• 20 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μέτρα τροχαίας στην περιοχή του κεντρικού λιμανιού και πλησίον αυτού, το απόγευμα της Τετάρτης. Από προσωπικό του Λιμεναρχείου και της Τροχαίας. Έγινε το αυτονόητο για την κίνηση που δημιούργησαν 100 τουλάχιστον οχήματα που βγήκαν από το πλοίο Blue Star Myconos. Έτσι πρέπει να γίνεται συχνά ή και καθημερινά. Φθάνουν τόσοι αστυνομικοί και λιμενικοί στα γραφεία. Ειδικά τώρα το Καλοκαίρι, πρέπει να βγουν έξω. Εκεί που είναι απαραίτητοι.

 


 

Η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας ξεχωρίζει για έναν και μόνο λόγο. Πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, χρόνια συζητήσεων και διαπραγματεύσεων, εγκρίθηκε συμφωνία με την περίφημη ΕΤΑΔ. Θα μπορούσε κάποιος να την χαρακτηρίσει συμφωνία μικρής σημασίας. Ακόμη κι έτσι κι επειδή είναι η πρώτη, είναι σημαντική. Αν και στηρίζεται σε βάση οικονομική- αναγκαίο κακό- όλοι εύχονται και ελπίζουν. Να είναι η αρχή. Η καλή αρχή.

 

Αφορά τρία μικρά ακίνητα πλησίον της περιοχής «Καμάρες» κι ένα παλιό αστυνομικό τμήμα. Του Αμυγδαλεώνα. Παραχωρούνται με λίγα ή με πολύ λίγα χρήματα στο Δήμο ώστε να τα αξιοποιήσει. Το σχέδιο περιλαμβάνει και κατεδαφίσεις αλλά θα είναι για καλό. Για την ανάδειξη της περιοχής κοντά στις Καμάρες. Σημειώνουμε ότι οι σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν ήταν ομόφωνες. Η αντίθετη άποψη της αντιπολίτευσης αφορούσε κυρίως τη διαδικασία και τους όρους της συμφωνίας.

 

Η συνέχεια στις συζητήσεις με την ΕΤΑΔ θα αφορά την Καλαμίτσα, το παλιό δικαστήριο και την παλιά Μεραρχία. Ο Δήμος Καβάλας πάλι θα πληρώσει ώστε να αναλάβει, αν είναι δυνατόν, και τα τρία κτίρια- περιοχές. Άλλος δρόμος δυστυχώς δεν υπάρχει. Είμαστε στο 2024 όπου το κράτος είναι και επιχειρηματίας. Ακόμη κι όταν συναλλάσσεται- συζητά με την αυτοδιοίκηση!

 

Ο Χρήστος Ποτόλιας μιλώντας περί των θεμάτων, χαρακτήρισε την ΕΤΑΔ «νταβατζή». Κάλεσε το Δήμο να πάψει να διαπραγματεύεται και να την πληρώνει αφού όλα αυτά που της ζητά, είπε, είναι των Καβαλιωτών. Αντιπρότεινε αγώνα και διεκδίκηση. Τον άκουσαν και διαφώνησαν μαζί του. Του αναγνώρισαν το δίκιο των απόψεων του αλλά κάτι τέτοιες στιγμές ο ρεαλισμός (και τα συμφέροντα της πόλης) «οδηγούν» σε συμβιβασμό. Κι ας παραδέχονται άπαντες ότι ναι, η ΕΤΑΔ είναι νταβατζής.

 

Στην εποχή των μνημονίων και του νεοφιλελευθερισμού, αυτοί είναι οι όροι του παιχνιδιού. Πληρώνεις, αναλαμβάνεις. Διαχειρίζεσαι. Αξιοποιείς. Κι εσύ άλλωστε έχεις τον ίδιο σκοπό. Τα έσοδα. Μέρος των οποίων θα πάρει το κράτος κι έτσι όλοι θα ζουν καλά, σχεδόν άριστα. Κέρδη θα υπάρχουν για όλους τους εμπλεκόμενους. Η διαδικασία δεν σταματά εδώ. Αρχίζει από την ΕΤΑΔ, μεταφέρεται στους Δήμους, καταλήγει στους επιχειρηματίες. Που θα τους πληρώνουν οι πελάτες. Καταναλωτές και πολίτες.

 

Ένα ολόκληρο σύστημα. Σύγχρονο και ισχυρό. Σε αυτό ο μεγάλος και βασικός νταβατζής είναι το κράτος. Στην προκειμένη περίπτωση δια της ΕΤΑΔ. Έπονται άλλοι. Μικρότεροι μα υπαρκτοί. Κάθε τι άλλο παραπέμπει σε εποχές και διαδικασίες ξεπερασμένες. Σε μια κοινωνική πολιτική που πλέον δεν υπάρχει. Πουθενά. Κι όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο, δυστυχώς παρουσιάζουν απόψεις στηριγμένες μόνο σε θεωρίες. Και όχι σε πράξεις.

