• 6 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο δημοσιογράφος, ευρωβουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς Στέλιος Κούλογλου ήταν στην Καβάλα το Σάββατο για να παραστεί και να μιλήσει σε εκδήλωση στη Στέγη. Η οργάνωση της Νέας Αριστεράς στην Καβάλα εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία. Τον συνάντησε παραθέτοντας του γεύμα στα Σφαγεία. Η παρέα που δημιουργήθηκε δεν παρέλειψε να βγάλει τη σχετική φωτογραφία.

 


 

Υπάρχουν κάποιες ακόμη εκκρεμότητες από την ιδιαίτερα τοξική προηγούμενη περίοδο. Από την πρώτη 4ετια Μουριάδη. Η εξέλιξη που παρουσιάζουν δικαιώνουν πλήρως την αντίδραση της πλειοψηφίας, κορύφωση της οποίας ήταν το γνωστό εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Φθινόπωρου. Ο Μουριάδης εξελέγη πάλι- αρκετά εύκολα είναι αλήθεια- και γιατί όσοι κραύγαζαν 4 χρόνια, δεν έπεισαν. Το αντίθετο μάλιστα. Ενίσχυαν με τη στάση τους αυτόν που έκαναν «κριτική». Τον ξαναέβγαλαν πανηγυρικά!

 

Εκκρεμότητα πρώτη. Τον Μάη του 2022 στάλθηκε στις δικαστικές αρχές ανώνυμη καταγγελία- μήνυση για τη λειτουργία του χώρου στάθμευσης «Ροδόπη». Στόχος ήταν ο Θόδωρος Μουριάδης και κάθε άλλος συνυπεύθυνος. Η καταγγελία αν και ανώνυμη, ερευνήθηκε. Έγινε προανάκριση με αρκετούς ανθρώπους που κλήθηκαν να καταθέσουν. Συχνά διαβάζαμε για την πορεία της διαδικασίας αφού κάποιοι επώνυμοι την παρακολουθούσαν (την… ανώνυμη καταγγελία). Έχοντας διάφορες προσδοκίες.

 

Η υπόθεση τέθηκε πρόσφατα στο αρχείο. Δύο φορές. Η πρώτη με εισαγγελική διάταξη της υπηρεσίας στην Καβάλα, η δεύτερη με αντίστοιχη διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών Θράκης. Το θέμα έληξε αν και για αυτό υπήρξαν πολλά και διάφορα πρωτοσέλιδα. Που είχαν σίγουρη την παραπομπή σε δίκη, τελικά την καταδίκη του κ. Μουριάδη.

 

Εκκρεμότητα δεύτερη. Την περασμένη Πέμπτη δικάστηκε στο Μονομελές Καβάλας υπόθεση τροχαίου με τραυματισμό οδηγού δικύκλου. Κατά τη μήνυση, για την εκτροπή του οχήματος στην οδό Θ. Καβαλιώτου έφταιγαν τα νερά στο δρόμο. Προεχόμενα από διαρροή του δικτύου ύδρευσης της ΔΕΥΑΚ. Υπήρξαν πάλι πρωτοσέλιδα. Για το περιστατικό, έγραφαν, έφταιγε ο Μουριάδης και η ΔΕΥΑΚ. Ως που ασχολήθηκε με αυτό η δικαιοσύνη.

 

Αθώοι οι δύο κατηγορούμενοι, εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΚ (υπηρεσιακοί παράγοντες). Στην ακροαματική διαδικασία παρουσιάστηκε και το αποτέλεσμα αλκοτεστ, το οποίο έδειχνε ότι ο οδηγός είχε καταναλώσει αρκετό αλκοόλ (πριν οδηγήσει το δίκυκλο).  Τα πράγματα μπήκαν στη θέση τους. Ένα ακόμη… «σκάνδαλο» αποδείχθηκε «φούσκα». Χωρίς καμία συνέπεια για όσους επέμεναν και μεγέθυναν και προεκλογικά τη συγκεκριμένη «φούσκα».

 

Η διαδικασία εξελίσσεται κεντρικά, στόχος είναι οι νέοι διοικητές- αναπληρωτές διοικητές των Νοσοκομείων να επιλεγούν και να ανακοινωθούν πριν το Καλοκαίρι. Βασικό «εμπόδιο» οι Ευρωεκλογές. Αυτός ίσως είναι ένας λόγος όλα να αργήσουν και να γίνουν αμέσως μετά την εκλογική διαδικασία. Εν μέσω έντονων φημών, πολλές από τις οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, οφείλουμε να ξεχωρίσουμε κάποια πράγματα. Αφορούν φυσικά και το Νοσοκομείο της Καβάλας.

 

Επόμενο στάδιο της διαδικασίας η συνέντευξη. Θα κληθούν οι 7 επικρατέστεροι για κάθε πόστο. Φαβορί για τη θέση του επικεφαλής της 4ης ΥΠΕ ο σημερινός. Ο κ. Δημήτρης Τσαλικάκης. Αρκετοί από αυτούς που ενδιαφέρονται για τη διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας έκαναν αίτηση και για όμορα. Όσα γίνονται χαρακτηρίζονται αξιοκρατικά κι ως ένα μεγάλο βαθμό είναι. Η τελική απόφαση ωστόσο θα είναι πολιτική. Ας προσθέσουμε ένα ακόμη όνομα. Είναι βέβαιο ότι θέση στη διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας διεκδικεί η γιατρός στο Κ.Υ. Χρυσούπολης κ. Μαρία Γατούλα.

 

Όλα των αιρετών δύσκολα! Στο Μονομελές Καβάλας εντός των ημερών, δικάζονται 5 ακόμη υποθέσεις μη έγκαιρης υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες. Αφορά εκλεγμένους το 2019 στους Δήμους Καβάλας και Θάσου. Κάποιοι είναι αιρετοί και σήμερα. Κάποιοι όχι. Σε αυτές τις υποθέσεις, τις περισσότερες φορές, οι δηλώσεις έχουν κατατεθεί εκ των υστέρων. Γεγονός που βοηθά στην απαλλαγή των κατηγορούμενων.

 

Ομόφωνα εγκρίθηκε (και) στη Δημοτική Επιτροπή η πρόταση αλλαγής χρήσης τόσο για το Σανατόριο όσο και για την πρώην Ορθοπεδική κλινική. Στην ίδια περιοχή του Σανατορίου. Αυτό σημαίνει ότι το εγχείρημα αξιοποίησης των δύο κτιρίων, αν και σε πολύ αρχικό στάδιο, έχει τη στήριξη και της διοίκησης του Δήμου και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Είναι κάτι θετικό, τόσο συχνά που μαλώνουμε και διαφωνούμε μεταξύ μας.

 

Ενδιαφέρον έχει κι άλλη απόφαση, ομόφωνη κι αυτή, της ίδιας επιτροπής. Δέχθηκε δωρεά, προερχόμενη από την Κυριακή Αγελαράκη. Αφορά γλυπτό του γνωστού καλλιτέχνη κ. Δημοσθένη Σωτηρούδη. Ο όρος είναι να τοποθετηθεί στο Δημοτικό Κήπο όπου θα αναγράφεται ότι είναι δωρεά στη μνήμη του πατέρα της κ. Αγελαράκη.

 

Αυξάνονται κι άλλο οι συναυλίες στο «Ανθή Καραγιάννη». Στις ήδη γνωστές, προστέθηκε μία ακόμη. Από το συγκρότημα «Μέλισσες». Κι αυτή Καλοκαιρινή. Πολλοί περιμένουν ότι αυτά τα γεγονότα στο μεγάλο γήπεδο της πόλης το Καλοκαίρι θα είναι ακόμη περισσότερα. Μην ξεχνάμε ότι τον Μάη έξω από το γήπεδο, στον περιβάλλοντα χώρο, θα εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει τσίρκο.

 

Τις προηγούμενες μέρες δρόμοι στην άκρη της πόλης γέμισαν από παρκαρισμένα αστικά λεωφορεία. Ειδικά στην αρχή της Περιμετρικής, κοντά στην συνοικία του Προφήτη Ηλία. Αυτό ευτυχώς άλλαξε. Τα λεωφορεία ήδη επανήλθαν εκεί που χρόνια σταθμεύουν (όταν είναι εκτός υπηρεσίας), στο χώρο στάθμευσης πίσω από το Τελωνείο.

 

Κάθε μέρα εργάζεται εθελοντικά στην Καλαμίτσα ο συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος Παύλος Σαββίδης. Κάθε μέρα καθαρίζει, διώχνει την άμμο από τις καμπίνες κτλ. Η δουλειά του έχει αποτέλεσμα κι έτσι θα συνεχιστεί. Περιμένουμε ταυτόχρονα τα νέα του Δημάρχου. Ένας από τους λόγους που ήταν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, η συζήτηση του με την ΕΤΑΔ. Αρχίζει από την Καλαμίτσα, συνεχίζεται για το παλιό δικαστήριο. Φθάνει ως και την παλιά μεραρχία. Κτίριο απέναντι από το 1ο Γυμνάσιο. Για το Δήμο Καβάλας είναι σημαντικό να αναλάβει και το παλιό δικαστήριο αφού εκεί θέλει να δημιουργήσει και πιάτσα Ταξί.

 

Ησυχία και ηρεμία στο πρώην ΤΕΙ, πρώην ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Ομαλή κατάσταση και λειτουργία ως τμήμα του Δημοκρίτειου. Τα γραφειοκρατικά προβλήματα εξ αιτίας της πρόσφατης αλλαγής, αντιμετωπίζονται και λύνονται γρήγορα. Ο πρύτανης κ. Μάρης δείχνει στην πράξη και καθημερινά το ενδιαφέρον του. Χαιρόμαστε για αυτό, ευχόμαστε να μην είναι κάτι προσωρινό.

 

Απλός, χαμογελαστός και προσιτός. Χωρίς ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας. Χωρίς υπερβολές και πομπές πολλών αυτοκινήτων. Υπό αυτές τις συνθήκες το μεσημέρι του Σαββάτου, ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Γιώργος Φλωρίδης βρέθηκε στο Δικαστικό Μέγαρο. Έφθασε στην ώρα του. Μίλησε με πολλούς, άκουσε πολλούς. Τον υποδέχθηκαν βασικά ο πρόεδρος και τα περισσότερα μέλη της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου. Στη φιλοξενία του στην Καβάλα συμμετοχή είχε και ο δικηγόρος Απόστολος Αγελαράκης, με τον οποίο ο Υπουργός έχει στενή φιλία. Ο κ. Φλωρίδης το ίδιο απόγευμα μίλησε σε εκδήλωση στην Ελευθερούπολη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης