• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η έλλειψη επαρκούς αστυνόμευσης στο κέντρο της πόλης είναι ο βασικός λόγος που συχνά οδηγοί παρκάρουν όπου θέλουν και βολεύονται. Γνωρίζοντας καλά ότι δεν θα τους τιμωρήσει κανείς. Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή φωτογραφία, φαίνεται ξεκάθαρα η πλήρης κατάληψη του πεζοδρομίου από επιβατικό αυτοκίνητο. Αυτές οι καταστάσεις είναι συνηθισμένες για το πλατύ πεζοδρόμιο μπροστά από τη Μεγάλη Λέσχη, στην πολυσύχναστη οδό Κύπρου. Κανονικά θα πρέπει να τις αποδεχθούμε αδιαμαρτύρητα αφού οι μεν οδηγοί δεν βάζουν μυαλό και δεν γίνονται τόσο υπεύθυνοι όσο χρειάζεται, οι δε πάσης φύσεως αστυνομικοί δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες για να καλυφθούν αλλά τις περισσότερες φορές δεν μας πείθουν.

 

Από συμπολίτη λάβαμε και το κείμενο και τη φωτογραφία που το συνοδεύει: «Έβγαλε ο/η άγνωστος/η τον τετράποδο φίλο του βόλτα στην φύση, όπως προφανώς πράττει σε τακτική βάση. Τον αγαπά τον σκύλο του βλέπετε. Πήρε και τροφή για να τον ταΐσει.  Η αγάπη όμως εξαντλείται στον σκύλο με αποτέλεσμα να μην νοιάζεται για τη φύση

γενικότερα, για τους συνανθρώπους, ούτε για τον ίδιο του τον εαυτό που θα ξαναπεράσει από εκεί. Πέταξε την συσκευασία εκεί που θεώρησε πρέπον. Θα μου πείτε μακάρι να ήταν αυτά τα μόνα απορρίμματα πεταμένα σε δημόσιους χώρους. Σωστά, αλλά…. (Η φωτογραφία είναι από τον χώρο πλησίον του αρχαίου θεάτρου Φιλίππων).

 


 

Σύσσωμη η αντιπολίτευση υπερασπίστηκε με διάφορους τρόπους τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Ωδείου, την αντικατάσταση του οποίου δρομολόγησε προ πολύ καιρού η διοίκηση. Τόσο του Δημοτικού Ωδείου όσο και του Δήμου. Παρήγορο το γεγονός ότι ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής είναι ένας επίσης άξιος εκπαιδευτικός στον τομέα της μουσικής.

 

Η αντιπολίτευση όφειλε να είχε προετοιμαστεί αφού οι προθέσεις της διοίκησης ήταν γνωστές εδώ και μήνες. Κι ενώ είχε τον χρόνο κάτι να κάνει, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Ο μόνος που τελευταία ώρα προσπάθησε να βρει έναν αντίλογο να παρουσιάσει ήταν ο Αχιλλέας Νικολαϊδης. Ο οποίος θυμήθηκε το αυτοδιοικητικό του παρελθόν κι έτσι βρήκε βοήθεια στον Εριφυλλίδη. Τον Γιάννη Εριφυλλίδη, πρώην πρόεδρο του Δημοτικού Ωδείου.

 

Επειδή η προετοιμασία ήταν άριστη κι απόφαση νόμιμη, αυτή (η απόφαση) στέκεται αρκετά ισχυρή τις τελευταίες μέρες. Η αλλαγή θα γίνει το Φθινόπωρο. Στο μεταξύ μεσολαβούν εκλογές. Το αποτέλεσμα των οποίων θα κρίνει οριστικά το τι θα συμβεί στο Δημοτικό Ωδείο σε σχέση με τον καλλιτεχνικό του διευθυντή. Νεότερα λοιπόν θα υπάρξουν μόλις γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Σύμφωνα με τη δική μας εκτίμηση, τίποτα δεν πρέπει να θεωρηθεί οριστικό. Ο «αντίπαλος» άλλωστε δεν είπε την τελευταία του λέξη.

 

Συνεχίζεται όλη την εβδομάδα η μη πραγματοποίηση εξετάσεων για την απόκτηση διπλωμάτων οδήγησης. Η κατάσταση είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα ενώ στην Καβάλα το βασικό πρόβλημα το έχουν- ως συνήθως- οι εκπαιδευτές υποψήφιων οδηγών. Κατ’ ουσία πάλι βρέθηκαν χωρίς δουλειά. Προς το παρόν φως στο τούνελ δεν υπάρχει.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από το Λιμεναρχείο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η επιτροπή Πιστοποίησης του Υπουργείου θα είναι στην Καβάλα την Τετάρτη 27 Μαρτίου. Αυτό σημαίνει ότι ο τελικός έλεγχος στο υδροπτέρυγο « Konstadinos 1» ίσως γίνει αργότερα. Όταν αρχές του μήνα η επιτροπή ήρθε στην Καβάλα αλλά λόγω καιρού δεν ολοκλήρωσε τον έλεγχο της, είχε «υποσχεθεί» να επανέλθει στις 27 Μαρτίου. Αυτήν την ημερομηνία ας μην την έχουμε και τόσο σίγουρη…

 

Η διοίκηση του σωματείου των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ Καβάλας έκανε προ λίγων ημερών εθιμοτυπική επίσκεψη στον Κώστα Αντωνιάδη. Ο κ. Αντωνιάδης είναι ο ουσιαστικός αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Καβάλας κι οι συνταξιούχοι ενίσχυσαν με την ευκαιρία την πολύ καλή σχέση που έχουν μαζί του.

 

Χθες ο κ. Αντωνιάδης είχε άλλους επισκέπτες. Γράφει στο διαδίκτυο (με τη σχετική φωτογραφία): «Συνάντηση με την Πρόεδρο του Ζωοφιλικού Σωματείου Καβάλας “ΑΙΣΩΠΟΣ” και τον Γενικό Γραμματέα της Εταιρείας για την περίθαλψη Αδέσποτων και Άγριων Ζώων για την επίλυση διαφόρων θεμάτων που αφορούν τα αδέσποτα ζώα».

 

Χθες το απόγευμα προεκλογική εκδήλωση που έγινε στο Ζυγό, φιλοξενήθηκε στην αίθουσα που διαθέτει για τα μνημόσυνα- κηδείες κτλ η εκκλησία του χωριού. Οι διοργανωτές της δεν μπορούσαν να βρουν άλλη κατάλληλη. Πρόσφατα ο κ. Βέρρος ζήτησε από τη Δήμαρχο να διατεθούν για τις προεκλογικές εκδηλώσεις στα χωριά οι χώροι των πρώην Κοινοτήτων. «Δεν υπάρχουν άλλοι » είπε ο κ. Βέρρος. Μάλλον ξέχασε τις αίθουσες των ιερών ναών…

 

Το πρόβλημα το είχε πρώτος ο Βαγγέλης Παππάς. Για τις ανάγκες της εκδήλωσης του στη Νέα Καρβάλη ζήτησε και πήρε άδεια για την αίθουσα του Πολύκεντρου. Κατά συνέπεια το πράσινο φως έχει δοθεί. Όσοι πιστοί, προσέλθετε (στις πρώην κοινότητες).

 

Η σημερινή γενική συνέλευση του σωματείου των εργαζομένων της ΔΕΥΑΚ θα έχει ενδιαφέρον. Στη διάρκεια της η διοίκηση του σωματείου θα βραβεύσει τον πρώην Δήμαρχο Στάθη Εριφυλλίδη, τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Σταύρο Πεταλωτή και τον πρώην Δήμαρχο Λευτέρη Αθανασιάδη. Είδηση είναι ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση και θα παραστεί στην εκδήλωση η σύζυγος του Λευτέρη Αθανασιάδη, Ολυμπία.

 

Απαραίτητος είναι για την παρέλαση της Δευτέρας ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Μόνο η παρουσία του θα μας γλιτώσει από περιπέτειες. Αν έρθει, θα σταθεί όρθιος μπροστά μπροστά στην εξέδρα για τα μαθητικά τμήματα. Αν δεν έρθει θα πρέπει κάποιος να αποφανθεί για την αρμοδιότητα. Είναι του Μαρκόπουλου ή του Κώστα Αντωνιάδη;

 

Το προσεχές Σάββατο συνεργάζονται τρεις τοπικοί σύλλογοι, παρουσιάζουν κοινή μουσικοχορευτική εκδήλωση για την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821. Αμέσως μετά υπάρχει το καθιερωμένο γλέντι: Το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας, η Θρακική Εστία Καβάλας και η Λέσχη Ποντίων Ν.Καβάλας σας προσκαλούν το Σάββατο 23 Μαρτίου 2019 και ώρα 21.30
στο παραδοσιακό γλέντι που θα ακολουθήσει μετά την μουσικοχορευτική παράσταση για την 25η Μαρτίου με την ορχήστρα «Μπάντα Τέτοια» σε χορούς Μακεδονίας & Θράκης και τους Π. Κοριανίδη, Α. Μαρμάκη, Τ. Κεκρίδη και Ν. Ουζούνη σε χορούς Πόντου στο Κέντρο Μιχάλης στο Περιγιάλι. Τιμή εισόδου 15 ευρώ. Δηλώστε εγκαίρως συμμετοχή.

 

Πρόταση του Θόδωρου Μουριάδη η επέκταση των αστικών συγκοινωνιών σε Παληό και Αμυγδαλεώνα. Αφορμή της πρότασης η αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας. Η ιδέα φυσικά και είναι άριστη. Ποιος όμως Δήμαρχος θα αποφασίσει να «ανοίξει» αυτόν τον «πόλεμο» με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ; Στο παρελθόν πολλοί το σκέφθηκαν, ουδείς το υλοποίησε.

 

Η εποχή που διανύουμε- κατά κάποιο τρόπο πρόωρη Άνοιξη- είναι κατάλληλη για μια βόλτα στο λιμανάκι των Σφαγείων. Αν επικεντρωθούμε στην αλιευτική του πλευρά, θα δούμε εικόνες που θυμίζουν το λιμάνι της Καβάλας (το κεντρικό λιμάνι) όπως ήταν πριν από κάποια χρόνια. Πλήθος μικρών σκαφών, παράκτιων αλιέων. Οι οποίοι γυρίζουν από τη δουλειά νωρίς το πρωί. Παραμένουν στις περιποιημένες βάρκες τους για να προετοιμάσουν την εργασία της επόμενης μέρας.

 

Το λιμάνι των Σφαγείων είναι μια ακόμη γραφική περιοχή της Καβάλας που δυστυχώς δεν αξιοποιήθηκε. Κοντά του το ομώνυμο κτίριο. Ρημάζει απεριποίητο. Ευκαιρίες που έχουμε τόσο κοντά μας, διεκδικήσεις και σχέδια που τα «παλέψαμε» μα δεν τα καταφέραμε ποτέ. Φταίνε οι άλλοι; Φταίει η γραφειοκρατία; Φταίει η Αθήνα; Όποιος κι αν φταίει δεν μπορεί να φταίει μόνο αυτός. Ευθύνες φυσικά και υπάρχουν στη δική μας πλευρά.

 

Την τελευταία φορά που κάτι ακούσαμε για την ίδια περιοχή ήταν προ έτους. Η κ. Ιωσηφίδου είχε πάει στην Αθήνα για να πετύχει τον νέο στόχο, την ίδρυση ενός δημοτικού λιμενικού ταμείου. Το οποίο όταν και αν δημιουργηθεί θα αναλάβει το λιμάνι των Σφαγείων. Τούτο θα γίνει σε αυτόν ή στον επόμενο αιώνα;

 

Αντιγράφουμε από την ιστοσελίδα του 902.gr την είδηση της επίσκεψης στο ΤΕΙ του υποψήφιου Περιφερειάρχη της Λαϊκής Συσπείρωσης: Περιοδεία στο ΤΕΙ Καβάλας πραγματοποίησε χθες κλιμάκιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με επικεφαλής τον Δημήτρη Παπατολίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Έγινε συζήτηση για τις επικείμενες συγχωνεύσεις του ΤΕΙ ΑΜ-Θ που στις περισσότερες περιπτώσεις στην Καβάλα σημαίνει κλείσιμο Τμημάτων, ακόμα παραπέρα υποβάθμιση των σπουδών.

 

Διαβάστε επίσης