• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αγνώριστο λόγω των εντατικών και καθημερινών έργων το γήπεδο ποδοσφαίρου στην Καλαμίτσα. Ήταν να μην αρχίσει η παρέμβαση. Οι πρώτες μέρες της δείχνουν μεγάλη ταχύτητα. Εκεί είναι, έτοιμο να στρωθεί, και το πλαστικό χόρτο των γηπέδων 5Χ5. Μόνο να μην τα ματιάσουμε όλα όσα βλέπουμε να γίνονται…

 


 

Οι απόψεις των ειδικών σεβαστές. Κατανοητές και οι προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων, αν και στη δική μας περιοχή καιρικές υπερβολές δεν σημειώθηκαν ακόμη. Υπάρχει όντως μια ξαφνική, μια ευχάριστη καλοκαιρία. Κάτι σαν Άνοιξη που τελειώνει, σαν Καλοκαίρι που αρχίζει πριν την ώρα του. Ανησυχούμε μαζί με όλους τους άλλους. Ταυτόχρονα ετοιμαζόμαστε. Για όσα σύντομα θα γίνουν.

 

Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε χθες η πόλη της Καβάλας. Άρχισαν να γίνονται εργασίες για το Καλοκαίρι. Αρχίσαμε να βλέπουμε διαδικασίες που αν δεν θυμίζουν Ιούνιο, σίγουρα έχουν κάτι από Μάη. Οι άνθρωποι λαμβάνουν τα μέτρα τους αφού περιμένουν πολύ κόσμο. Τουρισμό. Απλοί πολίτες και υπηρεσίες. Σε χώρους ιδιωτικούς μα και δημόσιους. Καθαρίζουν, ξηλώνουν για να κατασκευάσουν. Πετούν όλα όσα είναι άχρηστα ή όλα αυτά που σύντομα θα αντικαταστήσουν. Όσοι πρόβλεψαν ότι φέτος η σεζόν θα αρχίσει νωρίς, δικαιώνονται. Κι όσοι με σιγουριά ισχυρίζονται ότι τουρισμό πλέον έχουμε όλο το έτος, κι αυτοί φαίνεται να έχουν δίκιο.

 

Κατά τα άλλα. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου προ μιας εβδομάδας, ο Δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι σύντομα το έργο στο λιμάνι της Νέας Ηρακλείτσας θα αρχίσει πάλι. Για να προχωρήσει αλλά και για να είναι η περιοχή προσβάσιμη στους πολίτες.

 

Στη σύντομη ομιλία του για το θέμα ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στις ευθύνες της Περιφέρειας ΑΜΘ. Η οποία δεν ενέκρινε εγκαίρως την πληρωμή ποσού για το έργο που εκτελέστηκε. Της έκανε κριτική (στην προηγούμενη διοίκηση) αλλά αυτό καταγράφηκε μόνο για τυπικούς λόγους. Πλέον δεν έχει και τόση σημασία. Το κακό που ήταν να γίνει έγινε και δεν διορθώνεται.

 

Όσο για το επεισόδιο (στη διάρκεια της συνεδρίασης) όπου κλήθηκε η αστυνομία, υπερβολές. Αυτό σχολιάζουν όσοι έγιναν μάρτυρες. Υπερβολές του προέδρου που ανησύχησε για το χειρότερο.

 

Όλων το μυαλό συχνά πάει στο χειρότερο. Κι όλοι σπεύδουν να το προλάβουν. Στην συγκεκριμένη περίπτωση τελικά υπήρξε η λεγόμενη αυτοσυγκράτηση. «Θα μπορούσε ο πρόεδρος να διακόψει προσωρινά τη συνεδρίαση χωρίς να εκτεθούμε καλώντας σε βοήθεια την Αστυνομία» λένε δημοτικοί σύμβουλοι και των δύο παρατάξεων. Κρίνοντας εκ των υστέρων. Έχουν δίκιο αλλά εκείνη την ώρα ο πρόεδρος Κώστας Γάκης (που είναι έμπειρος ας μη το ξεχνάμε) αποφάσισε να καλέσει το 100.

 

Κάτι ακόμη από το Δήμο Παγγαίου. Με απόφαση που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο επιβεβαιώνεται η επίσκεψη στην Καβάλα του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιώργου Φλωρίδη. Εξ αιτίας του ότι τα έξοδα της εκδήλωσης στην οποία θα μιλήσει θα τα πληρώσει ο συγκεκριμένος Δήμος. Η ανάρτηση του Ανέστη Τσαβδαρίδη αναφέρει για το θέμα: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου στη συνεδρίαση του, μετά από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, ψήφισε την έγκριση δαπάνης για τη φιλοξενία του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδη και της συνοδείας του σε ξενοδοχείο της Καβάλας πριν από το Πάσχα.

Ο κ. Φλωρίδης θα παραβρεθεί σε παρουσίαση βιβλίου του καθηγητή κ. Θανάση Διαμαντόπουλου».

 

Για το προτεινόμενο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Λεκάνη δεν υπάρχουν νεότερα. Η υπόθεση εκκρεμή στις υπηρεσίες. Θα είναι εκεί για καιρό. Όλα δείχνουν ότι η γνωμοδότηση τελικά θα παραμείνει αρνητική. Ε και; Το γεγονός θα έχει μικρή σημασία. Συνεχώς το Υπουργείο δίνει την τελική άδεια, όπως έχει την αρμοδιότητα. Ακόμη κι αν αυτό γίνεται αλλού, έχει τη σημασία του για την υπόθεση του μεγάλου φωτοβολταϊκού στη Λεκάνη.

 

Ο ΑΟΚ προβιβάστηκε στη Super League 2 όπως το αξίζει. Επιτέλους κόσμος στο γήπεδο. Ανάμεσα σε 3.000 φιλάθλους και αιρετοί. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πρώτος και καλύτερος. Από ένα σημείο και μετά συνεχώς δίπλα στον χρηματοδότη της ομάδας, επιχειρηματία από τη Θεσσαλονίκη κ. Γιάννη Διαμαντίδη. Στις κερκίδες ήταν ο Λεωνίδας Παππάς, ο Απόστολος Μουμτσάκης και ο Αλέξης Γούλας.

 

Υπάρχουν και χειρότερα από αυτά του Ν. Καβάλας. Ας πούμε ο Δήμος Δράμας. Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δράμας επρόκειτο να εγκριθεί η προϋπολογισμός του 2024! Για να εκτελεστεί θα περιμένουν λίγο ακόμη ώστε να εγκριθεί και από την Αποκεντρωμένη. Θυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου Καβάλας εκτελείται κι υλοποιείται από την Πέμπτη 21 Μαρτίου.

 

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Καβάλας, προσλαμβάνεται εποχιακός αρχαιολόγος για να εργαστεί δύο μήνες στην επίβλεψη του έργου «Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου». Έργο στην αγορά του Αγίου Νικολάου. Από την 1η Απριλίου και όσο χρειαστεί. Αν και το έργο έχει νέα προθεσμία την 31η Μάη. Προσλαμβάνεται τώρα, τώρα που τα ευρήματα αξιολογήθηκαν και σκεπάστηκαν (ή θα σκεπαστούν).

 

Όταν έπρεπε και υπήρχε ανάγκη, δεν ήταν διαθέσιμος. Με αποτέλεσμα να βρει άλλον (και να τον πληρώσει) η … ΔΕΥΑΚ. Τώρα που τέλειωσε η δουλειά της Αρχαιολογίας, τώρα η πρόσληψη οριστικοποιήθηκε. Ας ευχηθούμε να μην προκύψουν νέα ευρήματα. Είναι μάλλον απίθανο αφού όσα σκαψίματα ήταν να γίνουν, έγιναν.

 

Παρακολουθούμε έναν ακόμη μικρό τοπικό καυγά. Για το ποιος εθελοντής (ποια εθελοντική ομάδα της Καβάλας) εντόπισε τον 34χρονο αγνοούμενο. Περιστατικό της περασμένης Παρασκευής. Φέρονται να τον είδαν πρώτοι και να ειδοποίησαν: Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού, θηροφύλακες ή ένας βοσκός στην περιοχή του ΧΥΤΑ. Σχεδόν όλοι αυτοί μαλώνουν για το ποιος τον είδε πρώτος. Λες και έχει σημασία το γεγονός. Σημασία αντίθετα έχει ότι ο άνθρωπος βρέθηκε και είναι καλά στην υγεία του.

 

Ο εθελοντισμός έχει αξία όταν γίνεται για την ουσία. Σεμνά και ταπεινά. Ο άλλος και πιο συνηθισμένος, της προβολής και της αυτοδιαφήμισης, είναι για τα … σκουπίδια. Απωθεί και δεν πρέπει να επιβραβεύεται. Στο τέλος θα μιλάμε περισσότερο για αυτούς που έψαχναν και όχι για τον αγνοούμενο….

 

Τα ίδια κάνουν οι σεισμολόγοι. Μαλώνουν μεταξύ τους και δημοσίως. Ως προς τον αγνοούμενο και ποιος τον εντόπισε, ευτυχώς δεν βρεθήκαμε ακόμη στο επίπεδο τους. Ευτυχώς.

 

Συμπολίτες παρατηρητικοί αναφέρουν ότι εδώ και λίγα απογεύματα και βράδια δεν φωτίζεται ο Σταυρός. Στο περιαστικό δάσος πάνω από την Καβάλα. Ο Δήμος είναι αρμόδιος. Ο ένας και μοναδικός ηλεκτρολόγος του πρέπει να διορθώσει τη βλάβη. Όταν βρει χρόνο!

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης