• 27 Ιουλίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα.

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Κυριακή (3/3) τουρνουά σκάκι, στη μνήμη του Δημήτρη Τσολακίδη. Πατέρα της Σταυρούλας Τσολακίδου. Εντύπωση προκάλεσε το ασυνήθιστο γεγονός ως προς τη διαδικασία των απονομών. Αντί οι απονομές να γίνουν στο συνήθη τόπο, τόπο και των αγώνων δηλαδή στο ισόγειο της Μεγάλης Λέσχης, έγιναν στο πεζοδρόμιο μπροστά από την αυλή του Δημαρχείου. «Εδώ είναι καλύτερα» είπαν οι εκπρόσωποι των διοργανωτών. Συμφώνησαν αμέσως μαζί τους και οι μικροί σκακιστές και οι γονείς των σκακιστών. Κάτι διαφορετικό λοιπόν και μάλλον πιο όμορφο από τα συνηθισμένα. Αρκεί να βοηθά ο καιρός. Προχθές βοηθούσε και με το παραπάνω!

 


 

Στις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ όχι και τόσο. Σε αυτές της ΔΙΑΑΜΑΘ σίγουρα. Στις εκλογές της ΚΕΔΕ φυσικά. Τα κόμματα επανήλθαν κι έκαναν αισθητή την παρουσία τους. Μπορεί οι Δήμαρχοι να εξελέγησαν ως ανεξάρτητοι, υπάρχουν προφανώς και κάποιες στιγμές που ισχύει το αντίθετο. Επιστρέφουν κάθε ένας στις πολιτικές του ρίζες. Άλλος πολύ κι άλλος λιγότερο. Αυτή είναι η αλήθεια.

 

Τη διαβάζουμε στις αναλύσεις και εκτιμήσεις επί των αποτελεσμάτων για τη διοίκηση της ΚΕΔΕ. Της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Νίκησε ο Νεοδημοκράτης, έχασε ο κοινός υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Κι αν κάποιος ψάξει τα προεκλογικά τους φυλλάδια, άπαντες δήλωναν ανεξάρτητοι. Πρώτα η αυτοδιοίκηση, έλεγαν. Και συμπλήρωναν: Και τα προβλήματα του κόσμου!

 

Ωραία λόγια. Κατάλληλα ώστε το προεκλογικό παραμύθι να αρχίσει, να εξελιχθεί. Να φθάσει ως το τέλος του. Οι νικητές φανταζόμαστε, συνεχίζουν να είναι αυτοί που αυτοπροσδιορίζονταν ως υποψήφιοι. Όλοι ανεξάρτητοι. Μέχρι που το κόμμα τους χτύπησε την πόρτα. Αυτοί την άνοιξαν και να τα αποτελέσματα… Τα διαβάζουμε στις εκλογές που έκανε η ΚΕΔΕ. Τα βλέπουμε στις εκλογές της πιο κοντινής μας ΔΙΑΑΜΑΘ.

 

Υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις. Στις εκλογές της ΠΕΔ ΑΜΘ δεν είχαμε τέτοια. Συμπτωματικά. Αν ήταν αλλιώς τα δεδομένα, θα είχαμε τα ίδια και στις εκλογές της ΠΕΔ ΑΜΘ. Όμως για τη θέση του προέδρου ενδιαφέρθηκε μόνο ένας. Αφήστε που για κάθε άλλο «χρώμα», ανεξάρτητο φυσικά, τα … κουκιά δεν έβγαιναν. Δεν έβγαιναν με τίποτα.

 

Υπό αυτές τις συνθήκες θα συνεχιστεί η καθημερινότητα των ανεξάρτητων δημάρχων στους Δήμους τους. Θα είναι ανεξάρτητοι μέχρι να ζητήσει το αντίθετο το κόμμα τους. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σπεύσουν να δηλώσουν την πειθαρχία και την υπακοή τους. Ως αντάλλαγμα θα λάβουν χρήματα. Από το επόμενο ΕΣΠΑ. Χρήματα για έργα αφού με άλλον τρόπο δεν μπορούν να τα χρηματοδοτήσουν.

 

Η αυτοδιοίκηση (όπως και οι Δήμαρχοι) δεν είναι ανεξάρτητη. Οικονομικά δεν είναι με τίποτα. Σκόπιμα. Για να μπορούν τα κόμματα να κάνουν όταν θέλουν, αυτό που θέλουν. Κάποτε ο υποψήφιος δήμαρχος που ήταν κοντά στην εκάστοτε κυβερνητική παράταξη, δήλωνε ως προσόν τη σχέση του αυτή. Ήταν κάτι πιο ειλικρινές. Ως που η μόδα άλλαξε. Από τότε «σκοντάφτουμε» συνεχώς πάνω σε … ανεξάρτητους υποψήφιους Δημάρχους. Και Δημάρχους στη συνέχεια.

 

Καθημερινά και εντατικά συνεχίζονται τα έργα στην αγορά του Αγίου Νικολάου. Δυστυχώς υπάρχουν απρόοπτα. Ένα εκ των οποίων αφορά την οδό Σπετσών. Εκεί (ξανα)βρήκαν αρχαία. Ο αρχαιολόγος δεν πρόλαβε να πάει και στην οδό Σπετσών. Ασχολείται με τα αρχαία άλλων δρόμων της ίδιας περιοχής. Έτσι το έργο στην οδό Σπετσών είναι ήδη σταματημένο. Χωρίς να μπορεί να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη.

 

Αντίθετα στην οδό Ψαρών έπεσε χθες το πρώτο «τσιμέντο καθαριότητας». Τυχερή η οδός Ψαρών. Εκεί δεν βρέθηκαν αρχαία. Άρα αυτός ο δρόμος, εκτός απροόπτου πάντα, θα είναι ο πρώτος που θα τελειώσει. Αυτό θα συμβεί μάλλον εντός του μήνα. Ίσως και νωρίτερα.

 

Κάποια από τα καταστήματα της εστίασης στους δρόμους του Αγίου Νικολάου χάνουν όπως φαίνεται την Τσικνοπέμπτη. Φέτος δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν όπως παλιά. Δεν προλαβαίνουν ως μεθαύριο. Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Σημασία έχει να μην χάσουν την Άνοιξη, το Πάσχα και όλα όσα έρχονται.

 

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε την Κυριακή η Αλφαβητοπαρέλαση. Τη μεγαλύτερη ως τώρα. Το γεγονός τεκμηριώνεται από τις συμμετοχές και τα πολυάριθμα γκρουπ. Λιγότερο από τους θεατές. Όπου και σε αυτούς υπήρξε αύξηση. Ο θεσμός καθιερώνεται μεγάλος αρκεί να βοηθούν οι καιρικές συνθήκες. Προχθές έπαιξαν το σημαντικό τους ρόλο ώστε όλα όσα σχεδιάστηκαν να γίνουν πράξη.

 

Η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται με λίγα σχετικά χρήματα. Στηρίζεται στο μαθητικό δυναμικό και στους γονείς- κηδεμόνες. Οργανωτικά υπάρχει μπόλικη εθελοντική δουλειά. Πραγματική κουραστική εργασία πολλών μηνών. Όλα αυτά μαζί δημιουργούν το λεγόμενο «μυστικό της επιτυχίας». Προσπαθούν να αντιγράψουν οι υπόλοιποι μιας και φέτος ίδιες παρελάσεις για την Αποκριά θα γίνουν κι αλλού στο Νομό Καβάλας.

 

Φέτος αρχή στην Αλφαβητοπαρέλαση έκανε η Φιλαρμονική του Δήμου. Τρενάκι δεν υπήρξε. Κάποιος λόγος θα υπήρχε αλλά κακώς αυτό απουσίαζε. Αμέσως μετά οι δυνατές μουσικές συμπληρώνονταν από τις κατάλληλες στολές. Πολύχρωμες και εντυπωσιακές. Εντός των οποίων υπήρχαν και χόρευαν μικροί και μεγάλη.

 

Άντε τώρα να σταματήσεις όλους αυτούς που με το μυαλό τους ετοιμάζουν ίδια ή παρόμοια πολιτιστικά- ψυχαγωγικά γεγονότα. Η επιτυχία της Αλφαβητοπαρέλασης είναι η αρχή πολλών ακόμη πρωτοβουλιών. Όλοι θα επιδιώξουν να της μοιάσουν. Αλλά το είπαμε, αν δεν εξασφαλίσεις τους μαθητές των σχολείων δεν μπορείς να φθάσεις στο κάτι μεγάλο. Κάτι διαφορετικό.

 

Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα των Φίλων της Αλφαβητοπαρέλασης το πρώτο απολογιστικό συμπέρασμα και ανάρτηση: «Τελείωσε και αυτή η Αλφαβητοπαρέλαση , πιστεύουμε να περάσατε καλά να χορέψετε και να διασκεδάσετε μικροί και μεγάλοι φίλοι μας και επίσης δώσατε ζωή στην πόλη μας με την χαρά σας. Σας ευχόμαστε να είστε όλοι καλά…και του χρόνου πάλι εδώ».

 

Βράδυ Σαββάτου στην περιοχή μπροστά από το Διοικητήριο, ως το πάρκο του Φαλήρου. Εκατοντάδες μαθητές. Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων. Λες και κάτι συμβαίνει. Περιοχή που δεν φημίζεται για το φωτισμό της. Κι ενώ εντός του πάρκου υπάρχουν- αραιά και που- κάποια φώτα που λειτουργούν, μπροστά από το ανοιχτό κολυμβητήριο (όπου ήταν τα περισσότερα παιδιά) σκοτάδια.

 

Εκ των υστέρων ακούστηκε (ως ανεπιβεβαίωτη φήμη) ότι όλα τα παιδιά άκουσαν «από στόμα σε στόμα» ότι θα γίνει καβγάς. Έδωσαν τάχα ραντεβού στο χώρο πιτσιρίκια με μεταξύ τους διαφορές. Μπροστά στο «ξύλο» που θα έπεφτε, έγινε όλη αυτή η φασαρία. Δημιουργήθηκε αυτή η πολυκοσμία. Αν και τελικά επεισόδιο δεν συνέβη ποτέ εκείνο το βράδυ.

 

Δύο μέρες εφαρμόστηκαν κυκλοφοριακά μέτρα στην οδό Εμ. Μπενάκη. Τμήμα της οποίας Παρασκευή και Σάββα ήταν εκτός κυκλοφορίας. Κι όμως αρκετοί οδηγοί προσπάθησαν να κινηθούν σα να μην άλλαξε τίποτα. Έβγαιναν από το αμάξι, απομάκρυναν τους κώνους. Συνέχιζαν την πορεία τους. Ως που έφθαναν σε έναν κλειστό δρόμο. Σε ένα αδιέξοδο. Μετά έκαναν όπισθεν και ταλαιπωρούνταν. Κάποιες φορές μάλιστα χρειάστηκε να βρεθεί στο σημείο ακόμη και η Τροχαία!

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης