• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το καλά οργανωμένο γραφείο τύπου του Μακάριου Λαζαρίδη έστειλε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ένα σωρό φωτογραφίες από την προχθεσινή εκδήλωση. Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη. Μια σύμπτωση μάλλον έβαλε δίπλα δίπλα τους τρεις εικονιζόμενους, πρόσφατα υποψήφιους δήμαρχους Καβάλας. Αυτές οι συμπτώσεις δεν πρέπει να περνούν απαρατήρητες. Φωτογραφίζονται και μετά έχει ο Θεός…

Ο κ. Λαζαρίδης έκανε μια πετυχημένη εκδήλωση την Τετάρτη σε ένα απρόσμενα ζεστό περιβάλλον. Η αίθουσα δεν άντεξε, δυστυχώς η θερμοκρασία ανέβηκε κι η ζέστη ενόχλησε. Τα κλιματιστικά δούλευαν κανονικά αλλά κάτι η πολυκοσμία, κάτι τα δυνατά φώτα ανέβασαν το θερμόμετρο στο χώρο. Η διαδικαστική αυτή παραφωνία δεν επισκίασε την λοιπή επιτυχία.

Είχε πολύ κόσμο. Πάρα πολύ κόσμο. Από τη ΝΔ και τους φορείς. Από την πόλη και τον υπόλοιπο Νομό. Επώνυμους κι ανώνυμους. Άκουσαν με προσοχή, παρατήρησαν προσεκτικά τον υποψήφιο κι όταν έφυγαν σχολίασαν θετικά και το περιεχόμενο της εκδήλωσης. Την ουσία της. Η επόμενη εκδήλωση του κ. Λαζαρίδη θα γίνει σύντομα, θα αφορά τους νέους.

 

Ο Χρήστος Τζανάκος χαρούμενος για το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο, γράφει για τους χθεσινούς επισκέπτες:  Το Σχολειό των παιδικών μου χρόνων το 2ο Νηπιαγωγείο Αγίας Βαρβάρας επισκέφτηκε και ξεναγήθηκε σήμερα στους χώρους του Δ.Ν.Μ.Κ.  Μετά το τέλος της ξενάγησης τα παιδιά γίνανε καπετάνιοι, ναύτες, κωπηλάτες κα βιγλάτορες και μας παρουσίασαν ένα μικρό θεατρικό. Ταξιδέψαμε μαζί τους στο «Τρελοβάπορό» τους «κι είχαμε στο κατάρτι μας βιγλάτορα παντοτινό τον Ήλιο τον Ηλιάτορα!» (Το Τρελοβάπορο, ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη). Ευχαριστούμε τις κ.κ. Νηπιαγωγούς για την θαυμάσια και πρωτότυπη αυτή παρουσίαση και την κ. Νικολαΐδου Γ. Γραμματέα των Φίλων του Δ.Ν.Μ.Κ που με υπομονή και μεράκι ταξίδεψε τα παιδιά μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου στην Ναυτική Ιστορία και Παράδοση της πόλης μας .

 


 

Μεταδίδεται από την Αθήνα ότι αυτές οι μέρες είναι για τη ΝΔ και μέρες της Καβάλας. Επιλέγεται (Χθες; Σήμερα; Αύριο;) το ψηφοδέλτιο του Νομού κι αμέσως μετά ανακοινώνεται. Έμαθαν τα νέα οι υποψήφιοι για υποψήφιοι κι όπως ήταν φυσικό αρκετοί επανήλθαν δριμύτεροι. Πιέζουν (όσο μπορούν), προσπαθούν να μάθουν τι συμβαίνει (όσο αυτό είναι εφικτό).

 

Θα «κρατήσουμε» μια γενικότερη εκτίμηση, προερχόμενη από έναν αντικειμενικό κομματικό παράγοντα. Η Καβάλα, μας λέει, είναι δύσκολη περίπτωση. Είναι ένα σωρό οι ενδιαφερόμενοι, συνεχίζει, κάποιοι δεν είναι καθόλου τυχαίοι.  Εκτιμά λοιπόν ότι το θέμα θα το σκεφθούν αρκετά, περισσότερο απ’ ότι άλλα.