 

Αν γίνει αγώνας κατά της ΕΤΑΔ, όπως ζητά μόνο ο κομουνιστής δημοτικός σύμβουλος, θα είναι αγώνας που θα τον χάσουμε. Άρα προτιμότερος ο συμβιβασμός. Το παζάρι. Να πληρώσεις όσο γίνεται λιγότερα και να πάρεις όσο γίνεται περισσότερα. Με ένα επιπλέον εμπόδιο. Το κράτος σε όλες του τις μορφές και εκπροσωπήσεις, έβαλε τιμοκατάλογο! Όρισε συγκεκριμένα ποσά και τα χαρακτήρισε ως τα ελάχιστα για αυτό έσοδα. Έτσι του κανόνα δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς. Εκτός αν έχει μπάρμπα στην Κορώνη. Η Καβάλα αυτή την στιγμή τέτοιο προσόν δεν διαθέτει.

 

Το μεσημέρι της Τετάρτης είχε κόσμο στο λιμάνι. Σχηματίστηκε μάλιστα και μια μικρή ουρά αυτοκινήτων που περίμεναν όλα το πλοίο για να ταξιδέψουν στη Θάσο. Εμφανίστηκε ο «Νικητής». Όσοι παρέμειναν στην ουρά, χώρεσαν όλοι. Ταξιδεύεις από την Καβάλα στον Πρίνο με το πλοίο «Νικητής», είσαι σε αυτό 1,5 περίπου ώρα. Και μετά; Μετά φθάνεις στον προορισμό σου και με την εμπειρία που απέκτησες μπορείς να γράψεις ακόμη και βιβλίο! Ή μήπως … εγκυκλοπαίδεια;

 

Το ίδιο πλοίο εκτελεί δρομολόγια και στη γραμμή της Κεραμωτής. Άλλη εμπειρία αυτή. Διαφορετική και φυσικά μικρότερη σε σχέση με το ταξίδι από τον Πρίνο στην Καβάλα ή το αντίστροφο.

 

Ο κ. Θόδωρος Μαρκόπουλος έλεγξε το αρχείο του και τα αιτήματα που δέχεται, ισχυρίζεται με τρόπο κατηγορηματικό ότι ποτέ δεν ζήτησε να τον συναντήσει το σωματείο των αστυνομικών του Ν. Καβάλας. Δεν δέχεται έτσι την κριτική που του κάνουν, σύμφωνα με την οποία τους αποφεύγει. «Συναντώ όλους όσους ζητούν ραντεβού μαζί μου» φέρεται να είπε στους συνεργάτες του.

 

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης «Λευκή Νύχτα» αποφάσισαν για φέτος μια σημαντική αλλαγή της. Εκείνο το βράδυ τα καταστήματα στην αγορά της Καβάλας θα λειτουργούν ως τις 11 και όχι ως τα μεσάνυχτα. Το ζήτησαν τα μέλη του Εμπορικού συλλόγου κι έγινε πράξη. Εκείνες τις ώρες, λένε τα μέλη, ο κόσμος δεν ψωνίζει. Είναι ήδη στα καταστήματα εστίασης και διασκεδάζει. Κι όπως φαίνεται έχουν δίκιο.

 

Μια μεγάλη πινακίδα προστέθηκε εδώ και λίγες μέρες στο παλιό παγοποιείο, επί της οδού Χρυσοστόμου Σμύρνης (περιοχή Περιστέρι). Οι ιδιοκτήτες του ακινήτου το πωλούν. Το ότι ήταν για αξιοποίηση το ξέραμε, το ότι πωλείται προέκυψε το τελευταίο διάστημα. Το άλλο παλιό παγοποιείο στην ίδια πάνω κάτω περιοχή, ήταν να το αγοράσει ο Δήμος Καβάλας. Διαδικασία που ξεκίνησε προ 10 περίπου ετών με εξασφαλισμένα χρήματα από το Πράσινο Ταμείο και ποτέ δεν ολοκληρώθηκε.

 

Πραγματοποιείται αύριο το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Καβάλας η καθιερωμένη για την εποχή χορωδιακή συνάντηση. Οι διοργανωτές μάλλον μπερδεύτηκαν κι αναφέρουν τον τόπο της εκδήλωσης ως το Αμφιθέατρο του ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Σε παρένθεση προσθέτουν: πρώην ΤΕΙ. Δυστυχώς αυτό που γράφουν δεν είναι σωστό. Το Πανεπιστήμιο της Καβάλας κι ότι το αφορά είναι – εδώ και λίγους μήνες- το «Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο». Και σε παρένθεση, μεγάλη παρένθεση, πρώην ΤΕΙ Καβάλας- πρώην ΤΕΙ ΑΜΘ και πρώην ΔΙΠΑΕ Καβάλας….

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης