• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η εκδήλωση δεν είχε πολύ κόσμο. Σχεδόν καθόλου. Αναμενόμενο. Το θέμα αφορούσε τους κτηνοτρόφους, εκπρόσωποι των οποίων την παρακολούθησαν. Μίλησε ο καθηγητής Γιώργος Αρσένος (φωτογραφία) για τη γενετική βελτίωση αιγοπροβάτων. Το γεγονός έγινε προχθές το πρωί στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης».

 


 

Πόσο καιρό είναι σταματημένο το έργο ανακαίνισης του Αμφιθέατρου του Διοικητηρίου; Δύο μήνες σίγουρα. Μπορεί και τρεις. Πλέον είμαστε στη φάση οριστικοποίησης των νέων δεδομένων. Οι επιπλέον εργασίες που χρειάζονται και το ακριβές κόστος αυτών. Η εκκρεμότητα έχει κατάλληλη … «περιποίηση» από τη γραφειοκρατία. Με ότι αυτό συνεπάγεται. Και να σκεφθεί κανείς ότι άπαντες οι εμπλεκόμενοι βιάζονται… Που να μη βιάζονταν δηλαδή! Τότε η αργοπορία θα ήταν μεγαλύτερη. Φυσικά και το αρχικό χρονοδιάγραμμα ενός έργου διάρκειας 15 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης, δεν ισχύει.

 

Αυτή η συνέντευξη του Δημάρχου Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη ήταν όντως διαφορετική. Προχθές ο Δήμαρχος Νέστου δέχθηκε στο γραφείο του μαθητές και μαθήτριες του ΕΠΑΛ Χρυσούπολης, στις ερωτήσεις των οποίων απάντησε με προθυμία. Το υλικό που προέκυψε αφορά δραστηριότητα του ίδιου σχολείου.

 

Θετική εξέλιξη φαίνεται να παρουσιάζει η υπόθεση των παιχνιδιών των νέων παιδικών χαρών σε Ν. Ζυγό και Σταυρό Αμυγδαλεώνα. Επήλθε συμφωνία και συνεννόηση μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων. Τα παιχνίδια που τελικά δεν τοποθετήθηκαν, θα αλλάξουν. Ήταν πιστοποιημένα αλλά στη θέση τους θα μπουν άλλα. Καλύτερα κι επίσης πιστοποιημένα. Αυτό ισχυρίστηκε χθες, μιλώντας στην Πρωινή ο Αντιδήμαρχος κ. Αλέξης Γούλας.

 

Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρης Καιρίδης συμμετείχε την Τετάρτη το απόγευμα στην τελετή εγκαινίων της έκθεσης προϊόντων της Α.Μ.Θ. στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα. Ήταν αδύνατο να αρνηθεί την πρόσκληση που του έκανε δια ζώσης ο εξάδελφος του κ. Μάρκος Δέμπας. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν την προηγούμενη μέρα, στην επίσκεψη του Προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας στο Υπουργείο.

 

Χθες το μεσημέρι αναχώρησε από την Καβάλα το λεωφορείο με τους τοπικούς φορείς και παράγοντες. Στις 10 σήμερα το πρωί θα βρίσκονται στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Πόλη. Θα συναντήσουν τον Πατριάρχη και θα τον προσκαλέσουν στην Καβάλα τον Σεπτέμβρη. Στην έναρξη των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αποδεχθεί την πρόσκληση κι έτσι θα είναι στην Καβάλα το τελευταίο 10ήμερο του Σεπτέμβρη.

 

Η Ιερά Μητρόπολη δεν πρέπει να ξεχνά την εκκρεμότητα της με την παλιά καπναποθήκη επί της οδού Βενιζέλου. Η στέγη της οποίας κατέρρευσε. Καλά όλα τα άλλα κι ίσως σοβαρότερα. Κι αυτό το θέμα ωστόσο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πέρασε καιρός από τότε που δεν φαίνεται να υπάρχει εξέλιξη. Κι ένα μέρος του πεζοδρομίου επί της Βενιζέλου, στο ύψος του Άη Γιάννη, είναι αποκλεισμένο με κόκκινες κορδέλες.

 

Οριστικοποιήθηκαν οι ημερομηνίες της, η διοργάνωση είναι στον «αέρα» μέσω διαδικτύου, δέχεται συμμετοχές. Το 33ο Διεθνές Τουρνουά Σκάκι της Καβάλας «Βασίλης Θεοδωρίδης» θα γίνει στη Μεγάλη Λέσχη 29 Ιουλίου με 5 Αυγούστου. Οι τοπικοί φορείς κι αυτήν τη φορά του προσφέρουν ισχυρή στήριξη. Χάρη στην οποία πραγματοποιείται. Οργανωτικά όλα τα θέματα τα χειρίζεται ήδη η διοίκηση του Σκακιστικού Ομίλου.

 

Προς κάθε ενδιαφερόμενο. Το πεζοδρόμιο μπροστά από τη Μεγάλη Λέσχη δεν είναι για παρκάρισμα. Είναι για τους πεζούς. Ακόμη κι όταν ετοιμάζεται ή λήγει έκθεση, ακόμη και τότε οι καλλιτέχνες πρέπει να παρκάρουν αλλού. Όχι μπροστά στο κτίριο, ενοχλώντας τους περαστικούς. Ευθύνη για να τηρηθούν όλα αυτά, τα αυτονόητα, έχει η Τροχαία και η Δημοτική Αστυνομία.

 

Να τον πιστέψουμε; Ο επιχειρηματίας Άλεξ Χατιντάτζι ισχυρίζεται ότι πούλησε το 80% των κατοικιών στην Αλάνα. Από τα σχέδια! Μπορεί να είναι αλήθεια, μπορεί να είναι κοντά στην αλήθεια. Μπορεί να πρόκειται για ένα τρικ προκειμένου να προβάλει το εγχείρημα του. Ενδιαφέρον υπάρχει. Είναι σίγουρο. Αλλά όντως είναι τόσο μεγάλο; Επειδή τίποτα δεν αποκλείεται, καλό είναι να ετοιμάζονται κι όλοι αυτοί που εμμέσως εμπλέκονται. Οφείλουν να προγραμματίσουν ένα σωρό έργα υποδομής.

 

Χθες ο επιχειρηματίας ζήτησε να εκδοθεί προσωρινή διαταγή σε βάρος επαγγελματία, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τον ενοχλεί. Τον κατηγορεί ότι παρεμποδίζει τα έργα (όποια γίνονται) στην Αλάνα. Λέγεται ότι η ακροαματική διαδικασία είχε ένταση.

 

Από τα μέσα Μάρτη το Πανεπιστήμιο της Καβάλας είναι επίσημα, τυπικά, οριστικά τμήμα του Δημοκρίτειου. Την ίδια στιγμή διακόπτει την άνευ αποδοχών άδεια του, επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο ο πρώην πρύτανης κ. Δημήτρης Μπαντέκας. Το συμβούλιο του ΔΠΘ αποφάσισε πρόσφατα και όρισε δύο προσωρινούς κοσμήτορες. Τον καθηγητή Κώστα Ταρχανίδη στη σχολή Θετικών Επιστημών και τον Δημήτρη Μαδυτινό στη σχολή Διοικητικής Επιστήμης.

 

Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας παραμένουν στη θέση τους στην είσοδο του λιμανιού τα φορτοταξί. Εκεί ήταν, είναι και θα είναι η αφετηρία τους. Οι επαγγελματίες του είδους λιγοστεύουν λόγω συνταξιοδοτήσεων αλλά κάποιοι υπάρχουν ακόμη.

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ενέκρινε κι αυτήν την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Του καθορισμού των τελών χρήσης πεζοδρομιών- πλατειών- κοινόχρηστων χώρων για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων ή τοποθέτηση εμπορευμάτων. Η έγκριση της απόφασης άργησε αλλά από προχθές είναι γεγονός.

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου την 1η Απρίλη αποφασίστηκε η σύνθεση της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου. Εκτός από τους Αντιδημάρχους Κουτσουμανή και Μαρκιανό, στην επιτροπή μέλη είναι και οι: Μπίλιας Αναστάσιος με αναπληρωτή του τον κ. Σαλταρή Ιωάννη. Βλαστάρης Κωνσταντίνος με αναπληρωτή του την κ. Διακουμή Λασκαρίνα. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θάσου “ΔΙΟΓΕΝΗΣ Ο ΣΙΝΩΠΕΥΣ”. Ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Συλλόγου Παναγίας “Ο ΒΑΚΧΟΣ” και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλιράχης “Η ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ”.

 

Κάτοικοι πολλών και διάφορων χωριών του Δήμου Νέστου διαμαρτύρονταν κι είχαν δίκιο. Χθες το πρωί σημειώθηκε μεγάλη χρονικά, άνευ προηγούμενης ενημέρωσης, διακοπή ρεύματος.

 

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Θάσου κ. Λευτέρη Κυριακίδη, πέρσι το Καλοκαίρι τη Θάσο επισκέφθηκαν περισσότεροι από 2 εκατομμύρια τουρίστες! Νούμερο όχι απλά μεγάλο, πολύ μεγάλο. Δυστυχώς δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί πλήρως και επίσημα. Είναι όμως κοντά στην αλήθεια.

 

Εμμέσως και σε μεγάλο βαθμό το επιβεβαιώνουν τα στατιστικά στοιχεία του Λιμεναρχείου για τους επιβάτες των δρομολογίων των φέρι μποτ την ίδια περίοδο. Ο κ. Κυριακίδης σχολιάζοντας τη νέα σεζόν που σε λίγο αρχίζει, απεύθυνε πρόσκληση και σε όσους δεν επισκέφθηκαν ακόμη το νησί. «Θέλουμε αυτούς που έρχονται κάθε χρόνο στη Θάσο αλλά θέλουμε να μας επισκεφθούν κι όσοι άκουσαν καλά λόγια για τη Θάσο αλλά δεν την επισκέφθηκαν ακόμη» είπε μεταξύ άλλων.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης