μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη φωτογραφία ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης με τον Αδάμ Πασχαλίδη, γιο του βουλευτή Καβάλας Γιάννη Πασχαλίδη. Συναντήθηκαν και συνεργάστηκαν πρόσφατα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί και να επισημοποιηθεί η οργάνωση τη ΝΔ στο Λουξεμβούργο. Τα νέα τα μάθαμε από τον κ. Αυγενάκη και την ανάρτηση του. Εκτός από τις φωτογραφίες, ο κ. Αυγενάκης σημειώνει: «Η ίδρυση της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης στην καρδιά της Ευρώπης, είναι πλέον γεγονός! Θερμά συγχαρητήρια στον Αντιπρόεδρο της ΝΔ Λουξεμβούργου, Αδάμ Πασχαλίδη, στον πρόεδρο Θεόδωρο Παπαδόπουλο, στη γραμματέα Κατερίνα Μπαλτά και σε όλα τα μέλη, καθώς και στον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Λουξεμβούργου, Γιώργο Ζαϊρη».

 


 

Η πρώτη έγκριση που έλαβαν πρόσφατα τα δύο μεγάλα ξενοδοχεία στην περιοχή της Κεραμωτής είναι εξέλιξη που δικαιώνει πλήρως τους γνωστούς ισχυρισμούς. Προσφέροντας σε αυτούς νέα επιχειρήματα. Ο τουρισμός είναι το σήμερα και το αύριο τόσο της πόλης όσο και του Ν. Καβάλας. Όλα τα άλλα (από αναπτυξιακής πλευράς) έπονται. Τα εργοστάσια, τα λιμάνια, οι δρόμοι κτλ. Οι επενδυτές και οι επενδύσεις. Όλα αυτά είναι μετά. Μετά τον τουρισμό.

 

Χρόνια στην Κεραμωτή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, μιλούσαν για το ξενοδοχείο των Βουλγάρων. Λόγια πολλά κι ως συνήθως, λόγια μεγάλα. Ο καιρός περνούσε και συγκεκριμένα νέα δεν υπήρχαν. Ως που προχθές το σχέδιο έλαβε τη λεγόμενη προέγκριση. Κι όλα αμέσως άλλαξαν. Το έργο αναλαμβάνει η κατασκευαστική εταιρία του πρώην Αντιπεριφερειάρχη κ. Μιχάλη Αμοιρίδη. Ένας επιπλέον λόγος να πάρουμε στα σοβαρά την υπόθεση, αφήνοντας στην άκρη και τα κουτσομπολιά και (κυρίως) τις κακίες.

 

Τώρα το κράτος πρέπει να ετοιμάζεται. Για να στηρίξει το επενδυτικό πλάνο. Να διευκολύνει ώστε οι επόμενες άδειες να μην αργήσουν όσο η πρώτη, να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη αφού θα χρειαστεί κι η γνωστή επιδότηση. Θα τα κάνει; Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι μιας και το γνωρίζουμε πολύ καλά. Απ’ την καλή (αν υπάρχει) κι απ’ την ανάποδη (που σίγουρα υπάρχει).

 

Όλα τα άλλα που κάποιοι κάποτε μας υποσχέθηκαν, έμειναν όλα στα λόγια. Καθυστερούν ή ματαιώνονται. Και κανείς δεν λέει τίποτα. Έμειναν ως «αστεία» ανάμνηση τα πρώτα και πανηγυρικά δελτία τύπου. Οι φωτογραφίες και τα σχόλια. Το έχουμε αυτό στην Ελλάδα. Γιορτάζουμε στην ανακοίνωση της επένδυσης που ΘΑ γίνει αλλά αυτή στο τέλος δεν υλοποιείται. Για λόγους που συχνά αφορούν τους επενδυτές. Όλους αυτούς δηλαδή που αρχικά πανηγύριζαν.

 

Εκτός αν είναι τουριστικό το σχέδιο. Τότε ακόμη κι αν αργεί, υλοποιείται. Τα δε μικρομεσαία τουριστικά επενδυτικά πλάνα που γίνονται συνεχώς, χωρίς δελτία τύπου και πανηγύρια, βοηθούν κι αυτά. Ώστε η τουριστική ανάπτυξη και δεδομένη να είναι και να συνεχίζεται σταθερή 4-5 χρόνια τώρα.

 

Πρώτη Μάη σήμερα, άτυπη έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Από πλευράς δρομολογίων και στις δύο γραμμές, καμιά σημαντική αλλαγή. Όλα μένουν όπως ήταν όλον τον Απρίλιο. Επιπλέον δρομολόγια και από Πρίνο και από Κεραμωτή, την 1η Ιούνη.

 

Το επόμενο διάστημα θα γίνουν γνωστά τα καλά νέα. Το θέμα το χειρίζεται ο Δήμος Θάσου που πέτυχε- όπως φαίνεται- αύξηση των πτήσεων εξωτερικού από και προς Καβάλα. Οι συμφωνίες και νέες αεροπορικές συνδέσεις αφορούν τη Θάσο, θα υλοποιηθούν το επόμενο Καλοκαίρι. Αυτό του 2025.

 

Ξεκινά σήμερα κι η αντιπυρική περίοδος. Με πολλά προβλήματα λόγω έλλειψης χρημάτων και προσωπικού. Ας βάλει ο Θεός (και ο καιρός) το χέρι του! Και σα να μην μας έφθαναν όλα αυτά έχουμε το μπέρδεμα με τα Όργανα και τις Επιτροπές. Οι Δήμοι είχαν για χρόνια Συντονιστικό Τοπικό Όργανο. Η Περιφερειακή Ενότητα το δικό της. Της Περιφερειακής Ενότητας καταργήθηκε κι έμεινε μόνο της Περιφέρειας.

 

Στους Δήμους το Σ.Τ.Ο. (Συντονιστικό Τοπικό Όργανο) το διαδέχθηκε το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο. Κάποιοι Δήμοι στο Ν. Καβάλας το έμαθαν και προσαρμόστηκαν. Άλλοι όχι. Υπάρχουν Δήμοι στο Ν. Καβάλας που ακόμη και πρόσφατα συνεδρίασαν με το Σ.Τ.Ο. Παρά το ότι αυτό καταργήθηκε! Όλες αυτές οι αλλαγές –σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία- στόχο έχουν να αναβαθμίσουν το ρόλο των Δήμων κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Μόνο που όλοι οι Δήμοι στην Πολιτική Προστασία διαθέτουν έναν μόνο υπάλληλο… Γίνεται δουλειά με έναν, ο οποίος συχνά έχει κι ένα σωρό άλλες αρμοδιότητες;

 

Απομακρύνθηκε από την είσοδο του Διοικητηρίου ο πίνακας στον οποίο αναγράφονταν οι υπηρεσίες και ο όροφος στον οποίο βρίσκονται. Άλλωστε υπήρξαν και αλλαγές και αποχωρήσεις. Κάποιες άλλες υπηρεσίες μετακόμισαν στο Διοικητήριο πρόσφατα. Ο κ. Μαρκόπουλος έδωσε εντολή να ετοιμαστεί ένας νέος πίνακας που σύντομα θα λάβει την κατάλληλη θέση στο ισόγειο ώστε να ενημερώνει σωστά και αναλυτικά τους πολίτες.

 

Ακριβώς δίπλα στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ, δίπλα στο σούπερ μάρκετ, ετοιμάζεται φαρμακείο. Η επιχείρηση θα λειτουργήσει σε έναν μεγάλο χώρο. Εκεί που παλιά ήταν το Κτηματολογικό γραφείο. Το φαρμακείο δεν θα είναι καινούργιο. Θα γίνει μεταφορά υφιστάμενου.

 

Σε μια από τις πρώτες συναυλίες του φεστιβάλ «Άδοντες και Ψάλλοντες» κλήθηκε η αστυνομία! Ήταν περίπου 11.30 το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, η εκδήλωση ήταν σε εξέλιξη. Γίνονταν στην Κεντρική Πλατεία. Οι αστυνομικοί έκαναν διακριτικά τις παρατηρήσεις τους, εξηγώντας ότι εφόσον υπάρχουν πολίτες που ενοχλούνται – καλούν το 100 και καταγγέλλουν επώνυμα- έπρεπε να δοθεί η γνωστή συνέχεια. Το περιστατικό έχει τη σημασία του γενικώς. Και για όλα όσα θα ακολουθήσουν φέτος το Καλοκαίρι. Κι εννοούμε τις εκδηλώσεις των τοπικών συλλόγων.

 

Τα παιδιά ξαναμπαίνουν στους χώρους του ανοιχτού κολυμβητηρίου, φυσικά για να παίξουν. Σε έναν χώρο ακατάλληλο, ίσως και επικίνδυνο. Μας λένε μάλιστα ότι παραβιάζουν τα σύρματα εύκολα. Μπαίνουν μέσα με τα ποδήλατα τους! Κάνουν ποδήλατο ειδικά εντός της μικρής πισίνας!

 

Κι όμως, τέθηκε ως ερώτημα στην πρόσφατη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας. Αν το έργο της πλατείας Καπνεργάτη σταματήσει και δεν εξελιχθεί ως την οδό Βενιζέλου. Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, απάντησε αμέσως ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αλέξης Γούλας. Καμιά φορά θα πρέπει να προσέχουμε τι ρωτάμε γιατί ορισμένες ερωτήσεις δεν είναι για να τις διατυπώνεις δημόσια (στηριζόμενος σε χαζές φήμες περί ανύπαρκτων θεμάτων).

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης