• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ανάμεσα σε όλα τα άλλα που πρέπει να γίνουν στην Καλαμίτσα φέτος είναι και η αντικατάσταση της πινακίδας στην κεντρική είσοδο της παραλίας. Είναι ευκαιρία τώρα που τα κτίρια στην ίδια περιοχή βρίσκονται σε διαδικασία συντήρησης. Το έργο προχωρά και σύντομα θα τελειώσει.

 


 

Αιφνίδια και ευχάριστη η αλλαγή των δεδομένων στην τοπική Νέα Δημοκρατία. Μετά από μια μακρά περίοδο ενοχλητικής πολιτικής ησυχίας, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός επέλεξε τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για τη θέση του επικεφαλής της επιτροπής Εκλογικού Αγώνα. Η απόφαση αυτή επηρέασε όλη την τοπική ΝΔ αφού μέλος και εκπρόσωπος της επανέρχεται εκεί που κομματικά λαμβάνονται οι σημαντικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες. Μαζί με το Νίκο Παναγιωτόπουλο αναβαθμίζεται συνολικά η οργάνωση της Καβάλας που αμέσως δήλωσε πρόθυμη να βοηθήσει. Αντίδραση αυθόρμητη και ειλικρινής που περισσότερο έχει συμβολικό χαρακτήρα.

 

Στην ίδια επιτροπή συναντάμε και τον Γιώργο Καλαντζή. Καιρό τώρα ασκεί τα ίδια προεκλογικά καθήκοντα κι έτσι η συμμετοχή του δεν είναι έκπληξη. Σημασία φυσικά έχει ο επικεφαλής. Αυτό σημειώθηκε αμέσως την περασμένη Παρασκευή από τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης, στα οποία είδαμε πάλι πολλές φωτογραφίες του Παναγιωτόπουλου. Μετά από καιρό.

 

Λέγεται κι έτσι πρέπει να έγινε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρώην Υπουργό. Του ανακοίνωσε την απόφαση του. Αυτό έγινε μία ή δύο ημέρες πριν το νέο γίνει ευρύτερα γνωστό. Το πρωί της Παρασκευής υπήρξαν οι πρώτες αναρτήσεις και το μεσημέρι της Παρασκευής η επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο τύπου της ΝΔ. Όσο για το Νίκο Παναγιωτόπουλο, ένα είναι σίγουρο. Ξεκινά αμέσως την προσπάθεια με έμφαση όπως φαίνεται στη Βόρεια Ελλάδα. Την ξέρει και τον ξέρουν καλά. Είναι σίγουρο ότι το κοντέρ θα γράψει πολλά χιλιόμετρα!

 

Πλησιάζουν οι εκλογές στο ΤΕΕ. Στην Αθήνα αποφασίστηκαν, ορίστηκαν και ανακοινώθηκαν όλα τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών. Για τα τρία εκλογικά τμήματα στο Νομό μας (και της Θάσου δηλαδή) η κάθε εφορευτική επιτροπή θα έχει δύο τακτικά και δύο αναπληρωματικά μέλη. Οι εκλογές στους μηχανικούς θα γίνουν μετά το Πάσχα, την Κυριακή 19 Μάη.

 

Η Δημοτική Αστυνομία βεβαίωσε παραπάνω από 100 κλήσεις παράνομων σταθμεύσεων στη συνοικία της Παναγίας. Οι περισσότερες σε αλλοδαπούς οδηγούς. Οι κλήσεις, των 20 ευρώ κάθε μία, θα πληρωθούν; Δεν είμαστε βέβαιοι. Έλεγχος στα σύνορα, κατά την επιστροφή των ανθρώπων αυτών στις πατρίδες τους, δεν υπάρχει. Άρα από τους ίδιους εξαρτάται. Καμιά φορά πληρώνουν προσερχόμενοι στο ταμείο του Δήμου (ειδικά οι Τούρκοι), άλλες φορές όχι.

 

Την Πέμπτη 25 Απριλίου συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ. Η συνεδρίαση είναι λογοδοσίας, ειδική με λίγα λόγια. Η δεύτερη αυτού του είδους από την έναρξη του έτους. Θέματα μπορούν να βάλουν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ως την ερχόμενη Παρασκευή 19 Απριλίου. Ελπίζουμε αυτήν την φορά να το κάνουν. Στην πρώτη ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν γνώριζαν τη διαδικασία κι έτσι τα θέματα- ερωτήσεις προς τη διοίκηση ήταν μόνο δύο. Τούτη την φορά μάλλον θα είναι περισσότερα. Πολύ περισσότερα.

 

Τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ διαθέτουν το «Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο της ΑΜΘ» (ΠΕΣΥ), μέσω του οποίου διοργάνωσαν την πετυχημένη εκδήλωση προβολής τοπικών προϊόντων « Μοναδικές Γεύσεις». Ως γνωστόν, στο σταθμό του Μετρό του Συντάγματος στην Αθήνα. Τι άλλο κάνει το ΠΕΣΥ της ΑΜΘ; Τίποτα ή σχεδόν τίποτα. Δημιουργήθηκε προ ετών με βασικό στόχο τις συγχωνεύσεις των Επιμελητηρίων. Το σχέδιο δεν «περπάτησε» αλλά ο νέος φορέας έμεινε. Για να κάνει μια εκδήλωση το χρόνο. Κι αυτή, τα δύο τελευταία.

