• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε όλη την Ελλάδα πρόβαλε το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Καβάλας η κρατική τηλεόραση. Αυτό έγινε προχθές, με «ζωντανή» σύνδεση με το μουσείο. Εκεί η δημοσιογράφος Τασούλα Κρητικού πήρε συνεντεύξεις από την Σοφία Τσίγκου και την Έλενα Ζαχαροπούλου. Η προβολή έγινε μέσω της εκπομπής «Ώρα Ελλάδας» της ΕΤ1.

 

Θυμάστε τι έγινε στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2014;  Το μουσείο τότε κατασκευάζονταν. Έργο της τότε διοίκησης η περίφημη ανακαίνιση του μεντρεσέ κάτω από τις Καμάρες. «Θλιβερά» πρόσωπα της πόλης «επαναστάτησαν» κι έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του έργου!

 

Κάποιοι από τους τότε υποψήφιους είχαν συμμετάσχει. Φρόντισαν να δώσουν δημοσιότητα στην κινητοποίηση, τη διαφήμισαν και στο τέλος έλαβαν μέρος σε αυτήν. Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Τα πράγματα εξελίχθηκαν, ευτυχώς το έργο ολοκληρώθηκε. Προ μηνών το μουσείο εγκαινιάστηκε. Ένα ακόμη σημαντικό μουσείο στην Καβάλα, το οποίο κινδύνευσε με ματαίωση. Επειδή κάποιοι είναι νοσταλγοί άλλων εποχών και διαδικασιών….

 

Το μουσείο λειτουργεί σήμερα χάρη στον εθελοντισμό των μελλών του συλλόγου των Μικρασιατών. Αν το άφηναν να το λειτουργήσει το κράτος ή η τοπική αυτοδιοίκηση, είναι σίγουρο ότι θα ήταν κλειστό. Κάποιες φορές (όχι λίγες) ευτυχώς που υπάρχουν οι πραγματικοί εθελοντές. Αυτοί που ανιδιοτελώς υπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο βρέθηκαν σε μια κοινωνική ομάδα. Σε ένα σωματείο, σε έναν σύλλογο.

 

Έχουμε γράψει αρκετές φορές για τους δήθεν εθελοντές. Οι οποίοι είναι εθελοντές (ή προσποιούνται κάτι τέτοιο) μόνο όταν γνωρίζουν ότι υπάρχουν άλλα οφέλη. Κάποιες φορές (τις περισσότερες) ικανοποιούνται από τη δημοσιότητα. Θέλουν να γίνουν ευρύτερα γνωστοί κι έτσι εμπλέκονται στους συλλόγους. Τους οποίους τελικά χρησιμοποιούν.

 

Το μουσείο που αναφέρουμε κι ο σύλλογος των Μικρασιατών που μνημονεύσαμε είναι κάτι άλλο. Κάτι αληθινό και γνήσια εθελοντικό. Ευτυχώς στην Καβάλα υπάρχουν κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις. Παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή.

 

Μια και το έφερε η κουβέντα. Ο σύλλογος των κατοίκων των Ποταμουδίων οργανώνει εκδρομή στα οχυρά Ρούπελ. Η εκδρομή θα γίνει την Κυριακή 12 Μάη, με την ευκαιρία της αναβίωσης της ιστορικής μάχης του 1941.

 

Δεν περνά απαρατήρητη η μεγάλη προσέλευση γονέων και κηδεμόνων στη γενική συνέλευση της Ένωσης Συλλόγων που έγινε την Τετάρτη το απόγευμα. Κατόπιν τούτου το διοικητικό συμβούλιο που εξελέγη είναι δυνατό. Ψηφίστηκε από καμιά 40 πρωτοβάθμιους συλλόγους.

 

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων του Δήμου Καβάλας έχει μια ιστορία 10 και πλέον ετών. Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε είχε θετική και όχι δήθεν παρουσία στα τοπικά εκπαιδευτικά ζητήματα. Τα έφερε έτσι η ζωή που πάντα τον σύλλογο εκπροσωπούσαν υπεύθυνοι άνθρωποι. Σοβαροί κι αξιόλογοι. Οι οποίοι υπάρχουν για να λύνουν προβλήματα και όχι για να προβάλλονται.

 

Η Πολεοδομία της Καβάλας εξέδωσε πρόσφατα άδεια για την κατασκευή 6 ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στην περιοχή του Παληού. Απ’ ότι ακούμε σε οικόπεδο που βρίσκεται στην περιοχή Γλάστρες. Το Παληό και γενικότερα το χερσαίο τμήμα του Νομού δεν πρέπει να έχει παράπονο. Σε σχέση με την στασιμότητα τέτοιων υποθέσεων στη Θάσο, σε αυτές τις περιοχές άδειες εκδίδονται. Αργά μεν αλλά σταθερά.

 

Αν η Πολεοδομία στο Νομό μας είχε προσωπικό κι αν οι άδειες εκδίδονταν παντού και γρήγορα τότε οι τουριστικές επενδύσεις όχι μόνο θα ήταν πολλές αλλά μέσω της υλοποίησης αυτών όλος ο Νομός Καβάλας θα είχε να παρουσιάσει περισσότερες θέσεις εργασίας. Τόσο απλά.

 

Δυστυχώς στην Ελλάδα τα απλά είναι που δυσκολεύουν τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους. Κάποιοι από τους οποίους ώρες ώρες μας δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκονται στον κόσμο τους και θέλουν να παραμείνουν όσο περισσότερο γίνεται σε αυτόν.

 

 

 

Διαβάστε επίσης