μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τριήμερο στη Θράκη πέρασε η Υφυπουργός Εσωτερικών (Υπουργός Μακεδονίας Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου. Τη Δευτέρα, επιστρέφοντας στη Θεσσαλονίκη, είχε επίσκεψη στην πόλη της Ξάνθης. Συνάντησε τη διοίκηση του Επιμελητηρίου του Νομού. Η επίσκεψη της ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο, με αφορμή τις διήμερες εκδηλώσεις στον Ίασμο για την γιορτή του τσίπουρου.

Οι περισσότερες δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης της Θράκης έγιναν τη Δευτέρα το πρωί. Ξεχωρίζουμε αυτές τις δηλώσεις για το έργο κατασκευής δικτύου οικιακού φυσικού αερίου στις πρωτεύουσες των Νομών της ΑΜΘ. Στο Ράδιο Χρόνος της Κομοτηνής είπε: «Είχαμε το παράδοξο στην περιοχή, σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη, όχι μόνο στην Ξάνθη ή στην Κομοτηνή, να περνάνε οι σωλήνες φυσικού αερίου, αλλά να μην υπάρχει φυσικό αέριο τόσο στα σπίτια, όσο και στις βιοτεχνίες ή τις βιομηχανίες. Σε αυτό το παράλογο μπαίνει ένα τέλος, μέχρι το τέλος της χρονιάς δημοπρατούνται τα έργα, και από αρχές του 2019 αρχίζει η υλοποίηση, η κατασκευή δηλαδή των αγωγών, και οι πρώτες συνδέσεις με τα σπίτια, τις βιοτεχνίες και τις βιομηχανίες. Μιλάμε για πάρα πολλές συνδέσεις, αυτό είναι ένα εργαλείο στα χέρια μας».

Στην ΕΡΑ Κομοτηνής δήλωσε για το δίκτυο οικιακού φυσικού αερίου: « Παρακολουθούμε τα έργα από πολύ κοντά, τα συντονίζουμε και προχωράμε παρακάτω με δυναμική. Το 2019 ξεκινάει η υλοποίηση των οικιακών συνδέσεων και οι πρώτες συνδέσεις για όλη την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Είχαμε το παράδοξο να περνάνε οι αγωγοί αλλά να μην έχουμε συνδέσεις στα σπίτια ή τις βιομηχανίες . Επομένως, εντός του 2019 θα γίνουν οι πρώτες συνδέσεις με βιομηχανίες και οικιακές συνδέσεις».

Η κ. Νοτοπούλου επισκέφθηκε την Καβάλα αρχές Οκτώβρη, για την έκθεση του Επιμελητηρίου (φωτογραφία). Στην ομιλία που έκανε εκείνη την ημέρα (των εγκαινίων της έκθεσης) είχε και πάλι επιμείνει στο δίκτυο οικιακού φυσικού αερίου και στο ότι αυτό στην Καβάλα θα είναι μεγαλύτερο απ’ ότι αρχικά προβλέπονταν. 

 

Διάφοροι συμπολίτες, κάτοικοι της Δεξαμενής, διαμαρτύρονται τελευταία για νερά επί του οδοστρώματος στην οδό Θεσσαλονίκης. Χθες μάλιστα υπήρξε ανάρτηση με σχετικές φωτογραφίες από τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Ανέστη Δημητριάδη.

Συμβαίνει το εξής. Πιθανόν από διαρροή του δικτύου ύδρευσης, τα νερά τρέχουν συνεχώς στο δρόμο. Με μια πρώτη ματιά «έρχονται» από τα παρακείμενα βράχια. Στην πραγματικότητα κάπου εκεί έχει σπάσει ο αγωγός ύδρευσης. Η ΔΕΥΑΚ αν και ενημερώθηκε, αργεί πολύ να επιληφθεί του θέματος. Αναδεικνύοντας το πρόβλημα, όπως ζητούν οι συμπολίτες, ελπίζουμε να πείσουμε τα συνεργεία της ΔΕΥΑΚ να ασχοληθούν με αυτό και να το λύσουν.

 

===============================================================================

 

Τα θέματα των προσφύγων στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου» έχουν συζητηθεί κατ’ επανάληψη στο δημοτικό συμβούλιο. Σημείο στο οποίο άπαντες συμφωνούν είναι το ότι δημιουργήθηκε ένα γκέτο στη δομή φιλοξενίας, από αυτά που απομονώνουν τη συγκεκριμένη ταλαιπωρημένη ομάδα ανθρώπων. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του γκέτο κατατέθηκαν αλλά δεν υλοποιήθηκαν διάφορες προτάσεις.

 

Πριν λίγες μέρες επισκέφθηκαν τη δομή φιλοξενίας προσφύγων καθηγητές μέσης εκπαίδευσης. Επισκέφθηκαν τις οικογένειες μαθητών- προσφύγων, που φοιτούν σε Λύκειο της πόλης. Οι καθηγητές συζήτησαν με τους γονείς των μαθητών. Ήταν μια χαρούμενη στιγμή της καθημερινότητας, μια επίσκεψη που γονείς και παιδιά ευχαριστήθηκαν.

 

Αυτές οι δράσεις καταφέρνουν να ξεπερνούν τις συνθήκες του γκέτο. Δείχνουν ότι οι πρόσφυγες, εφόσον η τοπική κοινωνία το επιθυμεί, μπορούν να γίνουν (έστω προσωρινά) μέρος της πόλης. Αν οι σύλλογοι, οι φορείς κτλ ενδιαφέρονταν περισσότερο για τους πρόσφυγες τότε είναι σίγουρο ότι δεν θα υπήρχαν συνθήκες γκέτο. Το γκέτο δεν τον αντιμετωπίζεις με τα λόγια. Χρειάζονται πράξεις. Οι συγκεκριμένοι καθηγητές μας έδωσαν (μπράβο τους για αυτό) το καλό παράδειγμα.

 

Πριν από λίγες ημέρες ο Κώστας Μπακογιάννης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του για τον Δήμο των Αθηναίων. Σημείο στο οποίο έδωσε προτεραιότητα, η πάταξη της ανομίας. Η ασφάλεια που πρέπει να υπάρχει ακόμη και στο κέντρο της πρωτεύουσας. Υποσχέθηκε συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, στο οποίο ο Δήμος θα δρα μαζί με την Αστυνομία. Αυτό το σχέδιο μας θύμισε κάτι δικό μας. Τοπικό.

 

Το πρόβλημα των συγκεκριμένων Ρομά στην κεντρική πλατεία. Έπρεπε να περάσει πολύς καιρός μέχρι να πεισθεί η Αστυνομία να έχει πιο συχνά προσωπικό της στην ίδια περιοχή. Από τότε που οι αστυνομικοί αυξήθηκαν στην πλατεία, η κατάσταση βελτιώθηκε αρκετά. Όταν αποχωρήσει από την πλατεία η Αστυνομία, το πρόβλημα θα επανέλθει. Άρα; Η Αστυνομία θα πρέπει να δεχθεί ως μόνιμη την παρουσία της στο κεντρικό σημείο της πόλης κι ο Δήμος Καβάλας θα πρέπει να πιέζει προς την ίδια κατεύθυνση.

 

Στις 21 Νοέμβρη το σωματείο «Μέριμνα του Παιδιού» πραγματοποιεί μουσική εκδήλωση, η οποία θα γίνει στο Όσκαρ. Η εκδήλωση αυτή φαίνεται ότι θα είναι η πρώτη στην αίθουσα του Όσκαρ μετά από έναν περίπου χρόνο. Η ανακοίνωση του σωματείου αναφέρει: «Είμαστε χαρούμενοι που για μια ακόμη χρονιά ετοιμάσαμε την χειμωνιάτικη εκδήλωση μας, προκειμένου να υλοποιήσουμε τους σκοπούς του Σωματείου μας. Σας περιμένουμε να απολαύσουμε μια ξεχωριστή μουσική βραδιά την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 20.30 μ.μ , παρέα με τις ιδιαίτερες “Stringless” στον κινηματογράφο Oscar. Προσκλήσεις διατίθενται από τις κυρίες του Διοικητικού Συμβουλίου και στα γραφεία της “Μέριμνας Παιδιού Καβάλας” και στο τηλέφωνο : 2510223851. Τιμή Εισόδου: 10 ευρώ/άτομο.

 

Συγκεκριμένο μήνυμα έστειλε με πρόσφατες δηλώσεις του στην Κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΟΛΚ Χρήστος Ηλιάδης. Ζήτησε αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας ώστε η διοίκηση του Οργανισμού να μπορέσει να δει διαφορετικά το θέμα των κτιρίων του ΝΟΚ και του ΟΘΑΚ. «Χρόνο έχουμε» συμπλήρωσε ο κ. Ηλιάδης. Όπως ακούμε το θέμα από πλευράς των κυβερνητικών βουλευτών το χειρίζεται ο Γιώργος Παπαφιλίππου. Μεταξύ άλλων πρέπει να μπει στη μέση για να συντονίσει δύο και τρεις διαφορετικές εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Περιμένουμε τα καλά νέα του.

 

Κακά τα ψέματα, η χθεσινή εκδήλωση του Μάκη Παπαδόπουλου σε χώρο του Δήμου είναι δείγμα πολιτικού πολιτισμού. Για την εποχή μας το γεγονός μπορεί να είναι αυτονόητο. Ωστόσο προ λίγων ετών τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Θεωρούνταν αδιανόητο μια δημοτική παράταξη της αντιπολίτευσης να κάνει εκδήλωση και μάλιστα σε χώρο του Δήμου.

 

Σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του Χρήστου Ποτόλια, το ΚΚΕ Καβάλας θα έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες του έγκαιρα ώστε πριν το τέλος του χρόνου να ανακοινώσει τους υποψηφίους του στις προσεχείς τοπικές εκλογές. Ακούγοντας τον κ. Ποτόλια να μιλά ειδικότερα για τις εκλογές στο Δήμο Καβάλας, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος. Αν και με το ΚΚΕ ποτέ δεν ξέρεις…

 

Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αμυγδαλεώνα κ. Δημήτρης Πουρσαϊτίδης, ένας όντως καλός πρόεδρος χωριού του Δήμου Καβάλας, είπε χθες ότι το σκέπτεται να είναι εκ νέου υποψήφιος με την κ. Δήμητρα Τσανάκα. Παραδέχθηκε ότι οι πολίτες του Αμυγδαλεώνα του προτείνουν κάτι τέτοιο.

 

Δύο τροχαία ατυχήματα υλικών ζημιών έγιναν χθες εκεί όπου υπάρχουν διαβάσεις πεζών αλλά και υψηλές ταχύτητες αυτοκινήτων. Το αυτοκίνητο που προπορεύονταν σταμάτησε στη διάβαση, αυτό που ακολουθούσε όχι. Σταμάτησε πέφτοντας πάνω στο πρώτο. Το πρωί περιστατικό στην Ερυθρού Σταυρού (κοντά στο μουσείο), το μεσημέρι ίδιο περιστατικό στην Χρυσοστόμου Σμύρνης (Ραψάνη).

 

 

=================================================================

 

Γκάφα της ΕΡΤ- Εμφάνισε εν ζωή τον μακαριστό Μητροπολίτη Προκόπιο!

 

Σύμφωνα με σχόλιο και σχετική ανάρτηση της ιστοσελίδας Protagon.gr η ΕΡΤ ασχολούμενη με το θέμα της συμφωνίας κράτους- εκκλησίας εμφάνισε κάρτα όπου εμφανίζονταν να κάνει δηλώσεις ο μακαριστός Μητροπολίτης Προκόπιος. Έκαναν λάθος αφού η συνέντευξη ήταν με τον Μητροπολίτη Στέφανο. Η ιστοσελίδα εκτός από την φωτογραφία του στιγμιότυπου έκανε το ακόλουθο σχόλιο:  Είσαι ένας καλός χριστιανός σε ένα καφενείο στην Καβάλα, στη Θάσο ή γενικά στην περιοχή. Μια τηλεόραση είναι ανοιχτή και παίζει. ΕΡΤ. Δεν ακούς, αλλά χαζεύεις τους τίτλους για να δεις τι παίζει. Και διαβάζεις ότι στις ειδήσεις της ΕΡΤ1 έχει βγει σε τηλεφωνική σύνδεση ο Προκόπιος Τσακουμάκας, μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου για να σχολιάσει τα της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερώνυμου. Εκεί, αν είσαι ένας καλός χριστιανός που τιμάς την ενορία και τη μητρόπολή σου ή σού έρχεται εγκεφαλικό, ή συνειδητοποιείς ότι η δευτέρα παρουσία ήρθε, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ – φυσικά στην ανεστημένη ΕΡΤ. Ο μακαριστός Προκόπιος εκοιμήθη αιφνιδίως το καλοκαίρι του 2017, αλλά στην ΕΡΤ δίνει τηλεφωνική συνέντευξη τον Νοέμβριο του 2018, με τη φωτογραφία του μάλιστα. Η παρουσιάστρια των ειδήσεων βέβαια, είχε προλογίσει το θέμα λέγοντας ότι θα μιλούσε ο μητροπολίτης Στέφανος, ο διάδοχος του μακαριστού Προκόπιου. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις ποιος θα σου βγει στον αέρα… Πηγή: Protagon.gr

 

Διαβάστε επίσης