• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στη Λαϊκή Αγορά του Σαββάτου περιόδευσε το Σάββατο ο υποψήφιος δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης. Μίλησε με πολύ κόσμο, όπως και οι υποψήφιοι του που τον συνόδευαν. Για τη χθεσινή εθνική γιορτή ο κ. Μουριάδης έγραψε στο facebook: «Γιορτάζει το έθνος μας. Μια τέτοια μέρα το 1821 ένας λαός καταπιεσμένος για 400 χρόνια χωρίς στρατιωτικό σχέδιο με μόνο όπλο τη δίψα για ελευθερία και τη θρησκεία επαναστάτησε ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία και δεν λύγισε ούτε όταν είδε να καταστρέφονται τα χωριά τους ,οι οικογένειες τους. Σ’ αυτούς χρωστάμε την ύπαρξη μας σαν κράτος».

 

Ενώ στην κατάθεση στεφάνων οι επίσημοι ήταν πάρα πολλοί, δεν έγινε το ίδιο την ώρα της παρέλασης. Η εξέδρα των επισήμων είχε σαφώς λιγότερους παρόντες. Κενή θέση ωστόσο δεν υπήρξε. Ας δούμε αναλυτικά τι έπραξαν κάποιοι από τους «απόντες» της εξέδρας. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν στην δοξολογία αλλά στη συνέχεια κινήθηκε προς την παρέλαση της Ελευθερούπολης. Εκεί ήταν και ο Γιάννης Πασχαλίδης. Στην κατάθεση στεφάνων στο Δημοτικό Κήπο ήταν ο Άρης Βέρρος. Ανάμεσα στους πολίτες είδε την παρέλαση στην Καβάλα ο Θόδωρος Μουριάδης. Ο Τάκης Εμμανουηλίδης ήταν στη Χρυσούπολη όπως και οι Αλέξανδρος Ιωσηφίδης- Γιώργος Καλαντζής.

 

==========================================================================

 

Την προηγούμενη εβδομάδα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χριστόδουλος Τοψίδης εξέδωσε ανακοίνωση για το γνωστό πρόβλημα βιωσιμότητας του Βιοτεχνικού Πάρκου Καβάλας (ΒΙΟΠΑΚ) και των δύο εταιριών του. Δυστυχώς παρασύρθηκε κι έτσι θυσίασε την αλήθεια στο βωμό της προεκλογικής σκοπιμότητας. Το κείμενο στρέφεται μόνο κατά του Χρήστου Μέτιου αν και αυτός μοιάζει να είναι ο τελευταίος και πιο πρόσφατος τροχός στην άμαξα των ευθυνών που υπάρχουν στο θέμα.

 

Τα προβλήματα στο ΒΙΟΠΑΚ εμφανίστηκαν στο τελευταίο μέρος της θητείας Γιαννακίδη- Γρανά. Οι επόμενοι (Παυλίδης- Μαρκόπουλος) κακώς δεν είχαν το θέμα στις άμεσες προτεραιότητες τους. Ο κ. Μαρκόπουλος έπρεπε να πιέσει περισσότερο την Κομοτηνή αλλά δεν το έκανε ασχολούμενος με … Erasmus και άλλες εθιμοτυπίες.

 

Ο μακαρίτης ο Γιώργος Παυλίδης ξεκίνησε συζητήσεις με το Επιμελητήριο αλλά αυτές δεν ήταν συστηματικές. Επί των ημερών του απλώς άρχισε ένας διάλογος ώστε ο τοπικός φορέας να αναλάβει εξ ολοκλήρου το ΒΙΟΠΑΚ. Αν ο κ. Μαρκόπουλος επέμενε για γρήγορες αποφάσεις, αυτές μπορεί και να είχαν ληφθεί τότε. Επικεντρωνόμαστε στις ευθύνες του κ. Μαρκόπουλου λόγω της ιδιότητας του αφού και τότε ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας. Είχε λόγους να ασχολείται με την εκκρεμότητα καθημερινά.

 

Της συζητήσεως αυτής απείχαν οι οικοπεδούχοι του ΒΙΟΠΑΚ. Λόγω της οικονομικής κρίσης είχαν προ πολλού εξουδετερωθεί. Τα επενδυτικά τους σχέδια επίσης. Όλα ίσως ήταν αλλιώς αν τούτο δεν ίσχυε. Η αλλαγή διοίκησης στην Περιφέρεια με το θλιβερό γεγονός του θανάτου του Γιώργου Παυλίδη, παρέτεινε την στασιμότητα. Επί Μέτιου οι υπηρεσίες της Κομοτηνής απέρριψαν αυτό που επιτέλους είχε ωριμάσει. Το Επιμελητήριο έμεινε εκτός διεκδίκησης κι η οδός που επιλέχθηκε ήταν διαφορετική.

 

Εσχάτως μάθαμε ότι πάλι ανέκυψαν γραφειοκρατικά προβλήματα. Άρα 5 χρόνια δεν έγινε για το ΒΙΟΠΑΚ τίποτα το ουσιαστικό. Φταίει μόνο ο Μέτιος; Ο κ. Τοψίδης πρέπει να διαβάσει το σχόλιο (στο facebook) του πρώην Νομάρχη Θ. Καλλιοντζή. Σωστά μας «γυρίζει» πίσω, πολύ πιο πίσω από την εποχή Μέτιου, αν επιμένει να επικεντρώνεται στην περίοδο 2011-2014.

 

Παρόλα αυτά τούτο είναι πιο δίκαιο από το εντελώς λάθος δελτίο τύπου του κ. Τοψίδη. Ο κ. Καλλιοντζής γράφει: «Αυτοί που πρωτίστως άφησαν το προσωπικό τους στίγμα ήσαν οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης της περιόδου 2007-2010 που αποτέλεσαν και την τοπική διοίκηση της Αντιπεριφέρειας την περίοδο 2011-2014 . Μαζί τους φανατικά και ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης που εξυπηρετούσαν διαφορετικές σκοπιμότητες αλλά με τον ίδιο προσωποποιημένο πολιτικό στόχο . Όλοι αυτοί μαζί κατάφεραν να καταστρέψουν το ΒΙΟΠΑ.  Οι επόμενοι βρήκαν συντρίμμια φοβούμενοι να το αγγίξουν από το 2015 και εντεύθεν . Είτε η Αρχή της Περιφέρειας είτε της Αντιπεριφέρειας».

 

Οι πάσης φύσεως τοπικοί σύλλογοι που θέλουν να κάνουν εκδρομή για τα μέλη τους μα συναντούν οικονομικά προβλήματα δεν έχουν παρά να απευθυνθούν στους υποψήφιους των εκλογών του Μάη. Δίνοντας προτεραιότητα σε αυτούς που αποδεδειγμένα αποδέχονται, ικανοποιούν τέτοιου είδους αιτήματα. Θα τους βρουν εύκολα. Είτε στην Καβάλα, είτε στην Αλεξανδρούπολη.

 

Στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας διαβάζουμε μια απροσδόκητη ανακοίνωση σχετικά με τα ανταποδοτικά του ΤΑΡ: «Το Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καβάλας καταγγέλλει την » χορηγία» που πρόκειται να κάνει ο ΤΑΠ προς τον Δήμο Καβάλας για το έργο ύδρευσης στον πρώην δήμο Φιλίππων. Η » αγαθοεργία» της εν λόγω- αμερικανικών συμφερόντων – εταιρείας προφανώς κρύβει από πίσω ανομολόγητα συμφέροντα. Το κράτος οφείλει να καλύψει τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου χωρίς να χρησιμοποιεί » χορηγίες» ύψους πολλών εκατομμυρίων από εταιρείες με προφανή κίνητρα!». Η ανακοίνωση είναι της προηγούμενης εβδομάδας.

 

Δελτίο τύπου του ΤΕΕ ΑΜ χαρακτηρίζει πετυχημένη την ημερίδα (του) που πριν λίγες μέρες έγινε στην Καβάλα κι είχε θέμα την έκδοση ηλεκτρονικών αδειών. Στο ίδιο δελτίο τύπου διαβάζουμε ότι για το γενικότερο πρόβλημα (καθυστέρησης έκδοσης πολεοδομικών αδειών) «…προγραμματίστηκαν νέες συναντήσεις και επαφές με τους εμπλεκόμενους φορείς στο αμέσως επόμενο διάστημα». Το ΤΕΕ ΑΜ πρέπει να δράσει γρήγορα, μόνο του ή μαζί με το Επιμελητήριο Καβάλας.

 

5 ακόμη υποψήφιους του ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες ο Μάκης Παπαδόπουλος. Όπως πάντα δεν διευκρινίζει το που θα είναι υποψήφιοι. Το ίδιο πράττουν κι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι καθώς περιμένουν τη λήξη της προθεσμίας, «ζυγίζουν» τις επιλογές τους, συνεχίζουν τις συζητήσεις για τις ηχηρές τους μεταγραφές.

 

Μέσω του διαδικτύου ανακοίνωσε μια υποψήφια της η Δήμαρχος. Πρόκειται για την Κατερίνα Κοψαχείλη. Η Κατερίνα είναι κόρη του Παύλου Κοψαχείλη. Ο κ. Παύλος Κοψαχείλης ήταν δημοτικός σύμβουλος Καβάλας εκλεγμένος τη δεκαετία του 90 με τον Λευτέρη Αθανασιάδη.

 

Νέος υποψήφιος και για τον Χρήστο Μέτιο. Συμφώνησε με τον καθηγητή του ΤΕΙ Βασίλη Τσιάντο. Ο κ. Μέτιος ήταν στην Καβάλα τις προηγούμενες ημέρες για επαφές άρα δεν πρέπει να μας ξαφνιάσουν τυχόν ανακοινώσεις του. Για το ψηφοδέλτιο της Καβάλας περιμένουμε αρκετά ονόματα ακόμη.

 

Το Σάββατο ο Χρ. Τοψίδης πραγματοποίησε προεκλογική εκδήλωση στην πόλη της Δράμας. Στη διάρκεια της ανακοίνωσε την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο κ. Στέλλα Παπαδοπούλου. Η κ. Παπαδοπούλου είναι μέλος της ΝΟΔΕ Καβάλας. Χθες ο κ. Τοψίδης ήταν στην πόλη μας και παρακολούθησε την παρέλαση ευρισκόμενος στην εξέδρα των επισήμων.

 

Αρκετοί εκπρόσωποι του ΚΙΝΑΛ Καβάλας ήταν την Κυριακή στην Αλεξανδρούπολη για την επίσκεψη και ομιλία της κ. Φώφης Γεννηματά. Ο Κωστής Σιμιτσής μίλησε πριν την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Στο ακροατήριο ήταν ακόμη οι Μιχάλης Τιμοσίδης, Ιορδάνης Χοροζίδης, Κώστας Παπακοσμάς, Λάκης Τζιτζιός. Το προσεχές Σαββατοκύριακο το ΚΙΝΑΛ Καβάλας ταξιδεύει στην Αθήνα για να συμμετέχει στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος.

 

Η κοινή εκδήλωση Θρακικής- Λέσχης Ποντίων και Λυκείου Ελληνίδων διήρκεσε 2,5 ώρες αλλά άξιζε τον κόπο. Αυτό παραδέχονται οι πολίτες που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα. Ότι καρέκλα υπήρχε διαθέσιμη στο Αμφιθέατρο χρησιμοποιήθηκε αλλά πάλι υπήρχαν όρθιοι.

 

Ο υποψήφιος δήμαρχος Παγγαίου Γιώργος Γερομάρκος έλαβε μέρος στον Παπαχρηστίδειο αγώνα δρόμου στην Ελευθερούπολη. Λόγω προπονήσεων με την ποδοσφαιρική ομάδα των δασκάλων (της οποίας είναι βασικός στέλεχος» «έβγαλε» τη διαδρομή χωρίς πρόβλημα.

 

Τις προάλλες η Δήμαρχος συμμετείχε σε ενημερωτική προεκλογική εκδήλωση που οργάνωσε στο Ζυγό το τοπικό συμβούλιο, στο οποίο η παράταξη της έχει την πλειοψηφία. Η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν μεγάλη. Η κ. Δήμαρχος ήταν στην εκδήλωση με τους κατάλληλους συνεργάτες της ώστε να απαντηθούν όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν.

 

Πολιτιστικός σύλλογος της πόλης με ανάρτηση στο facebook καλούσε όποιον θέλει να κάνει παρέλαση να συμμετάσχει στο τμήμα του. Η πρόσκληση απευθύνονταν σε όλους τους πολίτες. Απ’ ότι είδαμε απέδωσε αφού το τμήμα του συλλόγου που συμμετείχε στο γεγονός ήταν πολυάριθμο.

 

Ο δημοτικός σύμβουλος Καβάλας Παράσχος Αγανικόλας θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΛΑΟΣ. Ο πρώτος στη λίστα, λέει χαρακτηριστικά. Αυτό ισχύει εξ αιτίας του επιθέτου του που αρχίζει από άλφα. Υποψήφιος ευρωβουλευτής με το Βαρουφάκη θα είναι ο Κώστας Νάνος. Ταυτόχρονα ο κ. Νάνος θα είναι υποψήφιος και με τον Μάκη Παπαδόπουλο. Δεν υπάρχει ασυμβίβαστο.

 

 

Διαβάστε επίσης