• 3 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η φωτογραφία με μια πρώτη ματιά δεν δείχνει κάτι το σημαντικό. Αν εξηγήσουμε το περιεχόμενο της θα καταλάβουμε πόσο κοντά στην κοινωνία συνεχίζει να βρίσκεται ο νομαρχιακός σύλλογος ΑμΕΑ. Κυριακή μεσημέρι το γραφείο του κλειστό. Κοντά στην πόρτα σακούλες. Αρκετές σακούλες.

Όλες περιέχουν αμέτρητα πλαστικά καπάκια. Προσφορά επώνυμων και ανώνυμων συμπολιτών στην προσπάθεια για όσο το δυνατό περισσότερα αναπηρικά καροτσάκια. Μια θετική αντίδραση των Καβαλιωτών, μια διαρκής στήριξη στην δραστηριότητα του συλλόγου και φυσικά μια ανακύκλωση που όλο και περισσότερο μπαίνει στο dna των κατοίκων της Καβάλας.  Είναι δε σίγουρο ότι ακόμη κι αυτές οι προσφορές των Καβαλιωτών πιάνουν τόπο.

 


 

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι η κ. Δήμαρχος και η παράταξη της βρίσκονται σε μια διαφορετική προεκλογική περίοδο. Είναι κάτι που μοιάζει με μήνα του μέλιτος… Διάγουν έναν προεκλογικό βίο σαν την ευχή που δίνουμε στους νεόνυμφους. Βίο ανθόσπαρτο! Που οφείλεται άραγε το γεγονός; Γιατί αυτή η χαλαρότητα στις θεωρούμενες βασικές προεκλογικές υποχρεώσεις;

 

Η απάντηση που στηρίζεται σε υποθέσεις, είναι φυσικά μια λογική εξήγηση των πραγμάτων. Η αισιοδοξία της κ. Τσανάκα στηρίζεται στις δημοσκοπήσεις που έκανε και στα αποτελέσματα αυτών, ενισχύεται από τις αποδόσεις των στοιχηματικών εταιριών. Οι οποίες την θεωρούν φαβορί και δεν διστάζουν τούτο να το κάνουν ευρύτερα γνωστό.

 

Εδώ και πολύ καιρό η κ. Τσανάκα συνεχίζει την προεκλογική της προσπάθεια με διαφορετικό από τον αναμενόμενο τρόπο. Βρίσκεται συνήθως στο γραφείο της, δέχεται κόσμο. Οι συναντήσεις αυτές θεωρεί ότι αποδίδουν ενώ ταυτόχρονα είναι χαρακτηριστική η αδιαφορία της στις ενέργειες των αντιπάλων. Οι αποφάσεις απευθείας αναθέσεων στη Διαύγεια αυξάνονται. Η εξουσία που συνεχίζει να έχει πιστεύει ότι επικρατεί της φθοράς της από την δύσκολη καθημερινότητα.

 

Είναι προφανές ότι ρισκάρει. Ρισκάρει αρκετά. Στην εποχή μας οι δημοσκοπήσεις ελέγχονται δια την εγκυρότητα τους. Η κ. Τσανάκα τις πιστεύει, τις συμβουλεύεται κι έτσι θεωρεί ότι μπορεί να αφήσει για αργότερα όσα υπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να έχει ήδη δρομολογήσει. Θυμάστε πότε έκανε την τελευταία της προεκλογική εκδήλωση; Εμείς όχι.

 

Χθες ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος ανακοίνωσε με συνέντευξη τύπου τη συνεργασία του με τον Κώστα Κουνάκο. Ο κ. Παπαδόπουλος ήταν πάλι σύντομος, συγκεκριμένος, περιεκτικός. Στη γνωστή «γραμμή» των συνεργασιών του. Ο κ. Κουνάκος αντίθετα μίλησε για ώρα. Μίλησε σαν υποψήφιος δήμαρχος αν και από χθες είναι ένας ακόμη (ένας από τους πολλούς) υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

 

Το κακό είναι ότι των χθεσινών δηλώσεων του προηγήθηκαν άλλα, πολύ μεγάλα λόγια του. Τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν. Τελικά ο κ. Κουνάκος βολεύεται με κάτι μικρότερο. Για αυτήν την αλλαγή δεν είναι δυνατόν να φταίνε μόνο οι άλλοι. Σίγουρα κι ίδιος είπε πολλά πράγματα που δεν έπρεπε να πει.

 

Η αισιοδοξία και η σιγουριά της νίκης μοιάζουν με λάκκο. Τον ανοίγουν προσεκτικά οι υποψήφιοι και τον προορίζουν για τους αντιπάλους τους. Καμιά φορά τα πράγματα έρχονται ανάποδα. Έτσι στον λάκκο που ανοίγεις για τον άλλον, πέφτεις ο ίδιος μέσα. Κάτι τέτοιο έγινε με τον κ. Κουνάκο.

 

Χθες ξεκίνησε από την αρχή. Από μηδενικής βάσης και με άλλη ιδιότητα. Δεκτό. Τα έχει αυτά η ζωή. Αρκεί να μαθαίνει κάποιος από τα λάθη του. Ως εκ τούτου τα λόγια του περί του εκλογικού αποτελέσματος, λόγια χθεσινά του Κώστα Κουνάκου, δεν τα λαμβάνουμε υπόψη. Ένα άλλωστε από τα χαρακτηριστικά του ήταν ανέκαθεν η βιασύνη του. Κι ενώ οι προβλέψεις είναι πάντα ευπρόσδεκτες, οι συγκεκριμένες είναι φανερό ότι πάσχουν.

 

Πριν το Πάσχα θα «κουνηθεί» και πάλι η προεκλογική κατάσταση στην Καβάλα. Αμέσως μετά τη μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης θα μπούμε στην τελική ευθεία. Χθες οι υποψήφιοι δήμαρχοι μειώθηκαν κατά έναν. Δεν αποκλείεται να έχουμε κι άλλες μειώσεις. Αποδεικνύεται και στην συγκεκριμένη περίπτωση ότι τα λόγια είναι εύκολα, οι πράξεις συναντούν ποικίλες δυσκολίες.

 

Στον τόπο του, την Αλεξανδρούπολη, πραγματοποίησε τις προάλλες νέα προεκλογική εκδήλωση ο κ. Τοψίδης. Αυτήν την φορά χωρίς guest star. Ή θεώρησε ότι για την Αλεξανδρούπολη αυτές οι παρουσίες είναι περιττές ή άκουσε τις συμβουλές των φίλων του. Σύμφωνα με τις οποίες οι καλεσμένοι εξ Αθηνών δημοσιογράφοι μπορεί και να κάνουν κακό. Δείχνουν έναν πολιτικό «νεοπλουτισμό» ο οποίος τελικά απωθεί.

 

Τις προηγούμενες ημέρες έκανε προεκλογική εκδήλωση στη Δράμα και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατσιμίγας. Πρέπει να σημειώσουμε ότι για αυτόν τον λόγο «πετάχτηκαν» ως τη γειτονική πόλη αρκετοί υποψήφιοι του από την περιφερειακή ενότητα της Καβάλας.

 

Το Πάσχα πλησιάζει. Το καταλαβαίνουμε από τις διάφορες ανακοινώσεις για τις προ Πασχαλινές εκδηλώσεις. Τα περισσότερα είναι παζάρια (bazaar) για φιλανθρωπικό σκοπό. Οι σύλλογοι αλλά και οι μαθητές επιλέγουν ως συνήθως κεντρικά σημεία. Για τους μαθητές πρώτη επιλογή είναι πάντα η πλατεία του Καπνεργάτη.

 

Το Έθνος έγραφε χθες ότι ο διαγωνισμός για την «ιδιωτικοποίηση» με υπό παραχωρήσεις των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης οδεύει για μετά το Πάσχα. Για τα γραφειοκρατικά δεδομένα της εποχής είναι κάτι απολύτως λογικό. Κι ας λέει ότι βιάζεται το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Ρωτήθηκε χθες ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αν ο ίδιος και η ΝΔ δεν υπολόγισαν σωστά τα λόγια των απολυμένων της ΒΦΛ, όπως αυτά διατυπώνονταν το Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο του 2016. Επί της ουσίας απέφυγε να απαντήσει. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι με τους 180 απολυμένους βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Αν τότε τους άκουγε, θα γλίτωνε. Αφήστε που μπορεί να μάθαινε από τότε για το βίο και την πολιτεία του κ. Πετσίτη.

 

Η συνέντευξη τύπου του Νίκου Παναγιωτόπουλου ήταν η απάντηση του στη σύσκεψη της Τρίτης, από την οποία απουσίαζε. Θυμήθηκε με την ευκαιρία τις διαχρονικές διαφορές της ΒΦΛ με τη ΔΕΠΑ και τελικά ζήτησε η ΔΕΠΑ να δει τη συνεργασία της με ΒΦΛ πιο ρεαλιστικά. Σωστό αλλά πλέον το θέμα δεν θα κριθεί σε απευθείας διαπραγμάτευση (όπως έγινε πολλές φορές στο παρελθόν) αλλά στα δικαστήρια.


Ομόφωνη απόφαση τιμής για τον Κωνσταντίνο Χιόνη

Τη Δευτέρα 1η Απριλίου το δημοτικό συμβούλιο της Θάσου έλαβε ομόφωνη απόφαση, με την οποία έδωσε το όνομα του Κωνσταντίνου Χιόνη στο λαογραφικό και ιστορικό αρχείο του Θεολόγου. Η πρόταση ήταν του Δημάρχου που σχετικά είπε: « Ο Κωνσταντίνος Χιόνης είναι γνωστός σε όλους μας για τη συμβολή του στην ανάδειξη ιστορικών στοιχείων για τη Θάσο και για τη γενικότερη συμβολή του στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας. Θέλοντας πολύ περιληπτικά να μιλήσει κανείς για τη δράση του θα πρέπει να αναφέρει ότι υπηρέτησε ως καθηγητής και λυκειάρχης επί πολλά έτη. Είναι φιλόλογος, συγγραφέας και ιστορικός ερευνητής με πολύ πλούσιο συγγραφικό έργο και μάλιστα τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το βιβλίο του με τίτλο «Ο Μακεδονικός αγώνας στο Σαντζάκι της Δράμας». Αξιέπαινη είναι και η δράση του στη «Θασιακή Ένωση Καβάλας», της οποίας διατελεί πρόεδρος επί σειρά ετών.Για την συμβολή του στον εμπλουτισμό της ιστορικής μας γνώσης για το νησί της Θάσου καθώς και για τη γενικότερη προσφορά του προτείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο να ονομαστεί το λαογραφικό και ιστορικό αρχείο Θεολόγου Θάσου σε αρχείο «Κωνσταντίνος Χιόνης».

 

Διαβάστε επίσης