• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σιγά σιγά ξαναρχίζουν οι δουλειές του Δήμου Καβάλας στις παραλίες ή κοντά σε αυτές. Από χθες καθαρίζεται από την άμμο η περιοχή δίπλα στο Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο (Ραψάνη). Άμμος μπόλικη «ανέβηκε» στο σημείο από τους νοτιάδες, εμποδίζοντας την ανθρώπινη δραστηριότητα και αναψυχή. Το πρόβλημα λύνεται εύκολα και γρήγορα. Αρκεί φυσικά να μην επανέλθουν οι νοτιάδες.

 


 

Συμπολίτης ήταν κατηγορούμενος χθες στο Μονομελές γιατί το δίπλωμα οδήγησης δικύκλου που έπρεπε να διαθέτει δεν είχε πρόσφατη θεώρηση. Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη κι έτσι το δικαστήριο αποφάσισε την αναβολή της υπόθεσης. «Σε 10 μέρες θα το έχω έτοιμο» είπε ο κατηγορούμενος. Εννοώντας ότι η αναβολή καλό θα ήταν να είναι 10 ημερών περίπου. Σύντομη δηλαδή. Το δικαστήριο απάντησε με γέλια. Οι παριστάμενοι δικηγόροι επίσης. Σε αυτές τις περιπτώσεις (και υποθέσεις) η αναβολή είναι αρκετών μηνών. Η συγκεκριμένη 13 μηνών. Νέα ημερομηνία της δίκης τον Απρίλιο του 2025! Ακούς εκεί αναβολή 10 ημερών…

 

Ο δημοσιογράφος Νίκος Μάνεσης ασχολήθηκε στην Κυριακάτικη του εκπομπή στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha με την πεσμένη γέφυρα. Τονίζοντας και αυτός τη μεγάλη καθυστέρηση στην αποκατάσταση της. Στην επίλυση του προβλήματος. Ο Δήμαρχος σε «ζωντανή» σύνδεση από το σημείο, δήλωσε ότι θα γίνει διαβούλευση. Με βασικό ερώτημα το αν η γέφυρα κατασκευαστεί εκ νέου ή όχι. Το έργο, είπε ο κ. Μουριάδης, αν αποφασιστεί να γίνει θα έχει πιθανό προϋπολογισμό 5 εκ ευρώ!

 

Αυτά τα λεφτά, συμπλήρωσε, μπορούν να βρεθούν μόνο από ευρωπαϊκά προγράμματα. Φυσικά και έχει δίκιο. Η αυτοδιοίκηση δεν τα έχει. Ούτε η Περιφέρεια ΑΜΘ. Τα προγράμματα είναι «κλειδωμένα» για αρκετούς επόμενους μήνες. Οπότε να το καινούργιο αδιέξοδο. Όλα θα είναι έτοιμα αν αποφασιστεί επανακατασκευή, αλλά δεν θα υπάρχουν πιστώσεις. Ενώ αν δεν κατασκευαστεί εκ νέου η γέφυρα, δεν θα υπάρχει ούτε υποχρέωση ούτε και αναζήτηση των χρημάτων. Είναι όμως σίγουρο ότι η διαβούλευση όταν ολοκληρωθεί θα καταλήξει στο ακριβό συμπέρασμα. Του έργου των 5 εκ ευρώ.

 

Η γέφυρα πρέπει να κατασκευαστεί πάλι. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Αλλά κι η εικόνα που καιρό τώρα παρουσιάζει η περιοχή, στην είσοδο της πόλης, πρέπει να διορθωθεί. Δεν είναι ευνοϊκή για την Καβάλα η εικόνα μιας κατεστραμμένης γέφυρας. Αυτό το τελευταίο το παρατήρησε ο κ. Μάνεσης. Κι έχει απόλυτο δίκιο.

 

Λόγω των εκλογών στη ΔΙΑΑΜΑΘ και του αποτελέσματος αυτών, υπήρξε μια «δυσκολία» στις σχέσεις Τοψίδη και ντόπιων συνεργατών του με το Θόδωρο Μουριάδη. Η «δυσκολία» και η κρυάδα φάνηκε να ξεπερνιέται. Τόσο το Σάββατο, με τη συνέντευξη τύπου για το πανεπιστήμιο (ήταν σε αυτήν ο κ. Μουριάδης), όσο και την Κυριακή στην τηλεοπτική εκπομπή του Alpha. Ερωτηθείς για την Περιφέρεια και τον κ. Τοψίδη ο κ. Μουριάδης απάντησε: « Ο νέος περιφερειάρχης συνεργάζεται με το Δήμο». Να υποθέσουμε λοιπόν ότι όλα είναι περασμένα ξεχασμένα;

 

Στην πρόσφατη του συνέντευξη στην Πρωινή ο Αντιδήμαρχος Αλέξης Γούλας ρωτήθηκε και για το έργο των οπτικών ινών. Απάντησε ότι οι εταιρίες δεν έχουν επανέλθει κι έτσι το έργο δεν εκτελείται. Σχεδόν έναν χρόνο τώρα. Εξήγησε ότι αν το ζητήσουν οι εταιρίες, το έργο θα αρχίσει πάλι μιας και ο Δήμος Καβάλας δεν μπορεί να αρνηθεί. Δεν μπορεί να πει όχι. Όσο για το σκάψιμο στην Ομόνοια για το φυσικό αέριο, ο Αντιδήμαρχος είπε ότι αυτό θα γίνει μετά το Καλοκαίρι!

 

Αύριο έρχεται πρώτη φορά στο κεντρικό λιμάνι το πλοίο «Blue Star Delos». Αντικαθιστά προσωρινά το «Blue Star Myconos». Σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε το Υπουργείο, το «Delos» θα έρχεται στην Καβάλα μια φορά την εβδομάδα. Κάθε Τετάρτη, έως και τις αρχές Απριλίου. Το χρονικό διάστημα δηλαδή που θα το βλέπουμε είναι μικρό, μικρότερο του μήνα.

 

Παρατείνε την παρουσία της στην Καβάλα η Ολυμπιονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου. Είχε λόγο, την υποψηφιότητα της στις Ευρωεκλογές με τη ΝΔ. Ήταν εδώ και την Κυριακή (μετά την εκδήλωση του Σαββάτου στην οποία τιμήθηκε). Πήγε στην Ελευθερούπολη όπου συνάντησε τον Αντιδήμαρχο Χρήστο Μποσμπότη, πήγε και στο μουσείο στα Κηπιά. Εκεί φωτογραφήθηκε με το Θόδωρο Κοκκινίδη και το κέρινο ομοίωμα της.

 

Η κ. Πατουλίδου ήταν απλή και προσιτή. Δεν είπε σε κανέναν όχι. Κι ήταν πολλοί όσοι έσπευσαν να τη συναντήσουν, να της μιλήσουν και φυσικά να φωτογραφηθούν μαζί της. Γέμισε από τέτοιες φωτογραφίες και το φέϊσμπουκ και το ίνσταγκραμ. Η Καβάλα της έκανε ένα πρώτης τάξεως προεκλογικό δώρο, τη βράβευση της, κι αυτή φυσικά και δεν έχασε την ευκαιρία.

 

Η εκδήλωση σημειώνουμε ότι έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της Μεγάλης Λέσχης. Οι γυναίκες ήταν περισσότερες αλλά κι οι άνδρες, εξίσου πολλοί. Όλες οι γυναίκες που βραβεύτηκαν, όλες το χάρηκαν και με το παραπάνω. Τρανή απόδειξη ότι επρόκειτο για μια ωραία ιδέα του τοπικού συμβουλίου. Που με τη βοήθεια του Δήμου έγινε πράξη.

 

Πάει κι αυτό. Πέρασε. Ευχόμαστε οριστικά. Ο Σάββας Κοσμίδης (πρώην γραμματέας ΠΑΣΟΚ Καβάλας) είχε μια περιπέτεια με την υγεία του το προηγούμενο διάστημα. Είναι ήδη σπίτι του και αναρρώνει. Κοντά στις ευχές των πολλών φίλων του να προσθέσουμε και τις δικές μας.

 

Οι βροχές (των προηγούμενων και επόμενων ημερών) είναι πάντα ένας ωραίος λόγος ώστε τα εκτελούμενα έργα να πάρουν παράταση. Κι όχι την πρώτη τους. Στην Ελλάδα βρέχει δύο ή τρεις μέρες. Αμέσως μετά και εξ αυτού του λόγου οι ανάδοχοι γνωστοποιούν ότι η βροχή εμπόδισε την πρόοδο των εργασιών. Ζητούν και εξασφαλίζουν παράταση δύο ή τριών ή και περισσότερων μηνών. Σημειώστε ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν έργα στην Ελλάδα που παίρνουν παράταση λόγω κορωνοϊού!

 

Συνεργείο δημοτικών υπαλλήλων πρόλαβε χθες το πρωί τη διαδικασία αδειάσματος των μπλε κάδων. Σε έναν από αυτούς (στο κέντρο της πόλης) άγνωστος πέταξε σε τεμάχια μια παλιά ντουλάπα! Οι δημοτικοί υπάλληλοι κατάλαβαν το λάθος κι απάλλαξαν τον κάδο από αυτό το περιττό περιεχόμενο. Είπαμε να κάνουμε ανακύκλωση αλλά τα παλιά έπιπλα δεν είναι κατάλληλα για κανένα κάδο. Ούτε μπλε, ούτε πράσινο, ούτε καφέ. Όσο μικρά κομμάτια κι αν τα κόψουμε.

 

Ο κ. Πρόδρομος Μπρούσας είναι ο νέος άμισθος σύμβουλος του Δημάρχου Παγγαίου. Η απόφαση υπογράφηκε χθες κι αναφέρει μεταξύ των άλλων «…θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον Δήμαρχο σε θέματα παιδείας και πολιτισμού του Δήμου Παγγαίου. Θα ασκεί καθήκοντα αμιγώς συμβουλευτικά χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες οποιασδήποτε μορφής. Θα παρέχει συμβουλές και θα διατυπώνει εξειδικευμένες γνώμες προς τον Δήμαρχο στο συγκεκριμένα θέματα και θα συνεργάζεται με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και με φορείς του Δημοσίου, για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού».

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης