• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν αναχωρήσει από την Καβάλα ο πρέσβης της Κορέας στην Αθήνα, επισκέφθηκε τοπικές επιχειρήσεις. Τον συνόδευε ο Χάρης Δαλκίτζης. Μια από τις επισκέψεις έγινε στην εταιρία «AmfipOlive». Εκεί τον υποδέχθηκε και τον ενημέρωσε η οικογένεια του Γιάννη Φιλόσογλου. Αμέσως μετά υπήρξε η ακόλουθη ανάρτηση: «Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ καθώς και τον θεματικο Αντιπεριφερειάρχη Διεθνών Σχέσεων Χάρη Δαλκίτζη που από την πρώτη στιγμή αποδεικνύουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι ο Ν. Καβάλας έχει αξιόλογες επιχειρήσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στα αγροτικά προϊόντα και θέλουν ιδιαίτερης μεταχείρισης όσο αναφορά τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες. Εις το επανιδείν αξιότιμε κ. Πρέσβη».

 


 

Προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού ανακύπτουν συνεχώς. Δεν λύνονται κι έτσι ταλαιπωρούν δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ακόμη και τα νομικά πρόσωπα δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου. Ακόμη κι αυτά ζουν την ίδια εμπειρία… Χαρακτηριστικά στην Καβάλα είναι τα προβλήματα από την έλλειψη ηλεκτρολόγων. Τόσο στο Δήμο όσο και στην Περιφερειακή Ενότητα. Λάμπες σε δρόμους δεν ανάβουν, συστήματα ηλεκτροφωτισμού δεν λειτουργούν. Και να ήταν μόνο αυτά;

 

Νέο παράδειγμα η έλλειψη προσωπικού στο Επιμελητήριο της Καβάλας. Σύμφωνα με αποφάσεις των οργάνων και εκπροσώπων του, ο φορέας θα στερηθεί δύο εργαζόμενους του. Για διαφορετικούς αλλά και φυσιολογικούς λόγους. Κι αυτό θα γίνει σύντομα. Οι δύο κενές θέσεις που δημιουργούνται θα καλυφθούν με έναν … μοντέρνο και φυσικά προσωρινό τρόπο. Πρόσληψη ενός νέου εργαζόμενου, εποχιακού, μέσω του προγράμματος πλησίον της συνταξιοδότησης. Δηλαδή και στο Επιμελητήριο αποχωρούν δύο μόνιμοι, προσλαμβάνεται ένας και εποχιακός!

 

Το άλλο πρόσφατο παράδειγμα έχει σχέση με τη ΔΕΥΑ Καβάλας. Ολοκληρώνεται η διαδικασία, νόμιμη απολύτως, για να αποσπαστεί από την Καβάλα σε άλλη ΔΕΥΑ ένας ακόμη εργαζόμενος. Για λόγους υγείας. Η ΔΕΥΑ Καβάλας υποχρεώθηκε να αποδεχθεί την αποχώρηση που μόνο τυπικά αναφέρεται ως προσωρινή. Αντικαταστάτης προς το παρόν δεν υπάρχει. Και δεν προβλέπεται.

 

Επειδή όλα αυτά επιδεινώνουν τις συνθήκες λειτουργίας της αυτοδιοίκησης και όχι μόνο, προσπαθεί η καημένη να αμυνθεί. Να αντιδράσει. Κι απευθύνεται εκεί που μπορεί. Όχι στο κράτος. Ούτε στο ΑΣΕΠ. Απευθύνεται στους ιδιώτες. Ελπίζοντας ότι θα τους έχει σύντομα διαθέσιμους. Για να αλλάξουν οι ιδιώτες τις καμένες λάμπες, για το αυτονόητο με λίγα λόγια.

 

Δυστυχώς όλες αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες. Του ΑΣΕΠ πολύ. Των ιδιωτών λιγότερο. Επιλέγουν αυτό που θα αργήσει λιγότερο, γνωρίζοντας ότι πάλι θα υπάρξει καθυστέρηση. Οι ιδιώτες θα μπορούν να αλλάζουν τις καμένες λάμπες στην Καβάλα περίπου σε δύο μήνες από τώρα. Πιο γρήγορα δυστυχώς δεν γίνεται.

 

Οι πολίτες φυσικά και δεν μπορούν να καταλάβουν ή και να αποδεχθούν. Το ότι είναι «έξω από το χορό» έχει τα καλά του, έχει και τα άσχημα του. Ωστόσο οι πολίτες είναι σαν τους πελάτες. Έχουν πάντα δίκιο. Ζητούν «εδώ και τώρα» λύση των απλών προβλημάτων τους. Των προβλημάτων της καθημερινότητας. Αυτό κάποτε το έκανε η αυτοδιοίκηση. Τώρα τελευταία όχι. Κι ας είμαστε στο 2024.

 

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ προ λίγων ημερών ρωτήθηκε η διοίκηση για τα δημοσιεύματα περί αναστολής εφαρμογής των σχεδίων του μεγάλου έργου της Σιδηροδρομικής Εγνατίας. Της περίφημης σιδηροδρομικής σύνδεσης της Καβάλας με τη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τοψίδης επιβεβαίωσε. Είπε ότι όντως τα χρήματα για την ωρίμανση και εκτέλεση του έργου δεν είναι πλέον διαθέσιμα.

 

Η είδηση έγινε πρώτη φορά γνωστή από δημοσίευμα της Καθημερινής. Πολλοί πίστεψαν ότι η διακοπή χρηματοδότησης αφορά και το έργο της σιδηροδρομικής σύνδεσης του νέου λιμανιού με τους Τοξότες. Αυτό ευτυχώς δεν φαίνεται να ισχύει. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φθάσαμε στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις που προχθές αποφασίστηκαν οριστικά. Επειδή όμως ζούμε στην Ελλάδα, καλό είναι να γίνει μια έρευνα. Μια ερώτηση. Για να ξέρουμε τι ακριβώς θα προχωρήσει και τι θα μπει σε διαδικασία αναμονής (άγνωστης διάρκειας και σίγουρα όχι μικρής).

 

Τρεις εκπρόσωποι του πολιτιστικού συλλόγου Λιμεναρίων «Το Κάστρο» ήρθαν στην Καβάλα την Παρασκευή για να δώσουν συνέντευξη τύπου. Για να διαμαρτυρηθούν. Ο Δήμος Θάσου διεκδικεί τις Αποθήκες των Μεταλλείων. Οι οποίες δεκαετίες τώρα είναι στην αρμοδιότητα του συλλόγου. Ο σύλλογος τις προσέχει σαν τα μάτια του. Αντί ο Δήμος Θάσου να συνεργαστεί και να στηρίξει, θέλει να αναλάβει αυτός τις Αποθήκες. Με μια διαδικασία μάλιστα που «σηκώνει» πολύ συζήτηση.

 

Αν αφαιρέσουμε τις λεπτομέρειες από την υπόθεση, όσο σημαντικές κι αν είναι, αμέσως θα αντιληφθούμε ότι … πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό. Κακώς. Ο Δήμος Θάσου ως ο μεγάλος φορέας του νησιού οφείλει να δει την υπόθεση πιο ψύχραιμα, να αποφύγει την αντιπαράθεση. Να αποδεχθεί ότι ισχύει εδώ και πολύ καιρό. Καλώς ή κακώς ο σύλλογος έχει προβάδισμα, ισχυρό και τεκμηριωμένο.

 

Το Δημοτικό Συμβούλιου Νέστου έλαβε ομόφωνη απόφαση. Αποδέχθηκε αίτημα συλλόγου, στον οποίο παραχωρεί δωρεάν χώρο για τη λειτουργία του. Πρόκειται για την Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Κεραμωτής. Η διοίκηση και τα μέλη του θα υπάρχουν σε ένα από τα γραφεία του πρώην Δημαρχείου στην Κεραμωτή.

 

Ένα ακόμη τσίρκο έρχεται στην Καβάλα. Τον Μάη. Οι αποφάσεις και θετικές γνωμοδοτήσεις που πάρθηκαν ή θα παρθούν αναφέρονται σε τσίρκο που θα λειτουργήσει στο συνήθη τόπο. Έξω από το «Ανθή Καραγιάννη». Για διάστημα περίπου 10 ημερών και αντί του ποσού των 300 ευρώ ημερησίως. Το τσίρκο θα καταλάβει μια έκταση 1.500 τμ.

 

Από τη μια η Κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι κάνει ενέργειες κατά της ακρίβειας. Από την άλλη πανηγυρίζει για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, διαδικασία που προκαλεί αυξήσεις σε όλα τα διόδια του δρόμου! Αυξήσεις πολύ μεγάλες. Το συμπέρασμα βγαίνει εύκολα. Όχι από τα λόγια αλλά από τα γεγονότα….

 

Την Παρασκευή ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα ονόματα απ’ όλη την Ελλάδα, αυτών που θα μπουν σε ψηφοφορία για να είναι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του. Στην ΑΜΘ ανακοινώθηκαν 6 ονόματα. Δύο από την Καβάλα, η Θεοδοσία Παπανδρέου (συμβολαιογράφος) και η Αθανασία Χατζηφωτίου (καθηγήτρια σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού). Η εσωκομματική ψηφοφορία θα γίνει στις 14 Απριλίου.

 

Η τοπική ΝΔ (επίσημα γνωστή ως ΔΕΕΠ Ν.Δ. Καβάλας) κάνει ότι μπορεί για να εξυπηρετήσει και να συνδράμει τις επισκέψεις των ευρωβουλευτών του κόμματος. Προεκλογικές επισκέψεις και δραστηριότητες. Εκπρόσωποι της Νομαρχιακής φιλοξένησαν και συνόδευσαν στις συναντήσεις τους στην Καβάλα και τον κ. Κυμπουρόπουλο και την Ελίζα Βόζενμπεργκ. Κι αυτή είναι μόνο η αρχή. Έπεται ενδιαφέρουσα και «πλούσια» συνέχεια.

 

Πρόεδρος τοπικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας είναι κατηγορούμενος επειδή έκοψε δέντρα που δεν έπρεπε. Καταγγέλθηκε από πολίτη του χωριού κι έτσι θα βρεθεί στο δικαστήριο. Μαζί με τότε εργαζόμενο του Δήμου. Η Δημοτική Επιτροπή αποφάσισε (συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής) να τους παρέχει την προβλεπόμενη νομική υποστήριξη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης