• 3 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε εξέλιξη ενέργειες που αφορούν τη στάση και τη στάθμευση πάσης φύσεως οχημάτων μέσα και ακριβώς έξω από το λιμάνι. Αφορούν επιβατικά, λεωφορεία και φορτηγά. Όλοι προσαρμόζονται. Κάποιοι δίκαια διαμαρτύρονται. Οι μόνες που δεν θίγονται και δεν αλλάζουν σημείο στάθμευσης, οι προς εκτελωνισμό νταλίκες. Κι αυτές το χαβά τους, όπως συχνά λέμε στην Ελλάδα.

 


 

Την κ. Αγγελική Δεληκάρη δεν την γνωρίζαμε. Σχεδόν καθόλου. Μπήκαμε πρόσφατα στη διαδικασία και με αφορμή την εκλογή της στη θέση της βουλεύτριας. Αυτό το διάστημα μας έδειξε ότι είναι μετριοπαθής, ευγενική και φυσικά (λόγω του επαγγέλματος της) διαβασμένη και καλλιεργημένη. Τα πολιτικά τα μαθαίνει τώρα και τα μαθαίνει γρήγορα. Δεδομένων και των ιδιαίτερων γενικότερων συνθηκών.

 

Την Κυριακή προσκλήθηκε από τη διοίκηση της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Κυριών Καβάλας στο Πουλίδειο γηροκομείο. Ανταποκρίθηκε πρόθυμα αρχίζοντας από την καθιερωμένη θεία λειτουργία στη μικρή εκκλησία δίπλα στο γηροκομείο. Εκεί εντελώς απρόκλητα δέχθηκε φραστική επίθεση από γυναίκα. Η τελευταία δεν αρκέστηκε στα λόγια. Πλησίασε τη βουλευτή και τη χαστούκισε. Μόνο που εκείνη την ώρα δεν χαστουκίζονταν η κ. Δεληκάρη.  Χαστουκίζονταν η Ελληνική Δημοκρατία και ο κορυφαίος της θεσμός. Το κοινοβούλιο.

 

Αρχικά έγινε προσπάθεια να μην δοθεί καμία έκταση! Η δράστης αποδοκιμάστηκε έντονα από τους πιστούς κι αποτραβήχτηκε στην άκρη. Αποχώρησε ανενόχλητη. Κι όταν πήγε σπίτι της, συνέχισε το επεισόδιο με αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Όχι μόνο δεν ζήτησε συγνώμη αλλά επέμενε κιόλας. Φίλοι της έγραφαν υπέρ της, σε σημείο που της σχολίασαν «… να αγιάσει το χέρι σου»!

 

Η προσπάθεια -το περιστατικό να μείνει κρυφό- αρχικά είχε αποτέλεσμα. Ήταν όμως αδύνατο να μην γίνει ευρύτερα γνωστό. Κι ευτυχώς. Αυτά τα συμβάντα πρέπει να προβάλλονται. Με το σωστό όμως τρόπο. Φυσικά οι υπεύθυνοι πρέπει και να τιμωρούνται. Ακόμη και χθες η κ. Δεληκάρη απέφευγε να καταθέσει μήνυση. Έτσι η φανατική γυναίκα που χτύπησε τη βουλευτή απολάμβανε τη γνωστή ελληνική ατιμωρησία. Άρα μπορεί άνετα και να συνεχίσει την αντιδημοκρατική συμπεριφορά της και να την κάνει ακόμη χειρότερη. Ποιος ξέρει, την άλλη φορά το χαστούκι μπορεί να είναι μπουνιά. Ή κάτι ακόμη πιο σοβαρό.

 

Το πρόβλημα μας λοιπόν δεν είναι το περιστατικό τόσο, όσο η ατιμωρησία. Σε αυτήν ποντάρουν οι θλιβερές και ακραίες –ακροδεξιές- μειοψηφίες προκειμένου να συνεχίσουν τα «σκοταδικαστικά» τους λόγια. Τις ανάλογες πράξεις τους. Οι ατιμώρητοι λένε ακόμη περισσότερα. Με θράσος φοβερό προσπαθούν να επιβληθούν σε βάρος των πολλών.

 

Εύλογο το ερώτημα. Και τώρα τι κάνουμε; Είναι αρκετή η καταδίκη και η συμπαράσταση στην κ. Δεληκάρη; Κατά την άποψη μας όχι. Χρειάζεται δράση και μάλιστα άμεση. Πλην όμως τη δημοκρατία δεν την προσέχουμε όπως πρέπει. Την ξεχνάμε. «Χαϊδεύουμε» όσους την «πολεμούν», κλείνοντας γρήγορα τα σοβαρά θέματα που ανακύπτουν. Η επόμενη φορά λοιπόν, γιατί σίγουρα θα υπάρξει, θα οφείλεται στο ότι η πρώτη πέρασε έτσι. Με κάποιες ανακοινώσεις, δελτία τύπου και αναρτήσεις. Μόνο με αυτά.

 

Από συμπολίτη οδηγό ΤΑΞΙ λάβαμε το ακόλουθο σύντομο και περιεκτικό κείμενο: «Καλημέρα. Εδώ και μερικά χρόνια ο κλάδος του ΤΑΞΙ δέχεται πόλεμο πάσης φύσεως. Από το κράτος (φορολογικό, καύσιμα κ.α.) αλλά και από τον Δήμο (παντού έργα, κατάργηση πιατσών με το έτσι θέλω, μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις ). Με αποφάσεις χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες, χωρίς την γνώμη αυτών που βάλλονται. Με πολίτες 2ης κατηγορίας. ΝΙΩΘΩ τόση αγανάκτηση που ύστερα από 28 χρόνια στο ΤΑΞΙ θέλω να το πουλήσω !!! Κλείνουν κάθε μέρα και άλλον δρόμο για να γίνει η δουλειά τους. Αδιαφορώντας για την δουλειά των άλλων. Ξέρετε, έχουμε κι εμείς οικογένειες που πρέπει να τις ταΐσουμε. Ο μισθός του Δημάρχου δε νομίζω να ελαττώθηκε από κάποιον λόγο, το δικό μας εισόδημα συρρικνώνεται καθημερινά».

 

Αν κάποιος συνομιλήσει και με άλλους επαγγελματίες του ίδιου χώρου, γρήγορα θα ακούσει ακριβώς ίδιες απόψεις. Ίδια απογοήτευση. Κι η μεν Κυβέρνηση, αυτή δεν καταλαβαίνει απολύτως τίποτα. Κυβερνά σύμφωνα με τα μνημόνια. Ο Δήμος Καβάλας όμως; Αυτός δεν πρέπει να συμπαρασταθεί, όσο και όπου μπορεί;μ

 

Πληθαίνουν οι προεκλογικές εκδηλώσεις στην Καβάλα. Αύριο το απόγευμα είναι η σειρά του κόμματος «Νίκη». Τέσσερις υποψήφιοι ευρωβουλευτές της θα είναι στην πόλη μας. Η εκδήλωση προγραμματίστηκε να γίνει στο Γαλαξία με ώρα έναρξης 18.30.

 

Πάμε τώρα στα κυκλοφοριακά. Η ίδια η ζωή αποδεικνύει ότι επηρεάζονται και από τις κηδείες το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής. Το περασμένο Σάββατο το πρωί τελέστηκε κηδεία στον ιερό ναό Αγίας Τριάδας στο «Ασημακοπούλου». Η κηδεία έγινε εκεί αφού λόγω απόφασης της Ι. Μητρόπολης δεν μπορούσε να γίνει (τη συγκεκριμένη μέρα και ώρα) στα Δημοτικά Κοιμητήρια και στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων.

 

Η προσέλευση στην κηδεία μεγάλη. Οι οδηγοί στάθμευαν τα αυτοκίνητα τους επί της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού. Ενοχλούσαν την υπόλοιπη κίνηση, αύξαναν το ενδεχόμενο ατυχήματος. Έσπευσε στο σημείο δικυκλιστής της Τροχαίας για τη ρύθμιση και επιτήρηση της κατάστασης. Αν η κηδεία γίνονταν στους Αγίους Θεοδώρους δεν θα χρειάζονταν. Εκεί υπάρχουν αρκετές θέσεις στάθμευσης. Χωρίς να ενοχλείται κανείς.

 

Την ίδια ώρα ο τροχονόμος που ήταν στην οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, απουσίαζε από το κέντρο της πόλης. Όπου φυσικά και θα ήταν περισσότερο χρήσιμος. Απαραίτητος, σύμφωνα με τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης. Και εξ αυτού του λόγου η Ιερά Μητρόπολη πρέπει να βρει τρόπο να επιτραπούν οι κηδείες στα Κοιμητήρια τόσο το πρωί του Σαββάτου όσο και το πρωί της Κυριακής. Το θέμα που προκύπτει, όσο οι κηδείες αυτές  τις μέρες και ώρες γίνονται αλλού, είναι πολύ πιο μεγάλο απ’ ότι φαντάζονται.

 

Προ μηνός διέκοψε τη λειτουργία του το κυλικείο στον πρώτο όροφο του Δικαστικού  Μεγάρου Καβάλας. Είχε ανατεθεί σε μέλος συλλόγου αναπήρων πολέμου. Αυτό ίσχυε από τότε που το κτίριο λειτούργησε πρώτη φορά. Πλέον η διαδικασία άλλαξε. Προγραμματίζεται να γίνει πλειοδοτικός διαγωνισμός. Οι όροι και το ποσό της ελάχιστης πρώτης προσφοράς θα οριστούν από το δημόσιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης