• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οριστικοποιήθηκε η αλλαγή στην υποψηφιότητα του Χάρη Σαλτσίδη. Τελικά θα είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Καβάλας, στη δημοτική ενότητα των Φιλίππων. Ο Χάρης Σαλτσίδης είναι πετυχημένος πρόεδρος στο τοπικό συμβούλιο του Πολυστύλου- Δάτου. Αποτελεσματικός κι ικανός. Εκλεγμένος προ 4ετιας με τον Κωστή Σιμιτσή. Σήμερα στο ψηφοδέλτιο του Θόδωρου Μουριάδη. Η συγκεκριμένη αναβάθμιση δεν είναι τυχαία. Ούτε περνά απαρατήρητη. Καλή του επιτυχία.

 


 

Για προφανείς λόγους, πολιτικούς αλλά κυρίως προεκλογικούς, ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία σύγκλισης και συνεργασίας κομμάτων και πολιτών που προέρχονται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς. Η κάθε αρχή είναι δύσκολη. Η συγκεκριμένη αρχή ακόμη δυσκολότερη. Αυτό είναι το συμπέρασμα της εκδήλωσης με το ίδιο θέμα, η οποία έγινε στην Καβάλα προχθές.

 

Αν η εκδήλωση απευθύνονταν στον κόσμο του (τοπικού) ΠΑΣΟΚ, τότε λίγοι ήταν αυτοί που ανταποκρίθηκαν. Ωστόσο είναι ολοφάνερο ότι η προσπάθεια σύγκλισης έχει μέλλον. Λαμπρό. Το οποίο θα το παρακολουθήσουμε προσεκτικά. Τα κυριότερα της υπόθεσης θα συμβούν μετά τις εθνικές εκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει πιο κοντά στα υπόλοιπα κόμματα της «πολυκατοικίας». Θα φροντίσει για αυτό η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

Η προσέλευση του κόσμου το βράδυ της Δευτέρας ήταν σε γενικές γραμμές ικανοποιητική. Η σύνθεση του ακροατηρίου παρέπεμπε στο κοινό μόνο του ΣΥΡΙΖΑ. Κάπου «σκόρπιοι» στο ακροατήριο φίλοι και ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ. Το οποίο μάλλον το απαρνήθηκαν κάπου εκεί στο 2012. Οι διοργανωτές είχαν σηκώσει ψηλά τον πήχη. Περίμεναν δηλαδή περισσότερα. Κατανοητό. Τα περισσότερα δεν έγιναν πράξη κι έτσι πάμε για άλλα…

 

Ξεχωρίσαμε την παρουσία στην εκδήλωση του κ. Μιχάλη Καπέτη, ο οποίος κινούνταν με άνεση και ταχύτητα στα διάφορα «πηγαδάκια». Δεν είναι η πρώτη φορά. Ο κ. Καπέτης προέρχεται από την Αριστερά, εμφανίζεται συχνά στις εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος είναι στενότατος συνεργάτης ενός ανεξάρτητου υποψήφιου δημάρχου Καβάλας.

 

Κανονικά έπρεπε να μιλούμε για μια μεγάλη αντίφαση αφού το ίδιο πρόσωπο πότε στηρίζει τη σύγκλιση της Κεντροαριστεράς κι άλλοτε στηρίζει την ανεξάρτητη και εκτός ιδεολογικής βάσης δημοτική υποψηφιότητα. Εδώ όμως που έφθασαν τα πράγματα μας αρκεί ένα πιο ουδέτερο και «άχρωμο» συμπέρασμα, που περιέχει η φράση «τα ‘χει αυτά η ζωή». Στο κάτω κάτω της γραφής σήμερα μπορεί ένας άνθρωπος να λειτουργεί σε δύο διαφορετικές διαστάσεις, να αγωνίζεται σε δύο διαφορετικά γήπεδα.

 

Μπορεί να συζητά για την Κεντροαριστερά με τον Ραγκούση, τον Σκουρλέτη κτλ και για το Δήμο της Καβάλας με την Μαρία Παραντινού, τον Νίκο Μαυρίδη και τον Φίλιππα Φιλιππίδη. Που το παράξενο;

 

Λίγη ώρα νωρίτερα (απόγευμα Δευτέρας) στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ η σύζυγος του αρχηγού της ΝΔ έγινε δεκτή από ένα πολυάριθμο κοινό γυναικών. Ανάμεσα στις οποίες ήταν πολύ λιγότεροι οι άνδρες. Το γεγονός δεν είχε πολιτική χροιά. Κάτι τέτοιο το προσπάθησαν αρκετά οι διοργανωτές αλλά όπως ήταν φυσικό δεν το κατάφεραν.

 

Θυμίζοντας τους τρεις σωματοφύλακες,  οι Παναγιωτόπουλος- Καλαντζής- Λαζαρίδης έθεσαν την κ. Μαρέβα υπό στενό προστατευτικό κλοιό. Ο οποίος που και που χαλάρωνε δια τις απαραίτητες χειραψίες και φωτογραφίες. Το κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν χαμογελαστό κι απλό, δεν είπε όχι σε κανέναν.

 

Ας πούμε την αλήθεια. Περιμέναμε περισσότερο κόσμο. Περιμέναμε διαφορετικό το κλίμα και την όλη κατάσταση. Η πρόβλεψη δεν επιβεβαιώθηκε αφού η κ. Μαρέβα δεν είναι Νατάσα Καραμανλή. Είναι κάτι άλλο.

 

Προς το τέλος της εκδήλωσης ανέλαβε να μιλήσει για την πρόσφατη περιπέτεια της η Αρετή Κώτση. Έκανε με αυτήν την πρωτοβουλία της την επανάσταση της. Υπεραμύνθηκε του εαυτού της αλλά για να το κάνει αυτό έπρεπε νωρίτερα να διηγηθεί το ατυχές περιστατικό που βίωσε. Ξεπερνώντας διάφορες επιφυλάξεις κι αναστολές, είπε την αλήθεια. Κι αφού ξελάφρωσε, έκανε τη δική της και δικαιολογημένη (καθυστερημένη) αντεπίθεση.

 

Η κ. Μαρέβα την κάλυψε πλήρως. Την στήριξε ενώ κάποιοι μουρμούριζαν απογοητευμένοι. Δεν ήθελαν αυτήν την εξέλιξη στην υπόθεση. Ήθελαν και θέλουν τις φήμες να οργιάζουν. Να επικρατούν στο καθημερινό κουτσομπολιό καθώς δεν θα είχαν κανέναν αντίπαλο.

 

Δευτέρα απόγευμα συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Οι εκδηλώσεις που γίνονταν την ίδια ώρα επηρέασαν την προσέλευση των δημοτικών συμβούλων. Άλλοι απουσίαζαν για άλλους προεκλογικούς λόγους. «Δε το κλείνουμε το μαγαζί λέω γω» σχολίασε φωναχτά πρώτος ο Χρήστος Ποτόλιας.

 

Ο Γιώργος Γραμμένος επέμενε ότι εκείνη την ώρα ο Μάκης Παπαδόπουλος βρίσκονταν στο Ιμαρέτ. Ενίσχυε έτσι την σχετική παραφιλολογία. Ο Βαγγέλης Παππάς παραπονέθηκε επίσης για τις απουσίες, σημειώνοντας ότι του Θ. Μουριάδη ήταν η δεύτερη συνεχόμενη. Κάποιος ζήτησε οι εκδηλώσεις να μην συμπίπτουν με τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου!

 

Ο Μάκης Παπαδόπουλος δεν ήταν στην εκδήλωση του Ιμαρέτ όπως ειρωνικά επαναλάμβανε ο πάντα βιαστικός και συχνά «θερμόαιμος» πρόεδρος. Ούτε ο Μουριάδης. Και οι δύο απουσίαζαν μεν από τη συνεδρίαση αλλά όχι λόγω εκδηλώσεων. Όντως πρέπει να συνεχίσουν να δίνουν προτεραιότητα στις βασικές τους υποχρεώσεις στο Δήμο, «παντρεύοντας» αυτές με όλα τα άλλα.

 

Λόγω των πολλών απουσιών από τη συνεδρίαση της Δευτέρας, αποσύρθηκε και δεν συζητήθηκε θέμα που αφορά παραχώρηση έκτασης στην περιοχή Εσκί Καπού. Θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση η απόφαση που έλαβε ήδη σχετικά η Δημωφέλεια. Η προτεινόμενη αξιοποίηση είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, τουριστικού χαρακτήρα. Την αναβολή στο θέμα την αποφάσισε η κ. Αναστασία Ιωσηφίδου.

 

Κανονικά κι ομόφωνα εγκρίθηκε στη συνεδρίαση η χορήγηση έκτακτης βοήθειας σε 30 οικονομικά αδύναμους συμπολίτες. Η συνολική δαπάνη αφορά 12.000 ευρώ περίπου. Σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου υπάρχει τέτοιο θέμα και τέτοια απόφαση.

 

Αρχίζει αύριο δρομολόγια το υδροπτέρυγο, το οποίο θα βοηθήσει πραγματικά τη σύνδεση της Θάσου με την Καβάλα. Είναι πολλά τα οφέλη που θα υπάρξουν το Καλοκαίρι, μακάρι τα δρομολόγια να συνεχιστούν και τον Χειμώνα. Τέτοια είναι η πρόθεση της πολυεθνικής εταιρίας στην οποία ανήκει το πλοίο.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος ο Γιώργος Παπαφιλίππου, βοήθησαν όταν έπρεπε. Πρόσφατα έβαλε το χέρι του (με τις γνωριμίες του) και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Βοήθησαν και στήριξαν κι άλλοι το εγχείρημα. Το οποίο υφίσταται από έτους. Μέχρι να υλοποιηθεί πέρασε καιρός αλλά στην Ελλάδα το καλό το πράγμα αργεί να γίνει.

 

Κλειστή μέχρι και αύριο λόγω ανακαίνισης είναι η Λέσχη Αξιωματικών Καβάλας (ΛΑΦ) . Οι εργασίες δεν είναι κάτι το σπουδαίο. Οι περισσότερες (αν όχι όλες) αφορούν το εσωτερικό του κεντρικού κτιρίου. Κρίθηκαν απαραίτητες μιας και η ΛΑΦ τα έχει τα χρονάκια της…

 

Να μην τον αδικήσουμε τον Άρη Βέρρο. Ήταν κι αυτός στο πρόσφατο εκτός έδρας ματς του ΑΟΚ στην Ξάνθη. Κάπου μεταξύ των πολλών Καβαλιωτών που εκείνη την βροχερή Κυριακή την γέμισαν την κερκίδα του γηπέδου της γειτονικής πόλης.

 

 

Διαβάστε επίσης