 

Δεν θα αποφύγουμε τις «απώλειες», σημειώνει ο πληροφοριοδότης μας. Εύχεται δε οι αντιδράσεις όσων αποκλειστούν να μην δημιουργήσουν μεγαλύτερο του αναμενομένου πρόβλημα. Η πιο πάνω περιγραφή είναι κοντά στην πραγματικότητα. Απουσιάζουν μεν τα ονόματα (όσων μπαίνουν κι όσων βγαίνουν) αλλά δεν πρέπει να τα θέλουμε όλα δικά μας… Στο κάτω κάτω της γραφής ακόμη κι η ΝΔ των Αθηνών, ακόμη κι αυτή έμοιαζε χθες αναποφάσιστη. Απ’ την Κική και την Κοκό ποια να διαλέξω;

 

Η διαδικασία είναι μη αξιοκρατική και αρκετά «σκοτεινή». Έτσι ήταν πάντα. Έτσι είναι και τώρα. Φταίει η ΝΔ; Φταίει λίγο. Το έκανε το χρέος της. Εξ αρχής γνωστοποίησε στους ενδιαφερόμενους τους δυσμενείς για αυτούς όρους του παιχνιδιού. Ήξεραν πολύ καλά που έμπλεκαν. Άρα περισσότερο φταίνε οι ίδιοι. Φταίνε γιατί συντηρούν αυτό το σύστημα, το οποίο κάθε φορά που τους επιλέγει είναι καλό. Κάθε φορά που τους απορρίπτει είναι κακό- ψυχρό κι ανάποδο.

 

Δεν κάνει λάθος ο περισσότερος κόσμος. Ο απλός κόσμος. Παρακολουθώντας το ίδιο σύστημα να αντέχει επί σειρά δεκαετιών, απομακρύνθηκε οριστικά από τα κόμματα. Κάποιοι μάλιστα ούτε που ψηφίζουν. Αν λοιπόν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι, τώρα που ήρθε  η ώρα της συγκεκριμένης απόφασης, οφείλουμε να φωνάξουμε δυνατά προς τη ΝΔ. Πολύ δυνατά.

 

Αξιοκρατίααααααα! Αξιοκρατία παντού. Ακόμη και στην επιλογή των υποψήφιων βουλευτών. Κι αν δεν κατάλαβαν τι εννοούμε, ας ρωτήσουν αυτούς που τις προηγούμενες φορές δυσαρέστησαν κι άδικα απέκλεισαν. Αν δεν βρουν του κόμματος τους (λέμε τώρωα), ας απευθυνθούν σε αυτούς του ΠΑΣΟΚ.

 

Η υποψηφιότητα της Τάνιας Ελευθεριάδου με το ΣΥΡΙΖΑ είναι καλό νέο για το ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας, κακό νέο για το τοπικό ΚΙΝΑΛ. Η διεύρυνση που επιχειρήθηκε και τοπικά απέδωσε αν και η κ. Ελευθεριάδου είχε προ πολλού αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ (μετέπειτα ΚΙΝΑΛΛ). Κινούνταν πάνω κάτω στον χώρο της κεντροαριστεράς. Το ότι προτίμησε τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι το ΚΙΝΑΛΛ σημαίνει πολλά.

 

Με την Τάνια Ελευθεριάδου στο ψηφοδέλτιο του ο ΣΥΡΙΖΑ ανανεώνει το δυναμικό του ενώ ρίχνει και το μέσο όρο ηλικίας των υποψηφίων του. Αντίθετα το ΚΙΝΑΛΛ Καβάλας ούτε έψαξε πολύ, ούτε κατάφερε να πείσει αυτούς που κατά βάθος ήθελε και προτιμούσε.

 

Προκύπτει επίσης ότι και για τα δύο κόμματα οι περιφερειακές εκλογές (τόσο οι πρόσφατες όσο κι οι προηγούμενες) ήταν ένας προθάλαμος. Μέσω των περιφερειακών εκλογών τέσσερις τουλάχιστον άνδρες και γυναίκες έφθασαν να είναι σήμερα υποψήφιοι βουλευτές.

 

Ρωτήθηκε η Δήμαρχος για τις προθέσεις της κι απάντησε ότι ισχύουν όσα είπε προεκλογικά. Η θητεία της στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι η τελευταία αφού δεν θα είναι υποψήφια το 2023. Πιέστηκε να ξεκαθαρίσει το τι θα κάνει και πότε θα αποχωρήσει από την ηγεσία της «Ανάσας». Απάντησε ότι το θέμα δεν είναι της ώρας.

