• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι δύο πρόεδροι, του ΝΟΚ και του ΟΘΑΚ, μίλησαν πολύ συγκεκριμένα στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Εξήγησαν τους λόγους που ζητούν παράταση της παραχώρησης των δύο κτιρίων στο λιμάνι, τόνισαν ότι το αίτημα το στηρίζουν άπαντες. Συμπεριλαμβανομένης της Κυβέρνησης, του ΤΑΙΠΕΔ και των 3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες μέρες μετά τη συγκεκριμένη περιγραφή της κατάστασης «ήρθαν» τα πρώτα αντίθετα νέα και έγγραφα.

 

Το Υπουργείο Ναυτιλίας δείχνει ως αρμόδιο να αποφασίσει τον ΟΛΚ. Ο ΟΛΚ θυμίζει την νομοθεσία που ισχύει. Όσο αυτήν δεν αλλάζει, δεν είναι δυνατόν να ικανοποιήσει το αίτημα των δύο συλλόγων. Η αισιοδοξία των προέδρων δυστυχώς πήγε περίπατο αφού ζούμε στην Ελλάδα…

 

Μα καλά, δεν βλέπουν (οι πρόεδροι) τι συμβαίνει με όλα τα άλλα δίκαια αιτήματα μας; Δεν έμαθαν για την Καλαμίτσα; Δεν είδαν, δεν άκουσαν για το παλιό Νοσοκομείο και το παλιό Δικαστήριο; Πίστεψαν οι καλοπροαίρετοι, στα λόγια των πολιτικών;

 

Θα πει κάποιος, είχαν άλλη επιλογή; Φυσικά και δεν είχαν. Αποδέχθηκαν τα πολλά «ναι» και τα μετέφεραν αυτούσια στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας. Στην πατρίδα μας –δυστυχώς- όπου ακούς πολλά «ναι» πολιτικών (αιρετών γενικότερα), κράτα μικρό καλάθι. Συχνά αυτά τα «ναι» σημαίνουν ένα μεγάλο «όχι».

 

Για να γίνει δεκτό το αίτημα του ΝΟΚ και του ΟΘΑΚ πρέπει να υπάρξει αλλαγή νομοθεσίας και Κοινή Υπουργική Απόφαση. Ας απαντήσει ο οποιοσδήποτε στο απλό ερώτημα: Σε ποιο προηγούμενο δίκαιο αίτημα της Καβάλας έγινε αυτό που ζητούν οι σύλλογοι; Η απάντηση είναι απλή. Σε κανένα.

 

Καλό νέο το ότι φέτος ξεκίνησαν έγκαιρα οι προετοιμασίες του αεροπορικού σόου. Αναμενόμενο νέο το ότι ο προϋπολογισμός της επόμενης εκδήλωσης μένει στα ίδια επίπεδα. Δύσκολος στόχος να βρεθούν επιπλέον χρήματα. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο από ιδιώτες που θα επιλέξουν να διαφημιστούν σε αυτό. Μόνο έτσι θα υπάρξουν περισσότερα χρήματα. Μόνο με μεγαλύτερο προϋπολογισμό το σόου θα γίνει ακόμη καλύτερο.

 

Η κ. Δήμαρχος έκανε παρατήρηση (φημολογείται) κι απευθύνθηκε στον Θόδωρο Μαρκόπουλο. Του είπε για τα απλήρωτα τιμολόγια του σόου του Καλοκαιριού του 2018. Κι ενώ τέτοια υπάρχουν στις υπηρεσίες της Π.Ε. Καβάλας, ο Μαρκόπουλος φάνηκε να υποβαθμίζει το θέμα. Σα να έσπρωχνε το πρόβλημα, να το κρύψει κάτω από το χαλί…

 

Το Επιμελητήριο απουσίαζε από τη χθεσινή σύσκεψη κι αυτό ήταν έκπληξη για όλους. Βρε μπας κι οι εκπρόσωποι του είναι ακόμη στη Θάσο, έμειναν εκεί για να συνεχίσει να υπάρχει η πολυσυζητημένη απαρτία; Είναι δυνατόν το Επιμελητήριο να απουσιάζει από τέτοιες συσκέψεις;

 

Οι έκτακτες κρίσεις στην Ελληνική Αστυνομία δεν επηρέασαν καθόλου τη λειτουργία και τα στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας. Οι επόμενες κρίσεις θα είναι τακτικές, θα γίνουν στο δεύτερο 15νθήμερο του Γενάρη. Κακά τα ψέματα, για την Ελληνική Αστυνομία τα σημαντικά είναι οι κρίσεις που έγιναν. Όχι αυτές που θα γίνουν. Σημειώνουμε ότι οι έκτακτες κρίσεις προέκυψαν μετά από την αλλαγή του αρχηγού του σώματος.

 

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του Νίκου Ρουδομέτωφ. Ένας Καβαλιώτης με μεγάλη προσφορά στην ιστορία του τόπου και όχι μόνο. Στο διάστημα που μεσολάβησε από το θάνατο του έως σήμερα δεν υπήρξε κάποιο νέο σχετικά με την αξιοποίηση του αρχείου του. Ο Δήμος Καβάλας θα μπορούσε να επανέλθει ώστε να ζητήσει να του παραδοθεί για να αξιοποιηθεί.

 

Στο γήπεδο, στο νικηφόρο ματς του ΑΟΚ την Κυριακή, είδαμε (από πλευράς αιρετών) τους Θόδωρο Μαρκόπουλο, Γιώργο Γραμμένο, Μάκη Παπαδόπουλο. Θα ήταν κι άλλοι αλλά κάποιοι εξ αυτών προτίμησαν το Παλαιοχώρι και την γιορτή του κάστανου που γίνονταν την ίδια ώρα.

 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης εξελέγη εκ νέου επικεφαλής στο κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε κι έτσι το Ποτάμι στην Καβάλα θα συνεχίσει να μην υπάρχει. Είναι γνωστό ότι οι υποστηρικτές του κόμματος στην πόλη μας έχουν αναστείλει τη δράση τους αφού θεωρούν ότι αυτό πρέπει να αλλάξει αρχηγό.

 

Οι εξελίξεις, οι ποινικές διώξεις, οι δηλώσεις και οι απαντήσεις στο θέμα Κιτσάκου φαίνεται να δικαιώνουν όλα όσα υποστήριζαν για το χρέος της ΒΦΛ προς τη ΔΕΠΑ οι πρώην απολυμένοι του εργοστασίου. Δυστυχώς κι αυτή η δικαίωση άργησε αρκετά. Το γεγονός έχει τη σημασία αφού άλλο πράγμα να δικαιώνεσαι κατόπιν εορτής κι άλλο πράγμα να δικαιώνεσαι όταν έχεις ανάγκη τη δικαίωση.

 

Μαζί με τα μαθήματα, αρχίζουν το βράδυ και οι εκδηλώσεις που οργανώνει σε όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής περιόδου το Δημοτικό Ωδείο. Η κατάσταση στο Δ. Ωδείο περιγράφεται ως ήρεμη (σημείο στο οποίο επιμένει ο πρόεδρος του δ.σ.) ωστόσο υπάρχουν κι αντίθετες πληροφορίες. Κατά τις ίδιες φήμες η σεζόν που προ λίγου ξεκίνησε θα είναι σημαντική για το δημοτικό ωδείο αφού στο τέλος της προβλέπονται διάφορες αλλαγές. Οι οποίες δεν έχουν σχέση με τις εκλογές που μεσολαβούν την Άνοιξη.

 

Το γεγονός ότι η σημερινή εκδήλωση του Δημοτικού Ωδείου γίνεται στην μικρή αίθουσα «Γ. Παπαϊωάννου» σημαίνει ότι ακόμη δεν λύθηκε η εκκρεμότητα με την αίθουσα του Όσκαρ. Μήπως το δημοτικό ωδείο πρέπει να περιμένει την τακτοποίηση της εκκρεμότητας για τις επόμενες εκδηλώσεις του; Άλλο πράγμα το Όσκαρ κι άλλο πράγμα η αίθουσα «Γ. Παπαϊωάννου».

 

Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε την Κυριακή το απόγευμα η εκδήλωση που οργανώθηκε από την Πανηπειρωτική Ένωση Καβάλας στην καφετέρια «Τζοκόντα» στην παραλία. Ήταν ένας διαγωνισμός επί της αλμυρής και γλυκιάς ηπειρώτικης πίτας. Ήταν τόσο πολλές οι συμμετοχές, τόσο μεγάλη η προσέλευση του κόσμου που η διοίκηση του συλλόγου σκέπτεται του χρόνου η εκδήλωση να γίνει Καλοκαίρι και διαφορετικά. Ίσως στο Πάρκο Φαλήρου.

 

Όλα τα είχαν στον Δήμο, τα λάθη στους διαγωνισμούς των έργων τους έλειπαν… Δύο λάθη (υπαλλήλων;) διόρθωσε με χθεσινές αποφάσεις της η Οικονομική Επιτροπή. Με τη διόρθωση των λαθών αυτών μπορούν να συνεχιστούν χωρίς πρόβλημα οι διαγωνισμοί για το δημοτικό έργο στο δάσος των Πεντακοσίων και των συντηρήσεων δημοτικών κτιρίων έτους 2018.

 

Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού ενέκρινε με χθεσινή της απόφαση την πρωτοβουλία της δημοτικής επιχείρησης Δημωφέλεια, η οποία αφορά το Φρούριο. Ειδικότερα εγκρίνονται οι προτεινόμενες παρεμβάσεις στο Φρούριο στο πλαίσιο του έργου « frurio 2020 ένας σύγχρονος χώρος εμπειρίας» και η υλοποίηση αυτών από τη δημοτική επιχείρηση. Υποχρέωση της Δημωφέλεια είναι στην εκτέλεση των έργων να έχει στενή συνεργασία με την τοπική αρχαιολογική υπηρεσία. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ.

 

Σε ένα από τα μεγάλα δημοτικά σχολεία της πόλης έγινε τις προάλλες συνέλευση γονέων. Οι μαθητές του σχολείου είναι πλέον των 150 αλλά στη συνέλευση οι παρόντες γονείς ήταν (με το ζόρι) 15. Όλοι οι απόντες δικαιολογήθηκαν. Είπαν ότι είχαν δουλειά την ώρα της γενικής συνέλευσης… Κι όποιος θέλει το πιστεύει.

 

Η ομάδα των εθελοντών αιμοδοτών του Επιμελητηρίου κάνει ότι μπορεί προκειμένου να διαφημίσει την εθελοντική αιμοδοσία του προσεχούς Σαββάτου. Την Πέμπτη υπάρχει κι άλλη αιμοδοσία, στο Νοσοκομείο. Κοντινή είναι και η αιμοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων και του συλλόγου των εθελοντών αιμοδοτών. Προκύπτει άμεση ανάγκη συντονισμού των συλλόγων ή των ομάδων που έχουν επικεντρωθεί στον ίδιο στόχο. Η μεταξύ τους συνεννόηση θα κάνει σε όλους καλό. Στην εθελοντική αιμοδοσία ακόμη περισσότερο.

 

Μία ακόμη είδηση για το κοίτασμα «Νότια Καβάλα»

Έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε πολλά και διάφορα – μεγάλα λόγια- για την προοπτική του κοιτάσματος φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα». Τα χρόνια περνούν μα δεν έχει γίνει τίποτα. Υπάρχουν σχέδια φιλόδοξα, που όλα μένουν στα χαρτιά. Ας ευχηθούμε τούτη την φορά το ΤΑΙΠΕΔ να εννοεί όσα λέει. Τα είπε ο εκπρόσωπος του διοικητικού του συμβουλίου κ. Λαμπίρης, σε συνέδριο που έγινε στην Αθήνα χθες. Η είδηση από το Energy Press.gr αναφέρει μεταξύ άλλων:  Ιδιαίτερες αναφορές στις ενεργειακές αποκρατικοποιήσεις είχε η σημερινή (χθεσινή) ομιλία του δ.σ. του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδου Λαμπίρη, στο Athens Investment Forum 2018, το οποίο διοργάνωσε το ΤΕΕ. Ο ίδιος δήλωσε πως η επικράτηση των τριών εταιρειών του TAP στην πώληση του ΔΕΣΦΑ με τόσο υψηλό τίμημα, που ανήλθε σε 585 εκατ. ευρώ και το δυνατό πρόγραμμα επενδύσεων στην εταιρεία ύψους 330 εκατ. έως το 2023 είναι χαρακτηριστικά της γεωστρατηγικής σημασίας που έχει η χώρα μας. Επίσης, ανέφερε πως “το υπό εξάντληση υποθαλάσσιο κοίτασμα φυσικού αερίου της Νοτίου Καβάλας είναι για εμάς το επόμενο μεγάλο στοίχημα”. Για τα ΕΛΠΕ είπε πως “έχει πολλές προκλήσεις μπροστά της και υπό το άρμα ενός διεθνούς επενδυτή μπορεί να ατενίσει το μέλλον με νέα δυναμική”. (Ο κ. Λαμπίρης είχε επισκεφθεί την Καβάλα και τον ΟΛΚ το περασμένο Καλοκαίρι, επίσκεψη που είχε γίνει μαζί με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ).

 

 

Διαβάστε επίσης