μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το μεσημέρι της Κυριακής το κατάστημα Γιαλός στην Ραψάνη γέμισε από τα μέλη του συλλόγου των κατοίκων της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής. Ο χορός του συλλόγου σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Από πλευράς υποψηφίων, ήταν λιγότεροι σε σχέση με την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας. Συγκεκριμένα στον χορό ήταν ο Θόδωρος Μουριάδης, ο Μάκης Παπαδόπουλος και εκπρόσωπος του συνδυασμού του Βαγγέλη Παππά. 

Μετά από τα λίγα λόγια του προέδρου του συλλόγου κ. Απόστολου Λυκουρίνου, άπαντες γευμάτισαν και φυσικά διασκέδασαν.

 


 

Συνέντευξη στην Καθημερινή της Κυριακής έδωσε ο πρόεδρος της κεντρικής διοίκησης του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός. Ρωτήθηκε για τις καταστροφές που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία στην Κρήτη αλλά η απάντηση του «έφθασε» ως τη κατάρρευση της γέφυρας στην πόλη μας (χωρίς να υπάρχει στην περίπτωση μας θέμα κακοκαιρίας).

Για την γέφυρα μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο ο κ. Στασινός είπε στη Καθημερινή: ««Πρόκειται για γέφυρα μέσα στην πόλη, κατέρρευσε το οδόστρωμα και κόπηκε η πόλη στα δύο. Δεν ήταν σε απομακρυσμένο σημείο, ήταν μέσα στο κέντρο, ένα έργο εύκολο να συντηρηθεί. Όμως δήμος και περιφέρεια τσακώνονταν σε ποιον ανήκει και τελικά κανείς δεν το ήλεγχε».

*Που είναι άραγε σήμερα το θέμα της αποκατάστασης της γέφυρας; Υπάρχει η εξαγγελία Μέτιου για τη συνεργασία με την Εγνατία Οδό ΑΕ. Η μεταξύ των δύο φορέων απαραίτητη σύμβαση γράφεται ώστε να προλάβει να κυρωθεί στη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου αυτόν τον μήνα. Συνήθως το Περιφερειακό Συμβούλιο της ΑΜΘ συνεδριάζει στο τέλος κάθε μήνα. Δεν έχουμε λοιπόν παρά να περιμένουμε την επόμενη συνεδρίαση ελπίζοντας ότι στα θέματα της ημερήσιας διάταξης θα υπάρχει αυτό που μας ενδιαφέρει. Στη φωτογραφία ο κ. Γιώργος Στασινός, από παλαιότερη επίσκεψη του στο τμήμα ΑΜ του ΤΕΕ.

 


Επειδή μεταξύ αρκετών συμπολιτών υπάρχει μια δικαιολογημένη αγωνία περί της καθημερινής δραστηριότητας του άνευ αρμοδιοτήτων Αντιπεριφερειάρχη, ένα έχουμε να σημειώσουμε. Ας είναι καλά το πρόγραμμα Erasmus. Του δίνει την δυνατότητα κάτι να κάνει και κάτι περισσότερο να προβάλει (αυτό είναι πάντα το σημαντικότερο).

 

Χθες το πρωί ο κ. Μαρκόπουλος υποδέχθηκε ομάδα μαθητών – καθηγητών του γνωστού προγράμματος. Τους υποδέχθηκε με τη συνήθη διαδικασία, η οποία απέχει πολύ από την ουσία. Μόνο που τούτη την φορά είναι απολύτως δικαιολογημένος. Αφού δεν μπορεί να κάνει οτιδήποτε άλλο, γιατί να μην εκτονωθεί στα Erasmus; Στο κάτω κάτω της γραφής αυτοί ζητούν να τον επισκεφθούν. Ότι γίνεται δεν είναι δική του πρωτοβουλία.

 

Ταυτοχρόνως ο κ. Μαρκόπουλος είναι πανταχού παρόν. Βασιλόπιτες, χοροί, εκδηλώσεις, προεκλογικές περιοδείες. Πολύ καλά κάνει εφόσον του προέκυψε η τρέχουσα κατάσταση. Πλέον το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής. Θα «διασώσει» ή όχι το γραφείο του; Προβλέπουμε να γίνεται πραγματική «μάχη» περί των τελευταίων του εξουσιών.

 

Το πιο πρόσφατο δελτίο τύπου της ΠΕ Καβάλας εκδόθηκε την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι και δεν είχε καμία υπογραφή. Ποιος να υπογράψει άραγε; Ο άνευ αρμοδιοτήτων ή ο καινούργιος του 4ου ορόφου;

 

Σαν Δήμαρχος και σαν πρώην Δήμαρχος ο κ. Στάθης Εριφυλλίδης έκανε αρκετά σωστά πράγματα όπως και κάποια λάθη. Ένα από τα πρόσφατα λάθη του ήταν η απουσία την Παρασκευή από την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της κ. Αγγελούδη. Δεν πήγε κανείς εκπρόσωπος του, δεν ειπώθηκε το παραμικρό για την τελικά αδικαιολόγητη απουσία του. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ήταν μια συνειδητή πράξη, η οποία ελπίζουμε ότι δεν έχει καμία σχέση με το βιβλίο και την συγγραφέα.

 

Θα πρέπει να καταλάβει ότι αδικεί τον εαυτό του παραμένοντας θυμωμένος. Έχει τα δίκια του κι αυτός αλλά ο θυμός (ο ολοφάνερος θυμός) που τον διακατέχει τον επηρεάζει αρνητικά σε σχέση με την δημαρχιακή του θητεία και πορεία. Η οποία τελικά αδικείται από αυτόν που έπρεπε πρωτίστως να υποστηρίζεται. Αν ήταν στην εκδήλωση θα του γίνονταν μια επιβεβλημένη τιμή και τίποτα περισσότερο.

 

Αύριο μεθαύριο ο Γιάννης Εριφυλλίδης αναμιγνύεται περισσότερο στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο καθώς πραγματοποιεί εκδήλωση. Η οποία μοιάζει να προσελκύει ήδη το ενδιαφέρον τόσων και τόσων υποψηφίων. Πολλοί υποψιάζονται τους στόχους και την φιλοδοξία του. Ο ίδιος αφήνει τον κόσμο να υποθέτει διάφορα, πορεύεται συγκεκριμένα σύμφωνα με σχέδιο που γνωρίζει μόνο αυτός. Ενδιαφέρουσες είναι προς το παρόν και οι «συμμαχίες» του και οι ιδέες του. Τα άλλα στην ώρα τους. Η οποία όπως έχουμε ξαναγράψει δεν είναι τώρα.

 

Βρισκόμαστε στο φόρτε της προεκλογικής περιόδου κι αυτές οι «συμμαχίες» είναι για όλους τους υποψήφιους το ζητούμενο. Δυστυχώς οι άνθρωποι συχνά λένε ψέματα. Μεγάλα ψέματα. Στην προκειμένη περίπτωση ευάλωτος δεν είναι ο πολίτης. Ευάλωτος είναι ο υποψήφιος. Μέχρι τώρα δεν βρέθηκε τρόπος να ξεχωρίζει αμέσως την αλήθεια από το ψέμα…

 

Το Επιμελητήριο του Έβρου πραγματοποίησε πρόσφατα εκδήλωση με θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Για όλα τα Επιμελητήρια της χώρας η πρωτοβουλία αυτή είναι κάτι δεν συνηθίζεται. Στην Αλεξανδρούπολη έγινε κι είχε επιτυχία. Απευθύνθηκε σε μαθητές, ειδικά τους τελειόφοιτους των Λυκείων. Ψηφίζουν κι αυτοί, έτσι δεν είναι; Πρόεδρος του Επιμελητηρίου του Έβρου είναι πάντα ο ίδιος. Ο Χριστόδουλος Τοψίδης.

 

Ανάμεσα στα εκατομμύρια των πρόσφατων φωτογραφιών του Facebook κι αυτές με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Χαλαρά, σε ένα τραπέζι. Σε ένα συνηθισμένο ουζάκι κάπου στην Κεραμωτή. Αν είδαμε καλά κοντά τους είναι υποψήφιοι του δήμου Νέστου. Υποψήφιοι του Βαγγέλη Τσομπανόπουλου.

 

Παραλειπόμενο από την εκδήλωση της Παρασκευής, εκεί όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο της Σαπφώς Αγγελούδη. Είχε πάει 8 η ώρα κι ο Μπάμπης Δράκος την «έκανε» με … «ελαφρά πηδηματάκια». Χαρακτηριστική ήταν η χειρονομία του να τον ακολουθήσουν και άλλα στελέχη της ΝΟΔΕ και της ΝΔ.

 

Προς τι η αποχώρηση και η προτροπή το ίδιο να κάνουν κι άλλοι; Στις 8 το απόγευμα τους καλούσε το κόμμα… Δεν μπορούσαν να αγνοήσουν την πρόσκληση του. Έφυγαν άρον άρον από την «αγγαρεία» για να βρεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Στην εκδήλωση του Νίκου Παναγιωτόπουλου. Η οποία είχε ώρα έναρξης 8.

 

Δημοσιεύτηκε στην Αυγή της περασμένης Κυριακής συνέντευξη του υποψήφιου δημάρχου Άρη Βέρρου. Το σύντομο κείμενο συνοδεύτηκε από φωτογραφία του κ. Βέρρου στην Παναγία. Εξ αυτού του λόγου οι αναφορές στη συνοικία δεν ήταν λίγες. Ο κ. Βέρρος επανέλαβε την παλιά και σωστή πρόταση του που αφορά τη λάσπη των βιολογικών καθαρισμών. Ειδικότερα είπε: «Επίσης, προτείνουμε την επεξεργασία της λυματολάσπης, καθότι έχουμε τρεις βιολογικούς, αφού σήμερα δυστυχώς η λυματολάσπη απορρίπτεται στον χώρο υγειονομικής ταφής επιβαρύνοντας και το περιβάλλον».

 

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο κ. Βέρρος σημειώνει: «Η Συμπαράταξη Πολιτών από το 2010 υπερασπίζεται το σύστημα της απλής αναλογικής καθώς τη θεωρεί ως τον δικαιότερο και δημοκρατικότερο τρόπο διοίκησης. Ο Δήμος Καβάλας, όπως και οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, υπέφερε από το δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Ο εκάστοτε δήμαρχος ήταν ο απόλυτος άρχοντας. Δεν ήταν λίγες οι φορές που η γνώμη μας δεν μετρούσε. Η απλή αναλογική θα βάλει τέλος σ’ αυτή τη δοκιμασία για τη δημοκρατία. Κάθε δημοτικός/-ή σύμβουλος θα ’χει την απόλυτη ευθύνη να καταθέτει την άποψή του/της και εκείνη να μετρά. Οι εισηγήσεις δεν θα είναι μία τυπική διαδικασία, αλλά μία προσπάθεια συνεννόησης, συνεργασίας και σύνθεσης όλων των προτάσεων. Το δημοτικό συμβούλιο θα αναβαθμιστεί καθώς κάθε άποψη θα λαμβάνεται υπόψη».

 

Στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιεί εκδρομή για το προσεχές τριήμερο ΚΑΠΗ της Κέρκυρας. Διαβάζουμε ότι στο πρόγραμμα της εκδρομής περιλαμβάνεται διανυκτέρευση στην Καβάλα. Το ίδιο χρονικό διάστημα εκδρομή στην Πόλη θα κάνει και η Θρακική Εστία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης