• 27 Ιουλίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα.

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Προκειμένου το πεζοδρόμιο δίπλα στο Καρνάγιο να είναι ελεύθερο, ο Δήμος Καβάλας τοποθέτησε και τα γνωστά κολωνάκια. Η παρέμβαση του έπιασε τόπο. Όχι σε όλο το μήκος του πεζοδρομίου. Φαίνεται δεν είχαν όσα κολωνάκια χρειάζονταν. Μέρος του πεζοδρομίου δεν διαθέτει κι έτσι ειδικά εκεί η λάθος στάθμευση συνεχίζεται.

 


 

Ήταν αρχές Νοέμβρη του 2023. Ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας μας ξάφνιασε όταν ανακοίνωσε αναβολή της εκδήλωσης του για την κοπή της βασιλόπιτας του νέου έτους. Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων του αναπνευστικού, είχε εξηγήσει την απόφαση του. Προχθές, δηλαδή την Παρασκευή 1η Μάρτη, ο Ιατρικός Σύλλογος επανήλθε. Έκανε με καθυστέρηση την εκδήλωση του. Έκοψε τη βασιλόπιτα του νέου έτους. Πλέον η κατάσταση ομαλοποιήθηκε. Η έξαρση στα κρούσματα δεν υφίσταται.

 

Το βεβαιώνουμε και από τα καθημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ. Τεστ και κρούσματα λιγοστεύουν συνεχώς και στην Καβάλα. Άρα τα περάσαμε τα δύσκολα. Που δεν ήταν καινούργια αλλά επανήλθαν (σε διαφορετική και μικρότερη έκταση) λόγω φυσικά και του Χειμώνα. Αν και ειδικοί δεν είμαστε, φαίνεται να τελειώνουμε οριστικά ή έστω … Καλοκαιρινά. Από το Φθινόπωρο και μετά βλέπουμε. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε να προσέχουμε αφού ποτέ κανείς δεν ξέρει…

 

Οι υπόλοιποι σύλλογοι της περιοχής δεν ακολούθησαν το παράδειγμα του Ιατρικού Συλλόγου. Λες και το έκαναν επίτηδες. Όχι μόνο όλοι έκοψαν τη βασιλόπιτα τους αλλά έκαναν ακόμη περισσότερες εκδηλώσεις. Αντίθετα συναντούμε στο δρόμο (πολύ περισσότερο σε κλειστούς χώρους) ανθρώπους που προσέχουν. Όπως παλιά. Φορούν τη μάσκα τους και κάποιο λόγο θα έχουν για αυτό. Συμπέρασμα: Ακούμε τις συμβουλές των ειδικών και δεν ξεχνάμε. Όλα όσα περάσαμε. Προσέχουμε για να μην τα ξαναβρούμε μπροστά μας.

 

Μια και αναφερόμαστε σε βασιλόπιτες. Σήμερα 6 Μάρτη κόβουν πίτα για το νέο έτος ο Κυνηγητικός Σύλλογος Καβάλας και ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Καβάλας. Την Κυριακή έκοψε πίτα ο σύλλογος στο Λυκόστομο. Άλλες πίτες για τις επόμενες μέρες δεν ανακοινώθηκαν. Μάλλον τελειώσαμε με αυτές (κι αρχίσαμε με τους αποκριάτικους χορούς).

 

Τα εκτελούμενα στο κέντρο της πόλης έργα, μαζί με αυτά που προετοιμάζονται για να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα, στέλνουν συγκεκριμένο μήνυμα. Προς κάθε κατεύθυνση. Σύντομα το κέντρο θα είναι για λίγους. Ειδικά στο παρκάρισμα. Οι θέσεις περιορίζονται. Θα περιοριστούν κι άλλο. Νέοι πεζόδρομοι «έρχονται» και θα είναι πολλοί. Στο τέλος και μετά από κάποια χρόνια το κέντρο της Καβάλας θα έχει αλλάξει ριζικά. Δεν θα προσφέρεται για οδήγηση. Είναι κάτι που θα συμβεί. Αν όχι άμεσα, αρκετά σύντομα σίγουρα.

 

Ακόμη κι αν γίνει πράξη αυτό που συνεχώς προτείνεται, πάλι οι θέσεις στάθμευσης δεν θα επαρκούν. Όσο κι αν αυξηθούν οι δυνατότητες των υφιστάμενων παρκινγκ. Ακούμε προτάσεις για πρόσθετες μεταλλικές υπέργειες κατασκευές. Ναι, θα αυξήσουν τις θέσεις αλλά όχι όσο χρειάζεται. Καμιά πόλη του κόσμου άλλωστε δεν έλυσε το κυκλοφοριακό της.

