• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η φωτογραφία είναι λίγο παλιά. Από το εορταστικό τριήμερο της Κ. Δευτέρας. Και τότε η πόλη μας φιλοξένησε πολλούς Τούρκους τουρίστες. Ήρθαν κυρίως με λεωφορεία, οι οδηγοί τα στάθμευσαν μέσα στο λιμάνι. Δίπλα στις Τούρκικες νταλίκες που είχαν σκοπό τον εκτελωνισμό των προϊόντων τους.

Η κίνηση αυτών των ημερών αφορά περισσότερο επιβατικά αυτοκίνητα από την Τουρκία. Παρκάρουν όπου βρουν. Συχνά κι εκεί που απαγορεύεται. Επιστρέφοντας στα οχήματα τους οι οδηγοί βρίσκουν την κλήση. Το γνωστό ροζ χαρτάκι (της Δημοτικής Αστυνομίας).

 


 

Το τραγικό περιστατικό έγινε σε επιχείρηση κοντά στο Λιμένα της Θάσου ξημερώματα Τρίτης 9 Απριλίου. Ινδός εργάτης έχασε τη ζωή του στη διάρκεια εργασιών σε επιχείρηση επεξεργασίας μαρμάρων. Μέχρι και χθες το μεσημέρι για το περιστατικό δεν υπήρχε καμία επίσημη ανακοίνωση και ενημέρωση. Αρμόδια να το κάνει είναι η Ελληνική Αστυνομία. Γιατί αλήθεια δεν εξέδωσε έγκαιρα το προβλεπόμενο δελτίο τύπου;

 

Το ερώτημα απευθύνεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Α.Μ.Θ. μιας και αυτή εκδίδει σχεδόν καθημερινά όλες αυτές τις ανακοινώσεις. Δεν θεώρησε σημαντικό το γεγονός; Ήταν και με το παραπάνω εφόσον ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ήταν ένα λάθος, μια κακή σύμπτωση από μέρους της. Αν δεν ανακοινώνονται και επίσημα αυτά τα συμβάντα, ποια θα ανακοινώνονται;

 

Το κενό που υπάρχει καλύφθηκε ευτυχώς από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αυτά έπραξαν το αυτονόητο. Αν δεν το έκαναν, θα φθάναμε μπροστά σε μια περίεργη κατάσταση. Να σκοτώνεται ένας άνθρωπος αλλά να μην μιλά κανείς….

 

Συμφωνούμε απόλυτα με την ανάρτηση του εκπαιδευτικού και Περιφερειακού Συμβούλου Καβάλας κ. Δημήτρη Λυμπεράκη. Αναφέρει τα ακόλουθα: «Celebrities, μεγαλοδημοσιογράφοι, πρωινατζήδες και αθλητές που μπαινοβγαίνουν στα κόμματα, θαρρείς και είναι τα δωμάτια του σπιτιού τους, είναι οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές των κομμάτων. Πάρτε κόσμε! Και οι πολιτικοί; Και η πολιτική;».

 

Υιοθετούμε κι αναπαράγουμε το ερώτημα. Και τον προβληματισμό. Δυστυχώς αφορά όλα τα κόμματα και όχι μόνο τα μεγάλα. Δυστυχώς, αφού ζήσαμε την αποτυχία προηγούμενων και αυτού του είδους επιλογών τις παρακολουθούμε και τώρα. Το χειρότερο είναι η αντίδραση του κόσμου. Ψηφίζει πρόθυμα όλους αυτούς που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν καμία θέση στη διαδικασία των εκλογών. Τώρα όχι μόνο είναι υποψήφιοι αλλά μάλλον θα εκλέγουν κιόλας. Κι αυτό φυσικά και είναι το χειρότερο.

 

Ενός κακού μύρια έπονται. Ο Δήμος Καβάλας άργησε πολύ τον προϋπολογισμό του κι από τότε, με αυτήν την αφετηρία, «στράβωσαν» πολλά άλλα. Άργησαν ή και ματαιώθηκαν. «Θύμα» της καθυστέρησης το σχέδιο καλύτερης αποκομιδής των σκουπιδιών το Καλοκαίρι σε τουριστικές περιοχές. Η επιλογή ιδιώτη θα γίνονταν τώρα για να εργαστεί αμέσως μετά το Πάσχα. Υπήρξε τέτοια καθυστέρηση που η σωστή ιδέα επί της ουσίας ματαιώνεται. Μετατίθεται για του χρόνου. Αρκεί φυσικά ο επόμενος προϋπολογισμός να ψηφιστεί έγκαιρα. Αν όχι το Νοέμβρη, σίγουρα τον Δεκέμβρη.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ποτόλιας δεν είναι μέλος της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου. Παρακολουθεί όλες τις συνεδριάσεις ως παρατηρητής. Και καλά κάνει. Η παρουσία του δεν ενοχλεί κανέναν. Ίσα ίσα που οι συνάδελφοι του τον αντιμετωπίζουν σα να είναι μέλος κι όχι παρατηρητής. Υπάρχει προς το πρόσωπο του μια αναγνώριση κι ένας σεβασμός.

 

Παρέα με τον Αλέξη Κούγια. Σε δίκη στο Εφετείο της Θράκης. Τόσο αυτήν όσο και την προηγούμενη εβδομάδα. Η εμπειρία αφορά Καβαλιώτες δικηγόρους. Στα διαλείμματα συζητούσαν μαζί του. Μάλλον ποδοσφαιρικά θέματα. Στο διαδίκτυο κάποιοι από τους Καβαλιώτες δικηγόρους ανάρτησαν τις φωτογραφίες με τον ιδιαίτερα προβεβλημένο πανελλαδικά συνάδελφο τους.

 

Καλός τον κι ας άργησε. Ή μήπως δεν άργησε καθόλου; Ο Χρήστος Μέτιος εξέδωσε προχθές το πρώτο αντιπολιτευτικού περιεχομένου δελτίο τύπου του, με κριτική για τις εκπτώσεις των έργων. Ισχυρίζεται ότι είναι πάρα πολύ μικρές. Πάντως το μήνυμα το έστειλε παντού. Είναι εδώ. Με αντιπολίτευση όταν πρέπει και όπως πρέπει.

 

Άλλο πράγμα τα κυκλοφοριακά μέτρα και οι ρυθμίσεις στην οδό Σκρα κι άλλο πράγμα η οδός κλειστή όλο το 24ωρο. Ίσχυε προχθές Τρίτη, χωρίς καμία ενημέρωση. Άπαντες έβλεπαν ξαφνικά μπροστά τους έναν κλειστό δρόμο κι έτσι άρχιζαν να κάνουν μεγάλους κύκλους. Μέχρι να ξαναέρθουν σε σωστή πορεία…

 

Συστηματικά η αυτοδιοίκηση πληρώνει τα έξοδα εκδηλώσεων, στις οποίες προβάλλεται το κράτος. Ένα ακόμη παράδειγμα είναι η εκδήλωση για τη δασοπονία που έγινε προ ημερών στη Μ. Λέσχη. Προβλήθηκε κυρίως το Δασαρχείο Καβάλας. Και καλά έκανε. Όμως τον καφέ και το πρωινό που προσφέρθηκε τον ανέλαβε η ΠΕ Καβάλας. Λες και έχει τη δυνατότητα, λες και έχει την οικονομική άνεση. Και πολλές ακόμη εκδηλώσεις με την ίδια διαδικασία. Η αυτοδιοίκηση που «πιέζεται» ποικιλοτρόπως πληρώνει για να διαφημιστεί το ελληνικό κράτος.

 

Καλεσμένη σε μια ακόμη τηλεοπτική εκπομπή χθες η Στέλλα Αργυρίου. Στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, την οποία ξεχωρίζει. Το καταλαβαίνουμε από την ανάρτηση της, το προηγούμενο βράδυ: «Περίπου 15 χρόνια βγαίνω σε εκπομπές, συστηματικά στην ελληνική τηλεόραση, κυρίως ενημερωτικές, με την επιστημονική μου ιδιότητα. Πολλές και αγαπημένες όλες. Όμως κάθε φορά, στον Γιώργο Παπαδάκη, η καρδιά μου χτυπά σαν να είναι η πρώτη. Είναι η εκπομπή που βλέπαμε με τη μητέρα μου κάθε πρωί πριν πάω στο σχολείο. Μου ξυπνά την θαλπωρή, το πατρικό μου σπίτι στην Καβάλα, τις ξένοιαστες στιγμές. Τότε που ζούσαμε χωρίς κινητά και δίναμε ραντεβού που κρατούσαμε σε χαρτί σημειωμένα. Αλλά κυρίως μου θυμίζει την μαμά. Όχι την λέξη, όλα τα συναισθήματα που φέρνει μαζί της. Δυστυχώς η μητέρα μου δεν πρόλαβε να με δει να εμφανίζομαι στη συγκεκριμένη εκπομπή, αλλά είμαι σίγουρη πως κι εκείνης η καρδιά θα χτυπούσε το ίδιο».

 

Διαβάστε επίσης