• 21 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η Δημοτική Αστυνομία και η Τροχαία συμπαραστάθηκαν χθες το πρωί στις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην αρχή της Ομόνοιας, για τις τσιμεντοστρώσεις πέριξ του παλαιού δικαστηρίου. Το έργο προχωρά ικανοποιητικά, πρέπει να το παραδεχθούμε. Έχει μέλλον μπροστά του. Ο κυκλικός κόμβος που προβλέπεται, θα γίνει τώρα ή το Φθινόπωρο; Αυτό δεν το ξέρει κανείς.

Όσο για τη νέα πιάτσα των Ταξί (δίπλα στο παλιό δικαστήριο), για να λειτουργήσει θα πρέπει να βάλει το χέρι του ο ΟΤΕ! Πρέπει να απομακρύνει ένα παλιό ΚΑΦΑΟ που βρίσκεται στο σημείο (φωτογραφία). Ελπίζουμε να μην χρειάζεται να απομακρυνθεί και κολώνα της ΔΕΗ. Επίσης στο σημείο. Για το ΚΑΦΑΟ λέγεται ότι υπεβλήθη ήδη το αίτημα στον τοπικό ΟΤΕ.

 


 

Είχε κόσμο η αγορά. Τόσο την Κυριακή των Βαΐων όσο και χθες Μ. Δευτέρα. Οι άνθρωποι συνωστίστηκαν στα πεζοδρόμια. Μπροστά από τα ΑΤΜ των τραπεζών. Εισέπραξαν (συντάξεις, μισθούς, επιδόματα κτλ) και μετά βουρ για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Το ερώτημα είναι πάντα ίδιο, τι ποσό θα περισσέψει για όλα τα άλλα. Συνήθως δεν είναι μεγάλο. Δυστυχώς ίδια ή παρόμοια θα είναι κι αυτήν την φορά η γενικότερη κατάσταση. Είναι κι η ακρίβεια, δεν πρέπει να την ξεχνάμε. Δεν την ξεχνάμε αφού φροντίζει η ίδια για αυτό…

 

Ενταγμένοι σε αυτό το κλίμα, σε αυτήν την «βαριά» ατμόσφαιρα οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες της πόλης δείχνουν να περιμένουν ένα θαύμα. Μικρό ή μεγάλο δεν έχει και τόση σημασία. Μόνο με θαύμα οι τζίροι τους θα είναι ικανοποιητικοί. Αλλά κι αυτοί, ότι εισπράξουν από τους καταναλωτές αμέσως θα το διαθέσουν εκεί που πρέπει. Εκεί που χρωστούν. Δηλαδή φέτος το Πάσχα δεν έχει τις προϋποθέσεις να γίνει η εξαίρεση του γνωστού κανόνα. Μια από τα ίδια. Μια φορά ακόμη τα δύσκολα….

 

Μαζί με την κίνηση στους εμπορικούς δρόμους συνεχίζονταν κανονικά χθες τα διάφορα έργα. Όσοι τα εκτελούν δείχνουν να βιάζονται. Καλώς τη βιασύνη τους, κι άργησε. Είναι αυτή που έπρεπε να είχαν από την πρώτη στιγμή. Είναι η καλώς εννοούμενη βιασύνη ώστε αυτό που άρχισε να ολοκληρωθεί στην ώρα του. Είναι η βιασύνη που ψάχναμε, που ζητούσαμε. Κι ενώ τόσο καιρό μας την υπόσχονταν, έπρεπε να έρθει η Μεγάλη Δευτέρα για να τη δούμε στην πράξη.

 

Φαίνεται (προσοχή, φαίνεται) ότι κάποια πράγματα θα τελειώσουν όντως εντός των ημερών. Γιατί επιτέλους κάποιοι κατάλαβαν. Αντιλήφθηκαν τις συνέπειες του αργού ρυθμού εκτέλεσης, των εκκρεμοτήτων και των πολλών «ανοιχτών» χαντακιών. Όφειλαν να αντιδράσουν νωρίτερα. Αλλά κι αυτοί, ως γνήσιοι Έλληνες είχαν να διαχειριστούν την κατάσταση σύμφωνα με την ελληνική παθογένεια. Κι αφού άργησαν πολύ επηρεάζοντας ανθρώπους που βγάζουν μεροκάματο, ξαφνικά ξύπνησαν τη Μ. Δευτέρα το πρωί κι είπαν να αλλάξουν. Ευτυχώς τούτη την φορά προς το καλύτερο.

 

Μένουμε στην αγορά για να δούμε κι άλλα νέα της. Η μεγάλη πολυκατοικία με είσοδο από την οδό Ύδρας, βάφτηκε εξωτερικά. Έγινε συντήρηση μπαλκονιών και σοβάδων, για να μην υπάρχει κίνδυνος να πέσουν στο πεζοδρόμιο. Η νέα της εικόνα είναι τόσο ωραία (αν και το κτίριο τα έχει τα χρονάκια του) που παραπέμπει σε κάτι άλλο. Σε μια τουριστική εκμετάλλευση. Θα είμασταν σίγουροι για κάτι τέτοιο αν σε αυτήν δεν υπήρχαν ακόμη και σήμερα επαγγελματίες (πιο γνωστά τα γραφεία της Αναπτυξιακής).

