μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Ανάμεσα στα πολλά που είπε στην εκδήλωση του ο Κώστας Κουνάκος την Παρασκευή το απόγευμα και το εντυπωσιακό στοιχείο (ειδικά αν είναι αλήθεια) για τη μείωση του πληθυσμού της πόλης. Σύμφωνα με τον κ. Κουνάκο από το 2010 έως και το 2018 η Καβάλα έχει 7.000 λιγότερους πολίτες. Αποδίδει τη μείωση στους νέους ανθρώπους που έφυγαν για να βρουν αλλού δουλειά και στις συνέπειες της οικονομικής κρίσης γενικότερα.

 

Πρώτη συνεδρίαση χθες για το νέο δημοτικό σύμβουλο (της πλειοψηφίας) κ. Θόδωρο Παπαδόπουλο. Έλαβε κανονικά θέση στην ομάδα των συμβούλων της κ. Δημάρχου (στη φωτογραφία δίπλα στο Ζήση Μπόνια) κι όπως φάνηκε δε θα χρειαστεί περίοδο προσαρμογής. Τον καλωσόρισε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.

 


 

Η αυξημένη προεκλογική δραστηριότητα κι οι συνεχείς (αν και αναμενόμενες) παρουσιάσεις υποψηφίων δημοτικών και τοπικών συμβούλων είναι μια πρώτης τάξεως αφορμή να θυμηθούμε τα παλιά. Αν όχι τα πολύ παλιά, σίγουρα αυτά των αντίστοιχων τοπικών εκλογών του 2014. Πριν δηλαδή από 5 χρόνια.

 

Όπως τώρα έτσι και τότε οι υποψήφιοι δήμαρχοι παρουσίαζαν χαρούμενοι τους υποψηφίους τους. Αρκετοί από τους οποίους τελικά δεν τα κατάφεραν. Δεν εξελέγησαν τότε. Που να είναι αλήθεια όσοι πρώτη φορά δοκίμασαν την τύχη τους στις εκλογές του 2014; Συνεχίζουν με την ίδια ιδιότητα και για τις εκλογές του προσεχούς Μάη; Ή μήπως αντικαταστάθηκαν από μια νέα φουρνιά νέων υποψηφίων;

 

Δεν είναι εύκολο να εκλεγείς. Δεν είναι εύκολο να εμπλακείς στα κοινά. Η προσπάθεια κάθε πρωτοεμφανιζόμενου υποψήφιου «σκοντάφτει» στους κανόνες. Στους άγραφους νόμους της κάθε προεκλογικής περιόδου. Συχνά δεν τους υιοθετούν. Πολύ συχνά η διαφημιζόμενη και νέα υποψηφιότητα δεν έχει τις γενικότερες προϋποθέσεις.

 

Γίνεται λοιπόν ένα λαμπρό και πανηγυρικό ξεκίνημα κι ύστερα η προσπάθεια μοιάζει εξ αρχής μάταιη. Ορισμένοι δεν το έχουν. Άλλοι δεν μπορούν, για πολλούς το «γήπεδο» δεν είναι κατάλληλο. Το ατυχές και μικρό αποτέλεσμα δεν είναι παρά μια αναμενόμενη εξέλιξη.

 

Γνωρίζοντας όλα αυτά οι έμπειροι, συμπεριλαμβανομένων των υποψήφιων δημάρχων, αναζητούν κατάλληλα πρόσωπα. Κατάλληλα για τι; Για να τους βοηθήσουν. Τους παρουσιάζουν απλή τη διαδικασία, σίγουρη τη νίκη και την εκλογή. Κάποτε τους υπόσχονταν και θέση. Τώρα το αποφεύγουν.

 

«Στρατιές» νέων υποψηφίων φωτογραφίζονται, ελπίζουν, αισιοδοξούν. Δυστυχώς το επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα είναι ένα παζλ. Θα λάβουν μέρος (αφού εκλεγούν) καμιά 40αρια άνθρωποι, προερχόμενοι από 10 περίπου συνδυασμούς. Αν στους 40 που θα εκλεγούν υπολογίσουμε 8-10 θέσεις για τους επικεφαλής, όλοι καταλαβαίνουν πόσο δύσκολος είναι ο στόχος.

 

Στις δημοτικές εκλογές που έρχονται διαπιστώνουμε να εμπλέκονται και ηττημένοι προηγούμενων εκλογών. Άλλων εκλογών. Άνθρωποι που για άλλον λόγο ήταν υποψήφιοι σε αρκετά διαφορετικές εκλογές. Η μη εκλογή τους (σχετικά πρόσφατη) δεν τους επηρεάζει.  Αφού μπήκαν στο χορό, σκέπτονται να τον συνεχίσουν. Όλοι άλλωστε δικαιούμαστε μιας ακόμη ευκαιρίας. Αλλού δεύτερης, αλλού τρίτης κι αλλού πολλοστής.

 

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος μίλησε έγκαιρα για τη κεντροαριστερά συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ. Έθεσε ευθέως και συγκεκριμένα την προϋπόθεση. «Θα συνεργαστούμε με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ» είπε σε συνέντευξη του. Προχθές το σενάριο μιας άλλης, πιο αληθινής κεντροαριστεράς, συζητήθηκε σε συνέντευξη του πρώην υπουργού και δημοσιογράφου κ. Γιώργου Λιάνη.

 

Ερωτηθείς σχετικά είπε τα εξής ενδιαφέροντα: «Πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον θα γίνει το φυσικό πλησίασμα της λεγόμενης Κεντροαριστεράς που την αναζητούμε σαν χρυσόμαλλο δέρας και κάνουμε αργοναυτικές εκστρατείες τζάμπα, μεταξύ του παλιού ΠΑΣΟΚ και του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι η φυσική πορεία. Αφύσικο θα ήταν να πάει ο χώρος μου (ΚΙΝΑΛΛ) με τη Νέα Δημοκρατία. Στη χημεία υπάρχει ο όρος «εξάχνωση», η εξαέρωση δηλαδή ενός στερεού, χωρίς να μεσολαβήσει υγροποίηση. Αυτό είναι που θα υποστεί το ΠΑΣΟΚ αν το αποπειραθεί».

 

Δίκαια διαμαρτυρήθηκε χθες ο Βαγγέλης Παππάς που ενώ ζήτησε για εκδήλωση του τη δημοτική αίθουσα (πολύκεντρο) της Νέας Καρβάλης περίμενε και δεν είχε για μέρες θετική απάντηση. Από όσα του είπαν Δήμαρχος και συνεργάτες της κατάλαβε ότι τους είναι δύσκολο να βρεθούν μεταξύ τους για να συνεννοηθούν και στα πιο απλά ζητήματα!

 

Η κακοκαιρία της Παρασκευής και του Σαββάτου δημιούργησε μικρά προβλήματα στον περιβάλλοντα χώρο του νέου δικαστικού μεγάρου. Τρία από τα νεαρά δέντρα δεν άντεξαν κι έπεσαν. Ευτυχώς το πρόβλημα διορθώνεται σχετικά εύκολα.

 

Την προσεχή Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στο δημοτικό θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου» πραγματοποιείται εκδήλωση που συνδιοργανώνουν το Επιμελητήριο με το σωματείο συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Έχει θέμα «Πρόληψη ατυχημάτων ηλεκτροπληξίας , φωτιά από ηλεκτρικό ρεύμα και από κεραυνούς». Ομιλητές θα είναι ο επιπυραγός υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Κυριάκος Μανδρανής, ο διασώστης εκπαιδευτής του ΕΚΑΒ Αναστάσιος Κοσατζής και ο ηλεκτρολόγος ηλεκτρονικός εκπαιδευτικός και συγγραφέας Αργύρης Κολλιός.

 

Σήμερα το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου οι υπάλληλοι της ΠΕ Καβάλας κόβουν την πίτα τους. Επειδή η φετινή εκδήλωση συμπίπτει με τα 20 χρόνια λειτουργίας του συλλόγου θα τιμηθούν τα ιδρυτικά του μέλη. Τα περισσότερα από τα οποία είναι σήμερα συνταξιούχοι.

 

Διαβάστε επίσης