• 4 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνεχίζονταν χθες το πρωί τα έργα στο πεζοδρόμιο της οδού Ομονοίας, σχετικά με την επέκταση του οδηγού όδευσης τυφλών. Προσωρινά είχαν αποκλειστεί με κορδέλες τα σημεία όπου οι εργασίες ήταν πρόσφατες. Το προσωπικό σεκιούριτι του οχήματος χρηματαποστολής έπρεπε ωστόσο να μπει στον πεζόδρομο ώστε να κατευθυνθεί στο κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος. Το βαρύ όχημα πάτησε πάνω στα «φρέσκα» στρωμένα πλακάκια σα να μη συμβαίνει τίποτα.

Μετά έχουμε απορίες επειδή διάφορα δημόσια έργα χαλούν πριν την ώρα τους. Το συγκεκριμένο περιστατικό και παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό της ελληνικής νοοτροπίας. Εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας κι όλα τα άλλα δεν μας ενδιαφέρουν καθόλου.

Κανονικά ο Δήμος Καβάλας πρέπει να εντοπίσει αυτούς που δεν σεβάστηκαν τις εργασίες, παραβιάζοντας βασικούς κανόνες. Κανονικά ο Δήμος Καβάλας έπρεπε να συνεννοηθεί με τα οχήματα των χρηματαποστολών, να ενημερώσει τους οδηγούς για τις εργασίες για να προσαρμόσουν το πρόγραμμα τους. Όμως όλα αυτά τα «κανονικά» είναι για την Ελλάδα και τους έλληνες ψιλά γράμματα…

 

Στη διασταύρωση των οδών Ε. Αντίστασης και Αβέρωφ, στο λιμάνι, υπάρχει το μικρό κτίσμα της φωτογραφίας. Παλαιότερα- τις καλές εποχές- το χρησιμοποιούσε το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος. Τελευταία είναι άδειο. Χειμώνα και Καλοκαίρι. Λόγω του σημείου στο οποίο βρίσκεται, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Δημωφέλεια.

Π.χ. ως ένα δεύτερο περίπτερο παροχής πληροφοριών σε τουρίστες. Είναι ευκαιρία να αναληφθεί μια τέτοια πρωτοβουλία, τώρα που οι σχέσεις Δήμου Καβάλας- ΟΛΚ είναι άριστες. Στον ΟΛΚ δεν ανήκει άλλωστε το κτίσμα;

=======================================================================

Όσοι παρακολούθησαν προσεκτικά την ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου την περασμένη Δευτέρα το μεσημέρι, έχουν να λένε για αυτά που άκουσαν. Πρώτα πρώτα αποδείχθηκε ότι δεν ήταν συνεδρίαση, ουσιαστικά ήταν μια συζήτηση προκειμένου οι βουλευτές του Νομού κάτι να κάνουν για το γνωστό πρόβλημα. Μια άτυπη συνάντηση αιρετών και πρώην αιρετών, ανθρώπων που κινδυνεύουν να καταδικαστούν τον Σεπτέμβρη στο Εφετείο της Θράκης.

 

Άνθρωποι που κινδυνεύουν επίσης με δέσμευση της περιουσίας τους, αφού η διαδικασία καταλογισμού δαπανών του δημοσίου έχει ήδη αρχίσει. Ο καταλογισμός θα γίνει σε βάρος τους. Λέγεται ότι αρκετοί αιρετοί- πρώην αιρετοί έχασαν τον ύπνο τους. Φημολογείται ότι κάποιοι από τους 50 και πλέον κατηγορούμενους φοβούνται πολύ.

 

Όλοι αυτοί και όλα αυτά έπαιξαν τον ρόλο τους κι έτσι το κλίμα της συνάντησης δεν ήταν καλό για τους παρόντες 3 βουλευτές. Και για τους Κυβερνητικούς και για τον κ. Παναγιωτόπουλο της αντιπολίτευσης. Τους ασκήθηκε κριτική αφού τόσο οι ίδιοι όσο και τα κόμματα τους (σε επίπεδο ηγεσίας μάλιστα), έχουν υποσχεθεί την περιβόητη τροπολογία αλλά δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα για αυτήν.

 

Ο Βασίλης Ξουλόγης που κατηγορείται ότι έκανε την αρχική καταγγελία, παρακολουθούσε σιωπηλός τη συζήτηση. Που να ήξερε κι αυτός ότι η πρωτοβουλία του θα δημιουργούσε ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα. Σε αντιπάλους αλλά και συμμάχους.

