• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

P

arelasi

Η παρέλαση της Κυριακής ήταν επιτέλους μια ήσυχη παρέλαση. Ήταν παρέλαση και τίποτα άλλο. Ρόλο έπαιξε η μικρή σχετικά προσέλευση του κόσμου, το ότι ο κόσμος επικεντρώθηκε στην παρέλαση και μάλλον αδιαφόρησε για οτιδήποτε άλλο όπως επίσης το ότι συμπτωματικά (;) απουσίαζε από την παρέλαση η …προεκλογική περίοδος. Η προεκλογική δραστηριότητα. Υποψήφιοι υπήρξαν μπόλικοι αλλά λες και το έκαναν επίτηδες, είχαν προσεκτική και διακριτική συμπεριφορά. Από την αρχή ως το τέλος.

Αυτός που το ευχαριστήθηκε περισσότερο ήταν ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Ο νεαρός γραμματέας του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής κ. Στέλιος Ράλλης. Όταν για λίγο έβρεξε, βρέθηκε να κρατά ομπρέλα μεγάλων διαστάσεων. Στα χρώματα της ελληνικής σημαίας (και της Νέας Δημοκρατίας).

Την προχθεσινή παρέλαση είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα την ξεχάσουμε. Αυτό θα γίνει πολύ γρήγορα. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε ας πούμε ότι αφορούν τα παραλειπόμενα της (που ούτε τέτοια υπήρξαν αρκετά).

=======================================================

Αν η πληροφορία είναι αληθινή, ποτέ δεν ξέρεις αν είναι αλήθεια ή μια ακόμη φήμη, τότε οι απόντες από τη συνεδρίαση Αντιπεριφερειάρχες είχαν μία ακόμη μεταξύ τους συνάντηση. Πιθανόν σε μία ακόμη καφετέρια (της Ξάνθης;).

 

Σε αυτήν την συνάντηση που έγινε πριν τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη, φέρονται να συμφώνησαν να απουσιάζουν. Λέγεται ότι συμφώνησαν κάτι ακόμη, να μην ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο Μέτιου ότι κι αν μεσολαβήσει. Να μείνουν εκτός ακόμη κι αν δεν τα βρουν μεταξύ τους, ακόμη κι αν δεν ευοδωθεί η δική τους προσπάθεια.

 

Ο Δημήτρης Πέτροβιτς είναι ο δεύτερος αντιπεριφερειάρχης που και διαφωνεί με τον κ. Μέτιο και ανακοινώνει ότι θα είναι υποψήφιος για τη θέση του. Αυτή η ανακοίνωση έγινε χθες το μεσημέρι.  Έχει προηγηθεί η ανακοίνωση του κ. Ζαγναφέρη.

 

Ανάμεσα στις δύο ανακοινώσεις μεσολάβησε η απόφαση της ΝΔ με την οποία δόθηκε στήριξη στον κ. Μέτιο. Προκύπτει δηλαδή και στην πράξη ότι τόσο καιρό ακούμε. Οι διαφωνούντες δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους. Ποιος έχει σειρά τώρα; Λογικά ο κ. Μαρκόπουλος.

 

Με την φόρα που πήραν θα υπάρχει ένας τουλάχιστον υποψήφιος Περιφερειάρχης σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Στο τέλος δεν θα τους χωρούν τα τηλεοπτικά στούντιο στα debate που θα γίνουν στην προεκλογική περίοδο.

 

Η ομάδα εθελοντών παιδιών (μαθητών και φοιτητών) «Action Team» επιθυμεί να συνεχίσει τη δράση της άσχετα από τα τελευταία γεγονότα. Πρόθεση της ομάδας είναι εκδήλωση για την ανακύκλωση μαζί με την καθιερωμένη εκδήλωση «φαναράκια». Τα οποία ελευθερώνονται στον ουρανό κάπου ανάμεσα σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

 

Συνεχίζονται σε καθημερινή και εθελοντική βάση οι εργασίες για την προετοιμασία και λειτουργία των νέων γραφείων του ΚΚΕ Καβάλας. Γραφείων ιδιόκτητων. Ο προγραμματισμός παραμένει ίδιος, τελετή εγκαινίων εντός του έτους. Ίσως αρχές Δεκέμβρη.

 

Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για την επιλογή αναπληρωτή διοικητή στο νοσοκομείο της Καβάλας. Αξιολογούνται οι αιτήσεις όσων ενδιαφέρονται. Ακούγεται ότι για την κάλυψη της θέσης οι αιτήσεις είναι περίπου 20!

 

Ευκαιρία ήταν και χάθηκε. Η Φώφη Γεννηματά αν και σχεδίασε την επίσκεψη της στην πόλη μας, στο τέλος την ματαίωσε. Ήταν να μας επισκεφθεί χθες. Το τοπικό ΚΙΝΑΛΛ ελπίζει ότι η πρόεδρος με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφθεί την περιοχή κι ως εκ τούτου και την Καβάλα. Ορισμένες αθηναϊκές ιστοσελίδες δεν έμαθαν τα νέα κι έτσι ακόμη και χθες εμφάνιζαν την κ. Γεννηματά να επισκέπτεται την Καβάλα!

 

Οι τοπικοί φορείς τίμησαν κι αυτήν την φορά τον Κρίτωνα Κονσουλίδη. Θα είναι προτιμότερο να τον τιμούν σωστά αφού η ανακοίνωση για την πραγματοποίηση εκδήλωσης δεν αρκεί. Αυτή πρέπει να οργανωθεί σωστά. Στην εκδήλωση της Παρασκευής πήγαν όλοι, όχι όμως η μικροφωνική εγκατάσταση. Ο ιερέας φώναζε δυνατά για να ακούγεται η διαδικασία της επιμνημόσυνης δέησης ενώ εξίσου δυνατά φώναζε ο ομιλητής που αναφέρθηκε στην ιστορία του Κρίτωνα Κονσουλίδη.

 

Ένα πανό που ήταν από μέρες κρεμασμένο στα κάγκελα του κτιρίου του ΙΚΑ αναφέρονταν σε συγκέντρωση μαθητών. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα γίνονταν χθες το μεσημέρι στην πλατεία του Καπνεργάτη. Στις 12 το μεσημέρι- ώρα έναρξης της διαμαρτυρίας- στην πλατεία ήταν 4-5 παιδιά κι άλλοι τόσοι αστυνομικοί. Ουδείς άλλος.

 

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Καβάλας προσέχει τα μέλη του. Όποτε μπορεί τα προβάλει. Στην ιστοσελίδα του συλλόγου αναρτήθηκαν βίντεο με τις ομιλίες μηχανικών και αρχιτεκτόνων στη διάρκεια του 2ου συνεδρίου τοπικής ιστορίας Παγγαίου. Στη διεύθυνση http://www.architects-kavalas.gr μπορεί κάποιος να δει και να ακούσει τις ομιλίες του Γιάννη Νεστορίδη, της Ελευθερίας Καραγιαννίδου, της Σαπφώς Αγγελούδη- Ζαρκάδα.

 

Σε όσο το δυνατό περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα (χωριά) πήγε η διοίκηση του Δήμου την Κυριακή, για τις εκδηλώσεις της 28ης Οκτώβρη. Η Φωτεινή Κόγια εκπροσώπησε τη δήμαρχο στο Δάτο και στη Νέα Καρβάλη. Στη Νέα Καρβάλη ήταν η Αναστασία Ιωσηφίδου αλλά και ο Κυριάκος Σταυρίδης (συνεργάτης του Θ. Μουριάδη). Στο Ζυγό ο Ανέστης Τσουρουκίδης και στον Αμυγδαλεώνα ο Ζήσης Μπόνιας.

 

Την ίδια στιγμή η κ. Δήμαρχος ήταν στις εκδηλώσεις και στην παρέλαση της Καβάλας όπως επίσης οι Σιμιτσής- Μουριάδης. Στις εκδηλώσεις της Καβάλας ήταν ο κ. Άρης Βέρρος αλλά και η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος κ. Κατερίνα Ιωαννίδου.

 

Ο Μακάριος Λαζαρίδης επέλεξε τις εκδηλώσεις στη Χρυσούπολη. Φημολογείται διαφωνία με το Δήμαρχο για το αν έπρεπε ή όχι να καταθέσει στεφάνι. Τελικά ο κ. Λαζαρίδης κατέθεσε στεφάνι. Στη Χρυσούπολη ήταν και ο Κώστας Μορφίδης. Στην Καβάλα αρχικά και στην Ελευθερούπολη στη συνέχεια ήταν ο Γιώργος Καλαντζής. Το ίδιο έκανε ο Γιάννης Πασχαλίδης.

 

Λένε ότι ένα από τα νέα πρόσωπα που θα παρουσιάσει ως υποψηφίους του ο Χρήστος Μέτιος είναι νυν πρόεδρος τοπικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας. Ο πρόεδρος ξεχωρίζει για τη δουλειά που κάνει κι έτσι επήλθε «μεταγραφή» σε ανώτερη βαθμίδα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας έδειξαν μεγάλη σπουδή στο να γίνει ευρύτερα γνωστή η πειθαρχική ποινή αργίας δύο μηνών που επιβλήθηκε στον κ. Κωστή Σιμιτσή. Αντίθετα η κ. Τσανάκα εμφανίζονταν πιο διακριτική και υπομονετική. Κάποιοι έμειναν στις εκλογές του 2014…

 

Η αλήθεια είναι ότι τα καταστήματα – καφετέριες «take away» δεν αυξάνονται ιδιαίτερα τώρα που το Καλοκαίρι πέρασε. Παρόλα αυτά ένα ακόμη τέτοιο κατάστημα ετοιμάζεται να λειτουργήσει επί της οδού Αμύντα, πολύ κοντά στην Δημοτική Αγορά.

 

Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου συμμετέχουν στην επιτροπή κοινοβουλευτικής φιλίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κούβα. Την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε σχετική συνάντηση, για την οποία εκτός από φωτογραφία υπάρχει το ακόλουθο κείμενο: «Κατά τη συζήτηση οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν τη βούληση για εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο λαών. Η Πρέσβης της Κούβας ενημέρωσε για την πρόοδο των διαβουλεύσεων στο πλαίσιο της Συνταγματικής αναθεώρησης της Κούβας και ζήτησε τη στήριξη της Ελλάδας σε θέματα Κουβανικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον, συζητήθηκε η διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας από τη Διεύθυνση Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων και έγινε ενημέρωση για μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται από πλευράς της Κουβανικής πρεσβείας».

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος έχει παράπονα από τους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επειδή «έκοψαν» τη δήλωση που έκανε αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης. Γράφει σχετικά: «”Χρόνια πολλά σε όλες και όλους. Χρόνια πολλά στη Μακεδονία. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα!”Με αυτές τις λέξεις ολοκλήρωσα τη χθεσινή μου δήλωση, αμέσως μετά την παρέλαση, στην Καβάλα, που όμως φαίνεται πως “κόπηκε” στο μοντάζ από τα κανάλια ENA και Center.Η δήλωσή μου δημοσιεύθηκε, μεταξύ άλλων, αυτούσια, ολόκληρη, από το κανάλι STAR Βορείου Ελλάδος, το οποίο ευχαριστώ και συγχαίρω».

 

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παγγαίου την προηγούμενη εβδομάδα (Πέμπτη) ο δημοτικός σύμβουλος Τάσος Ορφανίδης πρότεινε τον Μπάμπη Χρυσανίδη για υποψήφιο δήμαρχο! Είπε χαρακτηριστικά ότι είναι ο μοναδικός κατάλληλος. Ο κ. Ορφανίδης είναι δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης και της Αριστεράς. Δεν έχει λοιπόν παρά να προωθήσει την ιδέα του στα κομματικά όργανα που είναι αρμόδια. Όχι του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον της ΛΑ.Ε.

 

Ο Δήμος Παγγαίου σε συνεργασία με τον σύλλογο του Παλαιοχωρίου πρέπει να αλλάξουν ημερομηνία στη γιορτή του κάστανου. Ο καιρός αρχές Νοέμβρη πάλι παραμένει ήπιος κι έτσι η γιορτή πρέπει να μετακινηθεί σε πιο Χειμωνιάτικη ημερομηνία.

 

 

Διαβάστε επίσης