• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία πριν από 20 χρόνια! Φθινόπωρο του 2004. Έναρξη εργασιών στη Δ. Καπναποθήκη. Πέρασαν 20 χρόνια, το έργο συνεχίστηκε σε διάφορες φάσεις. Προοπτική και νέος στόχος ολοκλήρωσης το Καλοκαίρι. Εκτός απροόπτου πάντα.

 


 

Ο Σταύρος Νικολαΐδης (1892-1967) ήταν πολιτικός που εκλέγονταν στην Καβάλα, με αξιοπρόσεκτη πορεία. Με προσφορά και έργο. Δυστυχώς όχι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό. Αυτόν τον στόχο είχε η εκδήλωση της Τετάρτης. Να του δώσει μια μετά θάνατον προβολή. Η οποία συμπληρώνεται με την απαραίτητη αναγνώριση. Ο στόχος επετεύχθη. Χάρη και στην επιλογή του ομιλητή.

 

Ο Γιάννης Τσακλίδης όταν μιλούσε, πάντα γέμιζε τις αίθουσες και τις πλατείες. Προχθές και τη Μεγάλη Λέσχη. Αν και το συμπέρασμα θα ήταν άδικο για τον Σταύρο Νικολαίδη. Ρόλο για τη μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης– ας συμφωνήσουμε σε αυτό- έπαιξαν και οι δύο. Και ο Σταύρος Νικολαίδης (με την ιστορία του) και ο ομιλητής Γιάννης Τσακλίδης.

 

Στο κοινό είδαμε μαζί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με τα στελέχη της ΝΔ. Οι άλλοι (εκπρόσωποι άλλων κομμάτων) λιγότεροι ή και καθόλου. Ο απλός κόσμος πολύς. Ειδικότερα οι συμμετέχοντες στο γεγονός είχαν σχέση με τον Σταύρο Νικολαίδη, με το Γιάννη Τσακλίδη, ήταν πόντιοι ενώ κάπως συνδέονταν με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Παλιά ήταν χωριστά. Στα μπλε και στα πράσινα καφενεία. Σήμερα συνυπάρχουν αρμονικά και παρά τις πολιτικές διαφορές τους. Όμορφη η συνύπαρξη αν και πολιτικά έχει παρελθόν. Κάποιοι λένε, ίσως να έχει και μέλλον…

 

Ενώ άλλοι παλιοί πολιτικοί του Νομού έχουν την αναγνωρισιμότητα που τους αξίζει, ο Σταύρος Νικολαίδης τώρα προσπαθεί να την αποκτήσει. Μια διαδικασία που είναι και διαδικασία αποκατάστασης. Σωστή λοιπόν η πρόταση του κ. Τσακλίδη, να δοθεί το όνομα του σε έναν δρόμο ή σε μια πλατεία. Κι όπως επίσης ακούστηκε στην εκδήλωση, καταλληλότερη περιοχή είναι αυτή πλησίον του δικαστικού μεγάρου. Κοντά στο άγαλμα του Πόντιου, όπως έχουμε συνηθίσει να το αποκαλούμε. Ο κ. Μουριάδης και άλλοι εκπρόσωποι του Δήμου άκουσαν την πρόταση. Θα δώσουν συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 

Καθημερινές οι πληροφορίες για το πολιτικό μέλλον του Θόδωρου Ζαγοράκη. Με τη ΝΔ δεν θα είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής, τα γράψαμε χθες. Σιγά σιγά λύνεται το μυστήριο… Μήπως με το ΠΑΣΟΚ; Οι της Αθήνας το θεωρούν σίγουρο. Θα είναι υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η ηχηρή μεταγραφή Ζαγοράκη είναι η πρώτη του μη ποδοσφαιρική. Κι όπως επίσης ακούμε, είναι καλοδεχούμενος και σχεδόν σίγουρος στο «πράσινο» ψηφοδέλτιο. Αρκεί φυσικά να το θέλει κι ίδιος.

 

Γράφαμε τις προάλλες για τη φοβερή γραφειοκρατία που μεσολάβησε προκειμένου να λάβει άδεια η παρέλαση μαθητών στον κεντρικό δρόμο του Ποδοχωρίου. Μετρήσαμε τις πολλές συνεδριάσεις, τις αποφάσεις και τα έγγραφα. Για μια απλή παρέλαση καρναβαλιών. Χθες λοιπόν που ήταν να γίνει, αναβλήθηκε λόγω βροχής! Θα πραγματοποιηθεί σε νέα ημερομηνία. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα γραφειοκρατικά θα «τρέξουν» από την αρχή; Κανονικά ναι, όλα πρέπει να γίνουν από την αρχή!

