• 28 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης πέθανε ξαφνικά στην Αθήνα όπου ζούσε. Στον πολιτικό του βίο «πολέμησε» το κράτος των Αθηνών αντιπροτείνοντας περιφερειακή ανάπτυξη. Μιλούσε διαφορετικά αλλά ο κόσμος δεν τον άκουγε. Κι έτσι εκλογικά δεν κατάφερε κάτι το ιδιαίτερο. Έκανε πάντως μια φιλότιμη προσπάθεια. Στα λόγια οι πολίτες τον στήριζαν. Στην κάλπη όχι και τόσο.

Της είδησης του αιφνίδιου θανάτου του επακολούθησαν αναρτήσεις συμπάθειας. Πολλά καλά λόγια αλλά μετά το θάνατο του. Ως συνήθως. Εξ αυτού του γεγονότος ο κ. Σιμιτσής έγραψε το καλύτερο: «Οι μισοί από όσους συμπολίτες αποχαιρετούν στο Fb με εγκώμια τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη αν είχαν έρθει στην εκδήλωση, που έγινε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη πριν από εφτά χρόνια με αυτόν ομιλητή, η αίθουσα θα είχε ξεχειλίσει από κόσμο».

 


 

Την Τετάρτη (προχθές) δόθηκαν στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων των υποψηφίων στις προσεχείς εκλογές του ΤΕΕ (19/5). Για το τμήμα της Ανατολικής Μακεδονίας (Νομοί Καβάλας και Δράμας) οι ενδιαφερόμενοι είναι λιγότεροι σε σχέση με προηγούμενες διαδικασίες. Αλλά και το ενδιαφέρον, φαίνεται κι αυτό περιορισμένο.

 

Καθώς γύρω μας αλλάζουν πολλά και διάφορα, αλλάζουν κι όλα όσα έχουν σχέση με (αυτές) τις εκλογές. Αναμενόμενο. Οι άνθρωποι προτιμούν να ασχολούνται με τα δικά τους, με την εργασία και την οικογένεια τους εκτιμώντας –λανθασμένα- ότι δεν αξίζει τον κόπο. Εκλογές όπως του ΤΕΕ επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την γενικότερη ατμόσφαιρα. Κι ας υπάρχουν οι σταθεροί, ας υπάρχουν οι νέοι και πρωτοεμφανιζόμενοι υποψήφιοι.

 

Οι εκλογές στο τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας αφορούν βασικά 3 παρατάξεις. Οι Μηχανικοί της Δράμας που στην Καβάλα δεν έχουν υποψήφιο. Η παραδοσιακή ΔΚΜ και η πιο πρόσφατη αλλά ισχυρή επίσης ΟΡ.ΜΗ. Φαίνεται ότι η διοίκηση του τμήματος θα μείνει στην Καβάλα. Φαίνεται επίσης ότι η συνεργασία της ΔΚΜ με την ΟΡ.ΜΗ. θα συνεχιστεί. Το συμπέρασμα προκύπτει εύκολα. Αρκεί κάποιος να παρακολουθήσει τους δύο επικεφαλής. Τον Απόστολο Παυλίδη και τον Σωτήρη Λαζαρίδη. Έχει φυσικά σημασία το εκλογικό αποτέλεσμα αφού αυτό θα καθορίσει τους όρους της πολύ πιθανής νέας συμπόρευσης τους.

 

Από τις λεγόμενες «παλιές καραβάνες» στις εκλογές συναντούμε τον Μιχάλη Παπαδόπουλο, τον Σάκη Δελλιούση και τον Κώστα Πετρομελίδη. Υποψήφιοι και για τη διοίκηση και για το πειθαρχικό. Ο Μπάμπης Πεταμίδης έκανε μεταγραφή στη ΔΚΜ, η οποία έχει υποψήφιο της και τον αντιδήμαρχο Δήμου Θάσου Γιάννη Μαρκιανό. Η ΟΡ.ΜΗ. έχει υποψήφιο τον δημοτικό σύμβουλο Σωτήρη Τσεκμέζογλου και τον πρώην αντιδήμαρχο Καβάλας Γιώργο Μηχαηλίδη. Και οι δύο παρατάξεις κράτησαν τους καλούς τους υποψηφίους, αυτούς που διακρίθηκαν το 2019. Αυτό ισχύει σε γενικές γραμμές και εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.

 

Η μη συμμετοχή στις εκλογές των μηχανικών του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να ευνοεί την ΟΡ.ΜΗ. Είναι όμως έτσι; Με τα ιδεολογικά οι συγκεκριμένες εκλογές δεν έχουν και ιδιαίτερη σχέση. Δεν έχουν τη σχέση που κάποτε είχαν. Μιας και οι απόψεις- προτάσεις κτλ συχνά είναι ακριβώς ίδιες. Η παράταξη της Πανεπιστημονικής δεν έχει υποψήφιους στη Δράμα ενώ αντίθετα η ΔΚΜ είναι αρκετά ισχυρή στην γειτονική πόλη. Πολλά θα κριθούν από τη συμμετοχή στις εκλογές. Είναι κάτι για το οποίο ενδιαφέρονται άπαντες. Σε αυτό ο στόχος θα είναι κοινός αλλά και δύσκολος. Καλή τους επιτυχία.

 

Ο δικηγόρος Γιάννης Μούτλιας ρωτήθηκε από την Πρωινή για τα γεγονότα τοπικά αλλά και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Οι εκτιμήσεις και προβλέψεις του αξίζει να αναφερθούν. Κάνει λόγο για ακραία πόλωση που θα υπάρχει ως τις Ευρωεκλογές. Πιθανό. Πόσο όμως αυτό θα «περάσει» στον κόσμο; Μάλλον καθόλου. Ο κόσμος είναι άγνωστο πόσο θα ασχοληθεί. Το δείχνει και η ανταπόκριση των απόδημων, πολύ λίγοι εκ των οποίων έχουν πρόθεση να ψηφίσουν από απόσταση.

 

Ο Γιάννης Μούτλιας χαρακτηρίζει «κίνηση απελπισίας» την πρόταση μομφής των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Είναι, όπως λέει, μια ευκαιρία η ΝΔ να συσπειρωθεί. Εκτιμώντας ότι τελικά η πρόταση θα κάνει καλό στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Για την Κυβέρνηση διαπιστώνει να έχει επικοινωνιακό πρόβλημα καθώς επί της γενικότερης συζήτησης για την τραγωδία των Τεμπών άργησε να αντιδράσει.

 

Ο συμπολίτης δικηγόρος παραμένει κοντά στη ΝΔ αν και προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ. Συνεχίζει να εμπιστεύεται τη σημερινή ΝΔ, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σχολιάζει θετικά την αλλαγή στη διοίκηση της Περιφέρειας ΑΜΘ αν και όπως σημειώνει «… περιμένουμε να δούμε». Κακοχαρακτηρίζει τη διοίκηση Μουριάδη, προβλέπει ότι τα μεγάλα θέματα της πόλης δεν θα εξελιχθούν την επόμενη 5ετια. Πολύ περισσότερο δεν θα εξελιχθούν θετικά.

 

Η συζήτηση με το Γιάννη Μούτλια είχε κι ένα τελευταίο θέμα. Τον επόμενο υποψήφιο Δήμαρχο Καβάλας της ΝΔ. «Στις εκλογές του 2023 η ΝΔ στο Δήμο Καβάλας ήταν πολυδιασπασμένη, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε ο κ. Μουριάδης» απαντά. Και συνεχίζει: «Αν θέλει η ΝΔ να διεκδικήσει με αξιώσεις το Δήμο Καβάλας πρέπει να αναδείξει ένα άτομο που ή θα βρίσκεται στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο ή θα είναι εκτός. Νέο πρόσωπο και ηλικιακά επίσης νέο».

 

Ο κ. Μούτλιας εκτιμά ότι ο Θόδωρος Μουριάδης θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος και το 2028. Κι έτσι σκιαγραφεί τον υποψήφιο της ΝΔ. Ότι βασικό αντίπαλο θα έχει τον κ. Μουριάδη και όχι κάποιον άλλον. Τα λόγια του κ. Μούτλια μένει να δούμε πόσο και που θα δικαιωθούν και που όχι. Ο χρόνος θα το δείξει…

 

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης προγραμματίζει επίσκεψη στην Καβάλα. Θα γίνει λόγω συμμετοχής του σε εκδήλωση αλλά θα είναι και επίσκεψη ουσίας και προεκλογική. Το ίδιο γεγονός που θα έχει κι άλλους ομιλητές, αναφέρεται το όνομα του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Μιχάλη Αγγελόπουλου, θα γίνει όπως φαίνεται πριν την εορτή του Πάσχα.

 

Ο δικηγόρος Κομοτηνής Γιώργος Κυμπαρίδης εξελέγη εύκολα και γρήγορα προχθές Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης για την Περιφέρεια ΑΜΘ. Πρώτα πρώτα ήταν μια σωστή επιλογή. Δεύτερον, πείσθηκαν εύκολα κι άλλοι. Κάποιοι από την αντιπολίτευση. Η παράταξη Μέτιου δεν οργανώθηκε, δεν είχε πειστική αντιπρόταση. Δεν έβγαιναν άλλωστε τα νούμερα. Λέγεται ότι τον κ. Κυμπαρίδη ψήφισαν οι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν οι συγκεκριμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι (αν όχι όλοι, σίγουρα κάποιοι εξ αυτών) παρακολουθούν, δίνουν πίστωση χρόνου στη διοίκηση Τοψίδη. Ως τώρα άλλωστε δεν ανέκυψε κάποιο ιδιαίτερο θέμα. Άξιο κριτικής.

 

Στην Λάρισα συνέχισε τις εμφανίσεις της η χορωδία των στρατιωτών των ΗΠΑ. Η γνωστή μας από την εκδήλωση στην Καβάλα. Και στη Λάρισα τα ίδια. Τα μέλη του ΚΚΕ βγήκαν στο δρόμο να ματαιώσουν την εκδήλωση. Ούτε εκεί τα κατάφεραν. Μάλιστα στη Λάρισα σημειώθηκαν μικροεπεισόδια με την αστυνομία. Εδώ ευτυχώς τέτοια δεν είχαμε. Σημειώνουμε ότι στη Λάρισα η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου.

 

 

 

Διαβάστε επίσης