 

Στη συνέχεια συνεργάτες της ζήτησαν να τεθεί από τώρα το πλαίσιο για το πότε και το πώς θα αποφασιστεί ο διάδοχος της. Λέγεται λοιπόν ότι σχεδόν συμφωνήθηκε η διαδικασία να είναι «ανοιχτή». Να μην αφορά μόνο τους 12 δημοτικούς συμβούλους (αυτούς που αναλαμβάνουν καθήκονταναπό την 1η Σεπτέμβρη) αλλά πολύ περισσότερους. Αν όσα λέγονται είναι αλήθεια, η ίδια διαδικασία συμφωνήθηκε να φθάσει ακόμη και στη ΝΟΔΕ Καβάλας. Αυτήν που θα υπάρχει όταν έρθει η ώρα της αλλαγής.

 

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας υποσχέθηκε ένα βελτιωμένο κυκλοφοριακά Καλοκαίρι με την εφαρμογή της φημισμένης αμφιδρόμησης μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο (σημείο της πεσμένης γέφυρας). Η υπόσχεση της δεν τηρήθηκε. Όχι ως τώρα. Ταυτόχρονα τα χαντάκια στην Ομόνοια για νέο δίκτυο οπτικών ινών (έργο όχι του Δήμου) επιβαρύνουν κι άλλο τα κυκλοφοριακά δεδομένα στην Καβάλα. Περιμέναμε το καλό, ήρθε το χειρότερο.

 

Χθες βράδυ στην ταβέρνα «Μελτέμι» στα Σφαγεία ο Θόδωρος Μουριάδης προσκάλεσε σε ευχαριστήριο δείπνο τους υποψηφίους και συνεργάτες του. Η συνάντηση ήταν η πρώτη του συνδυασμού μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα της Κυριακής 2 Ιουνίου.

 

Ο Μακάριος Λαζαρίδης απέφυγε να προσκαλέσει στην εκδήλωση του τον Θόδωρο Μαρκόπουλο και τον Χρήστο Γάκη. Αυτός ήταν ο λόγος που οι δύο άνδρες απουσίασαν. Εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος γιατί δεν τους κάλεσε. Αντίθετα κλήθηκε κι ανταποκρίθηκε ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης. Για τον Μακάριο δεν είναι όλοι ίδιοι (οι υποψήφιοι του Τοψίδη).

 

Αν επιλεγεί ο Μάρκος Δέμπας για υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ, τότε δεν αποκλείεται να «τρέξουν» διαδικασίες και στο Επιμελητήριο. Αυτό είναι ακόμη πιο σίγουρο στο επίσης υποθετικό σενάριο επιλογής και εκλογής του κ. Δέμπα. Κατά συνέπεια και το Επιμελητήριο παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στην Καβάλα.

 

Ο Γιώργος Καρατσιουμπάνης δεν είναι υποψήφιος βουλευτής με το ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Το είχαμε γράψει, επιβεβαιώθηκε προχθές. Γράφει υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, ευχόμενος καλή επιτυχία στους 6 υποψήφιους βουλευτές: «Ανακοινώθηκαν πριν λίγη ώρα τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου σε όλους εσάς που μου στείλατε μηνύματα στήριξης όλο το προηγούμενο διάστημα.
Στις υπόλοιπες ημέρες μέχρι τις εκλογές όλοι και όλες μαζί να δώσουμε τη μάχη αυτή με όλες μας τις δυνάμεις για να προστατέψουμε όλα αυτά που κατέκτησε ο ελληνικός λαός τα τελευταία 4 χρόνια. Στις εκλογές αυτές ψηφίζουμε για τη ζωή μας, για την κυβέρνηση που με τις μικρές και μεγάλες αποφάσεις της, θα επηρεάζει τη καθημερινότητα μας. Με δυναμισμό, όραμα και το σχέδιο μας για την επόμενη 4ετία, στη νεα μεταμνημονιακή εποχή, μαζί με την κοινωνία για να οδηγήσουμε τη χώρα σε μια νέα τροχιά και να μην επιτρέψουμε τη Δεξιά να ξανακαταστρέψει το σύμπαν.Το ψηφοδέλτιο του νομού Καβάλας είναι ανανεωμένο κατά 50%. Καλή επιτυχία στους υποψήφιους μας Τάνια, Τάκη, Κώστα, Παναγιώτη, Αθηνά και Γιώργο.

 

Διαβάστε επίσης