• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η κατασκευή του νέου πεζόδρομου στην οδό Αβέρωφ, τμήμα από την πλατεία Καπνεργάτη μέχρι την Ομόνοια (φωτογραφία), εξελίσσεται με τον ίδιο πάντα ρυθμό. Αργά αλλά σταθερά. Τελευταία υπάρχει κάποιο πιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα, στρώνεται το ειδικό υλικό που διαμορφώνει οριστικά τη νέα κατάσταση. Έτσι στο συγκεκριμένο σημείο σύντομα θα δούμε τον καινούργιο πεζόδρομο της πόλης. Κάτι που κακά τα ψέματα τον περιμέναμε πάρα πολλούς μήνες. Θα είναι ο μοναδικός ίσως πεζόδρομος που λόγω της κλίσης του, δεν θα διαθέτει τραπεζοκαθίσματα. Πρακτικά δεν μπορεί να συμβεί αυτό συν το ότι κανένα από τα μαγαζιά της περιοχής δεν είναι της εστίασης.

 


 

Όλα ή τα περισσότερα από τα εκτελούμενα έργα στην Καβάλα αφορούν και βελτιώνουν κοινόχρηστους χώρους, τις πιο πολλές φορές πεζοδρόμια. Όπου το έργο τελειώνει, οι συνθήκες αλλάζουν προς το καλύτερο. Αμέσως πεζόδρομοι και πεζοδρόμια αποκτούν μια πιο όμορφη όψη. Στη συνέχεια απλώνονται καρέκλες και τραπέζια, μειώνοντας όπως είναι φυσικό τους χώρους για τους πεζούς. Έτσι συμβαίνει παντού, η Καβάλα δεν θα μπορούσε να είναι εξαίρεση. Ίσα ίσα που εν όψει της νέας περιόδου τα τραπεζοκαθίσματα στην πόλη μας αυξάνονται διαρκώς. Πλέον τα συναντάς κι εκεί που δεν υπάρχει προφανής λόγος. Ακόμη και έξω από καταστήματα που δεν είναι της εστίασης!

 

Κι αυτοί οι επαγγελματίες επιθυμούν να έχουν χώρο εκτός του μαγαζιού τους, να αναπαύονται και να περιμένουν εκτός τους πελάτες τους. Όσο οι θαμώνες ανταποκρίνονται και γεμίζουν τα τραπεζοκαθίσματα, τόσο αυτά θα πολλαπλασιάζονται. Το είχε προβλέψει και το είχε αναφέρει ως κάτι που έρχεται παντού. Πρώτος το είχε πει σε ομιλία του στην Καβάλα προ 20 περίπου ετών, ο γνωστός συγκοινωνιολόγος κ. Βούγιας. Δικαιώθηκε πλήρως.

 

Αυτή είναι η Καβάλα σήμερα. Αυτή θα είναι όλο το Καλοκαίρι. Κι όχι μόνο η Καβάλα. Όλη η τουριστική Ελλάδα. Άλλη επιλογή ανάπτυξης δεν υπάρχει. Μόνο η συγκεκριμένη. Μετά τον τουρισμό(την αναψυχή, την εστίαση κτλ) το χάος! Αφήστε που χωρίς έσοδα από τραπεζοκαθίσματα, δεν θα μπορούσε να υπάρχει και η αυτοδιοίκηση!

 

Αισθητή κάνουν την παρουσία τους στην Καβάλα και οι Τούρκοι επισκέπτες. Θα είναι περισσότεροι τις επόμενες ημέρες και ως το τέλος της εβδομάδας. Φαίνεται ότι για την πόλη μας αυτοί θα αρχίσουν τη σεζόν. Κι ευχόμαστε να την αρχίσουν καλά, με ανάλογη συνέχεια.

 

Κανονικά συνεχίζονται όλα τα έργα. Η βελτίωση του καιρού μας κάνει πιο αισιόδοξους. Η πραγματικότητα όχι και τόσο. Με τον καλό καιρό τα έργα «τρέχουν» και κάποτε τελειώνουν. Μακάρι τούτο να επιβεβαιωθεί στην περίπτωση μας. Δεν ζητάμε πολλά. Ζητάμε να τελειώνουν και να φεύγουν από τον Άγιο Νικόλαο, από το οικόπεδο Κρέη (για να χρησιμοποιηθεί στις εκδηλώσεις του Καλοκαιριού). Ζητάμε κάτι πιο χειροπιαστό στην περιοχή της πλατείας Καπνεργάτη.

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας ρωτήθηκε χθες για το έργο στην αγορά του Αγίου Νικολάου. Προσπάθησε να απαντήσει με το αισιόδοξο σενάριο, το οποίο στηρίζει: «Επιτέλους είμαστε στην τελική ευθεία» τόνισε. Ο κ. Δέμπας αν και προσεκτικός στις προβλέψεις του, επέμενε ότι είναι δυνατό «… να είμαστε έτοιμοι πριν το Πάσχα». Από το στόμα σου και στων αναδόχων το αφτί κύριε Πρόεδρε.

 

Μια πολύ ωραία φωτογραφία αναρτήθηκε προχθές, από τα παραλειπόμενα του συνεδρίου της ΝΔ. Ήταν όλοι οι Καβαλιώτες μαζί. Ενωμένοι και αγκαλιά! Πέραν του θετικού μηνύματος του στιγμιότυπου, υπήρχε κι η άλλη παράμετρος. Αυτή που αφορά τον «αντάρτη» αλλά και Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλο Τοψίδη. Όπως ήταν αναμενόμενο συμμετείχε στο γκρουπ της φωτογραφίας.

 

Αυτά είναι τα κόμματα. Όλα τα μεγάλα κόμματα. Όσο υπάρχει λόγος, ξεχωρίζουν τα στελέχη τους σε δύο κατηγορίες. Τους κομματικά συνεπείς και τους «αντάρτες». Μετά τις οποιεσδήποτε εκλογές αυτό αλλάζει. Ο δε «αντάρτης» και κάθε «αντάρτης» ενσωματώνεται στον κομματικό κορμό σα να μην τρέχει τίποτα. Ο ηττημένος αντίθετα ξεχνιέται αμέσως. Μέχρι να επανέλθει, αν κάποτε επανέλθει…

 

Δεν θα θέλαμε με λίγα λόγια να είμαστε στη θέση του Χρήστου Μέτιου. Όχι τόσο για τη συγκεκριμένη φωτογραφία μιας και δεν ήταν ούτε η πρώτη, ούτε φυσικά η τελευταία. Όσο για τη στάση του κόμματος. Δείχνει να ξέχασε πολύ νωρίς τι προηγήθηκε. Αντιμετωπίζει ως συνήθως τον «αντάρτη» ως τον κομματικά συνεπή. Σα να μην ήταν ποτέ ο μη επιλεγμένος από τη ΝΔ.

 

Την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα Θόδωρου Ζαγοράκη, από Καβαλιώτικης πλευράς τη συμπλήρωσε με αυτή της Άννας Βερούλη. Ο Ζαγοράκης ήρθε και θα ξανάρθει στην Καβάλα. Προεκλογικά φυσικά. Πλέον θα τον περιμένουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κι όχι της ΝΔ. Για τον ίδιο προεκλογικό λόγο δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να ξαναδούμε στην Καβάλα και την Άννα Βερούλη. Που κακά τα ψέματα, έχει χρόνια να επανέλθει στα πάτρια εδάφη.

 

Ενημερωνόμαστε με δελτίο τύπου ότι προ λίγων ημερών έγιναν κινητοποιήσεις σε όλη την Ανατολική Μακεδονία Θράκη από τους εργαζόμενους στις 5 Περιφερειακές Ενότητες. Αυτές εντάχθηκαν σε ένα πανελλήνιο πρόγραμμα κινητοποιήσεων σχετικά με τα προβλήματα αυτής της κατηγορίας των εργαζομένων. Κι όμως τοπικά δεν έγινε αντιληπτό το παραμικρό.

 

Κινητοποιήσεις κι αν έγιναν από τους εργαζόμενους στο Διοικητήριο, από το προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, δεν είχαν καμία απολύτως προβολή. Φυσικά και έπρεπε να συμβεί το αντίθετο. Θα συνέβαινε το αντίθετο –είναι σίγουρο- εφόσον δεν ήταν κινητοποίηση αλλά μία πολιτιστική εκδήλωση ή κάτι πιο συνηθισμένο. Π.χ. η κοπή της βασιλόπιτας του συλλόγου. Άλλο όμως οι εκδηλώσεις ψυχαγωγίας κι άλλο πράγμα η διεκδίκηση. Η ανάγκη να πιεστεί η Κυβέρνηση. Αυτό είναι πιο δύσκολο και συχνά καθόλου διαφημισμένο. Και μετά λέμε ότι στις Περιφερειακές Ενότητες δεν υπάρχει προσωπικό… Το λέμε μεταξύ μας…

 

Ας δούμε τα νέα των τοπικών συλλόγων. Βασικά δύο πράγματα. Οι εκδρομές τους, συνεχώς ανακοινώνονται καινούργιες, και το φετινό Let’s Do It Greece. Την ερχόμενη Κυριακή. Για το δεύτερο και ιδιαίτερα χρήσιμο, καλό είναι να υπάρξει συντονισμός. Αυτό θα πρέπει να το αναλάβουν οι Δήμοι. Που όπως πάντα καλούνται να στηρίξουν και να διευκολύνουν τις δράσεις των εθελοντών. Ανάλογα φυσικά και με τις ανάγκες των Δήμων. Είναι πολλά όσα μπορούν να κάνουν την Κυριακή οι εθελοντές. Ας ιεραρχηθούν για να γίνουν όσα επείγουν.

 

Οι εκδηλώσεις που υποτίθεται ότι διευκολύνουν την εύρεση εργασίας, είναι της μόδας. Μια πρώτη έγινε χθες στη Μ. Λέσχη. Αρκετές ακόμη προετοιμάζονται. Φαίνεται να έχουν επιτυχία και απήχηση μεταξύ όσων ψάχνουν καλή δουλειά ή κάτι καλύτερο από αυτό που έχουν. Όμως να μην τρέφουμε αυταπάτες. Το πρόβλημα της ανεργίας και των ικανοποιητικών αμοιβών δεν λύνεται έτσι.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης