• 8 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Φωτογραφία της Τετάρτης 9 Γενάρη, από την ώρα της ισχυρής χιονόπτωσης. Κι ενώ κούριερ και ντελίβερι είχαν φυσιολογικά σταματήσει τα δρομολόγια τους, ο Βασίλης Μαυρομμάτης συνέχιζε το έργο του. Αυτόν τον κούριερ δεν τον σταματά η κακοκαιρία.


Για την Οδέττη Κολοκοτρώνη που πέθανε πριν από λίγες μέρες, ένα σχόλιο του Κωστή Σιμιτσή που αξίζει να αναδημοσιευτεί για να διαβαστεί περισσότερο: «Η Οδέττη Κολοκοτρώνη ήταν η πρώτη μητέρα μιας παρέας ανήσυχων εφήβων που επέτρεψε να γίνει στο σπίτι της μικτό πάρτι στην αρχή της ταραγμένης δεκαετίας του ’70. Ήταν ένας προοδευτικός άνθρωπος που γνώριζε πολύ καλά τις κοινωνικές συμβάσεις και ζούσε με αυτές, ωστόσο ήξερε πολύ καλά να τις ανατρέπει όταν έκρινε πως έτσι έπρεπε με έναν εσωτερικό δυναμισμό που δεν τον περίμενες από αυτή τη μικρόσωμη γυναίκα. Συνεργάστηκα μαζί της για θέματα της Φιλόπτωχου Αδελφότητας, και όχι μόνον. Με επισκεπτόταν συχνά στο γραφείο δημάρχου μαζί με τις άλλες κυρίες της διοίκησης. Η μεγάλη της αγωνία ήταν η κατάσταση του κτιρίου της Μεγάλης Λέσχης αλλά και η οικονομική ευρωστία του Πουλίδειου Γηροκομείου. Πίσω από το συνεχές ενδιαφέρον της ανίχνευα μια μητρική φροντίδα για τον παλιό φίλο των παιδιών της, που με συγκινούσε και με έκανε να εντείνω τις προσπάθειες για τη σωτηρία και την ανάδειξη του κτιρίου. Έδειξε απίστευτη ευελιξία, υπομονή και εμπιστοσύνη ώστε να προχωρήσουν τα πράγματα, από τις επιμέρους μελέτες (ήταν τόσο πολλές που δύσκολα χώρεσαν σε ένα μεγάλο χαρτόκουτο), μέχρι τις περίπλοκες σχέσεις με τις υπηρεσίες, με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, με όλους όσοι εμπλέκονταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στις διαδικασίες. Η επιμονή της θα βρει φέτος τη δικαίωση: σε λίγο καιρό η Μεγάλη Λέσχη θα λειτουργήσει και πάλι, ένα μικρό παλατάκι στην όμορφη πόλη μας, δώρο στον πολιτισμό της Καβάλας, φάρος για όλα τα Βαλκάνια. Δυστυχώς η ίδια δεν πρόλαβε να δει το έργο της ανακαίνισης πλήρως αποπερατωμένο, ήξερε όμως πολύ καλά ότι προχωρούσε και τελείωνε χάρη στη δική της πρωτοβουλία και τη στήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας. Κι αυτό την ανακούφιζε. Θα τη θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό, όπως αξίζει στους πρωτοπόρους αυτής της πόλης».


Το κείμενο σχετικά με την προεκλογική δραστηριότητα (του Βαγγέλη Παππά και άλλων) γράφεται πριν τη χθεσινή εκδήλωση του κ. Μουριάδη. Ο Βαγγέλης Παππάς άρχισε και συνεχίζει μια αξιοπρόσεκτη προσπάθεια, η οποία συνεχώς δυναμώνει κυρίως λόγω του ψηφοδελτίου που δημιουργεί. Έχει ανακοινώσει 45 υποψήφιους, το ψηφοδέλτιο που φαίνεται ότι καταρτίζει είναι σίγουρα καλύτερο από το αντίστοιχο των εκλογών του 2014. Αν όπως ακούγεται σε αυτό συμμετάσχει και ο πρόεδρος των εργαζόμενων στη ΒΦΛ, κ. Νίκος Βογιαζίδης, τότε ακόμη καλύτερα.

 

Ο Βαγγέλης Παππάς ξεκίνησε την προεκλογική του δραστηριότητα από μια κάποια μειονεκτική θέση. Σιγά σιγά αυτό το πράγμα αλλάζει κι αλλάζει πολύ. Καταφέρνει να «εμπλέξει» πρόσωπα που δεν το περιμένεις. Το «άνοιγμα» στην κοινωνία μόνο αρχίζει από παλιούς και νέους εργαζόμενους στα Πετρέλαια. Συνεχίζεται και αλλού, με αρκετές όπως καταλαβαίνουμε θετικές απαντήσεις.

 

Στην εκδήλωση του την περασμένη Κυριακή επιβεβαιώθηκε (για τους ανήσυχους άπιστους Θωμάδες) η συνεργασία του με την Κατερίνα Ιωαννίδου. Πλέον τον Βαγγέλη Παππά δεν υπολογίζει μόνο ο Χριστόδουλος Τοψίδης, τον υπολογίζει και ο Κωστής Σιμιτσής. Ο οποίος πήγε στην εκδήλωση κι έκανε δημόσιες σχέσεις (προεκλογικές σαφώς) αλλά κι αυτός αντιλήφθηκε ότι ο συνάδελφος του στο δημοτικό συμβούλιο τα καταφέρνει μια χαρά.

 

Αλλάζουμε εκδήλωση. Πάμε σε αυτήν του Επιμελητηρίου. Με μικρή καθυστέρηση προσήλθαν οι εκπρόσωποι του Δήμου Θάσου. Δικαιολογημένοι, αφού νωρίτερα βρίσκονταν στην κοπή της βασιλόπιτας της Θασιακής Ένωσης Καβάλας. Στην ίδια εκδήλωση ήταν επίσης ο υποψήφιος δήμαρχος Θάσου της Ν.Δ. κι Λευθέρης Κυριακίδης αλλά και η επίσης προερχόμενη από τη Θάσο πολύ πιθανή υποψήφια βουλευτής Αρετή Κώτση.

 

Ο Κώστας Μησίνης που ανακοινώθηκε υποψήφιος με τον Βαγγέλη Παππά, είναι μέλος (ταμίας) της ΝΕ ΚΙΝΑΛΛ Καβάλας.  Είχε ενημερώσει τους συντρόφους του για την υποψηφιότητα του. Απ’ ότι φαίνεται δεν θα υπάρξουν κομματικές συνέπειες.

 

Ο Βασίλης Λεμονίδης έλαβε την οριστική του απόφαση. Δεν θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς δημοτικές εκλογές. Το σκέφθηκε αρκετά και αμέσως μετά τις γιορτές ανακοίνωσε εκεί που έπρεπε την απόφαση του. Αν αυτή ήταν αντίθετη τότε πιθανότατα θα ήταν υποψήφιος με την κ. Τσανάκα.

 

Με δελτίο τύπου που υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Γιούλης Παπαδόπουλος, το Δημοτικό Ωδείο μας ενημερώνει για τη συμμετοχή του στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου. Δεν είναι μόνο ότι άργησε να μας θυμίσει τις εκδηλώσεις, είναι και το ότι ο καλλιτεχνικός διευθυντής γράφει για τις εκδηλώσεις ενώ άλλα είναι σήμερα τα σημαντικά θέματα του Δημοτικού Ωδείου. Η ενέργεια του να εκδώσει τώρα το συγκεκριμένο δελτίο τύπου είναι τουλάχιστον άστοχη. Εκτός αν θέλει να μείνει έξω από την διαφωνία και αντιπαράθεση.

 

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Καβάλας κ. Γιάννης Παναγιωτίδης ήταν το βράδυ του Σαββάτου στην Κομοτηνή, στην κοπή πίτας της Ομοσπονδίας Ροδόπης. Οι διοργανωτές τον πρόσεξαν. Τον έβαλαν στο τραπέζι των επισήμων. Κι απέναντι του κάθισε ο Χρήστος Μέτιος!

 

Όπως είναι γνωστό ο κ. Παναγιωτίδης είναι από τα βασικά στηρίγματα του κ. Τοψίδη στην Καβάλα. Να καθίσει απέναντι στον Μέτιο είναι σαφώς μια ατυχία. Με υπομονή και μπόλικη «κρυάδα» ανάμεσα στους δύο άνδρες, η βραδιά κύλησε ομαλά.

 

Ζημιά 2.000 ευρώ σε έναν από τους κυκλοφορητές του έπαθε λόγω διακοπών ρεύματος το σύστημα θέρμανσης του κλειστού κολυμβητηρίου. Πολλές ακόμη οικογένειες στην Καβάλα έπαθαν τα ίδια όσον αφορά διάφορες οικιακές συσκευές.

 

Το Όσκαρ επαναλειτούργησε την Κυριακή, φιλοξενώντας θεατρική παράσταση. Η έλλειψη χώρου για καμαρίνια αντιμετωπίστηκε από το σχήμα με κατάλληλο τρόπο κι όλα πήγαν καλά. Η επόμενη εκδήλωση στην αίθουσα είναι το ρεσιτάλ πιάνου του Λάμπη Βασιλειάδη, το προσεχές Σάββατο.

 

Ενδιαφέρουσα κι ενθαρρυντική ανάρτηση από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού. Ο Κώστας Αντωνιάδης γράφει για την αύξηση κίνησης στο αεροδρόμιο: «Η προσπάθεια όλων των θεσμικών φορέων να γίνει η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. τουριστικός προορισμός για τις χώρε τις Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης είχε ως αποτέλεσμα το αεροδρόμιο της Καβάλας να υποδεχθεί για το έτος 2018 331.923 επιβάτες, όταν το 2017 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 262.679, ήτοι είχαμε μια αύξηση της τάξης του 26,4% που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση, μετά το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης (αύξηση 28,2%). Η προσπάθεια συνεχίζεται!!!!».

Διαβάστε επίσης