 

Το δικαστήριο της υπόθεσης ορίστηκε για τις αρχές Σεπτέμβρη στην Κομοτηνή. Χρόνος με λίγα λόγια υπάρχει. Σύμφωνα όμως με την ελληνική νοοτροπία, σύμφωνα με την σταθερή απροθυμία της Αθήνας να ασχοληθεί με ουσιαστικά προβλήματα της επαρχίας χρόνος δεν υπάρχει καθόλου. Για να μην μπλέξουν κατά συνέπεια οι βουλευτές με χειρότερα, ας σπεύσουν. Κάποιοι άνθρωποι με τις οικογένειες τους, περιμένουν την αυτονόητη λύση της εκκρεμότητας.

 

Ο Ιορδάνης Αγγελιάδης εκμυστηρεύτηκε την σκέψη του να είναι υποψήφιος πρόεδρος της ΝΟΔΕ. Ήταν δική του ιδέα; Έπαιξαν ρόλο κι άλλοι ή άλλος; Ο ίδιος μόνο γνωρίζει. Συζητώντας την ενδεχόμενη υποψηφιότητα  με φίλους στην πόλη της Καβάλας, έλαβε τις απαραίτητες συμβουλές. Τις οποίες φαίνεται ότι κατάλαβε και θα ακολουθήσει. Είναι τέτοιες οι συνθήκες στην τοπική ΝΔ σήμερα που και μόνο αυτός να ήταν υποψήφιος πρόεδρος, πάλι δεν θα εκλέγονταν!

 

Γράφαμε και χθες ότι στην τοπική ΝΔ υπάρχει θέμα. Υπάρχει πρόβλημα. Κάτι φαίνεται ότι δεν πάει καλά. Οι ισορροπίες ταράχτηκαν, υπάρχει μια αναστάτωση η οποία κατά πολλούς έχει όνομα. Η επιλογή του κ. Δράκου να παραιτηθεί από γενικός γραμματέας του Δήμου Καβάλας (μη αμφισβητώντας το περιεχόμενο της εγκυκλίου) διευκολύνει τα πράγματα να επανέλθουν στην προηγούμενη τους κατάσταση. Αλλά κι αυτό προσωρινό θα είναι…

 

Όσοι ξέρουν τον Νίκο Παναγιωτόπουλο λένε με νόημα ότι κι αυτός με το ζόρι κρατιέται! Η σιωπή του, η στάση του «σα να μη συμβαίνει τίποτα το διαφορετικό» οφείλεται σε μια συνηθισμένη απόφαση αυτολογοκρισίας. Αλλά κι ο Παναγιωτόπουλος, πόσο αλήθεια θα αντέξει να μείνει σιωπηλός; Πόσο τυχαίο είναι που όπως ο ίδιος ανακοίνωσε, αρχίζει ομιλίες στο Νομό;

 

Έχει δίκιο η αντιπολίτευση του Επιμελητηρίου που ζητά τις εισηγήσεις των θεμάτων που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του δ.σ. Μήπως όμως δεν υπάρχουν τέτοια έγγραφα, άρα τέτοια διαδικασία; Κατά την ισχυρή παράδοση (η οποία δεν αποκλείεται να ήρθε η ώρα να αλλάξει), τα μέλη της διοίκησης ενημερώνονται για τα θέματα που θα τους απασχολήσουν την ώρα της συνεδρίασης. Δεν είναι άλλωστε ούτε πολλά, ούτε περίπλοκα και δύσκολα.

 

5 δελτία τύπου εξέδωσε την Δευτέρα ο Δήμος Καβάλας. Όλα είχαν μεγάλο ενδιαφέρον, ειδικά αυτά που εμμέσως πλην σαφώς αναφέρονταν σε δημοτικά έργα. Η κ. Τσανάκα επιλέγει να ενημερώνει συχνότερα τους πολίτες και πολύ καλά κάνει. Κανείς δεν έχασε από την προβολή ουσιαστικών του πρωτοβουλιών.

 

Χθες το μεσημέρι επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τη Δήμαρχο η νέα διοίκηση του Λυκείου των Ελληνίδων. Στη διάρκεια των συστάσεων ρόλο έπαιξε η πρόεδρος Μαρίνα Φιλιππίδου. Η οποία μίλησε για όλες τις κυρίες του δ.σ. μέσω των συζύγων τους! Ακούγαμε την κ. Φιλιππίδου να παρουσιάζει τις κυρίες στη δήμαρχο,  μνημονεύοντας ποιος είναι ο σύζυγος κάθε μιας. Διότι ο άνδρας, όσες προσπάθειες και να γίνουν, παραμένει το ισχυρό φύλο.

 

Ξημερώματα Δευτέρας άγνωστοι έβαλαν στόχο τα νέα γραφεία του ΛΑΟΣ στην Καβάλα, στην οδό Ομονοίας. Στην τζαμαρία των γραφείων πέταξαν αβγά. Ζημιά μεγάλη δεν έγινε αλλά το περιστατικό μοιάζει με προειδοποίηση. Δυστυχώς ο ΛΑΟΣ Καβάλας οφείλει να λάβει τα μέτρα του. Καλή η οδός Ομονοίας αλλά τα έχει αυτά…

 

Κι αυτήν την φορά διατυπώθηκαν παράπονα από τους πολίτες επειδή η μουσική της παρέλασης ακούγονταν δυνατά (δηλαδή όπως πρέπει) μόνο στην ευθεία της οδού Ε. Αντίστασης. Στα λίγα μέτρα της οδού Αβέρωφ, τα τμήματα παρέλασης συνέχιζαν χωρίς τα απαραίτητα εμβατήρια. Σχετική είναι η αναφορά στην ιστοσελίδα του Δήμου Καβάλας από συμπολίτη: « Αγαπητοί υπεύθυνοι της παρέλασης θα μπορούσατε να βάλετε ένα μεγάφωνο και μετά την στροφή (μπροστά στις πιτσαρίες) γιατί πολλοί γονείς περιμένουν να δουν τα παιδάκια τους και η μουσική δεν ακούγεται και τα παιδιά περπατούν χωρίς βηματισμό ! Δεν κοστίζει τίποτε!!!».

=========================================================================

Κι άλλα αιτήματα στις σχολικές επιτροπές

Συνεδριάζει την Παρασκευή το μεσημέρι η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καβάλας. Νέα αιτήματα παραχώρησης αιθουσών πρέπει να εξεταστούν και να γίνουν δεκτά. Ειδικότερα: 1) Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 25ου Δημοτικού Σχολείου: αίθουσα διδασκαλίας του 25ου Δημοτικού Σχολείου για την εκμάθηση ζωγραφικής έως 31/05/2018 κάθε Τετάρτη. 2) ESOLNETHELLAS ΕΠΕ: αίθουσες του 12ου Δημοτικού Σχολείου για την διεξαγωγή εξετάσεων γλωσσομάθειας το Σάββατο 09/06/2018. 3) Mη Κερδοσκοπικό Σωματείο Μπαλγκάρια – Bulgaria: αίθουσες του 12ου Δημοτικού Σχολείου για μορφωτική δραστηριότητα (εκμάθηση βουλγαρικής γλώσσας, λογοτεχνίας, ιστορίας και γεωγραφίας) έως 30/06/2018 κάθε Σάββατο και Κυριακή. 4) Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Αν. Μακεδονίας Θράκης: το γυμναστήριο του 12ου Δημοτικού Σχολείου για πρόβες χορού  λόγω συμμετοχής στο Παιδικό – Εφηβικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορώντην Κυριακή 22/04/2018. 5) Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μουσικού Σχολείου Καβάλας: πέντε (5) αίθουσες διδασκαλίας και το κλειστό Γυμναστήριο του 12ου Δημοτικού Σχολείου για την λειτουργία βιωματικών εργαστηρίων ως εξής: Σάββατο 05/05/2018-Βιωματικά Εργαστήρια (Κλειστό Γυμναστήριο), Κυριακή 06/05/2018-  Βιωματικά Εργαστήρια(Κλειστό Γυμναστήριο),

Δευτέρα 07/05/2018Βιωματικά Εργαστήρια (Κλειστό Γυμναστήριο) 6) Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 19ου Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Καβάλας: μία αίθουσα για την υλοποίηση του προγράμματος Εκπαιδευτική Ρομποτική από 18/04/2018 έως 15/06/2018.

Ποντιακός Σύλλογος Ζυγού «Ο Υψηλάντης»: την αυλή του Δημοτικού Σχολείου Ζυγού για την διοργάνωση παραδοσιακού γλεντιού με την αναπαράσταση του ποντιακού γάμου από 14/04/2018 έως 15/04/2018 και ώρες 09:00 – 03:00 καθώς και 07:00 – 21:00 αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης