• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Από προχθές και για λίγες ακόμη μέρες δεν θα υπάρχει και δεν θα λειτουργεί στην Κεντρική Πλατεία το περίπτερο των απολυμένων των Πετρελαίων. Αποχώρησαν οικειοθελώς προκειμένου ο χώρος να χρησιμοποιηθεί εορταστικά από το σύλλογο φιλόζωων «Αίσωπος». Διαθέτει χειροποίητες Πασχαλινές κατασκευές στο κοινό, ενισχύει το ταμείο του. Μετά το Πάσχα οι απολυμένοι θα επανέλθουν στο χώρο τους.

 


 

Το φετινό Πάσχα δεν είναι διαφορετικό σε σχέση με πολλά προηγούμενα. Η μόνη του διαφορά –εντελώς ασήμαντη- το ότι είναι αργά, στις πρώτες μέρες του Μάη. Όλα τα άλλα είναι ίδια. Κι είναι τα εξής: Δύσκολη και ακριβή η καθημερινότητα «εμποδίζει» τους ανθρώπους να μπουν στην ουσία του πράγματος. Λένε ότι παρακολουθούν το θείο δράμα, λένε ότι περιμένουν το χαρμόσυνο νέο της Ανάστασης. Στην πραγματικότητα όλα ήταν δύσκολα και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Γιατί και το Πάσχα σημαίνει περισσότερα έξοδα και λιγότερα έσοδα.

 

Αν οι τιμές ήταν λογικές, θα το συζητούσαμε. Δεν είναι. Παρά τους ελέγχους, παρά τα πρόστιμα. Οι τιμές τραβούν την… ανηφόρα κι η Κυβέρνηση παρακολουθεί προσφέροντας … «ασπιρίνες». Λες και έχουμε να κάνουμε με κάτι προσωρινό, όπως ο πονοκέφαλος. Δεν ξέρεις ποια ακρίβεια να πρωτοσχολιάσεις! Ασχολείσαι με την ακρίβεια των σούπερ μάρκετ. Ξαφνικά αυξάνονται τα διόδια. Ασχολείσαι με αυτά. Κι εξίσου ξαφνικά και αδικαιολόγητα, το λίτρο της βενζίνης φθάνει ή και ξεπερνά τα 2 ευρώ. Ο κατάλογος κατόπιν τούτου είναι μακρύς. Εξοντωτικός. Όπως μάλιστα φαίνεται η διαδικασία θα συνεχιστεί. Έπεται ενδιαφέρουσα συνέχεια ακρίβειας!

 

Υπό αυτές τις συνθήκες ποιο Πάσχα και ποια Χριστούγεννα; Όλα είναι το ίδιο δύσκολα. Κι όσο περνά ο καιρός, δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο. Η ακρίβεια αναμετράται

με τις γιορτές και τις κερδίζει και αυτές. Η ακρίβεια ταλαιπωρεί τους πάντες και λύση δεν υπάρχει. Η ακρίβεια αλλάζει τη ζωή μας. Προς το χειρότερο.

 

Φέτος λοιπόν το Πάσχα είναι και ακριβό. Άρα χειρότερο από το προηγούμενο. Είναι Πάσχα των «μεγάλων». Οι κάθε είδους «μικροί» μοιάζουν με έναν άρρωστο που χαροπαλεύει. Σπεύδουν από πάνω του οι γιατροί. Κάνουν ότι μπορούν για να σώσουν τη ζωή του. Γνωρίζοντας ότι σχετικά με την ακρίβεια, σωτηρία δεν υπάρχει!

 

Μηνιαίος λογαριασμός ρεύματος στο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» στη Νέα Καρβάλη ποσό 1.000 ευρώ! Μα είναι κλειστό. Δεν λειτουργεί καθόλου. Ε και; Ο πάροχος βρίσκει τρόπο και να χρεώσει και να χρεώσει πολλά. Σημειώστε ότι το Εκθεσιακό Κέντρο ως κτίριο του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν επιβαρύνεται με δημοτικά τέλη. Που να είχε και δημοτικά τέλη δηλαδή…

 

Αυτός ο σταθερός λογαριασμός ρεύματος, 1.000 ευρώ κάθε μήνα, είναι ένας βασικός λόγος προκειμένου στο κτίριο να γίνει το έργο της Ενεργειακής Αναβάθμισης. Θα πρέπει να υπάρξει μελέτη, να υπάρξουν χρήματα και ένταξη του έργου ώστε να χρησιμοποιηθούν. Διαφορετικά, 1.000 ευρώ το μήνα στο ρεύμα…

 

Ας σχολιάσουμε το ΚΚΕ και την πονηρή του τακτική. Χθες και πριν την εκδήλωση για την Πρωομαγιά θεώρησε σωστό, στον ίδιο τόπο, να οργανώσει κομματική εκδήλωση. Ενδιαφέρουσα ίσως αλλά όχι κατάλληλη για την περίσταση. Σκέφθηκαν έξυπνα. Θα έχει που θα έχει κόσμο, ας κάνουμε μια προσπάθεια κομματικού φροντιστηρίου. Και τι κατάφεραν; Στην κομματική εκδήλωση ήταν μόνο τα μέλη του κόμματος. Όλοι οι άλλοι αποχώρησαν. Για να επιστρέψουν μετά το τέλος της.

 

Χωρίς τον νέο πρόεδρο (αν μπορεί να υπολογιστεί ως νέος πρόεδρος) στη δική του εκδήλωση για τη Πρωτομαγιά το Εργατικό Κέντρο. Ζει… μοναδικές στιγμές διάσπασης και εσωτερικού σφοδρού καυγά. Πώς τα κατάφεραν να μαλώσουν τόσο σοβαρά μεταξύ τους, το γνωρίζουν μόνο οι ίδιοι. Στην υπόθεση ακούμε συχνά και το όνομα του Παναγιώτη Τιάκα. Αν όσα λέγονται είναι αλήθεια τότε πρόκειται για έναν πρώην πρόεδρο που δεν έπαψε να «προεδρεύει» ποτέ!

 

Την παραλία επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας για το προεκλογικό του περίπτερο. Αποφεύγει την πλατεία, γνωρίζοντας ότι η παραλία αυτήν την εποχή θα έχει κόσμο. Πολύ κόσμο. Κι επειδή των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, ζήτησαν και έλαβαν ήδη την άδεια του ΟΛΚ. Για το διάστημα από 10 Μάη και μετά. Θυμίζουμε ότι στην παραλία σταθερά λειτουργεί το προεκλογικό της περίπτερο και η τοπική ΝΔ. Την οποία τούτη την φορά ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόλαβε.

 

Γενικά η παραλιακή οδός Ε. Αντίστασης είναι περιζήτητη αυτό το διάστημα. Για ευνόητους λόγους Καλοκαιρινών εκδηλώσεων. Ο σύλλογος Εβριτών Καβάλας κατέθεσε αίτημα που έγινε δεκτό. Αφορά την εκδήλωση του στις 2 Ιουνίου. Ενταγμένη στο πρόγραμμα εκδηλώσεων των «Ελευθερίων 2024».

 

Ο σύλλογος των Χειμερινών Κολυμβητών της Καλαμίτσας γνωστοποιεί προς τα μέλη του την πραγματοποίηση ημερήσιας εκδρομής. Θα γίνει στο Ν. Σερρών στις 2 Ιουνίου. Πρόγραμμα επισκέψεων στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, στη λίμνη Κερκίνη και στο τέλος και στην πόλη των Σερρών για καφέ.

 

Ένας ακόμη απινιδωτής εγκαταστάθηκε κι είναι έτοιμος να σώσει ζωές στον Τίμιο Σταυρό. Η είδηση ωστόσο είναι αλλού. Ο απινιδωτής προέρχεται από δωρεά πολίτη, ο οποίος θέλει να κρατήσει την ανωνυμία του. Είναι κάτι που δεν συνηθίζεται αφού πολλές φορές οι δωρεές γίνονται για έναν βασικό λόγο. Να προβληθούν οι δωρητές.

 

Φωτιά στο Παληό. Αυτό φαίνεται ότι θα είναι το σενάριο άσκησης Πολιτικής Προστασίας που θα γίνει στο τέλος του μήνα. Προς το παρόν περιγράφεται άσκηση επί χάρτου. Όλης της Περιφέρειας ΑΜΘ. Με «στρατηγείο» των συμμετεχόντων στο δεύτερο όροφο του Διοικητηρίου. Όπου άλλωστε υπάρχουν όλες οι απαραίτητες υποδομές.

 

Γράψαμε και πρόσφατα για την έλλειψη ιερέων στις εκκλησίες της Ιεράς Μητρόπολης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου. Το πρόβλημα παρουσιάζεται πάλι μπροστά μας με αφορμή τις λειτουργίες της Μ. Εβδομάδας. Αρκετές κοινότητες, ειδικά μικρές, δεν είχαν θεία λειτουργία από τη Μ. Δευτέρα ως και Μ. Τετάρτη. Για αυτές τις περιοχές η Μεγάλη Εβδομάδα στις εκκλησίες αρχίζει σήμερα!

 

Το σχόλιο του συμπολίτη δικηγόρου Μανόλη Βονικάκη για την απόφαση του δικαστηρίου στην υπόθεση του Μάτι: «Είπα άγιες μέρες να μην ασχοληθώ με τίποτα άλλο παρά με το πνεύμα των ημερών! Φεύ, η πλειστάκις βιωμένη διαπίστωση ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, δεν με αφήνει «να αγιάσω»! ΝΤΡΟΠΗ!».

 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία των αρμοδίων, το πρώτο κρουαζιερόπλοιο φέτος στην Καβάλα αναμένεται το τελευταίο 10ημερο του μήνα. Αργά θα λέγαμε. Ακούμε επίσης τους συνεργαζόμενους φορείς να επιμένουν για φετινές αφίξεις άνω των 40. Μακάρι να έχουν δίκιο. Μακάρι να δικαιωθούν. Με τα έως τώρα δεδομένα κάτι τέτοιο συνεχίζει να μην προκύπτει. Αυτοί ωστόσο ήξεραν και πάντα ξέρουν καλύτερα. Για να λένε 40 και πλέον αφίξεις, κάτι θα έχουν κατά νου.

 

 

Διαβάστε επίσης