα. Μπόλικη γραφειοκρατία. Και να σκεφθεί κανείς ότι ο δρόμος θα κλείσει για 45 μόνο λεπτά. Από τις 10:15 έως τις 11:00 το πρωί της συγκεκριμένης μέρας.

 

Έτοιμος ή σχεδόν έτοιμος ο επενδυτής για το έργο του στην Αλάνα. Από προχθές βρίσκονται στον τόπο δύο μηχανήματα έργων, από αυτά που έχουν μπόλικη δουλειά να κάνουν. Θα έρθουν κι άλλα. Άδειες εν τω μεταξύ δεν έγινε γνωστό να εκδόθηκαν. Συνεχίζει να είναι σε εξέλιξη η διαδικασία.

 

Συνεχίζει να αποφασίζει ομόφωνα το Τοπικό Συμβούλιο Καβάλας. Έχοντας εύκολα την απαραίτητη απαρτία. Η συνεδρίαση της Τετάρτης είχε μόνο ομόφωνες αποφάσεις, έγινε σε μια ευχάριστη ατμόσφαιρα. Όλα πηγαίνουν καλά στο συγκεκριμένο συμβούλιο.

 

Διαβάστε επίσης