μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Λόγω ασθένειας ο Κώστας Μορφίδης δεν πήγε σε καμιά από τις παρελάσεις της Δευτέρας. Μόλις χθες ξεπόρτισε από την οικία του, ελπίζοντας ότι η πρόσφατη γρίπη ήταν η τελευταία της χειμερινής περιόδου. Για την εθνική γιορτή έγραψε το ακόλουθο κείμενο: «Οι εθνικές επέτειοι είναι μία ευκαιρία στοχασμού για την αναγνώριση των σημαντικότερων επιδίκων της εποχής μας.  Η επανάσταση του ’21 υπήρξε κορυφαίο γεγονός για τον 19ο αι. Ο ελληνικός λαός ξεσηκώθηκε ενάντια στην πανίσχυρη Οθωμανική Αυτοκρατορία, εμπνευσμένος από τις αρχές του Διαφωτισμού και της Γαλλικής Επανάστασης και έκανε καθολικό το αίτημα για Λευτεριά και Δημοκρατία, ανατρέποντας τους σχεδιασμούς των μεγάλων δυνάμεων και των πρόθυμων εγχώριων υποστηρικτών τους.  Τα διδάγματα εκείνου του αγώνα είναι πολλά. Αφύπνισε τους υποτελείς, ενέπνευσε τους λαούς, έδωσε ένα μήνυμα ελπίδας, πήγε κόντρα στην παγιωμένη και αμετάβλητη πραγματικότητα. Κυρίως όμως, έβαλε μπροστά τον άνθρωπο. Σήμερα, λίγα χρόνια πριν ολοκληρωθούν 200 χρόνια από την έναρξη της επανάστασης, μπορεί κάποιος να θέσει ερωτήματα όπως “Ποια Ευρώπη θέλουμε;”, “Πόσο επικίνδυνη είναι η Πατριδοκαπηλία”, “Ποιος κερδίζει από την άνοδο του φασισμού, της ακροδεξιάς και του ρατσισμού “. Ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν με τσιτάτα, με λεονταρισμούς, με μικροκομματικές λογικές. Σήμερα λοιπόν, πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό ότι οι πανανθρώπινες αξίες για τις οποίες πάλεψε τότε ο ελληνικός λαός είναι αναγκαία συνθήκη για την προκοπή του τόπου μας και για τη δόμηση ενός κόσμου Αλληλεγγύης, ειρήνης, αρμονικής συνύπαρξης».

 


 

Η παρέλαση ήταν σε πλήρη εξέλιξη. Ο κόσμος την χαίρονταν, συμμετείχε χειροκροτώντας κι οι σύλλογοι περνούσαν ο ένας πίσω από τον άλλον. Ως που ήρθε η σειρά των Μυτιληνιών.   Νεαρός διμοιρίτης σήκωσε αρχικά το χέρι του για να προειδοποιήσει τους επόμενους. Έπρεπε την κατάλληλη στιγμή να στρίψουν το κεφάλι τους δεξιά, να κοιτάξουν τους επισήμους αποδίδοντας σε αυτούς τον επιβεβλημένο σεβασμό.

 

Ξαφνικά το όρθιο χέρι του διμοιρίτη μετατράπηκε σε μια μεγαλοπρεπή μούντζα. Προς όλους. Όλους αυτούς που βρίσκονταν στην εξέδρα των επισήμων. Κανείς τους δεν αντέδρασε. Κάποιοι δεν κατάλαβαν. Όσοι αντιλήφθηκαν την πράξη προτίμησαν να τη σχολιάσουν χαμηλόφωνα και φυσικά να την αποδοκιμάσουν. Συζητώντας μεταξύ τους!

 

Δίστασαν; Δείλιασαν; Πάντως για το … «φονικό» κανείς δεν είπε κουβέντα δημοσίως. Πιθανόν να σκέφθηκαν ότι ήταν μια αντίδραση λαϊκή, σαν αυτή που επικράτησε στις παρελάσεις προ της κυβερνητικής αλλαγής του 2015. Κι αυτή ωστόσο η εξήγηση δεν καλύπτει. Ούτε τον «δράστη», ούτε τους παραλήπτες της μούντζας.

 

Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με μια ανοησία της εποχής (που εκθέτει τον σύλλογο των Μυτιληναίων) και με μια ένοχη σιωπή. Αυτών που δεν είχαν το θάρρος να καταδικάσουν το περιστατικό. Έπρεπε να το κάνουν αμέσως  μιας και η συγκεκριμένη μούντζα δεν φαίνεται να είχε οποιαδήποτε σχέση με τα της συμφωνίας των Πρεσπών. Ας μη διαφεύγει της προσοχής μας ότι «παραλήπτης» της μούντζας ήταν και ο Μητροπολίτης Στέφανος. Και πολλοί άλλοι.

 

Είναι επίσης χαρακτηριστική η στιγμή που η αντιδήμαρχος Μαρία Φρατζεσκάκη (ήταν στην εξέδρα των επισήμων) σηκώνεται όρθια για χάρη του συγκεκριμένου συλλόγου, χειροκροτεί θερμά τους Μυτιληνιούς. Κι ως … ανταπόδοση εισπράττει την μούντζα. Για την οποία ισχυρίζεται ότι δεν την κατάλαβε!

 

Το ίδιο βράδυ αναρτήθηκε στο facebook η συγνώμη αυτού που μούντζωσε. Τους περισσότερους φαίνεται να τους ικανοποιεί. Κάποιοι μάλιστα τον συγχαίρουν για τη συγνώμη που ζητά. Άρα το θέμα λήγει ομαλά και δεν θα δοθεί οποιαδήποτε συνέχεια. Από πους άραγε; Από αυτούς που δεν είπαν κιχ;

 

Οι ακραίες συμπεριφορές στις παρελάσεις εμφανίστηκαν πρώτη φορά από θερμούς υποστηρικτές όσων σήμερα κυβερνούν. Ναι μεν ήταν άλλες οι εποχές αλλά ήταν παρέλαση. Ήταν μια εθνική γιορτή που ανεξάρτητα από την πολιτική συγκυρία είναι κάτι άλλο. Κάτι διαφορετικό, κάτι που συνδέει τους έλληνες με τις καλές στιγμές της ιστορίας τους.

 

Τότε έγινε η κακή αρχή. Θυμόμαστε (και) στην Καβάλα οπαδούς της τότε αντιπολίτευσης να μουντζώνουν μαζικά τους επισήμους επειδή αυτοί υποστήριζαν τα μνημόνια. Το τι μεσολάβησε το γνωρίζουμε όλοι. Μάθημα μας είναι ένα και μοναδικό. Διαφωνούμε, καταγγέλλουμε, διαμαρτυρόμαστε αλλά δεν είναι όλες οι ώρες ίδιες. Πολύ περισσότερο οι παρελάσεις. Δεν είναι πολιτικό γεγονός και δεν πρέπει να μετατρέπεται σε τέτοιο.

 

Η δίψα για την εξουσία είναι μεγάλη. Μπρος σε αυτήν κανόνες αλλάζουν. Ανατρέπονται αφού όλα εξυπηρετούν τον έναν, τον μεγάλο σκοπό. Τα ζήσαμε και τα ζούμε. Κι όμως, η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων που συνεχίζει να προσέρχεται στις παρελάσεις πάει μόνο για αυτές. Για να δει συλλόγους, σχολεία και λίγο Στρατό.

 

Μη συμμετέχοντας οι πολλοί στην κομματικοποίηση και των παρελάσεων δηλώνουν με την στάση τους υποστηρικτές της παράδοσης. Κάνουν αυτό που θα ήθελαν να γίνεται στις παρελάσεις όσοι πολέμησαν. Όσοι σκοτώθηκαν στους ενοχλητικούς πολέμους του παρελθόντος.

 

Εμείς στα σύγχρονα χρόνια (πριν ή μετά τα μνημόνια) φτιάχνουμε τους δικούς μας «πολέμους». Κι ένα μέρος των «εχθροπραξιών» το μεταφέρουμε στις παρελάσεις. Με αυτά τα… «διδάγματα» λοιπόν ο συγκεκριμένος διμοιρίτης αποδείχθηκε πολύ καλός «μαθητής». Τόσα είδε, τόσα άκουσε, τόσα διάβασε. Είπε λοιπόν να τα αντιγράψει μπας και γίνει ήρωας…

 

Δεν γνωρίζουμε τον άνθρωπο, πολύ περισσότερο το αν όντως μετάνιωσε για την πράξη του. Συνεχίζει να μας κάνει εντύπωση η απάθεια των επισήμων. Η μη αντίδραση τους. Αυτό ίσως να είναι χειρότερο από το αρχικό γεγονός. Τελικά, μήπως για την αδιαμαρτύρητη «αποδοχή» της μούντζας πρέπει κι οι επίσημοι να κάνουν την αυτοκριτική τους;

 

Για τις επόμενες του εκδηλώσεις ο σύλλογος των Μυτιληνιών είναι βέβαιο ότι θα απευθυνθεί στους τοπικούς φορείς και παράγοντες. Σε όλους αυτούς που εκπρόσωπος του τους μούντζωσε τη Δευτέρα. Θα έχει ενδιαφέρον και η συνάντηση, κυρίως η αντίδραση των… μουντζωμένων επί των αιτημάτων του συλλόγου των Μυτιληνιών.

 

Σε μεγάλους μπελάδες βάζει τη ΝΔ Καβάλας η απόφαση της Στέλλας Παπαδοπούλου να είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον Χρ. Τοψίδη. Σημειώνουμε ότι η κ. Παπαδοπούλου για την περίοδο που διανύουμε δεν είναι απλώς στέλεχος ή υποστηρικτής της ΝΔ. Είναι η γραμματέας της ΝΟΔΕ Καβάλας.

 

Η σταγόνα μοιάζει να είναι αυτή που ξεχειλίζει το ποτήρι. Αν πάλι το κόμμα σιωπήσει τότε θα αποδειχθεί λίγο σε σχέση με την στήριξη που παρέχει στον κ. Μέτιο. Αν αντιδράσει (που δεν το βλέπουμε), τότε θα έχει δικαιώσει στην πράξη όσα πρόσφατα δήλωσε από την Ξάνθη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Όσο για την Στέλλα Παπαδοπούλου, αφού της ευχηθούμε καλή επιτυχία, έχουμε να παρατηρήσουμε το εξής. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τη «γραμμή» του κόμματος για τις Περιφερειακές εκλογές στην ΑΜΘ, όφειλε πριν απ’ όλα να παραιτηθεί από τη θέση της στη ΝΟΔΕ. Και μετά να κάνει αυτό που αποφάσισε. Στη δεδομένη στιγμή επιχειρεί κάτι που απλά δεν είναι ηθικά σωστό. Δεν γίνεται και στη ΝΟΔΕ και με τον Τοψίδη.

 

Βίντεο με θέμα τα κυκλοφοριακά προβλήματα από την κατάρρευση της γέφυρας «ανέβασε» χθες το απόγευμα ο Μάκης Παπαδόπουλος. Προβάλλει την άποψη του για άμεση λύση, επαναλαμβάνει τη γνωστή και πρόσφατη πρόταση του για αμφιδρόμηση της οδού που απέμεινε.

 

Χθες ο Μάκης Παπαδόπουλος με τον Σωτήρη Λαζαρίδη και τον Γιάννη Μούτλια ήταν στο νοσοκομείο για την πλήρη στήριξη της πρωτοβουλίας του σωματείου των εργαζομένων και της Κατερίνας Πετράκη. Σήμερα ο Μάκης Παπαδόπουλος δίνει συνέντευξη τύπου για να παρουσιάσει κι άλλους υποψηφίους του. Είναι η πρώτη φορά που για την παρουσίαση υποψηφίων του δίνει συνέντευξη τύπου, είναι η πρώτη φορά που στην πρόσκληση της συνέντευξης ξεκαθαρίζει ότι θα είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και όχι υποψήφιοι αορίστως.

 

Χθες το απόγευμα ο Χρήστος Μέτιος ανακοίνωσε μέσω του Facebook την υποψηφιότητα του Βασίλη Τσιάντου. Η σχετική φωτογραφία είχε το εξής κείμενο: «Καλωσορίζουμε στη Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση τον Βασίλη Τσιάντο, καθηγητή στο ΤΕΙ ΑΜΘ, αντιπρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) και πρόεδρο του Παραρτήματος Καβάλας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας».

 

Στην καρέκλα του Κώστα Αντωνιάδη, στην εξέδρα των επισήμων, κάθισε στην παρέλαση ο βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου. Όσο κι αν η θέση του βουλευτή είναι στην πρώτη σειρά και στο κέντρο της εξέδρας, η επίμαχη καρέκλα ήταν του αντιπεριφερειάρχη. Όπως λέμε ήταν «πιασμένη». Τελικά ο κ. Αντωνιάδης βολεύτηκε με αναπληρωματική…

 

Επειδή δεν είχαν καρέκλα να καθίσουν, έφυγαν μάλλον παραπονούμενες από την ίδια εξέδρα οι σύζυγοι των Μαρκόπουλου- Τοψίδη, παρέα με την επίσης χωρίς καρέκλα Στέλλα Παπαδοπούλου.

Διαβάστε επίσης