 

Άσχημα νέα από την Ορεστιάδα. Το αιολικό πάρκο που δεν το θέλουν οι κάτοικοι της περιοχής- και οι φορείς επίσης- έλαβε άδεια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Φυσικά και μας ενδιαφέρει το θέμα. Είναι ίδιο με το φωτοβολταϊκό της Λεκάνης. Μπορούμε λοιπόν να προβλέψουμε ότι και με την υπόθεση της Λεκάνης θα γίνει το ίδιο. Όλοι θα είναι αρνητικοί. Εκτός από το Υπουργείο…

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αλέξανδρος Ιωσηφίδης σχολίασε μιλώντας στην Πρωινή όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Μαζί με την επίσκεψη στην ΠΕ Καβάλας του Χριστόδουλου Τοψίδη. «Αισθανόμαστε πίεση από τα προβλήματα και όχι από την αντιπολίτευση» είπε μεταξύ άλλων. Σωστό. Ισχύει σήμερα. Δεν θα ισχύει για πάντα…

 

Για το θέμα της επένδυσης στα Λουτρά των Ελευθερών. Πολύ σωστά κάνει ο κ. Τοψίδης που στηρίζει τον επενδυτή ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματα γραφειοκρατικής φύσεως. Εφόσον ο επενδυτής είναι έτοιμος, η επένδυση αμέσως μετά θα γίνει. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Μόνο αυτή. Χάνεται βέβαια χρόνος αλλά υπεύθυνες για αυτό είναι οι υπηρεσίες και όχι ο επενδυτής.

 

Νέο ρεκόρ με τις βασιλόπιτες του 2024. Μια ακόμη, ας πούμε η τελευταία, κόβεται από τον Όμιλο Αντισφαίρισης Ξυλορακέτας. Στις 16 Μαρτίου, ημέρα Σάββατο. Στην ίδια εκδήλωση οργανώνουν και τον αποκριάτικο τους χορό. Άραγε θα υπάρξει άλλη τοπική εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας μετά τις 16 Μαρτίου; Κανείς δεν το αποκλείει.

 

Βασιλόπιτα έκοψαν το απόγευμα της Τετάρτης στην Ομοσπονδία Επαγγελματιών και οι συντηρητές καυστήρων θέρμανσης. Άργησαν κι αυτοί αλλά δεν πειράζει. Παραβρέθηκαν αρκετά μέλη ενός σωματείου παλιού στην Καβάλα και δραστήριου ταυτόχρονα.

 

Ομόφωνα η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας αποδέχθηκε δύο ακόμη δωρεές προς το Δήμο. Η πρώτη αφορά τη γνωστή συνεργασία με τον Βίκτωρα Ρουδομέτωφ. Για μέρος του αρχείου του πατέρα του Νίκου. Η δεύτερη είναι δωρεά του Γιώργου Μυτιληνού, 17 φωτογραφικά τεκμήρια που έχουν την υπογραφή του. Δηλαδή φωτογραφίες; Μάλλον. Η κ. Ιωσηφίδου και σύμφωνα με το πρακτικό της απόφασης, εξέφρασε την άποψη της αντιπολίτευσης ως εξής: «Είμαστε σύμφωνοι σε όποια δωρεά έρχεται. Με τη τήρηση της νόμιμης διαδικασίας» ανέφερε.

 

Στην πρόσφατη 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς που έγινε στην Αθήνα εκπροσωπήθηκε και η οργάνωση της Καβάλας. Την παρακολούθησαν ο Γιώργος Παπαφιλίππου, ο Νίκος Μουρτασάγας και η Ελπίδα Παπαδιονυσίου. Γύρισαν στην Καβάλα ακόμη περισσότερο αισιόδοξοι για την επιτυχία του πολιτικού εγχειρήματος.

 

Επανήλθε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας στον Οργανισμό Λιμένα. Έλαβε μέρος στη σύσκεψη που έγινε προ λίγων ημερών με θέμα τα κρουαζιερόπλοια. Τούτη την φορά εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας ήταν ο Γιάννης Παναγιωτίδης. Για ευνόητους λόγους μιας και η προηγούμενη συνάντηση (ΟΛΚ-Ομοσπονδίας) δεν πήγε και τόσο καλά…

 

Την ερχόμενη εβδομάδα πραγματοποιείται στη Σόφια της Βουλγαρίας η τουριστική έκθεση της γειτονικής χώρας. Που ενδιαφέρει τους τοπικούς παράγοντες. Όλοι ετοιμάζουν αποσκευές για να είναι στην έκθεση αν και περίπου συμπίπτει με το τριήμερο της Κ. Δευτέρας. Στην έκθεση θα λάβει μέρος και ο Δήμος Νέστου.

 

Όταν το έργο στην αγορά του Αγίου Νικολάου τελειώσει (δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα τελειώσει), τότε θα επιβεβαιωθεί ότι το αρχικό σχέδιο δεν περιελάμβανε την οδό Δαρδανελίων. Στην οποία άλλωστε δεν γίνεται καμία εργασία. Ο συγκεκριμένος δρόμος δεν είναι στο έργο του «Open Mall». Αυτός, λέγεται, θα γίνει στη συνέχεια αλλά με τεχνική παρέμβαση που προγραμμάτισε και θα εκτελέσει ο Δήμος Καβάλας.

 

Αντισταθμιστικά οφέλη – δηλαδή χρήματα και έργα- ζητά η Νέα Καρβάλη επειδή από το χωριό θα περάσει ο σιδηρόδρομος. Αντισταθμιστικά οφέλη ζητά και η Αλεξανδρούπολη για το έργο του ενεργειακού κόμβου (πλωτό LNG). Δυστυχώς οι συγκεκριμένες περιπτώσεις δεν είναι όπως ο ΤΑΡ. Αυτός είχε αντισταθμιστικά για όλους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης