• 5 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Για το δικαστήριο της Καβάλας δίκη με 151 κατηγορούμενους δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Χθες έγινε ότι καλύτερο ήταν δυνατόν. Η υπόθεση μεταφέρθηκε στη μεγάλη αίθουσα (στο μεγάλο ακροατήριο) ενώ αυξήθηκαν αρκετά οι θέσεις των κατηγορούμενων. Δεν μπήκαν φυσικά 151 καθίσματα, αυτό ήταν αδύνατο. Προστέθηκαν κάποια επιπλέον στα αρχικά και παραδοσιακά (φωτογραφία). Η δίκη (των απολυμένων από τα Πετρέλαια) αναβλήθηκε για να γίνει πάλι 4 Απριλίου. Με την ίδια χωροταξία και προετοιμασία.

 


 

Αποδέχθηκαν άπαντες το αίτημα. Συμφώνησαν να συζητηθεί ως έκτακτο θέμα αυτό της εκδήλωσης με τη συμμετοχή της χορωδίας των Αμερικανών στρατιωτών. Έδωσαν προτεραιότητα στο Χρήστο Ποτόλια προκειμένου να αναπτύξει το γνωστό από τις ανακοινώσεις του σκεπτικό. Δεν είπε πολλά. Είπε λίγα και συγκεκριμένα. Όλοι τον κατάλαβαν. Οι περισσότεροι αμέσως διαφώνησαν. Ήταν άλλωστε αναμενόμενο. Μια μουσική εκδήλωση είναι πάντα μια μουσική εκδήλωση. Τίποτα παραπάνω. Ανεξάρτητα από το ποιοι συμμετέχουν.

 

Η προέκταση που δίδεται στο γεγονός είναι υπερβολική. Κι άδικη. Στη Μεγάλη Λέσχη το βράδυ της Δευτέρας δεν θα γίνουν … εχθροπραξίες. Θα ακουστούν μουσικές και τραγούδια. Αυτά που πάντα ενώνουν τους ανθρώπους. Όσο για τον Αμερικανικό παράγοντα, έχουν γνώση οι φύλακες. Ταυτόχρονα είναι υποχρέωση τους, υποχρέωση όλων μας να ξεχωρίζουμε τα πολεμικά από πολιτιστικά.

 

Αυτό το κάνουν εύκολα οι περισσότεροι άνθρωποι. Όχι οι εκπρόσωποι- φίλοι- ψηφοφόροι του ΚΚΕ. Διακατέχονται από περίεργα και έντονα αισθήματα, ασχολούνται με εκδηλώσεις ενώ δίπλα τους ο κόσμος «καίγεται». Από την ακρίβεια και τόσα άλλα καθημερινά προβλήματα. Ε λοιπόν όχι, δεν θα αφήσουμε όλα αυτά τα σοβαρά προκειμένου να ασχοληθούμε με μια συνηθισμένη συναυλία.

 

Φεύγοντας οι φίλοι- εκπρόσωποι- ψηφοφόροι του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ είπαν και μια κουβέντα παραπάνω. Μια ειρωνεία κι ένας αρνητικός σχολιασμός για το συμβούλιο και το Δήμαρχο. Ο κ. Ποτόλιας δήλωσε τη διαφωνία του προς αυτά τα ξεσπάσματα αλλά έχοντας κατάλληλη εμπειρία πρόσθεσε: «… βοήθησαν (όσα ακούστηκαν) ώστε να πάρει μια ζωντάνια το Δημοτικό Συμβούλιο που είναι υποβαθμισμένο». Είπε επίσης ότι στην αίθουσα οι πολίτες που παρακολουθούν τις συνεδριάσεις πλέον είναι ελάχιστοι. Κι από το διαδίκτυο, live μεταδόση, επίσης.

 

Δεύτερο μέρος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας οι ερωτήσεις της αντιπολίτευσης προς τη διοίκηση του Δήμου. Πολλές ερωτήσεις. Ποικίλες. Διατυπωμένες με σχεδόν άριστο τρόπο. Αμέσως κι οι απαντήσεις. Άλλοτε πείθουν κι άλλοτε όχι. Ρώτησαν και ξαναρώτησαν και ρώτησαν για πολλά. Πολλά και διάφορα. Καλά έκαναν. Αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος τους. Κι όταν η διαδικασία τέλειωσε, τότε υπήρξε το γνωστό συμπέρασμα. Συνεννοούνται ευκολότερα μεταξύ τους, σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Κάθε ένας από τη θέση του. Εκεί που τον έβαλε με την ψήφο του το εκλογικό σώμα.

 

Τόσο η διοίκηση όσο και η αντιπολίτευση ξέχασαν το πρόβλημα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας. Δεν είπαν απολύτως τίποτα για τις πρόσφατες και μαζικές αποσπάσεις αστυνομικών από την Καβάλα στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Το έκαναν σκόπιμα; Θεωρούν ότι δεν υπάρχει θέμα; Ή μήπως έμαθαν να ασχολούνται με τα «μικρά» ξεχνώντας τα «μεγάλα»; Κάτι τέτοιο μάλλον συμβαίνει.

 

Οι αστυνομικοί μειώνονται αισθητά, με προοπτική η μείωση να συνεχιστεί. Ο Δήμαρχος είπε απλά δύο μόνο λόγια. Εκτός συνεδρίασης. Εντός, δεν ρωτήθηκε. Ούτε είχε την επιθυμία να επανέλθει. Λάθος και του Δημάρχου και της αντιπολίτευσης. Ευχόμαστε αυτή η παθητική στάση, αυτή η υποβάθμιση του γεγονότος να μην είναι η αφετηρία ενός δυσεπίλυτου προβλήματος. Έρχεται Καλοκαίρι, στο οποίο ο Δήμος Καβάλας θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του τουρισμού. Με λιγότερους υπαλλήλους. Και με λιγότερους αστυνομικούς….

 

Και κάτι ακόμη. Εκτός από τους 30 αστυνομικούς που αποσπάστηκαν από την Καβάλα στη Θεσσαλονίκη, αυξήθηκαν τα περιπολικά που τους «ακολούθησαν». Ήταν να μεταφερθούν 4, τελικά στη Θεσσαλονίκη πήγαν 5. Στην Καβάλα άφησαν κανένα;

 

Πληθαίνουν διαρκώς τα προβλήματα έλλειψης φωτισμού στην Καβάλα. Στις συνοικίες και στο κέντρο. Ειδικά στις συνοικίες. Στην οδό Φαβιέρου τα φώτα δεν λειτουργούσαν. Μετά από διαμαρτυρίες άναψαν. Ως που πρόσφατα έσβησαν πάλι. Στην οδό Κολοκοτρώνη, σε τμήμα του δρόμου, είναι σβηστά. Κι η περιοχή στα σκοτάδια!

 

Υποθέσεις ρευματοκλοπών απασχόλησαν και απασχολούν πολλές τα δικαστήρια στην Καβάλα. Η χθεσινή ήταν διαφορετική. Ο κατηγορούμενος δεν πρόλαβε να πληρώσει το ρεύμα που διαπιστώθηκε ότι κατανάλωνε αλλά δεν καταγράφονταν. Είχε προτεραιότητα άλλο παρόμοιο χρέος του. Αφού ξοφλήσει την πρώτη ρευματοκλοπή, αμέσως μετά θα πληρώσει τη δεύτερη! Εξ αυτού του λόγου ζήτησε και πήρε αναβολή.

 

Μετά από δύο μέρες που δεν λειτουργούσαν, άναψαν πάλι χθες τα φανάρια στη διασταύρωση των οδών Χρυσοστόμου Σμύρνης και Βουλγαροκτόνου. Ρυθμίζοντας κανονικά την κυκλοφορία. Στην ίδια διασταύρωση έφθασε το έργο της ΔΕΥΑΚ για το νέο αγωγό ομβρίων. Ο καινούργιος και μεγάλος αγωγός επιτέλους βαίνει προς ολοκλήρωση.

 

Περίεργη λόγω σκόπιμης αοριστίας, η πρόσφατη ανάρτηση του κ. Κώστα Κουνάκου. Έγραψε: «Καλύτερα να σε αδικούν παρά να αδικείς….Ένας κύκλος έκλεισε!». Πρόσθεσε και μια φωτογραφία στην οποία εμφανίζεται δίπλα δίπλα με τον Θόδωρο Μαρκόπουλο. Λέγεται ότι έπαψε να είναι διευθυντής της Τεχνικής υπηρεσίας της ΠΕ Καβάλας. Γενικά λέγονται πολλά. Κανείς δεν γνωρίζει συγκεκριμένα και επίσημα το τι έγινε και τον ενόχλησε.

 

Οι επαγγελματίες της Νέας Περάμου δια του δραστήριου συλλόγου τους ξέρουν να διεκδικούν. Ξέρουν να προτείνουν. Ξέρουν και να ευχαριστούν. Μετά τις αποκριάτικες εκδηλώσεις που έγιναν και με επιτυχία στο χωριό, ανακοίνωσαν τα ακόλουθα: «Ευχαριστούμε τις σχολικές μονάδες και τους συλλόγους που αποτελούσαν τις ομάδες των καρναβαλιστών και συμμετείχαν με διάθεση και κέφι. Ευχαριστούμε επίσης τη διοίκηση του Δήμου Παγγαίου για την άριστη οργάνωση της εκδήλωσης και ειδικά στον Αντιδήμαρχο πολιτισμου Χρήστο Μποσμπότη και την Κατερινα Δεληγιαννάκη. Να ευχαριστήσουμε τον Αντιδήμαρχο Χρήστος Πριονίδη, τους δημοτικούς υπαλλήλους καθαριότητας για την άμεση αποκατάσταση της καθαριότητας στις οδούς όπου παρέλασαν οι ομάδες. Ανανεώνουμε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά. Και πάλι συγχαρητήρια σε όλους».

 

Ενδιαφέρουσα δραστηριότητα τις προηγούμενες ημέρες του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Μας ενημερώνει ο ίδιος. Αρχικά για την παραλαβή καινούργιων ελικοπτέρων: «Χαίρομαι που έβαλα άλλο ένα λιθαράκι σε μια σημαντική αγορά, όπου μεταξύ άλλων η υποστήριξη και συντήρηση των ελικοπτέρων θα γίνεται από την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, εις πείσμα όλων αυτών που, όντας έξω απ´ το χορό (της δύσκολης διαπραγμάτευσης) λένε ακόμα πολλά τραγούδια για «ούτε ένα ευρώ στην αμυντική βιομηχανία από τα εξοπλιστικά». Στη συνέχεια για συμμετοχή του σε εκδήλωση: «Συμμετείχα σε συζήτηση που διοργάνωσε η Πρεσβεία της Ουκρανίας και το ΕΛΙΑΜΕΠ στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, στο πλαίσιο εκδήλωσης με αφορμή την επέτειο των δύο χρόνων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης