μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Δεν πρέπει να έχουν παράπονο οι κάτοικοι της συνοικίας της Παναγίας. Τώρα που το Τρενάκι (πάλι) χάλασε, αμέσως ο Δήμος Καβάλας τους διέθεσε μικρό όχημα για να τους εξυπηρετήσει. Αυτό σταθμεύει στο σημείο που βρίσκεται το υπόλοιπο του μικρού τρένου. Αφετηρία- τέρμα του δρομολογίου δεν άλλαξε.

 

================================================================================

 

Με τη σημερινή προεκλογική εκδήλωση του υποψήφιου Δημάρχου Καβάλας κ. Βαγγέλη Παππά «ζωηρεύει» το κλίμα. Αποκτά νέο ενδιαφέρον η όλη κατάσταση. Την ίδια ώρα ακούμε δίπλα μας, συναντούμε συνεχώς μπροστά μας το γνωστό συμπέρασμα: «Ο κόσμος δεν ασχολείται».

 

Είναι αλήθεια; Είναι υπερβολή; Ασχολείται ή όχι ο κόσμος με τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές;  Προσοχή, οι συγκεκριμένες εκλογές ελάχιστα αφορούν κόμματα και μνημόνια. Οι εκλογές που έρχονται πρώτες είναι τοπικές. Οι οποίες σταθερά διαφέρουν απ’ όλες τις υπόλοιπες. Απέχουμε 6 μήνες από αυτές κι όμως. Κάποιοι το λένε απόλυτα σίγουροι: «Ο κόσμος δεν ασχολείται».

 

Αν αυτό είναι αλήθεια τότε προς τι ο συχνός καυγάς; Προς τι οι συζητήσεις με υποψήφιους; Γιατί αναλωνόμαστε σε κουβέντες για τις στηρίξεις; Μήπως άπαντες πρέπει να σταματήσουν για να επανέλθουν λίγο αργότερα; Κι αν αυτό είναι σωστό (ο κόσμος δεν ασχολείται), ποιος φαίνεται να είναι ο καταλληλότερος χρόνος; Πότε οι πολίτες θα αρχίσουν να ασχολούνται με τις δημοτικές εκλογές;

 

Η κατάσταση μπορεί να περιγραφεί ως περίεργη. Είναι σίγουρα διαφορετική. Τι φταίει; Ο κάθε άνθρωπος, ο κάθε ψηφοφόρος και πολίτης ιεραρχεί διαφορετικά τα ενδιαφέροντα του. Έχει άλλες προτεραιότητες. Έχει ένα μνημόνιο πάνω στο κεφάλι του, προσπαθεί να το συνηθίσει. Τελικά πασχίζει να βγει ζωντανός από τη διαδικασία. Αυτή του Χειμώνα που ξεκίνησε.

 

Κοντά του υπάρχουν άλλοι που τον πιέζουν. Τον ενοχλούν. Του λένε ότι οι εκλογές έφθασαν. Είναι έξω από την πόρτα του. Τον προτρέπουν να ασχοληθεί. Του θέτουν διλήμματα, του ζητούν ψήφο ή έστω σχόλιο συμπάθειας. Αν αυτή η διαδικασία είναι αληθινή, αν έτσι γίνεται εκεί έξω, τότε ένα είναι σίγουρο. Όσο και να πιέσεις τον ψηφοφόρο αυτός θα κάνει ότι εξ αρχής αποφάσισε. Για να σε αποφύγει , για να αποφύγει όλους τους υποψήφιους, θα πράξει το σύνηθες. Θα τους πει ψέματα…

 

Ο Βαγγέλης Παππάς είναι από τους υποψήφιους που μάλλον δέχεται το συμπέρασμα «ο κόσμος δεν ασχολείται». Παρά ταύτα οργανώνει σήμερα εκδήλωση προκειμένου να κάνει το ξεκίνημα του. Υποψιαζόμαστε ότι με αυτήν θα «κλείσει» το 2018. Η επόμενη θα αργήσει. Το ίδιο κι όλοι οι άλλοι. Ο Γενάρης άλλωστε δίνει πολλές ευκαιρίες έμμεσης προεκλογικής δραστηριότητας. Τις βασιλόπιτες που θα κόψουν σύλλογοι- φορείς- σωματεία κι ομάδες.

 

Αν ο Μάκης Παπαδόπουλος δεν είχε κάνει το γνωστό λάθος του το περασμένο Σάββατο, λίγοι θα ενδιαφέρονταν για το τι θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής στο Δήμο Καβάλας. Το θέμα ξαφνικά αναβαθμίστηκε. Τελικά ο Θόδωρος Μουριάδης πήρε ότι ζήτησε. Ε και; Έλαβε μόνο μια ενίσχυση της προσπάθειας του. Ο αγώνας, παραδέχθηκε κι ίδιος χθες, συνεχίζεται.

 

Με την ομόφωνη απόφαση της νομαρχιακής του ΚΙΝΑΛΛ το βράδυ της Δευτέρας οριστικοποιήθηκαν οι βασικές συνέπειες της εσφαλμένης ενέργειας του κ. Παπαδόπουλου. Ο κ. Μουριάδης πήρε μια στήριξη, ο Μάκης Παπαδόπουλος έχασε άλλα. Περισσότερα και σημαντικότερα.

 

Ας προσεγγίσουμε την ομάδα της κ. Δημάρχου. Ο καιρός περνά, η κατάρρευση της γέφυρας (πιστεύει ότι) ξεχνιέται και συνηθίζεται. Το γεγονός βοηθά την κ. Τσανάκα να ξεπεράσει τις συνέπειες ενός ατυχέστατου γεγονότος. Γλίτωσε από την παγίδα «ποιος θα ζητήσει την πραγματογνωμοσύνη», πλέον προσεγγίζει το θέμα πιο άνετα.

 

Η κ. Τσανάκα είναι βέβαιο ότι θα έχει καλύτερο ψηφοδέλτιο σε σχέση με αυτό του 2014. Ξέρει καλά ότι το γεγονός δεν είναι αρκετό. Πρώτον, έχει θέμα με όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας (πίσω από τα οποία συνεχίζει να τρέχει). Δεύτερον, δεν έχει στηρίγματα και «δεξαμενή» νέων ψήφων στην επαναληπτική ψηφοφορία.

 

Η προσπάθεια της να βάλει σε μια σειρά άλλα ζητήματα (κυρίως έργα) αποδίδει. Την ίδια ώρα δείχνει ότι εγκατέλειψε τις διεκδικήσεις από την Κυβέρνηση κι έτσι οριστικά (έτσι τουλάχιστον φαίνεται) ως τις εκλογές θα συνεχίσει να δέχεται κριτική για τις γνωστές περιπτώσεις Καλαμίτσας, παλιού Δικαστηρίου, παλιού Νοσοκομείου κτλ.

 

Ο Κώστας Μορφίδης έδωσε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Καβάλας» για το γνωστό θέμα ΔΕΠΑ- ΒΦΛ- Θόδωρος Κιτσάκος. Μεταξύ άλλων τόνισε:  «Ο ίδιος ο κ. Κιτσάκος από την αρχή μπλόκαρε τη διαδικασία, καθυστέρησε την όποια πρόταση της Κυβέρνησης για λύση, η οποία ήρθε όταν παρατηρήθηκε ότι τα χρέη της ELFE υπερκαλύπτουν μέχρι και την αξία της. Τότε υπήρξε η σκέψη να πάμε σε ένα μοντέλο όπως του Μαρινόπουλου. Ο κ. Κιτσάκος μπλόκαρε αυτή τη διαδικασία, όταν όλοι οι υπόλοιποι δανειστές είχαν δεχτεί τον σχεδιασμό. Γιατί είπε ότι μπορεί να διαχειριστεί τα χρέη και πως μπορεί να υπάρξουν ανταλλάγματα γι αυτά τα χρέη. Αυτό ήταν ψευδές. Μετά καταλάβαμε ότι η περιουσία της ELFE ήταν δεσμευμένη από το ελληνικό δημόσιο. Άρα δεν μπορούσε να γίνει καμία ενέργεια για να πάρει η ΔΕΠΑ τα χρήματα της»

 

Δεν ξέχασε την παγκόσμια μέρα των ΑμΕΑ ο βουλευτής κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος. Η ανάρτηση του αναφέρει: « Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία να φέρουμε ξανά στο μυαλό μας και να φροντίζουμε να μην ξεχνάμε πως κάθε άνθρωπος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να μπορεί να συμμετέχει ισότιμα σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής. Είναι υποχρέωση όλων μας να έχουμε την προσοχή μας στα δικαιώματα και τις ιδιαιτερότητες των Ατόμων με Αναπηρία, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, γιατί κριτήριο προόδου μιας κοινωνίας δεν είναι μόνο η δύναμή της, αλλά και ο τρόπος που αξιοποιεί τις διαφορετικές δυνατότητες των μελών της».

 

Οριστικοποιήθηκαν και ανακοινώθηκαν επισήμως οι εορταστικές εκδηλώσεις των 4 Δήμων του Νομού Καβάλας. Κάποιες μάλιστα ξεκίνησαν. Από την 1η Δεκέμβρη. Είναι οι εκδηλώσεις του Δήμου Νέστου, οι οποίες τελειώνουν μετά τις 10 Γενάρη. Οι εκδηλώσεις στην Καβάλα αρχίζουν 11 του μηνός (σήμερα θα δοθεί συνέντευξη τύπου), στο Παγγαίο 15 και στο Δήμο Θάσου 21 Δεκεμβρίου. Παντού τα πράγματα είναι φυσιολογικά, παρά το προεκλογικό της περιόδου που διανύουμε. Τα χρήματα που ξοδεύονται είναι τα αναμενόμενα.

 

Η προτομή του Παύλου Μελά είναι έτοιμη. Μπορεί και να πληρώθηκε ήδη από το Δήμο της Καβάλας(στο ποσό των 5.000 ευρώ). Θα τοποθετηθεί στη διασταύρωση των πεζόδρομων Παύλου Μελά και Κωστή Παλαμά. Αυτό θα γίνει με εκδήλωση το προσεχές διάστημα. Η προτομή του Παύλου Μελά είναι έργο του γλύπτη Γεωργίου Κικώτη.

 

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=8aa7LaA-YfM&feature=share&fbclid=IwAR1GzraVJvSTswgqLKc6U97HFgAc7kbX4J8_OnpsF7DuLsUPu2ZtfgvEYjE υπάρχει ένα ωραίο βίντεο από τις εκδηλώσεις στο στρατόπεδο Αμβράζη της Ελευθερούπολης. Εκδηλώσεις για την προστάτιδα του πυροβολικού Αγία Βαρβάρα.

 

Στην πανηγυρική θεία λειτουργία χθες το πρωί στην ομώνυμη εκκλησία στην Καβάλα βρέθηκαν η Δήμαρχος και ο πρώην βουλευτής Γιώργος Καλαντζής. Παραμονή της γιορτής Καλαντζής και Μακάριος Λαζαρίδης ήταν στις εκδηλώσεις στην Ελευθερούπολη. Την γιορτή της Αγίας Βαρβάρας γιόρτασε στις εκκλησίες του Νομού και ο Γιάννης Πασχαλίδης.

 

Ο Μπάμπης Δράκος έχει παραιτηθεί από γενικός γραμματέας του Δήμου Καβάλας αλλά είναι συχνά στο Δημαρχείο. «Βοηθώ τη Δήμαρχο» είπε χθες που ρωτήθηκε σχετικά. Ακούμε ότι τη βοήθησε ειδικότερα στην περίπτωση του προέδρου του τοπικού Κρηνίδων. Τελικά ο Όμηρος δεν αποχωρεί από την ομάδα της διοίκησης; Αυτό ακούγεται.

 

Ρωτήθηκε και η αντιδήμαρχος Βαρβάρα Μπαλτζίδου αν θα είναι εκ νέου υποψήφια δημοτική σύμβουλος. Απάντησε ορθά κοφτά: «Θα δούμε». Ο κ. Μουριάδης (επίσης ρωτήθηκε) απέφυγε να πει το παραμικρό για την παρέμβαση Μάκη Παπαδόπουλου στη νομαρχιακή του Κινήματος Αλλαγής Καβάλας. «Δεν θέλω να σχολιάσω το θέμα» είπε ο κ. Μουριάδης.

 

Άργησε αρκετά αλλά έρχεται η ώρα της αλήθειας. Σύντομα θα μάθουμε αναλυτικά τι ακριβώς περιλαμβάνει για την Καβάλα το φιλόδοξο έργο του οικιακού φυσικού αερίου. Οι άλλες πόλεις της ΑΜΘ περιλαμβάνονται στο σύνολο τους στην κατασκευή του σημαντικού δικτύου. Η Καβάλα;

 

Σωστά ο Μάκης Παπαδόπουλος μνημόνευσε ως πολύ μικρή την έκπτωση στο διαγωνισμό της ΔΙΑΜΑΘ, στο έργο του ΧΥΤΑ. Την κριτική την συνόδευσε με κάτι υπονοούμενα, τα οποία δεν καταλάβαμε. Αν έχει κάτι να πει, οφείλει να το πει ξεκάθαρα. Τα υπονοούμενα δεν είναι για τις συνεδριάσεις και τις δημόσιες διαδικασίες.

 

Σωστή ήταν η παρατήρηση του κ. Παπαδόπουλου για εναλλακτικό σενάριο δράσης στην περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα ΝΟΚ και ΟΘΑΚ ως προς τα κτίρια που διαχειρίζονται. Ακούμε ότι ο ΟΛΚ κάτι φέρεται να πρότεινε στους δύο συλλόγους. Κάτι αξιόλογο και αξιοπρεπές.

 

Διαβάστε επίσης