• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφικό στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις της Κεντρικής πλατείας την Τρίτη το βράδυ. Γύρω από τη Δήμαρχο βρίσκονται όχι μόνο οι συνεργάτες της αλλά κι η συντριπτική πλειοψηφία των νέων υποψήφιων δημοτικών συμβούλων της. Αυτών που παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Με λίγα λόγια η προεκλογική δραστηριότητα συνεχίζεται και στις εορτές…

 

Φωτογραφία αρχείου από μια περιοχή της Καβάλας που στο μεταξύ άλλαξε, λόγω της κατάρρευσης της γέφυρας άλλαξε εκ νέου. Ο δρόμος μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο. Χωρίς τη γέφυρα. Είναι φανερό ότι για τα δεδομένα της εποχής, ο δρόμος ήταν αρκετός. Για κάθε είδους οχήματα. Η κατασκευή της γέφυρας φυσικά και βελτίωσε περισσότερο τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Αλλά σήμερα γέφυρα δεν υπάρχει.

Η φωτογραφία δείχνει ξεκάθαρα ότι μέχρι την επανακατασκευή της μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας ο παλαιός δρόμος. Ποιος άραγε θα πράξει ότι χρειάζεται, το οποίο φαίνεται εύκολο; Κανείς πρόθυμος αφού όποιος εμπλακεί θα είναι σα να παραδέχεται την ευθύνη του επί του γεγονότος της κατάρρευσης.

 


 

Για να μην χανόμαστε στους τύπους ας δώσουμε προτεραιότητα στην ουσία. Η οποία είναι πάνω και πριν απ’ όλα. Δρόμος υπήρχε. Γέφυρα επίσης. Ο δρόμος εξυπηρετούσε τόσο την εντός της πόλης κυκλοφορία όσο και τη διεθνή. Λογικά αρμοδιότητα συντήρησης της γέφυρας είχαν όλοι τους. Από το κράτος μέχρι και την τοπική αυτοδιοίκηση.

 

Κάπου εδώ αρχίζει ο τύπος. Εκφράστηκαν ήδη πολλές και διάφορες προσεγγίσεις. Ερμηνείες, δικαιολογίες. Όλες έχουν τον ίδιο στόχο. Ο ένας να πετάξει το μπαλάκι στον άλλον. Ως που στο τέλος η αρμοδιότητα δεν είναι κανενός… Επειδή αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει, ας ετοιμαστούν άπαντες. Ότι δεν ξεκαθαρίσει τώρα (είναι το πιθανότερο), θα ξεκαθαρίσει το αργότερο σε μια δικαστική αίθουσα.

 

Ας έχουν υπόψη τους επίσης ότι όλα όσα ισχυρίζονται τα παρακολουθούν οι πολίτες. Οι οποίοι τα σχολιάζουν ταυτόχρονα. Συμβουλεύουμε τους εμπλεκόμενους να σωπάσουν και να περιμένουν κάθε ένας την ώρα του. Ας έχουν στο μυαλό τους και τους πολίτες. Κάθε μέρα δίνουν και με αυτήν την αφορμή εξετάσεις. Προς την τοπική κοινωνία.

 

Προβλήθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης κείμενο του Γιάννη Εριφυλλίδη σχετικό με το συνέδριο για τον καπνό και το μουσείο καπνού. Είναι ξεκάθαρες οι προθέσεις του κ. Εριφυλλίδη. Μέσω του κειμένου του, με αφορμή τον καπνό, μας συμβουλεύει τι να μην ψηφίσουμε στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Φανταζόμαστε ότι με επόμενο κείμενο θα φροντίσει ώστε να μην αφήσει κανένα κενό. Θα μας πει και τι θα ψηφίσουμε…

 

Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη ο υποψήφιος δήμαρχος Μάκης Παπαδόπουλος είναι η εκδίκηση της πραγματικότητας προς όλους αυτούς που περιγράφουν τις σχολικές υποδομές ως άριστες. Έλα όμως που δεν είναι… Κι ενώ στο 6ο Λύκειο έγιναν αρκετά πράγματα, υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να δρομολογηθούν και να αποκατασταθούν. Καταστάσεις που απογοητεύουν. Κι αν εμείς τις συνηθίσαμε, είναι σωστό να τις δείχνουμε και στους φιλοξενούμενους (αθλητές) της πόλης;

 

Χρήσιμα τα έγγραφα που μας γνωστοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρκόπουλος. Η εξουσία κάνει ότι μπορεί για να απαλλαγεί των ευθυνών της. Στο τέλος δεν αποκλείεται να… εξαφανίσει το σύνολο της «μη χαρακτηρισμένης» οδού. Εντύπωση προκαλεί ότι το έγγραφο με το ερώτημα προς το υπουργείο δεν το υπογράφει ο κ. Μαρκόπουλος αλλά υπηρεσιακός παράγοντας. Αυτό γίνεται για ευνόητους λόγους αφού ουδείς γνωρίζει που θα καταλήξει η ιστορία με την κατάρρευση της γέφυρας. Ας λάβουμε λοιπόν από τώρα τα μέτρα μας, ας κρατήσουμε σε οτιδήποτε αφορά το θέμα τις προβλεπόμενες μεγάλες αποστάσεις.

 

Υπό άλλες συνθήκες το αυριανό δικαστήριο για την όδευση του αγωγού ΤΑΡ θα ήταν σημαντικό. Κι όμως, από τα επίδικα γεγονότα του Καλοκαιριού έως σήμερα έχουν αλλάξει πολλά. Ουσιαστικό ζήτημα δεν υφίσταται αφού ο αγωγός πέρασε από την περιοχή του πρώην Δήμου Φιλίππων. Κανονικά και με το νόμο.

 

Η αυριανή υπόθεση είναι εκκρεμότητα μιας άλλης (κοντινής ωστόσο) εποχής. Προβλέπουμε ότι οι κατηγορούμενοι θα αθωωθούν. Ίσως πανηγυρικά. Αυτό θα διευκολυνθεί αν ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας απουσιάζει. Προβλέπουμε επίσης ότι κάποιοι από τους αιρετούς εμπλεκόμενους θα επιδιώξουν να επωφεληθούν. Θα έχουν το μυαλό τους στην επικείμενη προεκλογική περίοδο και σε τίποτα άλλο.

 

Ο Θέμης Καλπακίδης που σταθερά και μοναχικά (ή σχεδόν μοναχικά) συνεχίζει τον αγώνα για την αλλαγή της όδευσης, δημοσιοποίησε πρόσφατα κι άλλες παρόμοιες εκκρεμότητες του με τη δικαιοσύνη. Είναι δικαστήρια που έπονται.

 

Ο Θόδωρος Καμάριας συναντήθηκε με τη δημοσιογραφία ενώ εργάζονταν στα Πετρέλαια ή λίγο πριν αποχωρήσει από αυτά. Τότε αναπτύσσονταν η ελεύθερη – έτσι την περιέγραφαν- ραδιοφωνία. Η ιδιωτική. Στη συνέχεια στήριξε και την ιδιωτική τηλεόραση στην Καβάλα. Συνδέθηκε με το ΕΝΑ τσάνελ, στο οποίο υπήρξε διάστημα όπου εργάστηκε και ως διευθυντής.

 

Μερακλής. Αγαπούσε αυτό που έκανε. Κατάφερνε να «παίρνει» οξυγόνο από μια καθημερινή, δύσκολη και κουραστική ενασχόληση με τα media. Όσο μπορούσε ακολούθησε τους ρυθμούς. Έτρεξε για την είδηση. Κάτι τα προβλήματα υγείας του, κάτι η κρίση τον υποχρέωσαν να απομακρυνθεί. Τελικά επηρέασε και επηρέασε θετικά τα μέσα ενημέρωσης με τα οποία συνεργάστηκε. Ο Θόδωρος Καμάριας πέθανε σε ηλικία μόνο 59 ετών

 

Δόση δανείου του 40.000 ευρώ πλήρωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Δήμος Καβάλας. Η πληρωμή έγινε στην τράπεζα από την οποία στο παρελθόν υπήρξε δάνειο συνολικού ποσού 1,5 εκ ευρώ. Ήταν η τελευταία. Το δάνειο ξοφλήθηκε. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αυτό το διάστημα ο Δήμος Καβάλας ξοφλά κι άλλα παλαιά δάνεια του. Κατά συνέπεια το 2019 θα βελτιώσει κι άλλο την οικονομική του κατάσταση.

 

Η επάνοδος του Κώστα Κουνάκου στα κοινά, μέσω των δημοτικών εκλογών τον Μάη, είναι γεγονός. «Με σταυρό θα εκλεγώ» είπε χθες. Διέψευσε έτσι τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος. Οι περισσότεροι που τον διαβάζουν και τον ακούν προβλέπουν ότι θα ενταχθεί στον «Τόπο της Ζωής μας». Θα είναι με λίγα λόγια «μεταγραφή» του Μάκη Παπαδόπουλου. Ας περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις. Όταν και αν υπάρξουν.

 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραχώρησε στην Περιφέρεια ΑΜΘ το παλιό πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης. Διαβάζουμε ότι «…σκοπός της παραχώρησης είναι η στέγαση των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, του Δήμου Αλεξανδρούπολης, των Υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των Υπηρεσιών άλλων Υπουργείων, Δημόσιων Υπηρεσιών και φορέων που ασκούν κοινωφελές έργο καθώς και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων όλων των ως άνω φορέων».

 

Στις 14 Γενάρη θα γίνει στο Νοσοκομείο Καβάλας ο διαγωνισμός για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης των χώρων του. Ο διαγωνισμός επί της ουσίας επαναλαμβάνεται αφού στην πρώτη προσπάθεια διαπιστώθηκαν λάθη στους όρους της διακήρυξης του. Κάπως έτσι όλα έγιναν σχεδόν από την αρχή.

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης ενέκρινε τη διαδικασία και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού της ΔΙΑΜΑΘ για το γνωστό έργο στο ΧΥΤΑ Καβάλας. Είναι το έργο με τη μικρή έκπτωση, αυτό που έως πρόσφατα ήταν αντικείμενο κριτικής προς τη διοίκηση του Δήμου από πλευράς του κ. Μάκη Παπαδόπουλου.

 

Το προσωπικό της Κοινωφελούς Εργασίας του Δασαρχείου Καβάλας συνεχίζει να εργάζεται σε δασικές περιοχές. Το τελευταίο διάστημα οι εργασίες γίνονται σε δασικές περιοχές εντός των ορίων του Δήμου Παγγαίου.

 

Ρωτήθηκε χθες ο βουλευτής Τάκης Εμμανουηλίδης για την καλή συνεργασία που έχουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας με τους 3 Δημάρχους του Νομού. Γιατί, ρωτήθηκε, δεν υπάρχει η ίδια καλή συνεργασία και με την κ. Τσανάκα; Η απάντηση του ήταν η εξής: «Και οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είμαστε διαθέσιμοι για όλους». Σχετικά με την ανακατασκευή δύο γηπέδων του Δήμου Νέστου – έργο που χρηματοδοτεί η Κυβέρνηση- ο κ. Εμμανουηλίδης αναφέρθηκε σε «… μικρές ανάσες που είναι απαραίτητες στις μικρές κοινωνίες».

 

Κι ενώ στην Καβάλα υπάρχει γκρίνια για τις αυξημένες δαπάνες στις εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, από αλλού ακούμε παράπονα. Στη Νέα Πέραμο υπάρχουν παράπονα επειδή ο Δήμος Παγγαίου δεν προγραμμάτισε καθόλου ή σχεδόν καθόλου εκδηλώσεις.

 

 

Διαβάστε επίσης