 

Στην Πελοπόννησο όλα τα Επιμελητήρια μαζί (7 συνολικά) οργανώνουν μια φορά το χρόνο μια μεγάλη έκθεση. Προβολής των επιχειρήσεων και των προϊόντων της Πελοποννήσου. Κάθε χρόνο η έκθεση γίνεται και σε άλλη πόλη. Φέτος είναι η σειρά της Τρίπολης. Καταλαβαίνουμε τα ΠΕΣΥ όχι μόνο στην ΑΜΘ αλλά σε όλη την Ελλάδα, είναι των… εκθέσεων.

 

Δεν είχε επιτυχία η γενική συνέλευση των δημοτικών υπαλλήλων που έγινε την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι στη Δ. Βιβλιοθήκη. Το σωματείο έχει 700 μέλη (εργαζόμενους στους Δήμους Καβάλας και Νέστου), οι παρόντες στη συνέλευση ήταν δεν ήταν 30 άτομα. Και να σκεφθεί κανείς ότι τα μέλη συμμετέχοντας μπορούσαν να διακόψουν την εργασία τους. Κι αυτό το κίνητρο δεν «έσωσε» τη διαδικασία. Βασικά συζητήθηκαν οι περιβόητοι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί των Δήμων που στη συνέλευση αναφέρθηκε ότι έχουν κηρυχθεί παράνομοι με δικαστικές αποφάσεις! Μετά από προσφυγή της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ.

 

Τα προβλήματα της αυτοδιοίκησης και των πολιτών παντού είναι ίδια. Η επίλυση τους επίσης. Ίδια και δύσκολη. Έχουμε και λέμε λοιπόν. Στις Κρηνίδες διαπιστώθηκε πρόσφατα θέμα με τα κοιμητήρια μιας και ο χώρος πλέον δεν είναι αρκετός. Τα ίδια και στο Διδυμότειχο. Αντιγράφουμε την είδηση από την ΕΡΤ Ορεστιάδας: « Μόλις 42 θέσεις για ενταφιασμό νεκρών έχουν απομείνει στα νεκροταφεία του Διδυμοτείχου, σύμφωνα με όσα ανέφερε κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Αξιώτης Καμπρούδης, καταθέτοντας και τον προβληματισμό του για το θέμα, για το οποίο, όπως υπογράμμισε, θα πρέπει άμεσα να ληφθούν αποφάσεις και να βρεθεί λύση».

 

Απογευματινά με πληρωμή χειρουργεία στο Νοσοκομείο Καβάλας δεν γίνονται. Πέραν του αρχικού και μοναδικού. Οι γιατροί του ΕΣΥ Καβάλας συμμετέχουν στην πανελλαδική προσπάθεια να καταργηθούν, προσφεύγει στη δικαιοσύνη (υποστηρίζοντας την προσφυγή της Ομοσπονδίας): «Το Δ.Σ της ΕΓΕΣΥΚ μετά από συνεδρίαση αποφάσισε κατά πλειοψηφία να συμμετέχει στη νομική  προσφυγή της ΟΕΝΓΕ για την ακύρωση της ΚΥΑ 5/3/2024 για τα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία».

 

Αλλαγή δεδομένων ως προς τις Ενεργειακές Κοινότητες των Δήμων. Νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση τις μεταφέρει στις αρμοδιότητες των Περιφερειών! Κι όσοι Δήμοι ξεκίνησαν να τις δημιουργούν, βρίσκονται μπροστά σε απρόοπτο. Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αντιδρά και διαμαρτύρεται. Αλλά με το ελληνικό κράτος μπορείς αλήθεια να βγάλεις άκρη; Στην ίδια δύσκολη θέση βρίσκεται ο Δήμος Καβάλας. Έφτιαξε έγκαιρα Ενεργειακή Κοινότητα, την οποία περιέγραφε ως πολλά υποσχόμενη.

 

Ακόμη πιο ορατή και συγκεκριμένη είναι η πρόοδος που σημειώνει το έργο στο δικαστικό μέγαρο. Από την Παρασκευή αποκαλύφθηκε κι άλλο μέρος της πρόσοψης, στο οποίο η εργασία ολοκληρώθηκε. Σημειώνουμε ότι ο ανάδοχος για να επισπεύσει την παρέμβαση, δουλεύει και τις Κυριακές.

 

Ευχαριστήρια ανάρτηση του Δήμου Παγγαίου, από αυτές που αξίζει να προβάλλονται περισσότερο: «Ο Δήμος Παγγαίου ευχαριστεί θερμά το κατάστημα Ακουστική Φροντίδα Σ. Βασιλοπούλου – Χυτίου και τον ιατρό Κεφάλα Φίλιππο για τη δωρεά μίας συσκευής υποβοήθησης της ακοής και βελτίωσης της επικοινωνίας στην υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» Δήμου Παγγαίου».

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης