• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η χθεσινή λιακάδα (αν και με νοτιά και υγρασία) μοιάζει με ένα ακόμη μήνυμα, ένα ακόμη σημάδι για όσα έρχονται. Πιθανόν δε να είναι έξω από την πόρτα μας. Πολύ κοντά μας.
Μιλούμε για την Άνοιξη. Για τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών. Για αυτόν τον καλό καιρό που θα βγάλει έξω από τα σπίτια τους ανθρώπους.  Χθες ας πούμε, ένα σωρό μαθητές έκαναν την «εκπαιδευτική» τους εκδρομή, αυτή του μηνός Μαρτίου. Φωτογραφίσαμε το ανέμελο ποδοσφαιρικό παιχνίδι των παιδιών στο χωμάτινο γήπεδο της Καλαμίτσας, εκεί όπου μπερδεύτηκαν στις δύο αντίπαλες ομάδες αγόρια και κορίτσια. Ακόμη περισσότερο κόσμο είχε η παιδική χαρά ΑμΕΑ, η οποία βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο.
Η δεύτερη φωτογραφία δείχνει περισσότερο τον χθεσινό διαφορετικό και ηλιόλουστο νοτιά, παρά την άδεια από κόσμο ακτή της Ραψάνης. Ήπιος και φιλικός, κατάλληλος για φωτογραφίες «φούσκωσε» τη θάλασσα. Η οποία κι αυτή τη φορά κάλυψε όλη την αμμουδιά, σταμάτησε στα τσιμέντα. Στα έργα των ανθρώπων. Αν δεν υπήρχαν τα τσιμέντα δεν αποκλείεται να έφθανε ως την άσφαλτο. Ένα άλλο έργο. Των ανθρώπων κι αυτό.
Δεν είναι λίγοι όσοι ήδη ισχυρίζονται ότι φέτος δεν έκανε Χειμώνα. Το λένε και μελαγχολούν, σκεπτόμενοι  ένα θερμό Καλοκαίρι που πλησιάζει. Ας είναι. Όσο πιο θερμό, τόσο περισσότεροι τουρίστες. Άρα επιτέλους καλά νέα για την τοπική οικονομία. Για την αγορά. Άλλη ελπίδα από τον τουρισμό δεν μας έμεινε… Αλίμονο στις περιοχές που δεν έχουν. Οι άνθρωποι των μη τουριστικών περιοχών της χώρας, σε τι άραγε έχουν να ελπίζουν;

============================================================

Οι μέρες περνούν, η ησυχία στη ΒΦΛ συνεχίζεται, η συμφωνία ισχύει και τηρείται. Τα δεδομένα δεν αλλάζουν κι οι πρώην απολυμένοι είναι μεν εντός, αλλά απασχολούνται διαφορετικώς και όχι παραγωγικώς.

 

Ουδείς ενοχλείται, ουδείς βιάζεται. Χθες ωστόσο γερανός που είχε σχετική εντολή από το Δήμο Καβάλας, απομάκρυνε το σπιτάκι που ήταν κάτω από τη γέφυρα (στο δρόμο για την κεντρική πύλη του εργοστασίου). Οι πρώην απολυμένοι το είχαν εγκαταλείψει από καιρό, φυσικά το είχαν αδειάσει.

 

Η απομάκρυνση του οικίσκου όσο φυσιολογική κι αν είναι, επιβεβαιώνει το τέλος της περιόδου των κινητοποιήσεων. Εμπρός λοιπόν για την ανάπτυξη, με ενωμένους και όχι διαχωρισμένους παλιούς και νέους εργαζόμενους. Πρώην απολυμένους και μη.

 

Την Τρίτη έγινε η πρώτη συνάντηση του νέου προέδρου του Δημοτικού Ωδείου Θόδωρου Τζατζάρη με τον καλλιτεχνικό διευθυντή κ. Γιούλη Παπαδόπουλο. Χθες το απόγευμα ήταν να συνεδριάσει πρώτη φορά η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ με τη νέα πρόεδρο κ. Κορίνα Χιώτη Πρασσά.

 

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών των δημοτικών σχολείων του Νομού, στα οποία υφίστανται βιβλιοθήκες. Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Καβάλας απέστειλε στους εκπαιδευτικούς την δημοσίευση στο ΦΕΚ προκειμένου να δημιουργηθεί δίκτυο βιβλιοθηκών και δημοτικών σχολείων της χώρας. Η συμμετοχή στην πρωτοβουλία του Νομού Καβάλας αναμένεται να είναι μεγάλη. Η προσπάθεια – παρά το πρόσφατο ΦΕΚ- είναι στα πρώτα της βήματα.

 

Μιλώντας χθες στο ράδιο Πρωινή η κ. Τσανάκα, δήλωσε ότι με τον κ. Μουριάδη μπορεί να συνεργαστεί. Σε απλά ελληνικά με αυτόν «τα βρίσκει». Δεν ήταν μόνο μια αιχμή για τον κ. Σιμιτσή (με τον οποίο μάλλον δεν μπορεί να συνεργαστεί), ήταν και μια πρώτη αναφορά στην επόμενη προεκλογική περίοδο. Όταν η κ. Τσανάκα θα έχει αντίπαλο της και τον κ. Μουριάδη. Δήμητρα Τσανάκα και Θόδωρος Μουριάδης συνεργάστηκαν και στην διαδικασία εκπόνησης της μελέτης για το μουσείο καπνού και τη λειτουργία του στη Δημοτική Καπναποθήκη.

 

Κάτι ακόμη από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα, από τη συζήτηση για τη ΔΕΥΑΚ. Ο Κώστας Χανδρουλίδης γνωστοποίησε την πρόθεση του σωματείου των εργαζομένων στην επιχείρηση να βραβεύσει τον πρώην Δήμαρχο Στάθη Εριφυλλίδη. Στην πρωτοβουλία αντέδρασε ο κ. Σιμιτσής, ο οποίος λίγη ώρα μετά είπε: « Όλοι έχουμε κάνει υπερβολές όταν τα χρήματα έτρεχαν από τα μπατζάκια μας».

 

Βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες, ήδη ξεχάστηκε η πρόσφατη χιονόπτωση και τα προβλήματα που προκάλεσε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα ξεχάσουμε όλα. Π.χ. δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι ένα μηχάνημα του Δήμου, κατάλληλο για τα προβλήματα των χιονοπτώσεων, είναι επί μήνες στο συνεργείο αφού δεν μπορούν να βρεθούν τα απαραίτητα ανταλλακτικά. Ας αποφασίσουν επιτέλους, ή θα βρουν ανταλλακτικά ή θα αγοράσουν άλλο με τη διαδικασία προμήθειας οχημάτων που είναι σε εξέλιξη.

 

Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Θάσου κ. Θωμάς Αγγελόπουλος ανακοινώνει ευχάριστα νέα μέσω του facebook. Αυτά αφορούν την ενίσχυση του Κ.Υ. του νησιού: «Οι προσπάθειες για την περαιτέρω αναβάθμιση της καλής λειτουργίας του Κ.Υ.ΠΡΙΝΟΥ-ΘΑΣΟΥ συνεχίζονται. Δύο νέα στελέχη προστίθενται στο δυναμικό μας (1 ειδική παθολόγος γιατρός και 1 αγροτικός γιατρός για το Π.Ι. Παναγίας). Στον εξοπλισμό μας είναι πλέον διαθέσιμοι 4 ψηφιακοί 12κάναλοι ΗΚΓ ΜΑΚ 600 General Electric με δυνατότητες αναβάθμισης ώστε να παρέχουν επιλογές ανάλυσης λογισμικού ( ερμηνευτική ανάλυση του ΗΚΓ).Προκηρύχτηκαν έξι (6) κενές και κενούμενες θέσεις αγροτικών γιατρών».

 

Κινητικότητα παρατηρείται στο Νοσοκομείο και δεν αποκλείεται εντός του μήνα να βγει στον αέρα νέος διαγωνισμός για τη φύλαξη του ιδρύματος. Ο προηγούμενος είναι σε 6η ή 7η παράταση. Υπήρξε το ενδεχόμενο των ατομικών συμβάσεων (όπως έγινε με τις καθαρίστριες του νοσοκομείου) αλλά αυτό το σενάριο ως δύσκολο μοιάζει να μπήκε στην άκρη.

 

Υπάρχουν δεν υπάρχουν άστεγοι, ο ξενώνας της Νέας Καρβάλης πρέπει να αξιοποιηθεί. Να λειτουργήσει για τις κοινωνικές ή άλλες ανάγκες των δημοτών. Όσο ένα νέο έργο (έγινε με λεφτά του ΕΣΠΑ αλλά και με δωρεά) μένει κλειστό, τόσο ο κίνδυνος να χαθεί ότι με κόπο αποκτήθηκε παραμονεύει.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Βαγγέλης Παππάς σχολιάζει θετικά τον νέο Μητροπολίτη, με αφορμή την παρουσία του στους τελικούς αγώνες του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος σχολείων 6Χ6: « Ο νέος μας δεσπότης κ. Στέφανος μ’ έχει εντυπωσιάσει με την απλότητα του, την ηρεμία του και την αγάπη του προς του νέους και τον αθλητισμό. Άξιος».

 

Με αποφάσεις που έλαβε στο τέλος του προηγούμενου μήνα η διοίκηση του ΟΛΚ, ανανεώνει μισθώσεις γραφείων ή νοικιάζει επιπλέον (που τόσο καιρό ήταν άδεια) σε συλλόγους-επαγγελματίες κτλ. Πρόκειται για χώρους στην πολυκατοικία του Οργανισμού, εκεί όπου υπάρχει το σχέδιο λειτουργίας ξενοδοχείου. Εξ αυτού του λόγου οι συμφωνίες με παλαιούς και νέους ενοικιαστές είναι όλες σύντομες. Ενός περίπου έτους.

 

Στην ίδια πολυκατοικία πρόκειται για στεγαστεί (ήρθε σε συμφωνία με τον ΟΛΚ) ο Σύλλογος Φίλων Αυτοκινήτου Καβάλας. Χθες το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας χορήγησε άδεια στους διοργανωτές του 14ου Εαρινού Ράλι, προκειμένου μέρος του να γίνει στην Καβάλα. Το ράλι ορίστηκε να γίνει σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες και Καβάλα 17 και 18 Μαρτίου. Οργανώνεται από Λέσχη της Θεσσαλονίκης.

 

Με αφορμή το ότι στον περιβάλλοντα χώρο του γυμναστηρίου της Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου» δεν υπάρχουν μπλε κάδοι ανακύκλωσης, συμπολίτισσα γράφει μήνυμα προς τον Δήμο Καβάλας: «Την Κυριακή 04/03/18 όλος ο χώρος (γυμναστήριο Καλαμίτσας) κατακλύστηκε από γονείς και παιδιά που απόλαυσαν την ηλιόλουστη ημέρα και γέμισαν όλους τους κάδους σκουπιδιών με πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια του καφέ. Είναι τόσο δύσκολο για τον Δήμο να φροντίσει να μπει ένας μπλε κάδος δίπλα στον πράσινο; Που είναι η οικολογική συνείδηση των δημοτικών αρχόντων; Αυτό το παράδειγμα δίνουμε στις επόμενες γενιές; “Παιδί μου πέταξε το στα σκουπίδια!!!” Έρχεται το κσλοκαίρι και το σημερινό θέαμα ντροπής θα επαναλαμβάνεται σε καθημερινή βάση. Κάποιοι θα πρέπει επιτέλους να ενεργήσουν».

 

Το 2010 η ΝΟΔΕ Καβάλας (συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της) είχε εκλεγεί από τη βάση. Από τα μέλη. Τότε τις εκλογές είχε κερδίσει ο Κώστας Ευθυμιάδης, ο οποίος στην επαναληπτική ψηφοφορία ήταν αντίπαλος με τον δικηγόρο Αχιλλέα Μέγα. Το 2010 οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΟΔΕ ήταν 5. Σήμερα μόνο ένας. Το φαβορί, που είχε την εξυπνάδα να γνωστοποιήσει γρήγορα τις προθέσεις του ώστε να προλάβει κάθε άλλον ενδιαφερόμενο.

 

Η Μαρίνα Φιλιππίδου σκέπτεται αν θα είναι εκ νέου υποψήφια για τη ΔΗΜΤΟ Καβάλας. Με τα έως τώρα δεδομένα το πιθανότερο είναι να μην είναι υποψήφια. Όλα τα άλλα χαρακτηριστικά της υπόθεσης δεν έχουν αλλάξει. Όλοι περιμένουν να πλησιάσει κι άλλο ο καιρός των εσωκομματικών εκλογών, να συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω το πλαίσιο της διαδικασίας. Το ρεπορτάζ της τοπικής ΝΔ ολοκληρώνεται με την επικείμενη νέα άφιξη του Μακάριου Λαζαρίδη. Με το γνωστό και οργανωμένο πρόγραμμα προεκλογικών επαφών.

 

Διαβάστε επίσης