 

Έκλεισε οριστικά το πατσατζίδικο του Νότη, πρώην πατσάς Λαγόρη (οδός Αμύντα). Παρά το ότι προσφέρθηκε έτοιμο και σε λογική τιμή, δεν υπήρξε κανείς ενδιαφερόμενος. Ο λόγος είναι απλός. Κανείς δεν θέλει να «μπλέξει» με μια δύσκολη εργασία. Όλοι ζητούν το απλό, το εύκολο και φυσικά το γρήγορο άμεσο κέρδος.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας παρακολουθεί και πιέζει, λαμβάνει υποσχέσεις μα αυτές όταν τηρούνται αυτό γίνεται με σημαντική καθυστέρηση. Σε έναν περίπου μήνα θα έχουμε τη Λευκή Νύχτα. Θα έχουν τελειώσει ως τότε κάποια έργα; Κανείς δεν είναι σίγουρος. Για τις ανάγκες της εκδήλωσης και ως τότε θα πρέπει να έχουν κλείσει όλες οι λακκούβες στην Ομόνοια. Το σκέπασμα των οποίων άρχισε χθες. Με τη γνωστή ιδιαιτερότητα. Ακόμη κι εκεί που έσκαψαν στην άσφαλτο, δεν την επαναφέρουν όπως είναι το σωστό. Προτιμούν να καλύψουν με το ευκολότερο και φθηνότερο τσιμέντο.

 

Στο κεντρικό λιμάνι. Γεμάτο από νταλίκες και καρότσες ήταν το Σαββατοκύριακο το νέο πάρκινγκ «βαρέων οχημάτων». Ο λόγος είναι απλός. Δεν λειτουργεί. Μπαίνεις και βγαίνεις εύκολα και χωρίς να πληρώνεις. Έσπευσαν κατόπιν τούτου σε αυτό όσοι τόσο καιρό το απέφευγαν. Θα είναι εκεί προσωρινά. Όταν ξαναλειτουργήσει και επανέλθουν οι χρεώσεις, αμέσως ο χώρος θα αδειάσει!

 

Πολίτες που κάνουν τη βόλτα τους στην παραλία διηγούνται τη δυσάρεστη εμπειρία τους όταν περνούν έξω από τις δημόσιες τουαλέτες. Αν και κλειστές, βρομοκοπούν! Το τι συμβαίνει είναι εύκολο να το αντιληφθεί κάποιος. Κατουρούν εκτός και δίπλα, όσοι δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εντός. Όλη η περιοχή, άκρως τουριστική, είναι βρώμικη. Ευτυχώς, τα κρουαζιερόπλοια δεν δένουν στο σημείο….

 

Το πλοίο «Τάλως» που συνήθως μεταφέρει μόνο μεγάλα οχήματα, ήρθε στην Καβάλα την Κυριακή. Κι έφυγε την ίδια μέρα. Το έκτακτο δρομολόγιο του εξυπηρέτησε και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτός ήταν ο λόγος που ειδικά την Κυριακή το πρωί στο λιμάνι υπήρχαν πολλά στρατιωτικά οχήματα αλλά και αστυνομία. Από το απόγευμα του Σαββάτου ήταν στο λιμάνι και το «Aqua Blue». Επανήλθε στα δρομολόγια κι επανήλθε οριστικά.

 

Με μια πανηγυρική συναυλία το βράδυ της Κυριακής στο Αρχαίο Θέατρο ολοκληρώθηκε η φετινή διοργάνωση «Άδοντες και Ψάλλοντες». Εκείνο το βράδυ τραγούδησαν ο Μητροπολίτης Στέφανος και ο Δήμαρχος! Η φωνή τους δεν ξεχώριζε (για να αξιολογηθεί) αφού την κάλυπταν οι φωνές της μεγάλης μαθητικής χορωδίας. Το έχει το τραγούδι ο Μητροπολίτης, ειδικά όταν πρόκειται για τον εθνικό ύμνο. Στην προκειμένη περίπτωση παρέσυρε και το Δήμαρχο. Τους είδαμε και τους ακούσαμε στα τραγούδια του επίσης παρόντα Ηλία Ανδριόπουλου «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» και «Τα σπίτια είναι χαμηλά».

 

Δεν θέλουμε να μειώσουμε την επιτυχία του φετινού φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες», όπως επίσης την ωραία ιδέα συμμετοχής σε κάποιες από τις εκδηλώσεις των τοπικών συνοικιακών και πολιτιστικών συλλόγων. Άλλο πράγμα οι εκδηλώσεις μόνες τους κι άλλο πράγμα ταυτόχρονα με τη Λευκή Νύχτα. Ο… «γάμος» πρέπει να οριστικοποιηθεί ώστε κάθε χρόνο να υπάρχει αυτή η γνωστή και πετυχημένη συνύπαρξη. Συνεργασία και συμπόρευση.

 

Η Μεγάλη Τετάρτη 1η Μάη (αύριο) είναι σημαντική ημερομηνία γενικώς. Όχι μόνο γιατί ξεκινά η σεζόν για τα ξενοδοχεία της Θάσου. Τα ίδια ισχύουν και στο χερσαίο τμήμα του Νομού. Αρχίζουν να λειτουργούν εκτός από ξενοδοχεία κτλ και καταστήματα εστίασης που ήταν κλειστά όλο το Χειμώνα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης