μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πάντα οι τοπικές (δημοτικές) εκλογές είναι η αφορμή προκειμένου νέοι άνθρωποι να εμπλακούν με τα κοινά, να βοηθήσουν την πόλη στην οποία γεννήθηκαν και ζουν. Αν το καταφέρνουν κι εκλέγονται είναι μια άλλη ιστορία. Υποψηφιότητες με αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν και «φρεσκάδα» και δυναμική.

Υπό αυτήν την έννοια ξεχωρίζουμε (και) την υποψηφιότητα του Γιώργου Μιχαηλίδη.  Ο Γιώργος είναι πολιτικός μηχανικός με μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική διατριβή στα εφαρμοσμένα μαθηματικά. Εργάζεται ως προγραμματιστής λογισμικών μηχανικής προσομοίωσης. Είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΟΣ» του Θόδωρου Μουριάδη. Ανήκει στους στενούς συνεργάτες του Θόδωρου Μουριάδη και έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στην προβολή του συνδυασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καλή του επιτυχία.

 

Στην αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» έκαναν χθες το πρωί γενική συνέλευση οι οικοδόμοι. Το σωματείο προγραμματίζει εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου το διήμερο 7 και 8 Απρίλη, στον ίδιο χώρο. Η χθεσινή γενική συνέλευση αποφάσισε την εκπροσώπηση του σωματείου μέσω της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και όχι μέσω του Εργατικού Κέντρου. Ταυτόχρονα στη χθεσινή συνέλευση εξελέγη η εφορευτική επιτροπή των προσεχών εκλογών. Το σωματείο πραγματοποιεί εκλογές για νέα διοίκηση κάθε 3 χρόνια.

 


 

Την προσεχή Κυριακή 7 Απριλίου επαναλαμβάνεται σε όλη την Ελλάδα η γνωστή από το παρελθόν εθελοντική δράση Let’s Do It Greece.  Οι συμμετοχές στο Δήμο και στο Νομό Καβάλας είναι ως τώρα λίγες, γεγονός που αποδίδεται στο ότι οι Δήμοι δεν ενεπλάκησαν. Αυτοί συντόνιζαν, οργάνωναν, διαφήμιζαν και φυσικά στήριζαν με υλικά τους εθελοντές.

 

Ενώ στην Καβάλα υπήρξε μια «έκρηξη» συμμετοχών και ενεργειών, πέρσι αλλά και φέτος όλα υποχώρησαν. Αυτό οφείλεται και στους πολίτες (κουράστηκαν;) μα κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η οποία σχεδόν παντού στο Νομό μας υποχώρησε κι αποχώρησε από το Let’s Do It Greece.

 

Στην ιστοσελίδα της καμπάνιας κι εξόρμησης διαπιστώνουμε καμιά 30αρια δράσεις, οι περισσότερες στο Δήμο του Παγγαίου. Έως και χθες για την πόλη της Καβάλας είχαν γίνει γνωστές οι εξής  3 πρωτοβουλίες: Μαθητές του 6ου Γυμνασίου στην αρχαία Εγνατία οδό, Ναυτοπρόσκοποι καθαρισμός πάρκου Εργατικών Κατοικιών στο Περιγιάλι, φοιτητές του ΤΕΙ καθαρίζουν και βάφουν κτίρια του ιδρύματος.

 

Δεδομένη θεωρείται η συμφωνία και η συνεργασία του Μάκη Παπαδόπουλου με τον Κώστα Κουνάκο. Η διαχείριση της από επικοινωνιακής πλευράς θα είναι η κατάλληλη. Απομένει να μάθουμε τι θα συμβεί με τους 11 περίπου υποψήφιους συμβούλους που ο Κώστας Κουνάκος ανακοίνωσε στην εκδήλωση του περασμένου Γενάρη. Ο κ. Κουνάκος ήδη διαμαρτύρεται ότι κάποιοι από αυτούς έγιναν στόχος άλλων υποψηφίων- επικεφαλής συνδυασμών.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα η Δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα απάντησε καταλλήλως. Ανακοίνωσε υποψήφιο της τον μηχανικό Βασίλη Φιλιππίδη. Ο κ. Φιλιππίδης είναι αδελφός του πρώην αντιδημάρχου Φίλιππα Φιλιππίδη. Κατά συνέπεια στο ψηφοδέλτιο της «Ανάσας» υποψήφιος Φιλιππίδης θα υπάρχει κι αυτήν την φορά.

 

Οι συνεργάτες της Δημάρχου προώθησαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ανάρτηση με την απόδοση εταιρίας στοιχημάτων που την θεωρεί φαβορί για την επανεκλογή της. Της δίνει 1,70 ενώ ακολουθούν οι Παπαδόπουλος (απόδοση 4)- Μουριάδης (απόδοση 4,2). Πιο μακριά (στην ίδια εταιρία) είναι οι Παππάς και Βέρρος.

 

Μεθαύριο Τετάρτη θα βρίσκονται στην Καβάλα ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Κεγκέρογλου και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Βαρδακαστάνης. Η ΝΕ ΚΙΝΑΛ Καβάλας τους ετοιμάζει εκδήλωση. Στο συνέδριο του ίδιου κόμματος που τέλειωσε χθες ήταν υποψήφιος για την Κεντρική Επιτροπή ο δικηγόρος Παναγιώτης Μαμτσαδέλης.

 

Οι ενημερωτικές ανακοινώσεις της ΔΕΥΑΚ για τις προγραμματισμένες διακοπές υδροδότησης (δύο τέτοιες υπήρξαν την προηγούμενη εβδομάδα) πρέπει να εκδίδονται σε κάθε περίπτωση. Μπορεί να είναι μπελάς (!) για το προσωπικό της αλλά ταυτόχρονα επιβάλλονται. Εκτός των άλλων μειώνουν τις διαμαρτυρίες των πολιτών. Γιατί άλλο πράγμα να γνωρίζεις ότι θα κοπεί το νερό κι άλλο πράγμα να συμβαίνει αυτό ξαφνικά.

 

Τις προσεχείς ημέρες θα αναλάβει καθήκοντα Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ΑΜΘ ο Κώστας Μπαντίκος. Εξ αυτού του λόγου μετακομίζει επαγγελματικά στην Κομοτηνή. Στη θέση του, προσωρινός διευθυντής Πρωτοβάθμιας Καιβάλας, θα είναι εκ του νόμου ο Χρήστος Αρβανιτόπουλος (ως προϊστάμενος εκπαιδευτικών θεμάτων της ίδιας υπηρεσίας). Μέχρι το Καλοκαίρι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία του Υπουργείου Παιδείας για την επιλογή του νέου διευθυντή Πρωτοβάθμιας Καβάλας. Ίδια διαδικασία θα γίνει (επίσης ως το Καλοκαίρι) και για την Δευτεροβάθμια Καβάλας.

 

Η τοπική εταιρία του Νίκου Σαββόπουλου ανέλαβε να διορθώσει και να διαχειριστεί τη σελίδα στο facebook της Περιφέρειας ΑΜΘ. Υπό αλλαγή και καλύτερη γενικότερη λειτουργία είναι και η σελίδα της Περιφέρειας στο διαδίκτυο. Περιμένουμε τα αποτελέσματα των ενεργειών αυτών.

 

Την Τρίτη 11 Ιουνίου θα γίνει στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου η ετήσια τακτική γενική συνέλευση του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας. Η απόφαση λήφθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου, η ανακοίνωση της ημερομηνίας έγινε στην ιστοσελίδα του συλλόγου.

 

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020 θα γίνει στην Καβάλα μία από τις επετειακές εκδηλώσεις της Αλφαβητοπαρέλασης. Η οποία του χρόνου συμπληρώνει 15 χρόνια. Ανακοινώθηκε ήδη το μιούζικαλ «Το πολύχρωμο τσίρκο» Πρωταγωνιστούν- διαβάζουμε- τόσο μαθητές όσο και γονείς.

 

Ορισμένες λεπτομέρειες περί της προσφυγής Μαρκόπουλου στην Αποκεντρώμενη, η οποία έγινε δεκτή κι έτσι επανέρχονται σε αυτόν οι αρμοδιότητες που του είχαν αφαιρεθεί. Η επίμαχη απόφαση Μέτιου πάρθηκε στις 18 Φεβρουαρίου. Στις 4 Μαρτίου υποβλήθηκε εμπρόθεσμα η προσφυγή Μαρκόπουλου. Στις 21 Μαρτίου η Περιφέρεια ΑΜΘ έστειλε γραπτώς της απόψεις της για το θέμα στην Αποκεντρωμένη. Τέλος προχθές 29 Μαρτίου έγινε γνωστή η απόφαση της Αποκεντρωμένης. Που ακυρώνει την απόφαση Μέτιου.

 

Ο κ. Μαρκόπουλος δεν είπε τίποτα για την προσφυγή του αν και είχε πολλές ευκαιρίες. Την κράτησε μακριά από τη δημοσιότητα. Αυτό έγινε προκειμένου να μην χειροτερέψουν τα πράγματα αν αυτή απορρίπτονταν. Στην αντίθετη περίπτωση, όπως και έγινε, η χαρά από το γεγονός της δικαίωσης θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη μιας και θα είχε και τα χαρακτηριστικά στοιχεία έκπληξης.

 

Ας δούμε κάτι άλλο. Στις 20 Μαρτίου ο τότε άνευ αρμοδιοτήτων Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος υπέγραψε απόφαση με μπόλικες υπερωρίες για δύο στενούς συνεργάτες του. Σε αυτούς δίνει την δυνατότητα υπερωριών έως 20 ωρών το μήνα.

 

Η απόφαση ισχύει για τους μήνες από Μάρτιο έως και Ιούνιο.  Οι υπερωρίες αυτές έχουν την ακόλουθη εξήγηση: «…έκτακτες και επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες που παρουσιάζονται, για την προετοιμασία και συμμετοχή σε συσκέψεις που πραγματοποιούνται στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη σε μη εργάσιμες ημέρες και ώρες, την προετοιμασία και παραμονή στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη κατά την επίσκεψη φορέων, στο πλαίσιο της εθιμοτυπίας σε μη εργάσιμες ημέρες και ώρες, την προετοιμασία, παρακολούθηση και διεξαγωγή εκδηλώσεων, τις οποίες διοργανώνει ή συνδιοργανώνει το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη σε μη εργάσιμες ημέρες και ώρες. Επιπλέον όλα τα θέματα Πολιτικής Προστασίας, ΠΣΕΑ και άλλα έκτακτα και επείγοντα θέματα στα οποία έχει αρμοδιότητα ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας».

 

Μάλλον πριν το Πάσχα θα έχουμε στην Καβάλα συζήτηση για μια ακόμη «γέφυρα». Μια «γέφυρα» που πάει να δημιουργηθεί ώστε να ενώσει την Κεντροαριστερά. Αναφερόμαστε στη γνωστή κυβερνητική πρωτοβουλία, η οποία απευθύνεται κυρίως στα στελέχη και στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Η εκδήλωση στην πόλη μας ετοιμάζεται (από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ) ακόμη πιο συγκεκριμένα.

 

Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε το βράδυ της Παρασκευής εκδήλωση βιβλιοπαρουσίαση που έγινε στη Δ. Καπναποθήκη. Οργανώθηκε από τον συνδυασμό του Άρη Βέρρου. Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Γιώργου Μπουγελέκα « Ο εγγονός της Άννας». Εκτός από πλήθος κόσμου στην εκδήλωση ήταν και οι 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας.  Ο κ. Βέρρος έδωσε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Χρήστο Θεοδώρου, η οποία αναρτήθηκε το Σαββατοκύριακο στην ιστοσελίδα Thefact. Gr.

 

Υποψήφιοι ευρωβουλευτές των ΑΝΕΛ ήταν στην Καβάλα το Σάββατο. Τέτοιες επισκέψεις θα γίνουν πολλές από εδώ και πέρα. Απ’ όλα τα κόμματα. Αφετηρία τους ίδια. Οι ευρωβουλευτές εκλέγονται κι αυτήν την φορά με σταυρό προτίμησης. Κατά συνέπεια όλοι ή έστω πολλοί θα περάσουν από την Καβάλα.

 

Ενδιαφέρουσα εξέλιξη είχε συνάντηση του Μακάριου Λαζαρίδη με κατοίκους της περιοχής της Νέας Ηρακλείτσας. Η συνάντηση έγινε προ λίγων ημερών κι ο κ. Λαζαρίδης είπε- μεταξύ άλλων- ότι η ΝΔ θα στηρίξει στο Δήμο Παγγαίου τον Φίλιππο Αναστασιάδη. Διαφώνησε ο παρόντας στη συνάντηση Δημήτρης Μπαταλογιάννης κι έκανε σχετική παρέμβαση στη συζήτηση. Ο κ. Μπαταλογιάννης που είναι υποψήφιος με τον Βασίλη Ξουλόγη, υποστήριξε ότι τα κόμματα δεν πρέπει να εμπλέκονται στις εκλογές των Δήμων.

 

Διαβάστε επίσης