• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σε ένα γνώριμο του «γήπεδο» κινείται από καιρό ο Γιώργος Καλαντζής. Στο «γήπεδο» όλου του Νομού. Συναντά, συζητά, ενημερώνεται κι ενημερώνει. Ασταμάτητος ως συνήθως. Τη Δευτέρα στο ράδιο Πρωινή υποστήριξε ότι στις εκλογές του άλλου μήνα η ΝΔ στο Νομό Καβάλας θα βγάλει 4 βουλευτές.

 

Είχε και καλές στιγμές η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας τη Δευτέρα. Στιγμές ανταλλαγής συγχαρητηρίων ανάμεσα σε όσους θα είναι και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Μια τέτοια χειραψία κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός. Πιο χαρούμενος από τους δύο (Ποτόλια και Πετρόπουλο) ο δεύτερος.

 


 

Σκοπό είχαμε να ασχοληθούμε με τους ευαίσθητους πολίτες, τους πρόθυμους εθελοντές και την καθημερινή δουλειά τους στην πόλη. Μετά τα όσα μεσολάβησαν τη Δευτέρα, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι εθελοντές μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμη. Θα έρθει η δική τους σειρά. Μάλλον αύριο.

 

Ας θυμηθούμε τι έγινε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δύο ημέρες πριν. Ήταν η πρώτη μετά τις εκλογές κι απόντες πολλοί. Δικαιολογημένοι ή αδικαιολόγητοι, είναι μια άλλη ιστορία. Ήταν η πρώτη μετά τις εκλογές συνεδρίαση κι οι ηττημένοι (ειδικά αυτοί) είχαν στο μυαλό τους αποτέλεσμα.

 

Βρίσκονταν και βρίσκονται σε μια βασανιστική όπως φαίνεται διαδικασία αποδοχής του, λογικό ήταν να αισθάνονται άβολα. Οτιδήποτε συμβαίνει το συνδυάζουν με το αποτέλεσμα κι αμέσως σχολιάζουν (ή απαντούν) επηρεασμένοι από την μη επανεκλογή τους.

 

Ήταν στεναχωρημένοι. Εκνευρισμένοι επίσης. Δεν ήταν έτοιμοι για συνεδρίαση είναι σίγουρο. Κάπως έτσι η Δήμαρχος έκανε το πρώτο λάθος καθώς αναπαρήγαγε φήμες και διαδόσεις. Αναφέρθηκε σε 2.000 νέους πρόσφυγες χωρίς τούτο να προκύπτει από κάπου συγκεκριμένα. Λες και το έκανε επίτηδες για να δείξει στη νέα διοίκηση τι την περιμένει…

 

Η κ. Τσανάκα παραμένει δήμαρχος, ως εκ τούτου δεν πρέπει να ξεχνά τις υποχρεώσεις. Τις ευθύνες της. Όταν μιλά για 2.000 επιπλέον πρόσφυγες πρέπει να έχει στοιχεία στα χέρια της, πρέπει να έχει ψάξει το θέμα. Να έχει μιλήσει με τους αρμόδιους. Δεν το έκανε. Βιάστηκε να υιοθετήσει δημοσιεύματα και αναρτήσεις. Η αλήθεια την διαψεύδει αλλά το κακό έχει γίνει.

 

Αφήστε που αυτό δεν είναι το χειρότερο. Το χειρότερο το έκανε λίγο νωρίτερα το ίδιο απόγευμα ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Λόγος σημαντικός δεν υπήρχε. Η συζήτηση είχε σταματήσει, περίμεναν να επανέλθει στην αίθουσα δημοτικός σύμβουλος. Κι ενώ περίμεναν, ο κ. Γραμμένος έβρισε το ΣΥΡΙΖΑ και τους οπαδούς του. Φρασεολογία απαράδεκτη, ένα ξέσπασμα το οποίο εκτός από τον ίδιο εκθέτει και το θεσμό.

 

Αυτά τα… «ωραία» έγιναν προχθές. Πίσω από αυτά τα γεγονότα «τρέχουμε» αλλά η «φωτιά» δεν σβήνει. Τα μετεκλογικά πάθη και οι προεκλογικές (των εθνικών εκλογών) εντάσεις δημιουργούν ένα πανέμορφο «κοκτέιλ». Το οποίο είναι εις βάρος της πόλης και της ηρεμίας σε αυτήν. Μα είναι με τα καλά τους;

 

Γιατί αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο; Γιατί δημιουργούν θέματα από εκεί που δεν υπάρχουν; Γιατί δεν συνεχίζουν τον πολιτικό πολιτισμό, τον οποίο ισχυρίζονται ότι προτίμησαν; Είναι δυνατόν στο νέο δημοτικό συμβούλιο να υπάρξουν συναινέσεις και συνεργασίες όταν ανακύπτουν τα ξεσπάσματα, οι δυστυχώς συχνές γκάφες του προέδρου του;

 

Γράφαμε και προχθές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι το τέλος του κόσμου. Είναι γεγονός που πρέπει να αποδεχθούν κι έτσι να πορευτούν. Οι τσαμπουκάδες, οι προχειρότητες και τα δήθεν δεινά που έρχονται να μας… «καταστρέψουν» δεν βοηθούν κανέναν. Στο κάτω κάτω της γραφής, δεν αντιλαμβάνονται ότι οι πολίτες είναι αλλού;

 

Ο Γιώργος Γραμμένος πρέπει αμέσως να αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου. Πρέπει να προστατεύσει τον εαυτό του και το Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν φαίνεται να έχει τις προϋποθέσεις παραμονής για 3 ακόμη μήνες στη θέση. Αν δεν το καταλαβαίνει, δικό του πρόβλημα. Και μεγάλο.

 

Ο Μακάριος Λαζαρίδης «εγκαινίασε» τη νέα προεκλογική περίοδο χθες, με μια συνέντευξη τύπου διαφορετική. Θύμιζε τις εκδηλώσεις Τοψίδη (κι αυτές ήταν διαφορετικές), ο υποψήφιος βουλευτής στέκονταν όρθιος και διάβαζε τις σημειώσεις του. Η προσέλευση των δημοσιογράφων μεγάλη κι η συνέντευξη τύπου οργανωμένη άριστα.

 

Η ΝΔ Καβάλας εν τω μεταξύ ασχολείται με τον Μάρκο Δέμπα, αν θα είναι ή δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής. Ο κ. Δέμπας συνεχίζει να είναι προσεκτικός. Δεν λέει τίποτα για το θέμα. Καταλαβαίνουμε  ότι για την περίπτωση του δεν υπάρχει μόνο καπνός. Υπάρχει και φωτιά.

 

Πότε όμως θα ανακοινωθούν τα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης; Βρισκόμαστε στην Τετάρτη κι η ανακοίνωση όλο είναι κοντά κι όλο φεύγει μακριά… Πάλι καταλαβαίνουμε ότι όσο αργούν την απόφαση τους, τόσο περισσότερο το «μαγειρεύουν» το πράγμα. Κατά συνέπεια δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Όλα είναι πιθανά.

 

Σήμερα το πρωί επιστρέφει από την Αθήνα ο Θόδωρος Μουριάδης. Πλέον έχει μπροστά του πρόγραμμα επαφών με τους επικεφαλείς των άλλων παρατάξεων για να επιτευχθούν οι προϋποθέσεις του «Κλεισθένη». Οι συναντήσεις αυτές δεν αποκλείεται να γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

 

Ο κ. Μουριάδης ακούμε ότι πρώτα θα συζητήσει με τους δικούς του ανθρώπους, τους συνεργάτες του. Αμέσως μετά θα πάρει φόρα για τα δύσκολα. Όσο για τη συνάντηση με την ΕΤΑΔ, το αποτέλεσμα της θα το χαρακτηρίζαμε μια από τα ίδια. Η ΕΤΑΔ δεν καταλαβαίνει από Δημάρχους, ακόμη κι αν είναι πρόσφατα εκλεγμένοι.

 

Οι κάτοικοι των Πεντακοσίων πληροφορήθηκαν το δημοτικό έργο που δρομολογήθηκε για το δάσος της γειτονιάς τους (δάσος Πεντακοσίων). Αναρωτιούνται πότε το έργο θα αρχίσει. Έχουν δίκιο αλλά μάλλον δεν γνωρίζουν από γραφειοκρατία. Η γραφειοκρατία καθυστερεί την έναρξη των εργασιών. Ευχόμαστε όχι για πολύ ακόμη. Το έργο άλλωστε πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τελειώσει το Καλοκαίρι.

 

Ανανεωμένο ακούμε ότι θα είναι το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο Νομό Καβάλας. Ανανεωμένο αρκετά ήταν και το 2015. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Χρήστος Ποτόλιας (ήταν υποψήφιος βουλευτής το 2015) δεν θα είναι υποψήφιος αυτήν την φορά.

 

Καμία έκπληξη από την αποχώρηση Ξουλόγη από την τοπική αυτοδιοίκηση. Και αυτοί οι αιρετοί πρέπει να καταλαβαίνουν πότε έρχεται η ώρα να αποσυρθούν. Ο κ. Ξουλόγης έπραξε σωστά. Το κρίσιμο διάστημα για αυτόν ήταν η μεταξύ των δύο Κυριακών εβδομάδα, στις εκλογές του 2014. Εκεί έχασε τα σημαντικότερα και κρισιμότερα. Όχι τώρα.

 

Διορθώνουμε πρόσφατη αναφορά μας στον Άρη Βέρρο. Παραβρέθηκε στην προ μιας εβδομάδας προεκλογική εκδήλωση που έγινε σε ξενοδοχείο της πόλης.

 

Την πρώτη μετά τις εκλογές συνέντευξη τύπου δίνει το μεσημέρι η Δήμαρχος. Θέμα της συνέντευξης τύπου οι εκδηλώσεις των φετινών «Ελευθερίων». Όπως γράφαμε και χθες οι εκδηλώσεις αρχίζουν με έκθεση φωτογραφίας στη Δ. Καπναποθήκη στις 26 του μήνα.

 

Η νέα δημοτική σύμβουλος Έλσα Βακιρτζή λέγεται ότι μετακινήθηκε προσωρινά στην Αθήνα προκειμένου να βοηθήσει υποψήφιο καλό της φίλο. Η κ. Βακιρτζή σύντομα θα γυρίσει στην Καβάλα αφού έχει κι εδώ συγκεκριμένες κι αυξημένες προεκλογικές υποχρεώσεις.

 

===========================================================================

 

Μάλλον αύριο ξαναρχίζει δρομολόγια το υδροπτέρυγο

 

Ούτε χθες πραγματοποίησε δρομολόγια το υδροπτέρυγο, το οποίο βρίσκεται στο κεντρικό λιμάνι ακινητοποιημένο λόγω βλάβης. Η καθυστέρηση στην επιδιόρθωση της οφείλεται στο ανταλλακτικό που πρέπει να έρθει από το εξωτερικό. Το υδροπτέρυγο θα ξεκινήσει δρομολόγια μάλλον αύριο.

 

Βίτσας για Γιώργο Γραμμένο

 

Στη συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο Καβάλας» ο κ. Βίτσας δεν παρέλειψε να σχολιάσει τα υβριστικά λόγια Γραμμένου, στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου: «οι κάτοικοι της πόλης της Καβάλας, έχουν δείξει ανθρωπιά και αλληλεγγύη και χαρακτήρισε τέτοιου είδους δηλώσεις ως «ψευτομαγκιές» που έχουν γίνει και σε άλλες πόλεις, καταδικάζονται από την ίδια την κοινωνία και όσοι τις κάνουν στο τέλος υποχρεώνονται να «βάλουν την ουρά στα σκέλια». Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο κ. Γραμμένος έχει την ελάχιστη επιστημονική επάρκεια να κατανοήσει ότι αυτές οι λέξεις που χρησιμοποίησε έχουνε και άλλο περιεχόμενο, «το οποίο αφορά και τον ποινικό κώδικα, δηλαδή μιλάμε για προτροπή προς εξέγερση με ρατσιστικές συμπεριφορές». «Έχει το δικαίωμα να διατηρεί τις απόψεις του αλλά λυπούμαστε γι’ αυτές» συμπλήρωσε και τόνισε ότι οι λέξεις δεν είναι τυχαίες. «Γίνεται μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθεί το προσφυγικό και το μεταναστευτικό για να δημιουργήσουν φόβο και ρατσιστικά αντανακλαστικά. Η αλήθεια είναι η καλύτερη απάντηση σε αυτού του είδους τις προσπάθειες» κατέληξε».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης