μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ένα διαφορετικό στιγμιότυπο από την κατά τα άλλα δύσκολη, σύντομη προεκλογική περίοδο. Η Νατάσα Παναγιωτοπούλου, σύζυγος του Νίκου Παναγιωτόπουλου, φορτωμένη με ψηφοδέλτια (του ανδρός της) εργάζεται κι αυτή προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορεί να χαμογελά στη φωτογραφία αλλά η καρδούλα της ξέρει πόσο τρέξιμο έριξε και θα ρίξει ως την 7η Ιουλίου.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται φυσικά όλα τα στενά συγγενικά πρόσωπα υποψήφιων βουλευτών που έχουν στόχο εφικτό την εκλογή τους. Καλή επιτυχία σε όλους. Προς το παρόν δουλειά αλλά με χαμόγελο, όπως της Νατάσας.

 


 

Στα τέλη της δεκαετίας του ’90 οι τοπικοί φορείς, πρωτοστάτησαν η τότε Νομαρχία Καβάλας και ο μακαριστός Προκόπιος, αποφάσισαν να δράσουν ώστε να περιορίσουν όσο γίνεται το πρόβλημα των ναρκωτικών. Ένωσαν τις δυνάμεις τους κι έφτιαξαν το «Κέντρο Καταπολέμησης των Ναρκωτικών». Περισσότεροι από 20 τοπικοί φορείς συμμετείχαν στην πρωτοβουλία, η οποία υφίσταται ακόμη και σήμερα.

 

Στο μεταξύ το Κέντρο άλλαξε το όνομα του, άλλαξε και το θέμα του. Ασχολείται με όλες τις εξαρτήσεις και όχι μόνο με τα ναρκωτικά. Οι φορείς συνεχίζουν και στηρίζουν οικονομικά το Κέντρο, το οποίο δραστηριοποιείται στην πρόληψη. Κινείται αθόρυβα, κάνει σεμινάρια και συναντήσεις κυρίως μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών των Δημοτικών Σχολείων.

 

Δεν πραγματοποιεί συχνά εκδηλώσεις. Δεν προβάλλεται. Προχθές αποφάσισε να κάνει μια εξαίρεση. Αφορμή τα 20 πάνω κάτω χρόνια από το προαναφερθέν ξεκίνημα του. Η επετειακή και απολογιστική εκδήλωση έγινε στη Δ. Βιβλιοθήκη κι οι παρόντες ήταν δεν ήταν 30 άνθρωποι. Οι περισσότεροι είχαν στενή (άμεση ή έμμεση) σχέση με το Κέντρο. Κάτι και κάποιοι επίσημοι, έγινε το νούμερο των παρόντων κάπως αξιοπρεπές.

 

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Μιχάλης Σωτηρίου μίλησε για κατάσταση επανάπαυσης. Έχει δίκιο. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι το βασικό πρόβλημα πλέον αντιμετωπίζεται. Αρκετοί είναι όσοι ξέχασαν, υποτίμησαν κι υποβάθμισαν. Κι έτσι έκριναν σωστό να απουσιάζουν.

 

Είναι ντροπή για την τοπική κοινωνία αυτή η μεγάλη της αδιαφορία κι απουσία. Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι η διοργάνωση είχε κάποια προβλήματα (λόγω απειρίας), ακόμη κι έτσι τα 30 μόνο άτομα της αίθουσας είναι μια απόδειξη ότι κάτι δεν πάει καλά. Τα κριτήρια μας, τα ενδιαφέροντα μας είναι λάθος. Αυτό που έχουμε, λέει ο στίχος, ποτέ δεν το εκτιμούμε. Κρυβόμαστε για να μην δούμε το πρόβλημα πρόσωπο με πρόσωπο, νομίζουμε ως εκ τούτου ότι πρόβλημα δεν υπάρχει. Αμ δε.

 

Η κινητικότητα στην κεντρική πλατεία άρχισε το πρωί. Ήταν η απαραίτητη προετοιμασία της πολιτικής εκδήλωσης που έγινε αργότερα χθες βράδυ. Στο πρωινό και μεσημβρινό λιοπύρι δούλεψαν αρκετοί. Έβαλαν τα φώτα, τα ηχεία. Έστρωσαν τις καρέκλες, βόλεψαν την εξέδρα. Διαδικασίες σταθερές που αφορούν σημαντικά γεγονότα, αυτήν την φορά της δημοκρατίας και των εθνικών εκλογών.

 

Η μεγάλη κινητοποίηση είχε να κάνει με τα μέτρα ασφαλείας. Για την χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην Καβάλα δούλεψαν ώρες πολλές φανεροί και κρυφοί αστυνομικοί. Ομάδες και διμοιρίες. Ξοδεύτηκαν με λίγα λόγια ένα σωρό χρήματα και δεν είναι η πρώτη φορά που ξοδεύτηκαν με αυτόν τον τρόπο.

 

Τα ίδια σήμερα. Η γιορτή του Αποστόλου Παύλου, η περιφορά της εικόνας (παρουσία μάλιστα του Κ. Μητσοτάκη) θα βγάλει στους δρόμους τους αστυνομικούς και των γραφείων της Διεύθυνσης Καβάλας. Μια κατάσταση υπερβολής, μια περιττή δαπάνη που ειδικά σε περίοδο κρίσης μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει.

 

Αλήθεια, τι θα πειράξει αν η περιφορά της εικόνας γίνει στην Ομόνοια ενώ στις άκρες του δρόμου θα υπάρχουν παρκαρισμένα αυτοκίνητα; Αυτή δεν είναι η πραγματικότητα; Ποιος ο λόγος να ξεσηκωθούν τόσοι άνθρωποι ώστε οι δρόμοι απ’ όπου θα περάσει η εικόνα του αγίου να είναι εντελώς άδειοι;

 

Ο έλληνας πολίτης πληρώνει τους αστυνομικούς κι ένα σωρό άλλους δημοσίους υπαλλήλους. Αυτοί λόγω της γιορτής, της παρέλασης κτλ κάνουν όσα υπό άλλες συνθήκες δεν θα γίνονταν ποτέ. Τα μέτρα τους θα διαρκέσουν λίγες μόνο ώρες. Σύντομα θα επανέλθει η καθημερινότητα, για την οποία ουδείς είναι υπερήφανος. Πάντα το κράτος για να κρύψει τις μεγάλες του αδυναμίες έδινε και δίνει έμφαση στο έκτακτο και στο επίσημο. Ξοδεύει απίστευτη ενέργεια για να το εξυπηρετήσει άριστα.

 

Οι πολλοί ωστόσο κοιτούν περιφρονητικά. Μελαγχολούν αφού αυτό που επιζητούν (και δεν έχουν) είναι άλλο. Είναι το «κάθε μέρα». Επί του διαφορετικού αυτού αντικειμένου οι αστυνομικοί κι οι δημόσιοι υπάλληλοι γενικότερα ήταν και παραμένουν άφαντοι. Θα τους ξαναδούμε τώρα στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Ως τότε, να περνούν καλά. Εμείς είμαστε σίγουροι ότι όχι μόνο δεν θα περνούμε καλά αλλά θα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

 

Πολύ ήρεμη ήταν η πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (Τετάρτη απόγευμα), πρώτη μετά το γνωστό αποτέλεσμα των εκλογών. Αποφάσεις ομόφωνες, διαδικασία σύντομη. Οι νικητές καμάρωναν κι οι ηττημένοι λούφαξαν. Ας ελπίσουμε ότι η κατάσταση είναι ένα καλό μήνυμα για όσα θα επακολουθήσουν. Τα μίση και τα πάθη πήγαν (ευχόμαστε) οριστικά στην άκρη.

 

Τη Δευτέρα το απόγευμα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Τρίτη φορά μετά το γνωστό αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Πρώτη όμως φορά με την παρουσία στη συνεδρίαση του νέου Δημάρχου. Ο κ. Μουριάδης άρχισε και εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στις δημοτικές υπηρεσίες. Προετοιμάζεται πιο συγκεκριμένα.

 

Το διοικητικό συμβούλιο του Επιμελητηρίου προσπάθησε να συνεδριάσει το βράδυ της Τετάρτης αλλά δεν υπήρχε απαρτία. Νέα προσπάθεια επρόκειτο να κάνει χθες βράδυ. Τις προηγούμενες μέρες ο κ. Μάρκος Δέμπας απουσίαζε στο Βουκουρέστι, σε συνάντηση Επιμελητηρίων της Βαλκανικής.

 

Στο ξενοδοχείο Ιμαρέτ θα διανυκτερεύσει σήμερα το βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αύριο πρωί πρωί αναχωρεί για τον επόμενο του προορισμό. Κι άλλες φορές ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει το ίδιο ξενοδοχείο της Καβάλας. Πολλοί θα είναι αυτοί που θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία, να τον συναντήσουν. Άραγε θα τα καταφέρουν;

 

Ο Λάζαρος Τσαταλμπασίδης παρακολούθησε την ομιλία Παναγιωτόπουλου στην Ελευθερούπολη την Τετάρτη. Το γεγονός σχολιάστηκε. Άραγε ο πρώην δήμαρχος Φιλίππων θα πάει μόνο στις ομιλίες του Νίκου Παναγιωτόπουλου; Ο χρόνος θα το δείξει.

 

Μετά από σιωπή λίγων ημερών ο Μάκης Παπαδόπουλος επανήλθε χθες με ανάρτηση του. Δικαιολογημένο το ενδιαφέρον του για το πρόβλημα στο Παληό. Προτείνει άμεσες και μακροπρόθεσμες λύσεις: «Είναι ανάγκη το διαχρονικό αυτό πρόβλημα να λυθεί, ώστε οι πολίτες να αισθάνονται ασφάλεια. Τώρα ήρθε η ώρα Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ για την Περιμετρική του Παληού και τη σύνδεσή της με την Εγνατία οδό ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ. Μέχρι βέβαια να προχωρήσει η ωρίμανση του έργου, προέχει να συντονιστούν ο Δήμος με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και την Τροχαία, ώστε να ληφθούν ΑΜΕΣΑ όλα τα αναγκαία κυκλοφοριακά μέτρα για τη μείωση της ταχύτητας των οχημάτων στον δρόμο του Παληού.Ο Δήμος Καβάλας οφείλει να βάλει σε προτεραιότητα και αυτό το έργο».

 

Χθες το πρωί ένα ακόμη περιστατικό στην οδό Βάσου. Αυτήν την φορά το λεωφορείο που «κόλλησε» ήταν με τουρίστες από την Τουρκία. Λίγο από εδώ, λίγο από εκεί και το πρόβλημα μετά από κάποια λεπτά λύθηκε.

 

Την παραδοσιακή αλλά περιττή για την εποχή οδό της αφισοκόλλησης ακολούθησε βράδυ Τετάρτης το ΚΚΕ. Ειδικά στο δημοτικό κήπο δεν άφησε στύλο χωρίς να βάλει μια και δυο αφίσες. Τόσο ωραία…

 

Διαβάστε επίσης