 

Ας ετοιμαστούμε λοιπόν μπας και αλλάξουμε εμείς. Αποφασίσουμε να αφήσουμε το αυτοκίνητο σπίτι. Ας περπατήσουμε ή ας κάνουμε κάτι πιο εύκολο. Να εμπιστευτούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αλήθεια, πόσο καιρό έχουμε να μπούμε σε λεωφορείο; Πόσο καιρό τα αποφεύγουμε; Γιατί προτιμούμε το ρίσκο να ψάχνουμε για ώρα χώρο στάθμευσης του αυτοκινήτου μας αντί να χρησιμοποιήσουμε ένα Ταξί; Ή δρομολόγιο του λεωφορείου;

 

Δίνουν άραγε το καλό παράδειγμα αυτοί που θα έπρεπε; Προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα το Αστικό ΚΤΕΛ της Καβάλας; Η αλλαγή στα κυκλοφοριακά στο κέντρο της πόλης θα δημιουργήσει μια μεγάλη ευκαιρία στο Αστικό ΚΤΕΛ. Οφείλει να την εκμεταλλευτεί. Κι εμείς να το εμπιστευτούμε. Πρώτοι και καλύτεροι οι αιρετοί. Όσοι προβάλλονται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Πώς πηγαίνει στο Δημαρχείο ο Δήμαρχος; Με το αυτοκίνητο, επειδή έχει σίγουρη θέση στάθμευσης; Πόσο καιρό έχει να μπει κι αυτός σε ένα λεωφορείο; Τι κάνουν όλοι οι άλλοι εκλεγμένοι; Είναι επιβάτες λεωφορείων;

 

Η επερχόμενη αλλαγή δεν πρέπει να μας βρει ούτε απροετοίμαστους, ούτε σε διαμαρτυρία (επειδή δεν θα υπάρχουν πάρκινγκ). Πρέπει να μας επηρεάσει ώστε να μας αλλάξει. Μόνο αλλαγμένοι θα βρούμε μια πραγματικά χρήσιμη λύση στο πρόβλημα. Διαφορετικά θα είμαστε μόνο λόγια. Από αυτά που οι Έλληνες συχνά χρησιμοποιούν ως δικαιολογία. Μεταφέροντας πάντα αλλού και τις δικές τους ευθύνες.

 

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε επανήλθε στην Καβάλα ο Θόδωρος Ζαγοράκης. Βρέθηκε με φίλους στο καφέ μπαρ «180». Συζήτησε, συναντήθηκε. Προς το παρόν δεν ανακοινώθηκε υποψήφιος Ευρωβουλευτής (της ΝΔ) αλλά κι αυτό θα γίνει το επόμενο διάστημα.

 

Ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα για Ευρωβουλευτής του Μιχάλη Αγγελόπουλου. Πρώην διορισμένου Περιφερειάρχη ΑΜΘ. Το έχει επιχειρήσει και την προηγούμενη φορά. Ευχόμαστε στις προσεχείς εκλογές να τα καταφέρει.

 

Μια βόλτα στην αγορά πείθει ότι οι εκπτώσεις ουσιαστικά συνεχίζονται. Με τη μορφή προσφορών και ειδικών τιμών. Ενός … «ξεπουλήματος» που προαναγγέλλεται κι ισχύει. Κάποια μάλιστα καταστήματα ακόμη και τη Δευτέρα (4/3) διατηρούσαν στις βιτρίνες τους τις ταμπέλες των εκπτώσεων. Αν και αυτές τέλειωσαν μαζί με τον Φεβρουάριο. Οι επαγγελματίες κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να δελεάσουν το καταναλωτικό κοινό. Κερδισμένοι είναι όσοι μπορούν και προσφέρουν τα προϊόντα τους σε πραγματικά λογικές τιμές.

 

Νέο και πολύ όμορφο κατάστημα εστίασης στο λιμάνι, στην αρχή της οδού Αβέρωφ. Εκεί που για δεκαετίες λειτουργούσε η πιτσαρία Αποστόλου. Μεγάλη επένδυση, θετικό το αποτέλεσμα. Ευχόμαστε καλές δουλειές. Το Άπαρτο, στην οδό Ε. Αντίστασης, συμπληρώνει 8 χρόνια λειτουργίας. Το γιορτάζει με ειδικό μενού αύριο το βράδυ.

 

Τη Δευτέρα το απόγευμα στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί προσυνεδριακή διαδικασία η ΝΔ. Με ομιλητή τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στελέχη από την Καβάλα προσκλήθηκαν, ετοιμάζονται να παραστούν στο γεγονός.

 

Το πρωί και το μεσημέρι της Δευτέρας χτυπούσαν διαρκώς τα τηλέφωνα στα σπίτια αρκετών Καβαλιωτών. Οι γνωστοί απατεώνες. Τάχα ένα ατύχημα, τάχα μια ανάγκη. Παντού ζητούσαν χρήματα. Ευτυχώς και ως τώρα, δεν αναφέρθηκε επιτυχία του κόλπου. Οι Καβαλιώτες έμαθαν και κλείνουν το τηλέφωνο αμέσως. Κάποιοι δυστυχώς έμαθαν αφού την έπαθαν!

 

Αυτού του είδους τα προβλήματα των δημόσιων έργων είναι πιο δύσκολο να λυθούν. Τα διαδικαστικά και μόνο γραφειοκρατικά. Το επανέλαβε χθες ο κ. Μαρκόπουλος. Για την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του φράγματος Μαρμαρά λεφτά υπάρχουν. Αυτό δεν αρκεί. Πρέπει να βρεθεί κι αυτός που θα αναλάβει την ολοκλήρωση του έργου. Ο προηγούμενος ανάδοχος έφυγε κι η διαδικασία που προβλέπεται εκ του νόμου μοιάζει με λαβύρινθο. Ή μήπως είναι κιόλας;

 

Χθες στη βροχερή Καβάλα δεν συνεχίστηκε κανένα απολύτως έργο. Φυσιολογικό. Η δυνατή βροχή επιδείνωσε τα σημεία όπου δεν υπάρχει αποκατάσταση. Ειδικά στο έργο του φυσικού αερίου, χώματα και χαλίκια «ταξίδεψαν» κι έφθασαν αρκετά μακριά…

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης